Urheilu

Kalle Samooja voisi olla hammaslääkäri, mutta nuorempana hän löi mielummin golfpalloja 13 asteen pakkasessa

Golfammattilainen Kalle Samooja tähtää maailman huipulle, mutta Tokion olympiagolf vuonna 2020 ei ainakaan vielä innosta turkulaista: ”Se ei vie tässä lajissa yhtään eteenpäin, vaikka voittaisi olympiakultaa.”

Turku

Jos uravalinta olisi mennyt toisin, Kalle Samooja saattaisi pelata ammatikseen jalkapalloa jossain päin maailmaa.

Kymmenvuotiaana hän pelasi Turun Nappulaliigassa, joka voitti oman ikäluokkansa sarjan jalkapallon Helsinki Cupissa vuonna 1998. Samooja oli joukkueessaan keskikentän uuttera työmyyrä.

”Kilpailullisuus alkoi sieltä. Halusin aina pärjätä”, nykyisin golfammattilaisena tunnettu Samooja sanoo.

Hän harrasti jo pienenä kahta lajia, jalkapalloa ja golfia, johon hän oli tutustunut Espanjassa vanhempiensa kanssa.

Kahden kesälajin harrastaminen oli kuitenkin vaikeaa. Samooja valitsi golfin, ja hän nousi pian siinäkin oman ikäluokkansa huipulle. Laji vei mukanaan.


Ammattilaiseksi Samooja siirtyi vuoden 2011 alussa. Hän on pelannut Aasian ammattilaissarjaan ja Challenge-tourilla, mutta nyt tavoitteena on menestyä Euroopan-pääkiertueella (ET).

Ennen juhannuksena alkavaa neljän kilpailun sarjaa Samooja on ansainnut palkintorahaa vajaat 134 000 euroa. Se ei vielä riitä siihen, että hän varmistaisi pelipaikan pääsarjassa ensi kaudeksi.

”Ollaan vielä kaukana siitä. Tienestiä pitää olla noin 350 000 euroa, että ollaan kuivilla. Vaikka golf on hyvin kilpailtu laji, minulla on vahva luotto jatkoon”, sanoo Samooja, joka pelaa ensi kauttaan pääkiertueella.

31-vuotias Samooja oli kuudes Keniassa maaliskuussa pelatussa Euroopan-kiertueen kilpailussa. Se toi pottiin 35 750 euroa. Saman kuun lopulla hän oli Intiassa 18:s ja sai 18 759 euroa.

Intiassa Samooja teki myös uransa ensimmäisen ”holarin”, hole-in-onen. Sitä ennen hän oli saanut pallon yhdellä lyönnillä reikään neljä kertaa, mutta nyt hän onnistui ensimmäistä kertaa Euroopan-kiertueella.

Samooja luuli saaneensa palkinnoksi skootterin, mutta se olikin vain lyöntipaikalla ollut mainos.

”Ajattelin, että ajelen Intiasta skootterilla kotiin, mutta holarista ei sitten tullutkaan mitään bonuspalkintoa, kuten yleensä on tapana”, hän sanoo hieman harmissaan.

Intian jälkeen Samooja oli 38:s Marokossa ja 55:s Kiinassa. Kahdessa seuraavassa kisassa Englannissa ja Tanskassa hän putosi kahdelta viimeiseltä kierrokselta ja jäi ilman rahapalkintoja.


Kevään kiertämisen jälkeen Samooja on ladannut akkujaan kotona Turussa, jossa hänellä on puoliso ja kahdeksan kuukauden ikäinen poika.

”Kevät oli tosi pitkä ja uuvuttava. Toukokuuhun mennessä olin ollut tänä vuonna neljä viikkoa kotona. Se kertoo, millaisia uhrauksia tässä lajissa joutuu pärjätäkseen tekemään”, Samooja sanoo.

Urheilusta on kuitenkin pakko pitää välillä lomaa. Golf vaatii huipputasolla hyvää fysiikkaa, mutta myös pään pitää olla kunnossa.

Jos henkinen kantti pettää, pelaaminenkin sakkaa, ja silloin huonot lyönnit voivat maksaa paljon.

”Kisakalenterin suunnittelu on osa työtä. Pelkällä kisoihin osallistumisella ei saa rahaa. Jos ajatukset ovat vain golfissa, käämit alkavat palaa. Siksi halusin tauon. On pakko tehdä muita asioita, että mieli kirkastuu”, Samooja kertoo.

Nuorempana Samooja kävi lyömässä golfpalloja Ruissalossa 13 asteen pakkasessa. Niin kova oli into.

”Itse keräsin pakkasessa ja löin niitä tunnista toiseen. Nykyään ymmärtää, että taidot eivät katoa viikossa. Ei voi hakata koko ajan päätä seinään.”

Samoojan mukaan Suomessa ei vielä riittävästi ymmärretä, että Euroopan-kiertueella pelaa hänen lisäkseen kolme muuta suomalaista: Mikko Korhonen, Tapio Pulkkanen ja Kim Koivu.

”Muihin Pohjoismaiden pelaajamääriin verrattuna se on kova suoritus. Euroopan Tourille ei tuosta vaan marssita. Harjoitusolojen puolesta suomalaiset antavat muutenkin tasoitusta muiden maiden pelaajille.”

Isona tavoitteena Samoojalla on päästä major-luokan turnaukseen.

Ensi vuonna Tokiossa käytäviin kesäolympialaisiin Suomi saa todennäköisesti kaksi mies- ja kaksi naispelaajaa. Samooja ei ihan heti innostu olympiagolfista.

”Tavallaan joo ja ei. Olisi hienoa pelata olympialaisissa, mutta se ei ole tavoite. Pelataan muutenkin niin paljon, ettei voi tähdätä yhteen kilpailuun. Se ei vie tässä lajissa yhtään eteenpäin, vaikka voittaisi olympiakultaa”, Samooja kärjistää.


Nyt kun akut on ladattu ja mieli kirkas, on aika palata työhön.

Samoojalla alkaa juhannukselta kuukauden kiertue, jona aikana hän pelaa neljä kilpailua. Ensimmäinen alkaa torstaina Eichenriedin golfkentältä Münchenissä.

Saksasta matka jatkuu Espanjaan Valderraman legendaariselle kentälle, jossa hän seurasi pikkupoikana kisoja katsomosta isänsä kanssa ja haaveili palaavansa sinne jonain päivänä aikuisena ammattipelaajana.

Sen jälkeen vuorossa ovat Irlannin ja Skotlannin avoimet, joissa molemmissa on palkintopotissa 6,5 miljoonaa euroa. Saksassa rahaa on jaossa kaksi miljoonaa ja Espanjassa kolme miljoonaa euroa.

Matkustamista helpottaa se, että vaimo ja poika lähtevät mukaan juhannuksen viettoon Saksaan. Muuten Samooja reissaa yleensä skotlantilaisen caddiensa Greig Stanfieldin kanssa.

Stanfieldille Samooja maksaa kisaviikolta tuhat euroa. Päälle tulee 7–10 prosentin bonus, jos Samooja kuittaa palkintorahaa eli on mukana kahdella viimeisellä pelikierroksella lauantaina ja sunnuntaina.

Ammattilaiskisassa pelataan neljänä päivänä torstaista sunnuntaihin. Kahden päivän jälkeen huonoimmat putoavat jatkosta, niin sanotusta cutista.

Kisoissa Samooja käyttää päivittäin myös ruotsalaisen fysioterapeutin palveluita.

”Kropan ja varsinkin alaselän huolto on tärkeää. Kyllä se sattuu selkään, vaikka löisi palloa kuinka oikein. Selkään kohdistuu valtavia voimia ja se rasittuu”, Samooja kertoo.

Lyömisen lisäksi Samooja treenaa paljon salilla, jossa hän saattaa nostaa isojakin painoja. Pelatessa on tärkeää, että lihakset eivät väsy ja liikkeissä pysyy räjähtävyys.

”Keskivartalon ja lantion pitää olla kunnossa, kun mailan päässä on nopeutta 115 mailia tunnissa. Synnynnäisesti nopeat ihmiset lyövät yleensä pitkälle.”


Mainitulla nopeudella Samoojan avauslyönti draiver-mailalla on reilut 260 metriä. Se on kaikista ammattilaispelaajista vähän keskiarvon yläpuolella. Parhaat ammattilaiset lyövät palloa yli 300 metriä.

Lomansa aikana Samooja kävi magneettikuvauksissa vielä varmistamassa, ettei mikään paikka ollut rikki.

”Kroppa on riittävässä kunnossa”, Samooja sanoo.

Caddien ja fysioterapeutin ohella Samoojan pelitiimiin kuuluu kolme valmentajaa. Entinen ammattipelaaja Mikael Piltz valmentaa, Eero Partio vastaa fysiikasta ja ex-jääkiekkoilija Tuomas Grönman hoitaa sitä tärkeää henkistä valmennusta.

Jalkapalloilijan lisäksi Samoojasta olisi voinut tulla hammaslääkäri, kuten isästään ja veljestään. Hän jäi ylioppilaskirjoitusten jälkeen kahdeksannelle varasijalle.

Seuraavana vuonna hän olisi päässyt samoilla pisteillä lukemaan hammaslääketiedettä, mutta golf oli jo vienyt voiton.

Muutenkin asiat voisivat olla toisin. Kalle Samoojan tilalla golfia voisi ammatikseen pelata Kalle Savolainen.

Kallen isoisoisä nimittäin muutti perheen sukunimen Savolaisesta Samoojaksi. Kaikkiaan Suomessa on vain parikymmentä Samoojaa.

”Ne ovat kaikki samaa sukua. Isällä on kolme veljeä ja minulla on paljon poikaserkkuja”, Samooja naurahtaa.

Kuka?

Kalle Samooja


 Syntynyt tammikuussa 1988 Turussa.

 Asuinpaikka Turku.

 Golfammattilainen vuoden 2011 alusta.

 Kotiseura Kultaranta Golf, jäsen myös Aura Golfissa.

 Pelannut Aasian-kiertueella (2011–2013 ja 2015) ja Euroopan Challenge Tourilla (2016–18).

 Pelaa ensimmäistä täyttä kauttaan Euroopan-pääkiertueella (European Tour).

 Ansainnut tänä vuonna 133 771 euroa.

 Tavoitteena päästä major-turnaukseen.

 Pelannut amatöörinä Suomen maajoukkueessa seitsemän vuotta.

 Voitti amatöörinä Erkko Trophyn 2008 ja 2009 ja Ranskan avoimet 2009.

 Puoliso ja kahdeksan kuukautta vanha poika.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 2. 2

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 3. 3

  Lasse Virén on nelinkertainen olympiavoittaja ja viimeinen suuri suomalainen juoksija, mutta silti on ihmisiä, jotka eivät häntä enää tunne

  Tilaajille
 4. 4

  Ravihevonen avoimena HS:n haastattelussa: ”Paremminkin voisi pyyhkiä, mutta en valita”

 5. 5

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 2. 2

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 3. 3

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 4. 4

  Emma Kimiläisen mielestä voitto ei ratkennut kärjessä ajaneen yhdysvaltalaisen virheeseen: ”Olisin kyllä mennyt ohi joka tapauksessa”

 5. 5

  Entinen NFL-pelaaja kuoli vain 32-vuotiaana lämpöhalvaukseen työskenneltyään koko päivän ulkona

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  9. 9

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  10. 10

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää