Urheilu

Rakkaudesta lajiin sopii täydellisesti Miro Kadmiryyn: Suomen paras pelinrakentaja pelaa ilman mitään korvauksia maan vihatuimmalla kentällä

Helsingin Roosterissa pelaava Kadmiry on Vaahteraliigan ainoa suomalainen ykköspelinrakentaja.

”Ei ollut oikein mitään harrastusta. Pingistä pelailin intohimoisesti. Menin kokeilemaan yksiin treeneihin. Siitä se kipinä lähti.”

Näin kertoo Miro Kadmiry, amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliiga-joukkueen Helsingin Roostersin pelinrakentaja. Nuo treenit olivat vuonna 2002 Wolverinesin junioreiden harjoitukset, joita oli vetämässä Kadmiryn kummisetä Raine Väistö.

”Olen aina osannut heittää kiviä ja kaikennäköisiä palloja. Kummisedän kanssa kävin puistossa heittelemässä ja opin heittämään siten, että pallo pyöri spiraalina”, Kadmiry kertoo.

”Olivatkohan ne tokat vai kolmannet treenit, kun kummisetä sanoi, että Mirokin voisi kokeilla heittämistä. Sen jälkeen olen aina ollut pelinrakentaja. Olin jengin ainoa, joka sai spiraalin!”

Miten onnistuit heitossa, joka muilta ei sujunut?

”Ei mulla ollut mitään tekniikkaa. Sain vain sen pallon jotenkin lähtemään spiraalilla.”

Tästä alkoi Kadmiryn peliura pelinrakentajana (quarterback). Vähitellen hän nousi Suomen ykköspelinrakentajaksi erityisesti Oskari Niemen valmennuksessa ja on tällä kaudella Vaahteraliigan ainoa suomalainen ykköspelinrakentaja.

Roosterissa on nyt menossa kolmas kausi, mutta toukokuussa alkanut kausi on vasta ensimmäinen pelinra­kentajana. Pari kautta meni pääosin laitahyök­kääjänä. Syynä tähän oli muutaman vuoden takainen loukkaan­tuminen.

”Olkapää muljahti pois paikaltaan. Aloin sen jälkeen pelkäämään heittämistä. Kun olkapää tuli kuntoon, heitto lähti aluksi väärällä tekniikalla. Toistojen kautta sain lopulta heiton toimimaan.”

Vaikka olkapää ei enää ollut este pelinrakentajan rooliin, muita esteitä sen sijaan oli.

”Aikataulullisesti oli epävarmaa, miten kolmas kausi [Roostersissa] onnistuu. Talossamme on menossa iso remontti, ja lapsi syntyi. Kotona kävimme keskusteluja, ja aikaa rupesi löytymään eikä mitään ongelmaa ole ollut.”

Kadmiry on yhä melkoinen harvinaisuus eli suomalainen pelinrakentaja Vaahteraliigassa. Liigan kuudessa muussa joukkueessa lajin tärkeimmässä roolissa on yhdysvaltalainen pelaaja.

Miksi yksi rooli on niin tärkeä?

”Jos joukkueella ei ole hyökkäystä, silloin pelinrakentaja ei ole pärjännyt. Se on niin yksinkertaista. Pelinrakentajia on vain yksi, esimerkiksi laitahyökkääjiä on kolme tai neljä.”

Miksi ei juuri ole suomalaisia?

”Siihen pitää panostaa ja olla pelinrakentajana nuoresta asti. Jos kuitenkin joukkueeseen hankitaan amerikkalainen pelinrakentaja, voi käydä niin, että pelinrakentajan pelit varsinkin korkeimmalla tasolla loppuvat.”

Kadmiryn mukaan hyvän pelinrakentajan tärkein ominaisuus on kyky johtaa.

”Jotkut puhuvat paljon, itsekin puhun, mutta en pidä itseäni verbaalisena johtajana vaan pistän oman kroppani likoon. Tai ainakin näin on sanottu”, Kadmiry nauraa.

Lisäksi Kadmiry ottaa esille paineensietokyvyn, jota voisi kutsua myös hullunrohkeudeksi.

”Pitää olla rinta rottingilla, kun 120-kiloisia tyyppejä tulee päät höyryten ja haluavat niin sanotusti katkaista pelinrakentajan. Pitää luottaa, että eteen tehdään tilaa ja pääsee tekemään rauhassa heiton.”

Kadmiry kertoo myös amerikkalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan pelitilanteessa pelinrakentajan heitto on yksi maailman vaikeimmista yksittäisistä urheilusuorituksista.

”Pitää saada rento heitto, vaikka on sata lasissa.”

Kadmiry toteaa, että hän ei itse asiassa ole vahva heittäjä. Ennen olkapäävammaa heitto kantoi 57 jaardia ja nyt 45–50 jaardia. Esimerkiksi Roostersin kakkospelinrakentaja Henri Väänänen heittää 70 jaardia eli yhtä kovaa kuin NFL-pelinrakentajat.

”Minun avuni ovat pelinluku ja ajoitus. Ei ole muuta vaihtoehtoa.”


Kadmiry on pelannut jo useita vuosia pääsarjassa ja on maajoukkueenkin pelinrakentaja. Se ei kuitenkaan tarkoita, että voisi nauraa matkalla pankkiin.

”Ammatti ilman palkkaa”, Kadmiry kuvaa tilannettaan ja nauraa päälle.

Et saa mitään korvausta, edes kulukorvauksia?

”Ei tule mitään korvauksia. Jos saisin joitain korvauksia, se olisi niin vähäistä, että sillä ei olisi oikeasti merkitystä. Eri asia olisi, jos saisi sellaista korvausta kuin jääkiekon liigapelaajat eli että sillä eläisi oikeasti.”

Kadmiry vakuuttaa, että hän ei haaveile ansaitsevansa pelaamisella tulevaisuudessakaan. Hän kävi nuorempana yhdysvaltalaisyliopiston testileirillä ja pelasi myös Saksan kakkostasolla.

”Tällä hetkellä on sellainen tunne, että se juna meni jo.”

Pelikaudella Kadmiry joutuu hieman karsimaan muita menojaan ajankäytöllisistä syistä.

”Remontista pitää tinkiä, mutta töihin [sisustusmyyjänä Iskussa] on pakko mennä tai muuten tulee potkut.”

Pelikaudella on harjoituksia kolme kertaa viikossa sekä ottelut päälle. Se ei kuulosta kovin paljolta.

”Ihmiskeho ei vain kestä enempää. ’Kolarin’ jälkeen pitää palautua viikon verran.”

Vaikka amerikkalaista jalkapalloa on Suomessakin pelattu jo kymmeniä vuosia, moni kokee, että laji on epämääräistä rymistelyä, pallonheittelyä ja seisoskelua.

”Minun on vaikea samaistua tuohon, mutta olen toki paljon kuullut näin sanottavan. Mutta myös monet ovat sanoneet, että kun hiukan alkaa seurata lajia, siihen jää koukkuun ja tulee systemaattiseksi pelin ajattelijaksi.”

Kadmiry kyllä ymmärtää satunnaista katsojaa – ja kertoo yllättävän oman kokemuksensa.

”Vielä tylsempää on katsoa televisiosta NFL-pelejä, sillä niissä on seisoskelun lisäksi vielä jatkuvasti mainoskatkoja. En itsekään pidä niiden otteluiden katsomisesta.”

Roosters aloitti kauden tappiolla Kuopion Steelersille ja on voittanut kaksi seuraavaa otteluaan. Kadmiryn mukaan joukkueella on vain yksi tavoite.

”Tavoite on voittaa jokainen [jäljellä oleva] ottelu, ja siinähän lopputuloksena on mestaruus.”


Helsingin Roosters–Porvoon Butchers pe 28.6. kello 18.30 Velodromilla ja Wolverines–Roosters Brahenkentällä to 4.7. klo 18.30. Ruutu+ näyttää ottelut.  

Velodromi on liian kova pelaajille

Periaatteessa Roostersilla on kentän suhteen erinomainen tilanne: kotikenttänä on Velodromi, jonka kenttä näyttää oikealta amerikkalaisen jalkapallon stadionilta maalikehikoineen ja pysyvästi kentällä olevine maaliviivoineen.

Siihen erinomaisuus sitten jääkin, jos kysyy pelaajilta.

”Se on vaarallinen. Sitä on yritetty pehmentää [muutama vuosi sitten], mutta se on edelleen liian kova. Jenkkifutispiireissä ’velopeli’ on yleinen vitsi”, sanoo Roostersin pelinrakentaja Miro Kadmiry.

”Polvia on mennyt. Esimerkiksi pelaaja saattaa ensin liukua ja sitten tuleekin kova pito. Myös aivotärähdysriski on olemassa.”

Vaahteraliigan sarjapäällikkö Roope Noronen vahvistaa, että pelaajat eivät Velodromista pidä, mutta hänen mukaansa kenttä ei ole vaarallinen.

”On kuitenkin katsottu, että se täyttää kenttäkriteerit. Esimerkiksi hiekkakentällä tai hiekkatekonurmella pelaaminen on kielletty liukkauden takia. Velodromissa ei ole havaittu, että se olisi vaarallinen. Myöskään vammatilastot eivät tue tätä”, Noronen sanoo.

Kenttä on rakennettu betonin päälle. Alla on pieni toppaus ja itse pinta on ohut matto. Kentän pinnalla ei ole kumirouhetta, koska pyöräilijät käyttävät varsinaista velodromirataa, jonne rouhetta ei saa lentää.

Kumirouheen puuttuminen tuo yllättäviä ongelmia.

”Moni pelaa pitkähihaisilla, jotta ei tule palovammoja”, kertoo Kadmiry.

Kenttä on pidetty kovana, koska kenttää käyttävät myös muut lajit, kuten maahockey, johon pehmeä kenttä ei sovellu. Noronen toteaa, että Vaahteraliiga ei ole kuitenkaan tehnyt kentällä kovuusmittauksia kustannussyistä, ja lisäksi se vaatisi, että kaikilla muillakin kentillä pitäisi silloin mittaus tehdä.

”NFL:n vaatimuksia kenttä ei täytä”, Noronen sanoo.

Toinen Helsingin Vaahteraliiga-seura Wolverines muutti muutama vuosi sitten Velodromilta Brahen kentälle, ja yksi syy oli juuri kentän ongelmat. Myös Roosters on harkinnut muuttoa, mutta stadionolosuhteita amerikkalaisen jalkapallon kenttävaatimuksilla ei ole muualla tarjolla.

Sen sijaan Velodromin vieressä oleva harjoituskenttä saa kiitosta Kadmirylta.

”Se on loistava, mutta siinä ei voi pelata otteluita, koska ei ole katsomoita, ja aidat ovat liian lähellä.”

Kumpi olisi alustana parempi, luonnonnurmi vai keinonurmi rouheella?

”Kunnon luonnonnurmi on paras, mutta huono luonnonnurmi on kauheinta ikinä.”

Kuka?

Miro Kadmiry


 27-vuotias.

 Roostersin pelinrakentaja.

 Suomen mestaruus Roostersissa 2017 ja 2018.

 EM-pronssia Suomen maajoukkueessa vuonna 2018.

 Idoli: ”Kun olin nuori, se oli Atlanta Falconsin Michael Vick, joka myöhemmin sai tuomion koiratappeluiden järjestämisestä.”

 Kannattaa NFL:ssä (Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga) Atlanta Falconsia.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 2. 2

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 3. 3

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 4. 4

  Emma Kimiläisen mielestä voitto ei ratkennut kärjessä ajaneen yhdysvaltalaisen virheeseen: ”Olisin kyllä mennyt ohi joka tapauksessa”

 5. 5

  Ilves tuli lisäajalla tasoihin, rangaistuspotku kismitti HJK:n luotsia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 2. 2

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 3. 3

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 4. 4

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 5. 5

  Emma Kimiläisen mielestä voitto ei ratkennut kärjessä ajaneen yhdysvaltalaisen virheeseen: ”Olisin kyllä mennyt ohi joka tapauksessa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  2. 2

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  3. 3

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  6. 6

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

  9. 9

   Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  4. 4

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  7. 7

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  8. 8

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Kaksi saksalaisturistia sai 950 euron sakot kahvin keittämisestä Rialton sillan juurella Venetsiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää