Urheilu

Suek selvitti Suomen cupin finaalin tapahtumia ja löysi puutteita: ”Kaikki eivät osallistuneet turvallisuuskokouksiin”

Ottelun odotusarvona oli selvityksen mukaan enemmän jalkapallojuhla kuin riskitapahtuma.

Suomen urheilun eettinen keskus Suek on luovuttanut Suomen Palloliitolle tekemänsä selvityksen jalkapallon Suomen cupin finaalin tapahtumista katsomoturvallisuuteen liittyen.

Suek kertoo 16-sivuisen selvityksensä keskeisimmiksi havainnoiksi sen, että osa katsojista ei noudattanut heille annettuja ohjeita eikä määräyksiä.

Myös tapahtumajärjestäjän eli Palloliiton ja järjestyksenvalvojien välinen kommunikointi järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvistä toimenpiteistä oli puutteellista.

”Vastuu hyvästä urheilutapahtumasta on kaikilla osapuolilla”, Suekin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen kommentoi tiedotteessa.

”Turvallinen ja viihtyisä tapahtuma edellyttää, että kaikki osapuolet edistävät tapahtumaa omalla reilulla käytöksellään ja sitoutuvat noudattamaan annettuja ohjeita.”

Palloliitto oli tehnyt finaalitapahtuman turvallisuusjärjestelyistä sopimuksen ahvenanmaalaisen turvallisuusyrityksen BSS:n kanssa.

BSS puolestaan oli ostanut kymmenen järjestyksenvalvojan työpanoksen alihankintana kolmannelta osapuolelta eli Safetorilta. Lisäksi Palloliitto pyysi vierasjoukkue Ilvestä nimeämään kolme järjestyksenvalvojaa tapahtumaan.

”Järjestyksenvalvontaan liittyen tapahtumassa oli siten neljä eri toimijaa, joiden komentoketju periaatteessa oli selvä, mutta vaikuttaa käytännössä jääneen puutteelliseksi”, Suek toteaa selvityksessään.

”Syynä voi olla muun muassa se, että kaikki eivät osallistuneet turvallisuuskokouksiin 14. tai 15. kesäkuuta.”

Erityisen puutteelliseksi näyttää selvityksen mukaan muodostuneen se, että Safetorin ja Ilveksen edustajat eivät osallistuneet kokoukseen perjantaina. Ilveksen edustajat puuttuivat myös lauantain kokouksesta.

Cupin voittaneen Ilveksen ja finaalia Maarianhaminassa isännöineen IFK Mariehamnin välisen ottelun riskiluokitus pidettiin normaalina. Selvityksen mukaan odotusarvona oli enemmän jalkapallojuhla kuin riskitapahtuma.

”Kokouksessa käytiin läpi mahdollisia järjestyshäiriöitä aiheuttavia skenaarioita, joista keskeisimmät olivat kannattajien käyttämä pyrotekniikka ja savut sekä kentälle ryntäämiset”, selvityksessä todetaan.

Palloliiton ehdoton kanta oli, että katsojat eivät saa mennä kentälle. Liitto edellytti myös, että kentälle meno tulee estää tarvittaessa voimakeinoja käyttämällä.

Kentälle tulon riskiin oli varauduttu rakentamalla Ilves-kannattajien katsomon eteen tupla-aidoitus eli mellakka-aita sekä mainosaita. Ilveksen turvallisuuspäällikkö oli todennut kenttäalueelle tultuaan, että aidat eivät olleet riittävät.

”Katsomon eteen olisi pitänyt siirtää kaksimetriset aidat, joiden yli ei pääsisi. Muutoksia ei kuitenkaan enää tehty”, selvityksessä jatketaan.

Safetorin ja Ilves-kannattajien tulkinnat aitojen käytöstä lyömäaseena eroavat selvityksen mukaan toisistaan. Eräät kannattajat pyrkivät selvityksen mukaan ottamaan rikkonaisen aidan osia käteensä.

”Epäselväksi on jäänyt, olisiko niitä ollut tarkoitus käyttää lyömäaseina. Tulkinnat tästä vaihtelevat. Kannattajien mukaan ei, Safetorin mukaan kyllä”, selvityksessä todetaan.

Paprika- eli OC-sumuttimia käyttänyt Safetor viittasi omassa selvityksessään poliisihallituksen ohjeeseen.

Sen mukaan järjestyksenvalvojien tulisi pidättäytyä kontrolloivien fyysisten voimakeinojen käytöstä. Aktiivista vastarintaa tekevien kohdehenkilöiden vastarinnan murtamisessa tulisi ensisijaisesti käyttää OC-sumutinta.

”Siten on pidetty ilmeisenä, että Palloliitto on ollut tietoinen järjestyksenvalvojien hallussa olevista sumuttimista sekä valmiudesta käyttää niitä”, selvityksessä todetaan.

Palloliitto oli kuitenkin ilmoittanut toukokuun lopussa poliisille jättämässään yleisötapahtumailmoituksessa, ettei järjestyksenvalvojilla ole käytössään kaasu- tai muita vastaavia sumutteita.

”Palloliiton tekemän linjauksen mukaan jalkapallo-otteluiden järjestyksenvalvonnassa ei käytetä sumutteita”, selvityksessä todetaan.

OC-sumutteelle altistuneiden ensiapu ei selvityksen mukaan toiminut parhaalla mahdollisella tavalla.

Kannattajat yli seurarajojen ovat tuominneet voimakkaasti Safetorin käyttämät voimakeinot sekä jopa katsomossa olleiden kannattajien sumuttamisen.

Myös yrityksen sosiaalisen median kanavien sisällöstä on riittänyt keskustelua. Safetor mainosti ennen finaalia lähtevänsä sotaan, ja some-sisältö viittaa muutenkin vahvasti aseiden ja voiman käyttöön.

Torstaina Safetor sivusi Twitter-tilillään finaalin tapahtumia nimittämällä voittoa juhlineita kannattajia huligaaneiksi.
Suek kertoo selvityksessään, ettei se ota kantaa järjestyksenvalvojien käyttämien voimakeinojen laatuun tai määrään, vaikka juuri kyseinen asia on noussut finaalin jälkeisten tapahtumien keskiöön.

Selvityksessä tuodaan esiin myös toimenpiteitä katsomoturvallisuuden ja viihtyvyyden kehittämiseksi jatkossa. Suekin mukaan voitonjuhlat voisivat olla jopa sallittuja kentällä.

”Järjestäjä voisi harkita otteluissa, joilla on erityisen tärkeä merkitys, toimintatapoja kannattajien päästämisestä kenttäalueelle hallitusti ottelun jälkeen ilman, että sillä rikotaan Uefan tai Palloliiton sääntöjä ja määräyksiä.”

Toisaalta tarjolla on myös vaihtoehto, jossa tarjotaan kannattajille porkkanan sijaan keppiä.

”Tämäkin selvitys osoittaa, että Suomessa on tarvetta porttikieltojärjestelmälle, joka voidaan perustaa Suekin alaisuuteen”, Suekin pääsihteeri Teemu Japisson kommentoi tiedotteessa.

”Siihen voivat liittyä kaikki ne lajijärjestöt, jotka katsovat tarpeelliseksi ottaa järjestelmän käyttöönsä. Tällöin urheilujärjestöillä on yhteisymmärrys yhtenäisistä pelisäännöistä, joiden rikkomisesta voi seurata jopa porttikieltoa.”

Cup-finaalin tapahtumien kurinpidollinen käsittely on selvityksen luovuttamisen jälkeen Palloliiton kurinpitoelimellä, eikä Suek ota asiaan kantaa.

Tapahtumasta tehtyjen rikosilmoitusten tutkinta ja niistä tiedottaminen puolestaan kuuluu Ahvenanmaan poliisille.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomalainen koripalloilija taisteli vuosia, että saisi pelata Ranskassa ranskalaisena: lopulta ”tuli aikamoinen itku”

 2. 2

  Kaapo Kakon lohkaisu ennen ensimmäistä virallista Rangers-otteluaan hauskuutti mediaa: ”Luultavasti kaikki suomalaiset katsovat”

 3. 3

  Lukas Hradeckýn ensimmäinen Mestarien liigan ottelu päättyi pettymykseen, suomalaisen karmeasta virheestä syntyi voittomaali

 4. 4

  Donald Trumpin suututtanut Nike-mainos voitti arvostetun Emmy-palkinnon

 5. 5

  Lentopallomiehet nousivat haudan partaalta EM-pudotuspeleihin – ”Rupesi riittämään häviäminen”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trumpin suututtanut Nike-mainos voitti arvostetun Emmy-palkinnon

 2. 2

  Entisen Real Madrid -pelaajan Eero Markkasen sopimus Indonesiassa on purettu: ”Emme oikein tiedä, miksi näin kävi”

 3. 3

  Suomalainen koripalloilija taisteli vuosia, että saisi pelata Ranskassa ranskalaisena: lopulta ”tuli aikamoinen itku”

 4. 4

  Loma-asunto lasisella autotallilla on Kymiringin luksus­vaihtoehto kisojen seuraamiseen, lähialueen hotellit ovat jo täynnä MotoGP-päivinä

 5. 5

  Yle: Valmentaja ahdisteli teini-ikäistä SM-tason taitoluistelijaa – ”Aloimme pitää normaalina valmentajan tunkeilevaa käytöstä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 2. 2

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 3. 3

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 4. 4

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 5. 5

  Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  4. 4

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  6. 6

   Rinne ja Macron asettivat oman uuden brexit-ehdon pääministeri Johnsonille – aloite uutisoitiin näyttävästi Britanniassa

  7. 7

   Menestyshanke käänsi suomalaisten itsemurhat laskuun, mutta sen jälkeen tehtiin ”hirveä virhe”, sanoo professori Jouko Lönnqvist – ”Sitä nyt yritetään sotella ja muilla paikata”

   Tilaajille
  8. 8

   Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

  9. 9

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  10. 10

   ”Harvey Weinsteinin elämä on pilalla”, sanoo seksuaalirikoksista syytetyn elokuvamogulin asianajaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä

  10. 10

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää