Urheilu

Anne Schellingerhout oli ennen ”totaalinen sohvaperuna”, nyt ultrajuoksija: ”Sain sellaiset endorfiinipöllyt, että oli pakko saada lisää”

Espoolainen Anne Schellingerhout aloitti juoksemisen 38-vuotiaana. Matkat ovat pidentyneet, selkävaivat kadonneet ja myös mieli voi hyvin.

Lähes 40 vuoden ikäisenä aloitettua juoksuharjoittelua oli takana kaksi ja puoli kuukautta, kun espoolainen Anne Schellingerhout juoksi jo ensimmäisen puolimaratoninsa.

Kun harjoittelua oli takana puoli vuotta, hän osallistui ensimmäiseen 50 kilometrin kisaansa.

Vuoden harjoittelun jälkeen Anne Schellingerhout juoksi jo ensimmäisen 60 kilometrin kisansa ja siitä pari kuukautta eteenpäin hän oli mukana ensimmäisessä 100 kilometrin startissaan.

”Minulle sanottiin, että jos läpäisen sen 15­–16 tunnissa niin hyvä. Menin sen läpi hieman reiluun 12 tuntiin”, nyt 45-vuotias Schellingerhout sanoo pian seitsemän vuoden juoksuharjoittelun jälkeen.

”Siitä sain sellaiset endorfiinipöllyt, että oli pakko saada lisää”, hän muistelee ensimmäisiä pitkiä ultrajuoksujaan.

Melkoisia suorituksia ja hyvin nopeaan tahtiin tehtynä, voisi ajatella. Anne Schellingerhout kuitenkin sanoo, että hän on pyrkinyt aina pitämään treenit järkevinä, kehoaan kuunnellen.

Vaikka mieli olisi tehnyt juoksemaan, hän on jättänyt treenin väliin, jos keho on ollut sitä mieltä. Siinä ehkä yksi salaisuus, miksi hän on pystynyt lyhyellä ajalla hyviin suorituksiin.


Schellingerhout ei ole esimerkiksi saanut kilpailuista koskaan rasitusvammoja lukuun ottamatta kenkien aiheuttamia vammoja.

”Ehkä se, että olen välttynyt rasitusvammoilta johtuu osittain siitä, että olen tottunut olemaan jalkojeni päällä pitkiä aikoja”, parturi-kampaajana työskentelevä Schellingerhout sanoo.

 

”Ehdin olla ihan totaalinen sohvaperuna kymmenen vuotta.”

Nykyään hän juoksee 60–100 kilometriä viikossa. Lenkkien pituudet vaihtelevat 10 kilometristä noin 25 kilometriin. Lisäksi Schellingerhout tekee pari lihaskuntoharjoitusta viikkoon.

Hän ei ole kuitenkaan aina ollut juoksija. Nuorempana hän harrasti liikuntaa, mutta kun ruuhkavuodet iskivät, iski myös liikkumattomuus.

Se taas poiki fyysisiä ja henkisiä ongelmia.

”Ennen kuin aloin juosta, ehdin olla ihan totaalinen sohvaperuna kymmenen vuotta. Minulla oli myös pieni lapsi, mikä tietysti tarkoitti sitä, että prioriteettini oli lapsessa. Mutta kipuilin myös selkäni kanssa, minulla on todettu muun muassa välilevyjen madaltumia”, hän sanoo.

Selkäkivut johtivat ikävään kierteeseen.

Kun Schellingerhout ei saanut yöllä nukuttua, päivällä väsytti – ja kiukutti. Selkävaivoihin määrätyt lääkkeet auttoivat, mutta ne aiheuttivat myös aineenvaihdunnan ongelmia ja paino nousi.

”Huomasin, että kun olin siellä sohvan pohjalla riittävän pitkään, olin kadottanut sen elämänmyönteisen ja iloisen Annen. En tunnistanut itseäni, olin kipeä ja kärttyisä ja kipu vei voimia”, hän sanoo.

”Olin harrastanut nuorempana liikuntaa ja olin hyvin tietoinen siitä, että liike on lääke, mutta ei se niissä kivuissa motivoinut riittävästi.”


Schellingerhout alkoi hakea apua vaivoihinsa. Sitä ei löytynyt helposti.

Fysioterapia ei tuonut toivottua tulosta.

”Sitten eräs ystäväni ehdotti juoksemista. Yksi lääkäri tosin tyrmäsi sen ja sanoi, että sitä ei kannata ainakaan tehdä.”

Schellingerhout kuitenkin päätti kokeilla, ja kesäkuun 1. päivänä vuonna 2012 hän aloitti.

”Kävin hakemassa itselleni hyvät juoksuvaatteet, että ei olisi tekosyytä olla lähtemättä lenkille – ettei olisi muka kiinni siitä, että ei ole sopivia varusteita”, Schellingerhout muistelee, kuinka ruoski itseään lenkille.

Juoksu toikin selkävaivoihin avun ja pahimmat kivut pysyivät poissa. Paino alkoi laskea, kun hän alkoi vähitellen kiinnittää huomiota myös ravintoon.

”Aika nopeasti kunto kehittyi ja se myös vei eteenpäin.”

Nyt juoksuvuosia on takana jo pian seitsemän, ja matkat sen kun pitenevät.

Kahden puolen vuoden kohdalla juoksuharrastuksen aloittamisestaan Schellingerhout osallistui ensimmäiseen 24 tunnin kisaan, jossa hän taivalsi 170 kilometrin matkan. Pitkien matkojen ylittäminen on aina ollut hänelle hieno hetki.

 

”Siitä sain sellaiset endorfiinipöllyt, että oli pakko saada lisää.”

”Ensimmäisen 100 kilometrin ylityksestä liikutuin todella paljon, ja sen jälkeen mieli vain vei eteenpäin. Lopussa sain vielä energiaa nostaa vauhtia viimeisellä tunnilla. Kun kisa oli ohi, olo oli sanoinkuvaamaton. Väsymys ei painanut yhtään, kun oli niin hyvä olo.”

Toukokuun puolivälissä hän osallistui kisaan tavoitteenaan juosta vieläkin pidemmälle.

Schellingerhout osallistui Kreikassa rankkaan 215 kilometrin Euchidios Hyper Athlos -ultrajuoksukisaan. Selvittämällä matkan 33 tunnissa hän olisi päässyt legendaarisen 246 kilometrin Spartahlon-ultrajuoksun paikka-arvontaan.

Valitettavasti kisa päättyi keskeytykseen 107,5 kilometrin kohdalla vatsavaivojen takia.

”Otin yhdessä huoltopisteessä aika rasvaisia perunoita. En tiedä, olisivatko ne sekoittaneet sitten vatsan”, Schellingerhout kertaa kisan vaikeuksia.

Hän on kuitenkin tyytyväinen kokemukseensa, ja aikoo ensi vuonna lähteä Euchidios Athlos -kisaan, joka on puolet Hyper Athloksesta, 107,5 kilometriä.

”Hyvä mieli jäi, varsinkin kun takana on hieman vaikeuksia muun muassa veriarvojen kanssa.”

Schellingerhout on kärsinyt muun muassa kehon varastoraudan, ferritiinin puutteesta.

Hän sanoo, että juoksemista tulevan hyvän olon lisäksi hän ihastui ultrajuoksijoista koostuvan porukan yhteishenkeen.

Schellingerhout on pannut merkille, että monia ultrajuoksijoita yhdistää erilaiset elämässä koetut vastoinkäymiset, joita sitten käsitellään harrastamalla liikuntaa ja hakemalla rankoista kisoista henkisiä haasteita.

”Monet ovat sanoneet, että tietty tuska ajaa juoksemaan ja menemään omien rajojensa ulkopuolelle. Se on tapa käsitellä negatiivisia tunteita. Itsellänikin on ollut vaikeita asioita elämässä, mutta olen oppinut, että vaikeatkin asiat saa käännettyä hyväksi.”

Anne Schellingerhout sanoo, että monet rämpivät välillä syvissä vesissä ja kipeätkin asiat olisi kaikkien hyvä käydä läpi.

”Ultrajuoksu, kuten muukin liikunta voi opettaa jokaiselle nöyryyttä elämään. Se ei olisi pahitteeksi kenellekään.”

Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lasse Virén on nelinkertainen olympiavoittaja ja viimeinen suuri suomalainen juoksija, mutta silti on ihmisiä, jotka eivät häntä enää tunne

  Tilaajille
 2. 2

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 3. 3

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 4. 4

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 5. 5

  Emma Kimiläisen mielestä voitto ei ratkennut kärjessä ajaneen yhdysvaltalaisen virheeseen: ”Olisin kyllä mennyt ohi joka tapauksessa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 2. 2

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 3. 3

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 4. 4

  Emma Kimiläisen mielestä voitto ei ratkennut kärjessä ajaneen yhdysvaltalaisen virheeseen: ”Olisin kyllä mennyt ohi joka tapauksessa”

 5. 5

  Zlatan vähätteli MLS:n maalitykkiä ja teki malliksi hattutempun Los Angelesin paikallisottelussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  8. 8

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  9. 9

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää