Urheilu

Tokio järjestää kalliit olympialaiset pelottavassa helteessä: suosikkilaji kilpaillaan ydinturmasta tunnetussa Fukusimassa

Tokion olympialaisten maraton aloitetaan jo aamukuudelta pahimman kuumuuden välttämiseksi.

Tokio

Rakennustöiden ryske kuuluu Tokion uudella olympiastadionilla, jota rakennetaan ikonisen vuoden 1964 olympiastadionin tilalle ja jonka työoloja on kuvattu epäinhimillisiksi.

”Järjetöntä tuhlausta”, tuhahtaa tokiolainen opettaja Hiroshi Yoneda kävellessään työmaan ohi.

”Velka jää seuraavan sukupolven maksettavaksi ja turismi on ongelma täpötäydessä Tokiossa ilman olympialaisiakin.”


Olympialaiset ovat jälleen kallis projekti.

Maailmankuulun arkkitehdin Zaha Hadidin suunnitelma uudeksi olympiastadioniksi peruttiin kalleutensa vuoksi. Kengo Kuman uusi suunnitelma on satoja miljoonia euroja halvempi, mutta silti olympialaisten hintalapuksi tulee nykyarvioiden mukaan noin 6,6 miljardia euroa, kun sponsorit ja lipunmyynti yhdessä kattanevat yli 11 miljardin euron kokonaisbudjetista vain noin puolet.

Hinta ylittää Guardian-lehden mukaan nelinkertaisesti ja japanilaisen Mainici Shimbunin mukaan jopa seitsemänkertaisesti hankkeen ensimmäiset budjettilaskelmat.


40 minuutin metromatkan päässä rakennustöiden ryske kuuluu myös tulevan olympiakylän rakennustyömaalta metroasemalle asti.

”Hieno projekti ja on kiva saada turisteja kauniiseen Tokioomme”, myhäilee ilman turistejakin alati ahtaan Tokion metron käyttäjä Hajime Makino.

Puolustajiakin siis löytyy, mutta minkälaiset kisat tokiolaiset ja turistit saavat? Sitä lähdemme seuraavaksi selvittämään olympialaisten valmistelutoimikunnan viestintäjohtajan Kentaro Katon toimistoon.


Tokiossa sattuu olemaan 30 asteen hellepäivä, joten olympialaisten valmistelukomitean toimiston ilmastointi Harumi Triton Y-rakennuksen 24. kerroksessa viilentää mukavasti.

Valitettavasti kisojen aikaan keskilämpötila on päivisin yli 30 astetta, ja lisäksi elokuussa ilmankosteus voi tuntua jopa trooppiselta.

”Paikalliset yleensä toki selviävät, mutta turisteista olemme hieman huolissamme”, viestintäjohtaja Kato myöntää.

Viime vuonna kuukauden poikkeuksellinen hirmuhelle nosti lämpötilat 41 asteeseen ja aiheutti 138 ihmisen kuoleman.

Ei siis ihme, että esimerkiksi Tokion olympialaisten maraton aloitetaan jo aamukuudelta pahimman kuumuuden välttämiseksi. Koko maratonreitti saa myös uuden päällysteen, jonka pitäisi vähentää kuumuuden hohkaamista tien pinnasta.

”Jo lentokentillä muistutetaan turisteja suolatasapainon, nesteytyksen ja päähineen merkityksestä. Pieniä vesipulloja jaetaan kaduilla turisteille ilmaiseksi, sisäänpääsyaikoja porrastetaan pitkien jonojen välttämiseksi, viileää vettä sprinklataan jonottajien virkistämiseksi ja robottimme auttavat parhaansa mukaan”, Kato sanoo.

Toyota ja Panasonic ovat tekemässä olympialaisista myös robottiteknologian näyteikkunan.

Työntekijöille on luvassa on ”voimapukuja”, joilla matkalaukkuja voi siirtää kevyemmin ja turisteille robotteja, joilta voi pyytää ruokaa, juomaa ja ohjeita suunnistukseen kohti hotelleja ja kisapaikkoja.


Vuonna 1964 Tokion olympialaiset yllättivät koko maailman. Vain 19 vuotta aikaisemmin Yhdysvallat oli pommittanut kaupungin monet keskukset maan tasalle ja lopettanut sodan tappamalla atomipommeilla tuhansittain siviilejä Hiroshimassa ja Nagasakissa.

Silloin olympiatulen sytytti 19-vuotias Yoshinori Sakai, joka oli syntynyt Hiroshimassa atomipommin pudotuspäivinä. Vuonna 1964 shinkansen-luotijuna ylsi maailmanennätysnopeuteen ja hämmästytti maailmaa, samoin Tokion moderni arkkitehtuuri ja tietokoneiden käyttöönotto ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa.

Kesäolympialaisissa 2020 Tokio haluaa yllättää toisella tavalla.

Myös nämä ovat toipumisen kisat, sillä vuonna 2011 maata kohtasi sen historian suurin maanjäristys ja tsunami, joka aiheutti Fukushima 1 -ydinvoimalassa Ōkuman pikkukaupungissa Fukushiman prefektuurissa maailmanhistorian toiseksi pahimman ydinvoimalaonnettomuuden.

Katastrofin suoriin ja välillisiin seurauksiin on kuollut noin 20 000 ihmistä. Suurimpana kuolinsyynä oli hyökyaallon alle hukkuminen. Säteilyvaara puolestaan on pitkittänyt evakuointiaikoja ja estää yhä tuhansia ihmisiä palaamasta koteihinsa. (HS vieraili äsken yhä osittain evakuointialueella olevassa Ōkumassa. Löydät reportaasin tämän linkin takaa).

”Kun kansainvälisen olympiakomitean jäsenet viimeksi kävivät täällä Tokiossa, tarjosimme heille kalaa Fukushimasta”, viestintäjohtaja Kato sanoo.

”He olivat hyvin ilahtuneita, että alueen kalojen syöminen on viranomaisten mukaan jo täysin turvallista.”Myös olympiasoihtuviesti alkaa nimenomaan Fukushimasta ja japanilaisille hyvin tärkeä baseball pelataan siellä. On tietysti muistettava, että pelipaikka Fukushiman kaupungissa on yli 70 kilometrin päässä ydinvoimalasta.

”Haluamme näyttää maailmalle kuinka jälleenrakennus etenee ja kiittää kansainvälistä yhteisöä siitä avusta, jota saimme katastrofin aikana”, Kato sanoo.


Tokio ainakin yrittää välttää ”valkoiset elefantit”, Kato sanoo. Hän tarkoittaa valtavia rakennusprojekteja, jotka jäävät alikäytölle kisojen jälkeen.

”Mitään Lontoon olympiapuiston kaltaista emme rakenna, vaan kisat ovat ympäri kaupunkia sekä osin muissa kaupungeissa.”

Niinpä 43 kisapaikasta vain kahdeksan on uusia ja kymmenen rakennetaan tarkoituksella väliaikaisiksi.

Rakenteilla oleva olympiakylä urheilijoille täällä kisatoimiston lähellä on samalla osa kaupungin kehityssuunnitelmaa. Tavanomaisen näköiset tornitalot myydään ja vuokrataan kisojen jälkeen uudeksi kaupunginosaksi Tokion asukkaille.

Mutta paralympialaisurheilijoiden esteettömän liikkumisen suhteen tehtävät muutostyöt ovat toistaiseksi jäljessä aikataulusta.

”Asia tiedostetaan ja vammaisten esteettömän liikkumisen parantamiseen ohjataan lisää voimavaroja”, Kato sanoo.

Jos esteettömään liikkumiseen panostetaan, niin köyhiin välttämättä ei.

Kisojen kriitikoiden mukaan kodittomia häädetään jälleen keskeisistä puistoista aivan kuten vuoden 1964 kisojen alla ja lisäksi 300 ihmistä on jo joutunut muuttamaan kodistaan olympialaisiin liittyvien rakennustöiden vuoksi. Osa heistä oli köyhiä eläkeläisiä.

Uintimaratonin ja triathlonin suorituspaikan vesi Odaiba Marine Parkissa on ainakin toistaiseksi vielä liian saastunutta kisakäyttöön.

”Puhdistus- ja eristystoimia tehostetaan”, Kato vastaa.

Ja kaiken kukkuraksi maaliskuussa Japanin olympiakomitean puheenjohtaja Tsunekazu Takeda ilmoitti jättävänsä myöhemmin tänä vuonna tehtävänsä korruptiovyyhdin vuoksi.

Tokion olympialaiset yrittää tehdä myös paljon asioita aikaisempia suurkisoja eettisemmin ja ympäristötietoisemmin.

Esimerkiksi kaikki mitalit tehdään kierrätetystä metallista, joka on peräisin esimerkiksi käytöstä poistuneista matkapuhelimista.

Tokion olympialaiset pyrkii myös hiilijalanjälkensä neutralointiin, mikä on hyvin kunnianhimoinen tavoite.

”Siihen tarvitaan tietysti hallitusta ja Tokion aluehallintoakin”, Kato kertoo.

”Kaikessa vältetään ja vähennetään päästöjä ja hyvin monet ovat tähän sitoutuneet. Käytössä on myös applikaatio yhtiöille ja kansalaisille ja sertifikaatit, jotka hyödyttävät eniten säästäneitä ja antavat vähemmän säästäneille mahdollisuuden kompensointiin”, hän kertoo.

Kun lähdemme järjestelytoimikunnan toimistosta, vastaan tulee olympiakylän rakennusmiehiä, joilla ei ole aikaa tai halua lyhyenkään haastatteluun.

Ehkä heillä on vain kiire, joskin rakennustyöläisiä edustavan kansainvälisen BWI-järjestön ”Tokion olympialaisten pimeä puoli” -raportissa järjestäjiä syytetään rakennusmiesten alipalkkauksesta ja liiallisiin ylitöihin pakottamisesta sekä ”pelon kulttuurin” luomisesta ammattikunnassa, jossa on paljon ulkomailta tulleita ja joista vain puolet oli saanut virallisen työsopimuksen.


Tokion olympialaisten rakennustöissä on toistaiseksi kuollut kaksi rakennustyöläistä, kun Rio de Janeiron olympialaisissa vastaava uhriluku oli 12 ja Sotšin talviolympialaisissa peräti 70.

Samalla alkaa näyttää siltä, että jättimäisin inhimillisin ponnistuksin ja taloudellisin panostuksin myös Tokio saa kunnianhimoiset valmistelunsa tarpeeksi valmiiksi avajaisiin mennessä.

Ja niin varaslähtönä Fukushimassa jo 22. heinäkuuta 2020 ja virallisemmin Tokion olympialaisten avajaisista 24. heinäkuuta lähtien maailman kovakuntoisimmat urheilijat pääsevät jälleen nostattamaan yleisössä olympiahuumaa.

Fakta

Tokion olympialaiset ja paralympialaiset


 11 090 urheilijaa kilpailee olympialaisissa ja 4 400 paralympialaisissa.

 Käytössä on 43 suorituspaikkaa Tokiosta Sapporoon.

 Uusia lajeja ovat esimerkiksi karate ja surffaus.

 Avajaiset ovat 24. heinäkuuta ja päättäjäiset 9. elokuuta 2020.

 Lisätietoa: tokyo2020.org
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lasse Virén on nelinkertainen olympiavoittaja ja viimeinen suuri suomalainen juoksija, mutta silti on ihmisiä, jotka eivät häntä enää tunne

  Tilaajille
 2. 2

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 3. 3

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 4. 4

  Ravihevonen avoimena HS:n haastattelussa: ”Paremminkin voisi pyyhkiä, mutta en valita”

 5. 5

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 2. 2

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 3. 3

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 4. 4

  Emma Kimiläisen mielestä voitto ei ratkennut kärjessä ajaneen yhdysvaltalaisen virheeseen: ”Olisin kyllä mennyt ohi joka tapauksessa”

 5. 5

  Entinen NFL-pelaaja kuoli vain 32-vuotiaana lämpöhalvaukseen työskenneltyään koko päivän ulkona

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää