Urheilu

Ex-hiihtäjät Jari Isometsä ja Anssi Pentsinen kokeilivat vanhan ammattitaidon ja nykyisen lempi­harrastuksen yhdistämistä speed­golfin SM-kisassa

Maailmanmestari Mikko Rantanen vei sprinttimatkan SM-tittelin tasaisessa kilpailussa.

Entinen maajoukkuehiihtäjä Jari Isometsä on nykyään innokas golfin harrastaja. Viime hiihtokauden päätteeksi uransa lopettanut Anssi Pentsinen menee samaan sarjaan.

Perjantaina kaksikko testasi, miten onnistuu vanhojen ammattiominaisuuksien eli kestävyyden ja siihen liittyvän suorituskyvyn sekä nykyiseen mieliharrastukseen kuuluvan äärimmäisen hienomotoriikan ja henkisen kantin yhdistäminen.

Kokeilu tapahtui ennen kokemattomassa tapahtumassa, Keimola Golfin kentällä speedgolfin spinttimatkan SM-kilpailussa, joka on osa Vantaalla järjestettävää pienten lajien SM-viikkoa.

Käytännössä kyse oli golfinpeluusta niin, että eteneminen kentällä tapahtuu juosten eikä kävellen tai golfautolla ajaen. Mailoja on matkassa vain muutama.

Kokonaistulokseen vaikuttavat lyöntimäärän lisäksi juoksunopeus ja lyömiseen kuluva aika. Jokainen lyönti toi aikaan puoli minuuttia lisää.

Pentsinen (tasoitus 13,9) päihitti itseään paremman golfaajan Isometsän (tasoitus 5,9) neljän reiän (par 16) kilpailussa. Tasoituksia ei huomioitu, kuten oikeissa golfkilpailuissa on käytäntö.

Pentsinen sijoittui viidenneksi ja Isometsä kahdeksanneksi. Molemmat selvittivät 21 lyönnillä radan, jossa juoksumatkaa kertyi vajaat kaksi kilometriä. Reitillä oli myös yksi kunnon ylämäki.

Pentsinen käytti kuitenkin suoritukseen lähes minuutin vähemmän aikaa kuin Isometsä.


”Tämä on ihan huippuhommaa. Kun käy näitä kisoja enemmän, löytää sen balanssin, ettei liian kovalla juoksuvauhdilla häslää lyömistä”, sanoi Isometsä, jonka kestävyysharjoittelu painottuu talveen.

Viime talvena hän hiihti 1 500 kilometriä ja kävi kahdesta kolmeen kertaan viikossa pelaamassa jääkiekkoa tai kaukalopalloa.

Pentsinen on vasta nyt uran päättymisen jälkeen päässyt kunnolla kiinni golfiin.

”Tässä speedgolfissa on vähän samanlainen fiilis kuin suunnistuksessa, eli aivojen pitää raksuttaa. Fyysinen suoritus menee vähän kuin automatiikalla, ja keskittyminen on itse pelissä”, sanoi Pentsinen, joka oli aiemmin harjoitellut lajia muutaman kerran pidempänä versiona.

Jos lopputuloksesta olisi pystytty erittelemään vain juoksemiseen kulunut aika, Pentsinen olisi ollut todennäköisesti nopein.

”Toivottavasti”, hän naurahti. ”Veikkaan, että minulla menee aikaa pallolle tulemiseen. Ei ihan heti pysty huitaisemaan. Yritin käyttää omia vahvuuksia ja juosta lujaa välimatkat. Vähän ennen pallolle tuloa vähän sitten himmasin.”

Helsinkiläisen Pentsisen hiihtouran jälkeinen elämä on lähtenyt sujuvasti käyntiin. Hän on aloittanut työt Jyväskylässä toimivan HB-Betonin avainasiakkuuspäällikkönä, mutta lisäksi hän on perustanut hiihtovalmennusta kaikentasoisille harrastajille ja kilpailijoille tarjoavan yrityksen.

Myös perhe-elämään kuuluu hyvää. Pentsinen on naimisissa Ylen urheilutoimittajan Laura Arffmanin kanssa, ja pariskunnan esikoislapsen on määrä syntyä syksyllä.


Miesten mestaruuden Keimolassa voitti speedgolfin tunnetuin suomalainen urheilija Mikko Rantanen, jonka tavallaan kuuluikin voittaa.

Entinen golfammattilainen Rantanen on maailmanmestari viime syksyltä. Silloin kyseessä oli normaalimuotoinen kilpailu, jossa pelattiin juosten koko kenttä eli 18 reikää.

Rantanen pelasi Yhdysvalloissa Turning Stone Resortin kentän (par 72) 71 lyönnillä, eli par alittui yhdellä. Hän käytti kierrokseensa aikaa 55 minuuttia ja 28 sekuntia.

Normaalimittaisella kentällä juoksumatkaa kertyy Rantasen tasoiselle pelaajalle 7–8 kilometriä.

Sprinttimatka oli Rantasellekin uusi asia, mutta hän pystyi hyödyntämään kokemustaan pidemmältä matkalta, mikä toi suoritukseen sujuvuutta.

”Tämä sprintti oli tosi mielenkiintoinen. Ehkä aloitin vähän liian kovaa, ja tulos karkasi ylöspäin. Minun tasoiseni pelaaja ei saisi pelata kolme yli. Yhden yli parin vielä kärsii pelata. Tämä oli tosi hauskaa ja meni sekuntipeliksi, mutta haastajatkaan eivät ehkä pelanneet parasta peliään, ja siksi voitin”, totesi Rantanen, joka käytti 19 lyöntiä.

Rantanen pelasi kolmella mailalla, jotka olivat puukolmonen, rauta-9 ja putteri. Hän puttaa yhdellä kädellä ja pitää muita mailoja toisessa kädessä.

Rantanen on aiemmin lenkkeillyt pääasiassa vain speedgolfia pelaamalla, mutta viime aikoina hän on alkanut vetää erilaisia juoksulenkkejä.

”Päätavoite on puolustaa MM-kultaa menestyksekkäästi ensi vuonna Japanissa.”

Rantanen on myös speedgolfin puuhamies Suomessa. Hän on junaillut lajin pienimuotoisen kiertueen.

Rantanen voitti toiseksi tulleen Jari Pitkälän vain kymmenellä sekunnilla. Kolmanneksi sijoittunut Henrik Honkalehto hävisi Pitkälälle neljä sekuntia. Koko kärkikolmikko käytti 19 lyöntiä.


Naisten ylivoimainen mestari oli aikoinaan juniorien golfmaajoukkueeseen kuulunut Milla Hallanoro, joka pelasi finaalin parhaan lyöntituloksen (18) miehet mukaan lukien.

Hallanoro on treenannut fyysistä kuntoaan muun muassa hiihtämällä (viime talvena 700 kilometriä) ja juoksemalla. Takana on myös maratonhiihtoja.

Hän kilpailee edelleen myös normaaligolfissa, ja tasoitus on lähellä nollaa.

”Golfissa minun on enää vaikea kehittyä. Olen aina harrastanut eri lajeja. Tässä lajissa marginaali kehittymiseen on isompi. Se motivoi enemmän, tuo kuntoelementin ja säästää aikaa”, sanoo it-konsulttina työskentelevä Hallanoro.

Vantaa:

Speedgolfin SM-sprinttikilpailu, Keimola Golf. Neljän reiän kilpailu (1,7 km), par 16:

Miehet: (juoksuaika, lyönnit, kokonaisaika): 1) Mikko Rantanen Pickala Golf 10.12, 4+5+5+5=19, 19.42, 2) Jari Pitkälä Kytäjä Golf 10.22, 4+5+5+5=19, 19.52, 3) Henrik Honkalehto Hyvinkään Golf 10.26, 5+4+6+4=19, 19.56.

Naiset: 1) Milla Hallanoro Pickala Golf 11.23, 3+5+6+4=18, 20.23, 2) Iida-Lotta Juura Koski-Golf 13.11, 6+6+5+5=22, 24.11, 3) Liisa Soppela Espoo Ringside Golf 16.12, 5+6+7+6=24, 28.12.

Fakta

Speedgolf on pieni laji


 Speedgolf on golfin pieni alalaji, jota pelataan kentillä yleensä varhain aamulla tai myöhään illalla, jolloin siellä on mahdollisimman vähän tavallisen golfin pelaajia.

 Suomessa lajin pienuudesta kertoo se, että vaikka sprintin SM-kisat olivat avoimet kenelle tahansa, mukaan tuli vain runsaat 20 kilpailijaa.

 Speedgolfissa pelataan normaalia golfia juosten. Tulos määräytyy käytetyn ajan (minuuteissa) ja lyöntien määrän summasta. Esimerkiksi 60 minuuttia ja 80 lyöntiä tekevät tulokseksi 140.

 Keimolan neljän reiän kilpailussa (par 16) lopputuloksiin otettiin puolet lyöntien määrästä, eli jokainen lyönti toi loppuaikaan 30 sekuntia lisää.

 Speedgolfissa saa käyttää enintään seitsemää mailaa. Mailat voi valita itse vapaasti. SM-kisassa muutama kilpailija käytti vain yhtä mailaa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Entisen Real Madrid -pelaajan Eero Markkasen sopimus Indonesiassa on purettu: ”Emme oikein tiedä, miksi näin kävi”

 2. 2

  HIFK aloittaa kotipelit, suurin sentterilupaus puuttuu kokoonpanosta

 3. 3

  Loma-asunto lasisella autotallilla on Kymiringin luksus­vaihtoehto kisojen seuraamiseen, lähialueen hotellit ovat jo täynnä MotoGP-päivinä

 4. 4

  Santa Anitan kuolemanradan uhriluku on nyt jo 31: nelivuotiaan hevosen lantio murtui

 5. 5

  Yle: Valmentaja ahdisteli teini-ikäistä SM-tason taitoluistelijaa – ”Aloimme pitää normaalina valmentajan tunkeilevaa käytöstä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Meduusa tarttui kasvoihin ja suolavesi runteli kurkun, mutta ultrauimari Sarah Thomas porski neljä kertaa peräjälkeen Englannin kanaalin poikki

 2. 2

  Komorilainen aitajuoksija syrjäytti Elmo Lakan yleisurheilun MM-kisoista: ”Olen puulla päähän lyöty”

 3. 3

  Loma-asunto lasisella autotallilla on Kymiringin luksus­vaihtoehto kisojen seuraamiseen, lähialueen hotellit ovat jo täynnä MotoGP-päivinä

 4. 4

  IS: Alpo Suhosen kirja Markku Kanervasta viivästyy terveyssyistä

 5. 5

  Kaapo Kakko pelaa jo Rangersin ykkösketjussa, mutta päävalmentajan mukaan pesti on väliaikainen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 2. 2

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 3. 3

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 4. 4

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 5. 5

  Le Parisien: Kantasoluhoitoja saava F1-mestari Michael Schumacher on tajuissaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  5. 5

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää