Urheilu

Tuttu hyppy vaahto­muovi­paloihin vei Aino Tapolan 15-vuotiaana pyörä­tuoliin: henkinen toipuminen alkoi, kun urheilu palasi elämään

Aino Tapola oli ennen neliraajahalvaustaan lupaava pesäpalloilija. Nyt hän tähtää paralympialaisiin pöytätenniksessä.

Helsingin Ruskeasuon urheiluhallin pöytätennissalissa tehdään kolmituntisen rupeaman viimeisiä harjoitteita. Pöydälle on asetettu tähtäystä varten pingispallot, jotka hieman lytistyneinä pysyvät paikallaan. Välillä kierteistä lyöntiä verkolle, välillä kovempaa pöydän takareunan tuntumaan.

Palloa iskee Aino Tapola, 21. Tulevaisuudessa paralympiapaikkaa tavoitteleva Tapola on valmistautumassa juhannuksen jälkeisellä viikolla Pajulahdessa kilpailtaviin European Para Youth Gameseihin. Epyg kokoaa yhteen kuutisensataa 13–23-vuotiasta paraurheilijaa.

Pöytätenniksessä pyörätuolissa kilpailevat on jaettu viiteen luokkaan. Mitä pienempi luokka sitä vähemmän keskivartalo ja kädet toimivat. Kilpailuissa se ei ole silti koko totuus, sillä luokkia saatetaan yhdistää, jos kilpailijoita ei ole riittävästi.

”Olen alimmassa luokassa, kädet toimivat jotenkin, mutta eivät täydellisesti ja keskivartalossa ei ole toimintaa. Mitä korkeampiin luokkiin mennään, sitä parempi on toimintakyky”, Tapola kertoo.

”Epygissä meitä on sen verran vähän, että pyörätuoliluokat 1–5 on yhdistetty. Siellä on sellaisia, joilla toimii täydellisesti keskivartalo ja kädet. Katsotaan, miten menee. Saattaa tulla pataan kovaa, mutta hyviä ja opettavaisia pelejä on tulossa.”

Joulu­kuussa 2012 Aino Tapola oli harjoitte­lemassa Helsingin Mäkelän­rinteen uima­hallissa uima­hyppyjä. Uima­hyppy oli harrastus, jossa Tapola oli mukana myös valmentajana. Suurimmat tavoitteet olivat tosin eri lajissa.

Tuolloin 15-vuotias Tapola pyrki huipulle pesäpallossa, jossa hän edusti Keravan Pesiksen naisten joukkuetta ja pelasi myös ikäistensä poikien kanssa helsinkiläisen Puna-Mustien joukkueessa.

Uimahyppyjen harjoituspaikka oli altaan sijaan ”volttimonttu”. Hyppääjä kohosi metrin ponnahduslaudalta arviolta kolmen metrin korkeuteen ja alhaalla hänet otti vastaan puolentoista metrin kerros vaahtomuovipaloja. Niiden alla oli juostava verkko ja kaksi metriä ilmaa.

”Tipuin niskat edellä. Murtui pari niskanikamaa ja tuli neliraajahalvaus. Tuttu hyppy, ja mitään ei pitänyt tapahtua, mutta kuitenkin tapahtui”, Tapola kertaa.

Tapola muistaa tapahtuneen ja sitä seuranneet hetket. Hän olettaa, että taju ei mennyt tilanteessa, muttei voi olla aivan varma, koska harjoitteli yksin. Se oli mahdollista valmentajana toimiville.

Vaahtomuovien keskellä maatessa Tapola ymmärsi, että jalat eivät toimi ja kädetkin vain vähän. Avunhuudot korkeiden laitojen takaa jäivät hiljaisiksi, sillä keuhkot olivat salpautuneet hetkellisesti.

Seuraava harjoitusryhmä saapui hetken kuluttua. Tarkkaa aikaa Tapola ei tiedä, mutta arvioi sen korkeintaan vartiksi. Sen jälkeen Tapola vietiin ambulanssilla lastenklinikalle.

Vuosi 2013 oli raskas. Vammautumisensa jälkeen Tapola oli kuukauden lastenklinikalle ja perään viisi kuukautta kuntoutuksessa.

Sairaalaopettajan opetuksessa Tapola sai suoritettua peruskoulun loppuun. Lukiokin alkoi Helsingin luonnontiedelukiossa, mutta sairastelujen vuoksi opintoja oli mahdoton jatkaa. Syy oli munuaistulehduksessa, joka jäi havaitsematta sairaalassa ja diagnosoitiin vasta vuoden päästä, kun Tapola asui jo kotona.

”Sen takia menin huonoon kuntoon eikä kuntoutuksesta ei tullut mitään. Oli koko ajan kurja olla, ruoka ei maistunut ja laihduin paljon. Kun se todettiin ja sain oikeat lääkkeet, alkoi rullata paremmin.”

Pian sen jälkeen Tapola pääsi jälleen harrastamaan urheilua.

”Henkinen toipuminen alkoi siitä, kun urheilu alkoi palata elämään. Alku oli henkisesti aika rankkaa. Olin käynyt 6–8 kertaa viikossa treeneissä, ja yhtäkkiä ei ollutkaan yhtään harjoitusta. Kun rytmi tuli elämään, se helpotti.”


Tällä hetkellä Tapola keskittyy pöytätennikseen. Siinä tavoitteena on paralympialaisiin pääsy. Takana on kaksi vuotta harjoittelua: 15 tuntia viikossa ja lisäksi kymmenen leiriä vuodessa. Tokion-kisoihin ensi vuonna pääseminen on mahdollista, mutta tavoitteet on asetettu vuoden 2024 kisoihin Pariisiin.

Tokion matkaa mutkistaa luokkien yhdistäminen. Tällä kertaa samoista paikoista taistellaan luokissa 1–2. Pariisissa ykkösluokan odotetaan olevan mukana omana sarjanaan. Kisapaikat jaetaan karsinnoista. Urheilijamäärällä mitattuna pöytätennis on paralympialaisten kolmanneksi suurin laji yleisurheilun ja uinnin jälkeen.

Laji löytyi muutaman kokeilun jälkeen. Ensimmäisenä Tapola meni kelkkalaskettelun pariin, mutta Suomen talvet turhauttivat. Saliharjoittelun kautta hän tutustui pyörätuolirugbyn pelaajaan, ja meni mukaan uuteen lajiin. Miesten ja naisten sekajoukkueilla pelattavassa lajissa Tapola pärjäsi taktisella osaamisellaan, mutta keveys oli heikkous.

”Kun tulee satakiloinen mies, jolla on enemmän lihastoimintaa, niin ei siinä ole paljon sanottavaa”, Tapola sanoo.

Ruotsissa pelatusta seurajoukkueturnauksesta Tapola muistaa tilanteen, jossa vastustajan isokokoinen pelaaja taklasi häntä siten, että lopetti vauhdin kelaamisen hyvissä ajoin ennen kontaktia. Tapola lensi rikkeettömässä tilanteessa pahannäköisesti.

”Tuomari pelästyi niin paljon, että antoi kahden minuutin jäähyn, mikä on lajissa isoin rangaistus. Kun katsottiin videolta jälkikäteen, ei siinä ollut mitään laitonta. Mitään jäähyä vastustajalle ei olisi pitänyt tulla.”

Pelkoa tilanteet eivät jättäneet.

”On niin paljon adrenaliinia veressä, että ei niitä tajua varoa.”

Joukkuelajissa ongelma oli lajipiirien pienuus.

”Suomessa on vähän ihmisiä, joten on vähän vammaisia ja vielä vähemmän niitä vammaisia, joita kiinnostaa urheilu. Aloin miettiä yksilölajeja.”

Tapola kokeili miekkailua ja ratakelausta. Pöytätenniksen löytyminen päälajiksi oli lopulta tarina, jossa yhdistyy riittävän monen ihmisen tien risteäminen sekä rakkaus lajiin.

Ensimmäisenä toisiinsa tutustuivat Anna Pasanen ja Aino Tapola. Jo 16 vuotta sitten vammautuneesta Pasasesta tuli Tapolan vertaiskuntouttaja ensimmäisellä kuntoutusjaksolla, ja molemmat pelasivat pyörätuolirugbya.

”Annan kanssa aloimme miettiä, mikä olisi yksilölaji, jossa voisi treenata muiden kanssa ja joka olisi kivaa. Pingistä oli joskus pelattu, mutta sillä hetkellä ei paljon. Pistettiin pingiskerho kuntoutuskeskukseen pystyyn.”

Tieto kerhosta kulki Martti Aution ja Hannu Sihvon korviin. Autio on kaksinpelin kaksinkertainen Suomen mestari, joka on valmentanut sekä paramaajoukkuetta että miesten maajoukkuetta 1980-luvulla. Sihvo puolestaan A-luokan Suomen mestari.

Autio muistelee, että molempien peli oli lupauksia antavaa, mutta kehitys huippupelaajaksi vaatisi harjoitustunteja. Kuntoutuskeskuksessa Pasanen ja Tapola pelasivat kaksi kertaa viikossa.

”Pidettiin ensin leiri ja sitten sen pohjalta Anna ja Aino sanoivat, että haluavat treenata kovaa. En osannut enkä halunnut sanoa ei”, Autio muistelee alkua.

Tällä hetkellä Autio ja Sihvo ovat eläkkeellä, joten työt eivät vähennä valmentamiseen käytettävissä olevaa aikaa.

Autio valmentaa myös pystyluokassa pelaavaa Esa Miettistä, joka on edustanut Suomea paralympialaisissa. Sitä kautta hän ja Miettinen saavat yhteensä 6 500 euron valmennuksen tehostamisrahan. Autio sanoo summan menevän kisamatkakuluihin ulkomaille.

Pöytätenniksen paraluokkien kilpailutapahtumissa ovat mukana niin pyörätuoli- kuin pystyluokat, joten Miettinen kiertää samoja kisoja Tapolan ja Pasasen kanssa. Lisäksi kansainvälisissä tapahtumissa on mukana yksi luokka lievästi kehitysvammaisille.

Tapolan tai Pasasen kukkaro ei kevene valmentajien kisamatkoille lähdöstä.

”En tiedä olisiko tämä mitenkään mahdollista ilman heitä. He eivät ota mitään palkkiota, ja maksavat itse kisamatkatkin. En tiedä löytäisinkö toista valmentajaa, joka lähtisi omasta pussistaan kisamatkalle. He ovat olleet joka ikisessä kisassa. Molemmat”, Tapola sanoo.


Tapola kulkee harjoituksiin Käpylästä, jossa hän asuu kääpiövillakoiransa kanssa. Nykyinen koti on esteetön, toisin kuin perheen koti vammautumisen aikaan.

Tapolan perhe joutui vammautumisen takia muuttamaan, mutta uusikaan asunto ei ollut täysin esteetön. Kylpyhuone ja keittiö olivat liian pieniä eikä museoviraston suojelemaan taloon voinut tehdä ramppia tai hissiä siten, että niiden itsenäinen käyttö olisi ollut mahdollista. Esimerkiksi hississä oli sivuun vedettävä veräjäovi.

”Nyt asun alimmassa kerroksessa, ei tarvitse hissiä edes käyttää. Oli kiva muuttaa omilleen, jotta pääsi yksin kulkemaan ulos. Ei tarvitse olla jonkun päästämässä hissistä ja portaista ja vaikka mistä.”

Tapola seuraa aktiivisesti keskustelua vammaisten oikeuksista, ja sanoo olevansa huolissaan näkymistä, jotka koskevat vammaisille saavutettujen etujen ja oikeuksien leikkaamista.

Hän itse tarvitsee avustajaa kotonaan päivittäin. Sama tarve pätee kilpailumatkoilla. Tällä hetkellä jokaisen kilpailumatkan osalta haetaan erikseen korvaukset Helsingin kaupungilta avustajan kuluista. Korvausten saaminen on epävarmaa, sillä korvaaminen on harkinnanvaraista.

”Urheilu on mahdotonta, jos avustajakulut joutuu maksamaan itse, sillä se kävisi yksinkertaisesti liian kalliiksi. Sitten me emme vain kilpailisi, mikä olisi todella eriarvoistavaa. Pitäisi tulla käytännöksi, että jos kilpailet, pitää kunnan tai kaupungin kustantaa avustajan kulut, jotta voimme urheilla huipputasolla. Lajiliitoilla ei myöskään ole varaa kustantaa avustajia.”

”Se on ok, että vammaisurheilijoille tulee samat kustannukset kuin vammattomille urheilijoille. Mutta jos vamman takia tehdään lisäkustannuksia niin kuin tässä tapauksessa, se on väärin. Jos ei pääse sängystä ylös ilman avustajaa, ei oikein voi lähteä ulkomaille ilman sitä.”

Juhannuksen jälkeisellä viikolla Aino Tapola paitsi taistelee voitoista Pajulahdessa myös jännittää kevään pääsykokeiden tuloksia.

Sairastelujen jälkeen Tapola vaihtoi Eiran aikuislukioon, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi tänä keväänä. Urheilu-uralle tähdänneelle Tapolalle koulunvaihto toi tarvittavaa joustoa harjoitteluun. Historiasta laudaturin kirjoittanut Tapola haki opiskelemaan yliopistoon historiaa, ja tulokset julkaistaan kisojen aikaan.


Pajulahdessa luvassa on kisojen ohella verkostoitumista. Urheilu on tuonut tavoitteellisuuden ohella Tapolan elämään vertaistukea ja uusia ystäviä. Tuttuja löytyy jo ympäri Eurooppaa.

”Vertaistuki oli isoimpia juttuja siinä. Pääsi puhumaan sellaisten ihmisten kanssa, jotka olivat olleet vaikka kymmenen vuotta tuolissa, miten he toimivat.”

Tapola itse löysi urheilupiireihin puskaradion kautta tapaamalla osin sattumankin kautta muita urheilijoita. Hän toivoisi, että tieto urheilumahdollisuuksista kulkisi vammautuneille ihmisille paremmin.

”Monelle vammautuneelle nuorelle on paljon helpompi jäädä kotiin pelaamaan netissä kuin lähteä tuolin kanssa treeneihin. Lähteminen ja tekeminen tuntuu aluksi hankalalta. E-urheilu on meidän suurin vihollinen ehkä urheilurintamalla.”

Juttua korjattu 22.6. kello 11.15. Korjattu laji sulkapallosta pöytätennikseksi paraluokkia käsittelevästä kohdasta.

Kuka?

Aino Tapola


 Syntynyt 1997

 Asuu Helsingin Käpylässä

 Pelaa parapöytätennistä, kilpailee luokassa 1

 Osallistuu sekä kaksin- että nelinpeliin. Kilpailee nelinpelissä Anna Pasasen kanssa joukkueessa, jonka kutsumanimi on Team Aina

 Kilpailee juhannuksen jälkeisellä viikolla Pajulahdessa Epyg-kilpailuissa, yksi Suomen joukkueen 32 urheilijasta

 Uran tavoite mitali paralympialaisissa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lasse Virén on nelinkertainen olympiavoittaja ja viimeinen suuri suomalainen juoksija, mutta silti on ihmisiä, jotka eivät häntä enää tunne

  Tilaajille
 2. 2

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 3. 3

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 4. 4

  Ravihevonen avoimena HS:n haastattelussa: ”Paremminkin voisi pyyhkiä, mutta en valita”

 5. 5

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 2. 2

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 3. 3

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 4. 4

  Emma Kimiläisen mielestä voitto ei ratkennut kärjessä ajaneen yhdysvaltalaisen virheeseen: ”Olisin kyllä mennyt ohi joka tapauksessa”

 5. 5

  Entinen NFL-pelaaja kuoli vain 32-vuotiaana lämpöhalvaukseen työskenneltyään koko päivän ulkona

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  10. 10

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää