Urheilu

Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

Antti Rintanen on taekwon-don ja potkunyrkkeilyn arvokisamitalisti. Diplomi-insinööriksi opiskelevalla lääkärillä ja perheenisällä on uusia tavoitteita myös urheilussa.

Urallaan maailmanmestaruuden voittavat urheilijat ovat lajista riippumatta äärimmäisen sitoutuneita ja omistautuneita harrastukseensa tai parhaassa tapauksessa ammattiinsa. Urheilu rytmittää arkea ja vaatii läheisiltä joustoa.

Kilpakenttien mestarit ovat usein myös ajankäytön mestareita – sellaisia kuin taekwondoin Antti Rintanen, joka aikatauluttaa elämäänsä vielä keskimääräistä maailmanmestaria enemmän. Hän voitti huhtikuussa ensimmäisenä suomalaismiehenä MM-kultaa taekwon-dossa, joka on lähes identtisestä nimestään huolimatta eri kamppailulaji kuin taekwondo.

Lisäksi Rintanen, 28, valmistui toukokuussa lääkäriksi, opiskelee yhä diplomi-insinööriksi ja kilpailee huipulla myös potkunyrkkeilyssä.

Miten ihmeessä espoolaisella neljän lapsen isällä riittää aikaa tähän kaikkeen?

Suurimman kiitoksen arkensa sujuvuudesta Rintanen antaa puolisolleen.

”Kaiken takana on hyvin joustava vaimo. Teemme hyvää tiimityötä, ja hän on tämän kaiken mahdollistanut. Joustamme puolin ja toisin – hänkin on aika kova uranainen”, Rintanen kiittelee sekä hammas- että yleislääkäriksi opiskelevaa vaimoaan.

Oman päivärytminsä Rintanen rakentaa erilaisten blokkien avulla. Kolmivuorotyö rytmittää elämää eri tavalla kuin arkipäiväinen toimistotyö, joten arjen suunnittelussa on enemmän liikkuvia palasia.

”Kyllä minä yleensä aina yhden blokin päivästä varaan tietyille jutuille. On se sitten treeniaika, työaika tai perheaika, ja sitten jos on joku juttu työn alla. Valitsen yhden selvän blokin kaikille”, hän kertoo.

”Suunnittelu on kaiken a ja o.”


Ylimääräisiä tunteja ei ajankäytön mestarikaan kykene taikomaan vuorokauteensa, joten Rintanen ei käytä päiviään sohvalla löhöilyyn. Hän pyrkii siirtämään opiskelijoiden tunteman tenttiä edeltävän päivän tehokkuuden normaaliin arkeensa.

”Olen ottanut tavoitteen, että mitä jos jokainen päivä olisi niin tehokas. Jättäisi vaan kaiken ylimääräisen pois. Siinä vapautuu yllättävän paljon aikaa”, Rintanen pohtii.

”Ja ehkä semmoinen harkittu huolimattomuus on ihan tervettä. Eihän tämä paketti muuten pyörisikään.”

Urheilu vie aikaa peruskuntokaudella noin 14 tuntia viikossa. Treenien pituus lyhenee ja intensiivisyys kasvaa kisakautta kohti mentäessä, joten harjoittelu on silloin ajankäytön kannalta tehokkaampaa. Matkapäiviä on kuukaudessa 6–8.

 

”Aika monet alkavat kukoistaa vasta yli 20-vuotiaana. Tämä on siinä mielessä poikkeuksellinen laji.”

Rintasen lajit taekwon-do ja potkunyrkkeily tukevat hyvin toisiaan samankaltaisuuksiensa vuoksi. Juuri taekwon-do on kilpailevista tyylisuunnista se, joka painottuu lyönteihin toisin kuin olympialaji taekwondo.

”Potkunyrkkeilyssäkin on eri ottelumuotoja. Itse ottelen eniten tatamilla, koska se sopii taekwon-don kanssa yhteen tosi hyvin. Lajissa on myös full contact -muodot, jotka otellaan kehän sisällä.”

Taekwon-do valikoitui tuoreen maailmanmestarin lajiksi vuonna 2005. Hän ehti harrastaa aiemmin monipuolisesti eri lajeja – viimeisimpänä telinevoimistelua – ennen siirtymistään kamppailulajien pariin.

”Se oli oikeastaan semmoinen laji, jonka ihan ensimmäisenä koin kivaksi. Siinä potkittiin ja lyötiin, ja olin silloin nuori mies, joten se veti puoleensa.”


Rintasen mukaan taekwon-do on ollut laji, jossa on saanut kehittyä aika rauhassa.

”Aika monet alkavat kukoistaa vasta yli 20-vuotiaana. Tämä on siinä mielessä poikkeuksellinen laji, niin kuin kamppailulajit ylipäätään.”

Runsaan vuosikymmenen mittainen matka taekwon-don parissa on kuljettanut Rintasen aloittelijasta maailmanmestariksi. Lajin kirkkaimman palkinnon saavuttaminen oli hänestä vain ajan kysymys.

”Kyllä minä tiesin aina, että se tulee tapahtumaan. Tai semmoinen ajatus on pakko olla takaraivossa, ja minulla oli hyvä fiilis tästä kaudesta”, hän kertoo itsevarmana.

”Oli helpotus, että se tapahtui nyt, mutta olisin minä valmistautunut vähän pidempäänkin sitä odottamaan. Näin jälkeenpäin ajattelen, että nyt oli ehkä aikakin. Kun on hyvä taitotaso ja kunto, oikeana päivänä tärppää.”

Mistä Rintanen tiesi mestaruuden odottavan pitkän tien päässä? Vaikka urheilija tekisi kaikki asiat eri osa-alueilla oikein, kisoissa on vastassa yhtä omistautuneita kilpakumppaneita.

”Olen kehittynyt jatkuvasti. Minulla on mentaliteetti, että aina pitää yrittää, ikinä ei saa säästellä itseään ja häviöistä on aina haettava oppi. Kun sitä prosessia jatkaa ja luottaa kehittymiseensä, on jossain vaiheessa niin hyvä, että se vain tulee.”


MM-kulta oli Rintaselle pitkäaikainen päätavoite ja motivoija. Maailmanmestaruus oli asia, jonka takia hän pani itsensä likoon päivästä ja harjoituksesta toiseen.

”Myöhemmin tuli ehkä mukaan muitakin asioita. Oli halu näyttää perheelle esimerkkiä, ja olisi kiva viedä vaimo joku päivä Linnan juhliin, eli siihen tuli epäitsekkäitäkin motiiveja. Mutta kyllä se oli mahtava juttu.”

Unelma täyttyi, kun alle 78-kiloisissa otteleva Rintanen kaatoi Saksan Inzellissä käytyjen MM-kisojen loppuottelussa venäläisen Artjom Izjurovin.

Hetken suuruudesta kertovat myös Rintasen reaktiot, joista hän on saanut kuulla myöhemmin läheisiltään.

”Sekä vaimo että useampi ystävä ovat sanoneet videon katsottuaan, että näkivät ensimmäisen kerran, kuinka Antti näytti tunteensa. Olen tyypillisesti sellainen, etten kauheasti tunteile.”

Tulevaisuudessa Rintanen näkee itsensä valmentajana. Hän valmentaa taekwon-dossa jo nyt edustamassaan Espoon TDK-seurassa, mutta myöhemmin hän suunnittelee antavansa valmennukselle isomman roolin ja enemmän aikaa.

”Olen saanut lajissa muilta ihmisiltä niin paljon, että jossain vaiheessa on myös aika antaa takaisin. Mutta näkisin, että urheilu-uraa on vielä edessä reippaasti, vaikka tajuan, etten olekaan enää ihan kaksikymppinen.”

Yksi tavoite on potkunyrkkeilyn MM-kulta, joka on vielä saavuttamatta, Rintanen kertoo.

Hän korostaa moneen otteeseen, että menestys on ollut vahvasti muiden ihmisten varassa. Vaikka taekwon-do ja potkunyrkkeily ovat yksilölajeja, tulokset vaativat monen läheisen panoksen.

”Vaikka teen itse suuren osan työstä, kyllä kaikki on tukijoukoilta saatua, varsinkin vaimolta. Perhe ja valmentajat ovat olleet täysillä mukana.”


Taekwondo vai taekwon-do?

Taekwondo on korealainen kamppailulaji. Sanalla taekwondo viitataan itse asiassa kahteen keskenään erilaiseen tyylisuuntaan, joiden kirjoitusasutkin poikkeavat hieman toisistaan. Lajeista toinen on taekwondo ja toinen taekwon-do.

”Jalan ja käden tien” kilpailevista tyylisuunnista olympiakisoissa esiintyy taekwondo. Se on World Taekwondo -liiton (WT) hallinnoima laji, ja siinä kilpailee tämän päivän kenties tunnetuin suomalaistaekwondoin Suvi Mikkonen.

Tuoreen maailmanmestarin Antti Rintasen laji taekwon-do on puolestaan toisen maailmanliiton, International Taekwon-Do Federationin (ITF), hallinnoima.

Tyylisuuntiin viitattaessa puhutaan usein myös WT-taekwondosta ja ITF-taekwon-dosta.

”Sanoisin, että suurin ero on se, että meidän lajissa saa lyödä päähän”, Rintanen kertoo tyylisuuntien eroista.

”WT-taekwondo on hyvin potkupainotteinen, kun taas tässä ITF-taekwon-dossa lyönnit painottuvat enemmän.”

Kuka?

Antti Rintanen


 28-vuotias taekwondoin. Edustaa Espoon TKD-seuraa.

 Asuu Espoossa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.

 Voitti huhtikuussa taekwon-don ottelun maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaismiehenä.

 Saavuttanut taekwon-dossa aiemmin EM-hopeaa 2016 ja EM-pronssia 2017.

 Kilpailee myös potkunyrkkeilyssä, jossa edustaa Järvenpään Kehäkarhuja.

 Voittanut potkunyrkkeilyssä maailmancupin ja eurocupin kilpailuja sekä EM-pronssia 2018.

 Valmistui toukokuussa lääkäriksi Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

 Opiskelee tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistossa.

 Toimii Espoon TKD-seurassa myös valmentajana ja hallituksen jäsenenä.

 Rintasen harrastama ITF-liiton taekwon-do ja WT-liiton taekwondo ovat eri lajeja. Olympialaisissa kilpaillaan WT-liiton taekwondossa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Veikka Sarén, 17, on triathlonin superteini, jonka vauhti ällistyttää

  Tilaajille
 4. 4

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen aikoo kiertää maapallon vielä kahdesti: ”Haluan antaa veneelleni ja itselleni toisen mahdollisuuden”

 5. 5

  Belgian van Aert kiri Tour de Francen maanantain ykköseksi: ”Anteeksi vain, mutta en voi uskoa tätä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Yleisö taputti Wimbledon-voittajan virheille, ja epäkunnioitus sai Boris Beckerin ärähtämään: ”Ihmisten pitää herätä Novak Djokovicin suuruudelle”

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Sami Siltakorpi pelasi pesäpalloa, mutta ratsastus tuntui helpommalta lajilta, nyt hän kilpailee EM-tasolla siskonsa hevosella

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 3. 3

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 4. 4

  Pelaajat suivaantuivat Helsinki Cupissa tuomariin, poliisi joutui rauhoittamaan junioreja

 5. 5

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  2. 2

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  8. 8

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  9. 9

   Antakaa lenkkeilijöiden juosta rauhassa Keskuspuistossa, älkää kouriko tai tuijottako

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  9. 9

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää