Urheilu

Ella Räsänen palaa kilpailemaan neljän vuoden tauon jälkeen: Masennus vei juoksijan sängyn pohjalle, ja sadan metrin kauppa­matkakin tuntui ylivoimaiselta

Ella Räsänen juoksi hallikaudella 2013 yhä voimassa olevan 20-vuotiaiden Euroopan ennätyksen. Kaksi vuotta myöhemmin hänellä diagnosoitiin keskivaikea masennus, jonka jälkeen on vaivannut kantapää.

Tampere

Lukioaikana Ella Räsäsen päivät olivat pitkiä. Kangasalla asunut juoksijalupaus matkasi lukioon Tampereelle, kävi oppitunneilla, harjoittelu aamuin ja illoin ja matkusti kotiin. Illalla nukkumaan ja aamulla sama ohjelma uudestaan.

Mutta juoksuradalla kulki.

Vuonna 2010 Räsänen otti 16-vuotiaana ensimmäisen 400 metrin SM-kullan ja hallikaudella 2011 Räsänen rikkoi Johanna Mannisen nimissä olleen 17-vuotiaiden 200 metrin sisäratojen Suomen ennätyksen.

Tulos 24,13 oli naisten sarjassakin kaikkien aikojen viidenneksi kovin tulos.

Seuraavana kesänä 100 metrin SM-kulta ja 2012 toinen 400 metrin mestaruus. Seuraavalla hallikaudella Räsänen juoksi 400 metrillä EM-halleissa 20-vuotiaiden Euroopan ennätyksen 52,37.

Siinä vaiheessa oltiin jo lähellä vamma- ja sairauskierteen alkua. Kesä 2013 jäi väliin, ja vuoden 2014 kesäkauden jälkeen Räsänen ei ole kilpaillut neljään vuoteen lainkaan.

Nyt paluu radoille on lähellä.

Ennätyksen tuoneista EM-halleista ehti kulua vain muutama kuukausi, kun kesäkausi 2013 oli ohi. Selkä hajosi kolmatta kertaa Räsäsen uralla. Rasitusmurtuma piti Räsäsen poissa kilpailuista, ja kivut haittasivat jonkin verran arkeakin.

”Ei saanut kunnolla istua eikä oikein maatakaan. Korvaava harjoittelu oli todella tarkkaan määriteltyä. Saako tulla tärinää ja missä asennossa, jos saa”, Räsänen muistelee.


Seuraavalle kaudelle Räsänen palasi. Taso riitti EM-kisoihin asti viestijoukkueessa. Samaan aikaan 20-vuotias lupaus oireili henkisesti ja fyysisesti.

Räsänen huomauttaa, että hälytyskellojen olisi pitänyt soida. EM-edustuksesta huolimatta muistot ovat huonot.

”Suoraan sanottuna ei yhtään kiinnostanut kisaaminen, ja kroppa ei toiminut ollenkaan. Se oli täysin itsensä pakottamista ja väkisin menemistä. Fyysisesti elimistö oli ihan sekaisin: oli aineenvaihdunnallisia ongelmia, ja myös mentaalisesti olin ihan pihalla”, Räsänen kertoo.

Kauden päätyttyä Räsänen jatkoi valmistautumista seuraavaan kauteen normaalisti. Uudeksi valmentajaksi oli tullut Petra Stenman, ja urheilun kannalta syksy sujui hyvin.

Räsänen sanoo paenneensa urheilemisella pahaa oloaan. Samanaikaisesti hän oli stressaantunut ja mielialat vaihtelivat rajusti.

”Saatoin saada itselleni epätyypillisesti raivo- tai itkukohtauksia. En ollut oma itseni. Samaan aikaan oli syömishäiriöongelmaa havaittavissa.”

Lopulta Räsänen meni yhdessä valmentajansa ja vanhempiensa kanssa lääkärin kautta psykiatrille. Hänellä diagnosoitiin keskivaikea masennus, ja arvion mukaan Räsänen ei ollut työ- eikä opiskelukykyinen.

Räsäsen kohdalla jäljet johtivat pitkäaikaiseen henkiseen ja fyysiseen kuormaan. Jo lukiovuodet matkoineen ja harjoitteluineen olivat kuormittaneet. Lisäksi Räsänen arvioi syömisensä olleen huonoa, ja hän sairasteli paljon ennen loppuunpalamista. Esimerkiksi koko kesän 2014 Räsästä vaivasivat isommat ja pienemmät flunssat.

”Oli tullut pikkuhiljaa alipalautumistila. Ensin se oireili fyysisillä vammoilla, kun selkä sanoi sopimuksensa irti ja oli sairaana. Sitten se on alkanut vaikuttaa psyyken puolelle. Yhtäkkiä ei jaksakaan, vaikka on fyysisesti terve.”


Vuoden 2015 ajan urheilu oli Räsäseltä kokonaan tauolla. Mukaan mahtui päiviä ja viikkoja, jolloin Räsänen ei jaksanut edes nousta sängystä.

”Sitä on ollut vaikea hyväksyä ja ymmärtää ja sitä on häpeillytkin, että miksi ei jaksa, kun ei periaatteessa ole mitään vikana.”

Sairastuessaan Räsänen oli vielä olympiakomitean tukiurheilija. Olympiakomitean urheilupsykologin Hannaleena Ronkaisen kautta hänelle järjestyi psykoterapeutti, jonka kanssa yhteistyö alkoi heti keväällä 2015 psykoterapiana ja arjen perusasioiden kuntoon hoitamisella.

Yhteistyö on jatkunut edelleen, joskin harvemmin ja urheiluun keskittyen.

”Kun diagnoosi tuli, sanottiin, että pitää päästää irti ja on lupa sairastaa. Muistan, että nukuin silloin ihan älyttömästi, mutta se ei ollut virkistävää. Saatoin nukkua 16 tuntia yöllä ja viisi tuntia päivällä ja olla silti koko ajan väsynyt ja haluton tekemään yhtään mitään”, Räsänen muistelee.

”Peruspalikatkaan eivät mene hetkessä kuntoon. Pyritään, että saisi suurin piirtein säännöllisesti syötyä, ehkä vähän liikuttua ja nukuttua. Mutta olo oli sellainen, että ei huvita eikä jaksa eikä akuuteimmassa vaiheessa oikein saisi itseä pakottaakaan. Oli vaikea hyväksyä vaihto 24/7-urheilijan arjesta siihen, jaksaako päivän aikana lähteä käymään kaupassa, joka on sadan metrin päässä.”

Toipuminen eteni vähitellen. Kesältä 2015 hän muistaa piristystä tuoneena asiana salikortin hankkimisen. Liikkuminen alkoi ryhmäliikuntatunneilla kavereiden kanssa. Vanhempiensa Räsänen sanoo olleen tärkeässä osassa niin avun hakemisessa kuin toipumisprosessissakin.

”Sieltä on pikkuhiljaa tultu, mutta ei se ihan nousujohteista ole koko ajan ollut. On ollut selvästi alakuloisempia ja huonompia jaksoja. On pitänyt tasapainotella, mikä on tarpeeksi. Paljonko kroppa jaksaa ja paljonko mieli jaksaa.”

Urheilukenttien ulkopuolisessa elämässä Räsänen oli kesät 2016 ja 2017 töissä rakennusalan rekrytointiyrityksen taloushallinnon puolella. Syksystä 2017 lähtien hänellä on ollut opiskelupaikka Tampereen yliopiston hallintotieteellisessä tiedekunnassa.

 

”Sitä on ollut vaikea hyväksyä ja ymmärtää ja sitä on häpeillytkin, että miksi ei jaksa, kun ei periaatteessa ole mitään vikana.”

Paluu kilparadoille olisi voinut koittaa jo muutaman kauden aiemmin, mutta tällä kertaa peliin puuttui kantapää. Kaudet 2017 ja 2018 jäivät Räsäseltä väliin niin sanotun Haglundin syndrooman takia. Räsäsen kantapäästä leikattiin ylimääräistä luuta, joka painoi akillesjänteen kiinnityskohtaa.

”Kantaluuni on luontaisesti terävä. Ilmeisesti vuosien saatossa se on hakannut lenkkariin ja tullut ylimääräistä luutumista.”

Leikkauspäätös syntyi nopeasti. Räsänen oli ollut kahdella ulkomaanleirillä ennen leikkausta, mutta niiden jälkeen kivut kävivät koviksi. Jos harjoittelu olisi onnistunut kivuitta, leikkaus olisi voitu jättää kauden jälkeiseen aikaan. Se osoittautui mahdottomaksi.

”Tilanne oli sellainen, että jos juoksin, en suunnilleen kävellyt viikkoon. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin mennä leikkaukseen.”

Vielä viime kesänä jalka ei kestänyt piikkaria ja rataa. Räsänen juoksi vain yhden jänisjuoksun. Toukokuussa 2017 leikattu jalka oli kivuton vasta 1,5 vuotta operaation jälkeen.


Alkuvuonna hallikaudella palo kilpailuun oli niin kova, että Räsänen meni viivalle puolikuntoisena harjoituksissa olleiden takareisikramppien jäljiltä.

Kisa päättyi keskeytykseen 30 metrin jälkeen ja aiheutti osittaisen repeämän.

”Näin jälkikäteen arvioituna ehdottomasti ei olisi pitänyt mennä juoksemaan. Siinä kohtaa halu viivalle oli niin kova, että se peittosi harkintakyvyn. En ollut ihan rehellinen itselleni ja valmentajalle reiden tuntemuksista.”

Räsänen sanoo tiedostavansa sen, että pitkän kisatauon jälkeen kesälle ei voi asettaa tulos- tai menestystavoitteita. Kunnon rakentaminen tapahtuu kisa kisalta. Tavoite on päästä kilpailemaan heinäkuussa.

Takavuosien tulosten takana ollut arki ei ollut loppuun hiottua urheilijan elämää. Räsänen sanoo tulosten syntyneen varsin pienellä vaivalla terveenä pysymisen kautta.

”En haluaisi lähteä edes yrittämään, jos epäilisin, että parhaat juoksut ovat jo takana. Jos ei kokeile ja anna itselleen aikaa, ei voi tietää.”

 

”Muistan, että nukuin silloin ihan älyttömästi, mutta se ei ollut virkistävää. Saatoin nukkua 16 tuntia yöllä ja viisi tuntia päivällä ja olla silti koko ajan väsynyt ja haluton tekemään yhtään mitään.”

Huonoina hetkinä mieleen on silti hiipinyt ajatus, onko jatkamisessa mitään järkeä.

”Mutta aina puheissa ja ajatuksissa ollut, että ’sitten kun pääsen kisaamaan’. Ei koskaan niin, että tämä oli tässä.”

Räsänen kertoi masennuksestaan aiemmin keväällä lyhytdokumentissa An Athlete is not a Machine, suomennettuna urheilija ei ole kone. Sen ajatuksen hän haluaa pitää jatkossakin kirkkaana mielessään.

Räsäsen sairastaminen alkoi parikymppisenä lupauksena. Samanikäisille urheilijanuorille hän haluaisi sanoa, että elämän perusasiat on syytä pitää kunnossa, oli kyse sitten levosta, ravinnosta tai opintojen loppuun saattamisesta.

”Itse en syönyt tarpeeksi paljon enkä välttämättä terveellisestikään. Lepo ja ravinto on treenaamisen ohella oleellista. Jos jompikumpi floppaa, ei voi kehittyä kovin pitkälle. ”

Räsänen haluaa myös muistuttaa nuoria, että kilpaurheilusta on tarkoitus nauttia.

”Jos sydän ei ole mukana, ei touhua ole järkevää jatkaa.”

Kuka?

Ella Räsänen


 Syntynyt 1994 Kangasalla.

 Asuu Tampereella.

 Seura Esbo IF.

 Päälaji 400 metrin juoksu.

 400 metrin sisärataennätys 52.37 on edelleen voimassa oleva 20-vuotiaiden Euroopan ennätys.

 Kaksi Suomen mestaruutta 400 metrillä, yksi 100 metrillä.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Eräviikingit avasi vahvasti Salibandyliigan – Jani Kukkola syötti neljä maalia

 2. 2

  Ei tullut lauantaina Pukki-Partya –Teemu Pukki sai vain yhden maalipaikan, ja Burnley jyräsi Norwich Cityn yli avausjaksolla

 3. 3

  HIFK otti revanssin HPK:sta, Anton Lundell iski ratkaisun jatkoajalla

 4. 4

  HJK:n tuskien taival jatkui Tapiolassa – pettynyt Forsell rehellisenä: ”Olen ollut huono omasta mielestäni ja näköjään valmentajankin mielestä”

 5. 5

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tim Murray oli jo ryhtynyt toimistorotaksi eikä voinut kuvitella muuttavansa Suomeen: sitten tuli soitto, joka muutti lopulta kaiken

 2. 2

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 3. 3

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 4. 4

  The Athletic: Colorado tarjoaa Mikko Rantaselle ”vain” kahdeksan miljoonan dollarin vuosipalkkaa

 5. 5

  Taitoluisteluliiton puheenjohtaja kiistää Kiira Korven kovat väitteet lajikulttuurista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 2. 2

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 3. 3

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 4. 4

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 5. 5

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  2. 2

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Kokoomus vaatii Antti Rinteeltä viipymättä selvitystä tapaamisestaan Ranskan presidentin kanssa

  5. 5

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  4. 4

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  10. 10

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää