Aikamme supertähti

Suomalaiset jalkapalloasiantuntijat pitävät Megan Rapinoeta rohkeana ihmisenä sekä ihanteellisena jalkapalloilijana.

Julkaistu: , Päivitetty:

Rohkeus. Se sana toistuu, kun jalkapalloasiantuntijat puhuvat yhdysvaltalaisesta jalkapalloilijasta Megan Rapinoesta.

Häntä kutsutaan poikkeukselliseksi johtajaksi niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Yhdysvaltojen naisten jalkapallomaajoukkueen kapteenistoon kuuluva Rapinoe, 33, oli lajia tarkasti seuraavien tuntema pelaaja, maailmanmestari ja olympiavoittaja jo ennen tämän vuoden MM-kisojakin, mutta kulunut kuukausi on tehnyt hänestä kansainvälisen puheenaiheen.

Syynä ovat paitsi Rapinoen jalkapallotaidot, myös hänen rohkeutensa käyttää urheilijana saamaansa huomiota yhteiskunnallisten näkemystensä esiintuomiseen. Rapinoe tunnetaan sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajana että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kärkevänä arvostelijana.

”En helvetissä mene Valkoiseen taloon”, Rapinoe sanoi 25. kesäkuuta jalkapallolehti Eight by Eightille antamassaan videohaastattelussa, josta tuli tietenkin heti viraalihitti, ja josta Trump hermostui perin pohjin.


Pelaajana Rapinoe on ottanut joukkueensa reppuselkään kaikkein haastavimmilla hetkillä. Hän teki kaksi maalia neljännesvälieräottelussa Espanjaa vastaan ja toiset kaksi osumaa puolivälierässä Ranskaa vastaan.

Valokeila pelaajan ympärillä vain kasvoi, kun Rapinoe sanoi brittilehti The Guardianin mukaan, ettei naisten jalkapallon maailmanmestaruutta voi voittaa ilman homoja.


Kriitikot ovat yltyneet kutsumaan Rapinoeta epäisänmaalliseksi, mutta pelaaja itse näki asian täysin päinvastoin.

”Mielestäni olen erityisesti, ainutlaatuisesti ja syvästi amerikkalainen. Jos puhutaan niistä ajatuksista ja näkemyksistä, joiden varaan Yhdysvallat perustettiin, olen ehdottomasti erittäin amerikkalainen”, Rapinoe sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Lisäksi Rapinoe on ollut näkyvästi mukana kampanjassa, joka vaatii Yhdysvaltojen naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajille samaa palkkaa kuin miesten maajoukkueelle. Maaliskuussa kampanjaryhmä haastoi maan jalkapalloliiton oikeuteen työsyrjinnästä.

Rapinoe jätti välieräottelun Englantia vastaan väliin venähtäneen reitensä takia. Siitä huolimatta Yhdysvallat puristi ottelusta voiton lukemin 2–1. Ottelun jälkeen puheenaiheeksi nousi amerikkalaishyökkääjä Alex Morganin maalituuletus, jossa hän esitti juovansa kupin teetä. Osa yleisöstä piti elettä brittejä loukkaavana, mutta Rapinoe antoi tietysti Morganille täyden tukensa.


”Joo, joo, joo. Pelaamme nyt maailmanmestaruudesta. Mitä te oikein odotatte meidän tekevän? En usko, että kukaan todella luulee meidän olevan epäkunnioittavia peliä tai vastustajia kohtaan”, Rapinoe sanoi toimittajajoukolle.

”Teemme kovasti töitä ja juhlimme kovaa. Haluamme pitää hauskaa ja nauttia näistä suurimmista hetkistä, mitä lajilla on tarjota.”Palloliiton huippujalkapallopäällikkö ja tyttöjen maajoukkuevalmentaja Marianne Miettinen seuraa MM-kisojen pudotuspelejä paikan päällä Ranskassa. Hän työskentelee Ylen kisalähetysten kommentaattorina.

Miettisen mukaan Rapinoe on ennen kaikkea hieno jalkapalloilija.

”Hän on maailmanluokan pelaaja. Hänellä on kykyä viimeistellä itse, antaa laadukkaita murtosyöttöjä sekä erikoistilanteita. Hänellä on kova työmoraali ja hän on erittäin sitoutunut joukkuepelaaja.”

Rapinoen yhteiskunnallisia kannanottoja Miettinen pitää rohkeina.

”Myös urheilijalla pitää ja saa olla oikeus kertoa mielipiteitään. Hän käyttää saamaansa huomiota hyväkseen puhuakseen tärkeiksi katsomistaan asioista.”


Entinen ammattilaisjalkapalloilija, nykyinen Punainen kortti rasismille -hankkeen projektipäällikkö Ilari Äijälä sanoo Rapinoen olevan persoona, jonka kautta jalkapallosta voivat kiinnostua sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole lajia ennen seuranneet.

”Jalkapallossa tarvitaan persoonia. Hänen ennakkoluuloton asenteensa heijastuu myös hänen pelaamiseensa. Rapinoe uskaltaa yrittää ratkaisuja, joita muut eivät välttämättä tekisi.”

Rapinoen tunnetuimmassa maalituuletuksessa hän levittää kätensä ja poseeraa veistoksellisesti. MM-kisapelaajien tuuletukset ovat tulleet tutuiksi niin televisiosta kuin lehdistöstäkin, sillä kansainvälinen media seuraa naisten MM-kisoja nyt laajemmin kuin koskaan ennen. Se on tehnyt Rapinoesta miljoonien tunteman tähden, monille myös esikuvan.

”Tänä kesänä nuoret jalkapalloa pelaavat tytöt ja pojat saattavat tehdä Rapinoe-tuuletuksia, tai yhtä lailla Alex Morganin tai Ellen Whiten tuuletuksia. Sekin kertoo naisten jalkapallon aseman noususta.”


Rapinoen yhteiskunnalliset kommentit ovat sykähdyttäneet urheiluyleisöä, mutta Äijälän mukaan yhdysvaltalaisessa urheilukulttuurissa on jo pitkään ollut normaalia, että urheilijat voivat ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Nyt tilanne on hänen havaintojensa mukaan muuttumassa myös Suomessa.

”Suomessakin on ryhdytty viime vuosina puhumaan avoimemmin asioista. Jalkapalloilijat ovat voineet puhua muun muassa seksuaalisesta suuntautumisesta, masennuksesta tai peliriippuvuudesta tai kieltäytyä maajoukkuekutsusta eettisiin syihin vedoten.”

HJK:n naisten joukkueen hyökkääjä Essi Sainio uskoo, että Rapinoe olisi upea joukkuetoveri. Sainio on urallaan pelannut Suomen maajoukkueessa sekä ammattilaisena Saksassa ja Ruotsissa.

”Hän on nopea ja taitava pelaaja, joka tekee maaliensa lisäksi kovasti töitä myös puolustussuuntaan. Hän varmasti vaatii kentällä kaikilta paljon, olisi ilo pelata hänen kanssaan”, Sainio sanoo.

Sainio antaa myös tukensa Rapinoen urheilun ulkopuolisille kommenteille.

”Hänellä on hyvä henkinen kapasiteetti, ja kyky keskittyä olennaiseen. Hän tietää milloin puhua jalkapallosta ja milloin muusta. Hän seisoo aidosti mielipiteidensä takana ja on monen rohkea puolestapuhuja.”


Samoin tuntee Linda Ruutu, Sainion joukkuekaveri HJK:sta, joka on pelannut sekä Suomen maajoukkueessa että Yhdysvaltalaisessa yliopistosarjassa. Hän on seurannut Rapinoen uraa vuoden 2011 MM-kisoista saakka.

”Nyt hän on tehnyt paljon maaleja, aiemmissa turnauksissa hän on enemmän luonut maalintekopaikkoja muille. Tuntuu, että hän pelaa sitä paremmin, mitä isompi ottelu on kyseessä. Hän elää suuria hetkiä varten”, Ruutu arvioi.

Rapinoen urheilun ulkopuolisia mielipiteitä Ruutu on kuunnellut ilolla.

”Ihailen sitä, että hän jaksaa puhua yhdenvertaisuusasioiden puolesta, vaikka hän tietää, ettei se tuo hänelle pelkästään hyvää. Useammat urheilijat voisivat puhua samojen asioiden puolesta julkisesti.”

Jalkapallon MM-kisojen pronssiottelu Englanti–Ruotsi lauantaina kello 18. MM-finaali Yhdysvallat–Hollanti sunnuntaina kello 18. Yle TV2 ja Yle Areena näyttävät ottelut suorana

Kuka

Megan Rapinoe


 33-vuotias yhdysvaltalainen jalkapalloilija.

 Voittanut Yhdysvaltojen maajoukkueessa olympiakultaa 2012 sekä maailmanmestaruuden 2015.

 Tehnyt kesän 2019 MM-kisoissa viisi maalia.

 Tunnetaan kentän ulkopuolella ihmisoikeusaktivistina, joka on keskittynyt sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämiseen.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 2. 2

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 3. 3

  Kaisu Eskelinen pukkasi kuulafinaaliin kuuden sentin turvin nuorten EM-kisoissa

 4. 4

  Mimosa Jallow on valmis ennätysvauhtiin uinnin pitkän radan MM-kisoissa

 5. 5

  Zlatan vähätteli MLS:n maalitykkiä ja teki malliksi hattutempun Los Angelesin paikallisottelussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 2. 2

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 3. 3

  Päivittäin harjoitteleva Väinö Mäkelä tienaa elantonsa pelaamalla frisbeegolfia: nyt hän näyttää, miten muovikiekkoa heitetään

 4. 4

  Teemu Pukin maali auttoi Norwichin voittoon harjoituspelissä Schalkea vastaan

 5. 5

  Sofia Ruusila-Nousiaisen pitää näyttää bikinimallilta, jolla on urheilijan vartalo

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  4. 4

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  5. 5

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  6. 6

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  7. 7

   Weekend-festivaali siirtyi Hietaniemestä Suvilahteen, mutta riita viime vuonna tuhotusta hautausmaan kivi­muurista jatkuu yhä

  8. 8

   Työvoimapula on syrjäseutujen vitsaus, Lieksassa ongelma haluttaisiin ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa

  9. 9

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  10. 10

   Helsingissä on alettu järjestää juhlia, joissa ahdistelu on harvinaisen selvästi kielletty: Järjestäjien mukaan tavallisissa yökerhoissa ei välttämättä ole ”turvallista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  7. 7

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää