Rakkaudesta korkeushyppyyn

Ella Junnila on matkalla huipulle korkeushypyssä ja ylittänyt jo riman korkeammalta kuin kukaan suomalaisnainen häntä ennen. Tällä viikolla Junnila kilpailee Gävlessä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Aivan alussa oli rakkaus lajiin. Ensisilmäyksestä lähtien, ja vahvasti iskien.

Korkeushyppääjä Ella Junnila ei osaa nimetä hetkeä, jolloin olisi tajunnut oman lahjakkuutensa. Sitäkin jo 20-vuotiaana Suomen ennätyksen nimiinsä ottaneella hyppääjällä varmasti on.

Mutta mieleen on jäänyt pikemminkin muistoja, jotka kielivät intohimon syntymisestä korkeushyppyyn.

”En tiedä onko missään kohtaa tullut sellaista, että vitsit kun olen lahjakas. Enemmän niin, että tämä on sitä mitä haluan tehdä. Ensimmäisen kerran päädyin korkeuskasalle 7–8-vuotiaana. Silloinkin vain halusin hypätä”, Junnila sanoo.

Junnila on ollut eräs alkavan kauden suomalaisista yleisurheilukomeetoista. Hän on kohentanut kesän aikana korkeushypyn Suomen ennätystä jo kahdesti, ja nykyinen ennätyslukema kirjataan lukemin 195. Samalla hän on tehnyt Dohan MM-kisojen tulosrajan, ja yleisen sarjan MM-debyytti on edessä ennen 21-vuotissyntymäpäivää.

Sitä ennen hän kilpailee tällä viikolla alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Ruotsin Gävlessä. Niihin kilpailuihin Junnila lähtee tilastojen jaetulta kakkossijalta.


 

”Ennen MM-rajan hyppäämistä nuorten EM-kisat olivat ihan kärjessä kauden tavoitteissa. Mutta yleisen sarjan MM-kisat ovat korkeammalla arvoasteikossa kuin nuorten EM-kisat.”

”MM-kisat ovat ykköstavoite, mutta se ei tee näitä kisoja vähäpätöisiksi. Tottakai nämä ovat tärkeät kilpailut, ja tulossa on kova kisa.”

Kun Junnilan uran kehittymistä katsoo taaksepäin, täytyy palata Sastamalaan nykyisin kuuluvaan Äetsään ja siellä sijaitsevaan Kiikkaan. Siellä sijaitsevalla maatilalla Ella Junnila eli lapsuutensa Juha Junnilan ja pituushypyn SE-naisen Ringa Ropon tyttärenä.

Lapsena leikit olivan monenlaisia, mutta kotona oli myös korkeushyppyvälineet: lasten korkeuspatja, joka oli käytössä jo Ellan isovanhempien lapsuudessa. Lisäksi telineet ja kuminauhaa. Sen kummempaa ei vaadittu, jotta korkeus oli mukana yhtenä kodin leikki- ja liikuntamuotona.

”Lähimmälle kentälle oli viisi kilometriä isoa tietä pitkin. Emme me päässeet kentälle kuin maanantai- ja keskiviikkokisoihin äidin ja isän kyydillä. Aika paljon olen siellä kotona tehnyt”, Junnila kertoo.

Harjoitusohjelmaa Junnila on noudattanut 14-vuotiaasta alkaen. Jo sitä ennen suunnitelmallisuutta oli, mutta väljemmillä raameilla.

Korkeushyppy oli selkeä valinta, vaikka muitakin harrastuksia oli yleisurheilun ulkopuolellakin. Ratsastus putosi pois, kun harjoittelu alkoi mennä korkeushypyn ehdoilla. Myös jalkapallo ja lentopallo olivat vähäisissä määrin mukana lajivalikoimassa.

”Lentopallo ja jalkapallo kaatuivat vähän siihen, kun kehitin itselleni pallokammon. Jos pallo tulee kohti, otan sellaisen maata vasten -asennon. Ja veikkaan, että en kovin hyvä muutenkaan olisi ollut niissä lajeissa.”

Junnila sanoo, että ei halua väheksyä toistaiseksi tehdyn työn merkitystä. Samalla hän tiedostaa, että työ on vielä kesken. Harjoituksissa pitää jaksaa käydä ja muunkin elämän pitää palvella urheilua, olipa kyse sitten syömisestä, palautumisesta tai kalenterin täyttämisestä. Junnila sanoo pitävänsä kovasti luonnossa liikkumisesta, mutta esimerkiksi siitä on välillä tingittävä.

”Kesällä ei voi käydä viikkoa patikoimassa tai telttailemassa. Ne ovat valintoja, joita tekee”, sanoo Junnila.

Gävlen-kisoihin kovimmalla tilastotuloksella lähtee Junnilaa muutaman kuukauden nuorempi Valko-Venäjän Karyna Taranda, joka on ylittänyt jo kahden metrin haamurajan.

Kansainvälisen tason laajuudesta kertoo se, että Taranda on yksi kuudesta kaksi metriä tällä kaudella ylittäneestä hyppääjästä. Edellisen kerran useampi hyppääjä ylitti rajan vuonna 2008, jolloin ylittäjiä oli seitsemän. Kuuteen ylittäjään on päästy tällä vuosikymmenellä kahdesti: 2010 ja 2012.

Junnila sanoo, että on hyvä pitämään ajatukset nykyhetkessä. Ajatukset eivät karkaa tulevaisuudessa siintäviin mahdollisuuksiin, vaan kisahetkeä kunnioitetaan.

Kun ajatukset pitää irrottaa urheilusta, Junnila saattaa etenkin talviaikaan suunnata kävelylle. Kesällä aika kuluu parvekepuutarhassa, jossa Junnila kertoo kasvattavansa kukkia, retiisejä, porkkanaa ja salaattia.

Myös kirjojen lukeminen ja kuunteleminen ovat rakkaita harrastuksia. Faktan ja fiktion lukeminen menee tasan.

Edelliset luetut kirjat olivat Lauren Weisbergerin Paholainen pukeutuu Pradaan ja L.M. Montgomeryn Sininen linna. Tällä hetkellä vuorossa on vasemmistoliiton Li Anderssonin ja kokoomuksen Susanna Kosken keskustelukirjeistä koottu kirja Punavihreä, sinivalkoinen.

Junnila on kiinnostunut politiikasta ja haki lukemaan politiikan tutkimusta tänä keväänä. Vielä yliopiston ovet eivät auenneet, kun urheilu vei keväällä aikaa pääsykokeisiin lukemiselta. Tulevina vuosina on seuraavien yritysten vuoro.

”Kotona on aina puhuttu politiikasta. Sunnuntaiaamupaloilla perheen kesken on puhuttu politiikasta. Olen nauttinut siitä ihan hirveästi. En ehkä silti lähtisi sanomaan, että olen puoluepoliittinen ihminen tai lähtisin itse politiikkaan aktiivisesti tekijäksi. Tekijät taustalla kiinnostavat ja mieluummin olen tutkivassa päässä yhtälöä.”

Lähikuukaudet Junnilan keskittyminen on tiiviisti urheilussa. Muutaman viikon päästä takareidenkin pitäisi olla entisellään. Täysin toimintakuntoinen jalka on jo, mutta ei tunnu samalta kuin vasen jalka.

Junnilan reaktio SE-tulokseen Tampereella huokui hämmästystä. 195 ylittyi askelparin verran normaalia lyhyemmällä vauhdilla. Alle 23-vuotiaiden kisoissa käytettävän vauhdin hän sanoi päättävänsä vasta paikan päällä.


 

”Pidempi vauhti on vähän erilainen. Kun vauhtia on enemmän, neljä viimeistä askelta kaarteessa on vaikeampi hallita.”

Televisiokatsojalle juuri kaarrejuoksu on paras keino arvioida korkeushyppääjän onnistumista. Hyppääjän pitäisi pysyä viimeiselläkin askeleella alle 90 asteen kulmassa suhteessa radan pintaan. Ponnistusjalan puoleisen olkapään pitää pysyä alhaalla. Silloin hyppy on helpommin vietävissä yli riman.

Silti teknisesti hyvältä näyttävä hyppykin voi olla epäonnistunut.

”Oma tunne hypystä on autenttisin data, mitä hypystä saadaan. Hyppy voi näyttää videolta hyvälle, mutta sen jälkeen olla fiilis, että tosi huono. Jos tunne ja videolta nähtävä eivät kohtaa, pitää miettiä, miksi tuntuu huonolle.”

Ruotsista paluun jälkeen Junnila kilpailee ennen Dohaa pääasiassa Suomessa. Kalevan kisat pidetään elokuun alussa Lappeenrannassa, ja naisten korkeushyppy on ohjelmassa vielä kahdessa Motonet gp:ssä. Elokuussa pidettävä Suomi–Ruotsi-ottelu kilpaillaan tällä kertaa Tukholmassa.

Dohassa kilpaillaan vasta syys-lokakuun vaihteessa. Sen Junnila huomioi myös EM-kisojen jälkeisessä rytmissä, jonka suunnitelmiin kuuluu enemmän harjoituksia.

”Edelleen käydään kilpailuita, mutta treenataan vähän enemmän, jotta saadaan kunto pidettyä yllä.”


Alle 23-vuotiaiden EM-kisojen finaaliaikataulu

Suomalaisten osallistuminen finaaleihin ratkeaa karsintakilpailuissa tai alkuerä- ja välierävaiheissa. Otteluista ohjelmassa avaus- ja päätöslajit.

Torstai

11.00 N 7-ottelu, avauslaji 100 m (Maria Huntington)

20.50 M 10000 m, finaali

Perjantai

17.30 M Pituus, finaali

17.40 N Moukari, finaali (Krista Tervo, Kiira Väänänen)

18.45 N 100 m, finaali (Lotta Kemppinen)

18.55 M 100 m, finaali

19.05 N 7-ottelu, päätöslaji 800 m (Huntington)

19.30 N Kiekko, finaali (Johanna Lehtiö, Helena Leveelahti, Krista Uusi-Kinnala)

19.35 N 100 m aj, finaali (Julia Enarvi, Emma Hyvärinen, Anni Siirtola)

19.45 M 110 m aj, finaali (Valtteri Kalliokulju, Ilari Manninen)

19.50 N Kolmiloikka, finaali (Saara Hakanen)

20.00 M Kuula, finaali (Eero Ahola, Samuli Kyrönviita, Panu Tirkkonen)

20.50 N 10000 m, finaali (Klaara Leponiemi)

Lauantai

11.05 M 10-ottelu, 100 m (Leo Uusimäki)

17.55 M Moukari finaali (Roope Auvinen, Aleksi Jaakkola, Aaron Kangas)

18.30 M Seiväs, finaali (Urho Kujanpää, Mikko Paavola, Eetu Turakainen)

19.10 N 400 m, finaali

19.20 M 1500 m, finaali

19.30 N Korkeus, finaali (Ella Junnila, Elina Kakko)

19.32 M 400 m, finaali

19.40 N 800 m, finaali

19.45 M Keihäs, finaali (Toni Keränen, Lassi Saarinen)

19.50 N 3000 m ej, finaali

20.45 N 200 m, finaali

20.55 M 200 m, finaali (Oskari Lehtonen)

21.05 M 5000 m, finaali

Sunnuntai

13.15 M 20 km kävely, finaali (Anniina Kivimäki, Enni Nurmi)

17.45 N Pituus, finaali (Maria Huntington, Taika Koilahti)

18.00 N 400 m aj, finaali (Viivi Lehikoinen)

18.05 N Seiväs, finaali (Henrikka Könönen, Wilma Murto, Laura Ollikainen)

18.15 N Keihäs, finaali (Suvi Kemppainen, Elina Kinnunen)

18.25 N 1500 m, finaali

18.40 M 3000 m ej, finaali

18.45 M Korkeus, finaali

19.00 M 800 m, finaali (Markus Teijula)

19.15 M 10-ottelu, päätöslaji 1500 m (Uusimäki)

19.30 M Kolmiloikka, finaali

19.35 N 5000 m, finaali

19.55 M Kiekko, finaali

20.10 M 4x100 m viesti, finaali (Suomi)

20.20 N 4x100 m viesti, finaali

20.40 M 4x400 m viesti, finaali

20.55 N 4x400 m viesti, finaali

Eurosport 2 -kanava lähettää kisalähetyksiä.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Päivittäin harjoitteleva Väinö Mäkelä tienaa elantonsa pelaamalla frisbeegolfia: nyt hän näyttää, miten muovikiekkoa heitetään

 2. 2

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 3. 3

  Teemu Pukin maali auttoi Norwichin voittoon harjoituspelissä Schalkea vastaan

 4. 4

  Sofia Ruusila-Nousiaisen pitää näyttää bikinimallilta, jolla on urheilijan vartalo

  Tilaajille
 5. 5

  Bulgarian jalkapallokannattajien rasismi toi rangaistuksen Uefalta: Sofian stadion suljetaan osittain

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Päivittäin harjoitteleva Väinö Mäkelä tienaa elantonsa pelaamalla frisbeegolfia: nyt hän näyttää, miten muovikiekkoa heitetään

 2. 2

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 3. 3

  Suomen koripallon junioritähti Anton Odabasi lopetti uransa 23-vuotiaana: ”Kulkemani reitti ei kohdannut kaikilta osin arvomaailmani kanssa”

 4. 4

  NHL:n tähtimaalivahti hämmentää kuvalla, jossa hän vääntää kätensä outoon asentoon

 5. 5

  Tämä vaatii kuntoa: Kolmen lapsen äiti otti jälkikasvun vaunuihin ja juoksi maratonilla ennätysajan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 3. 3

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 4. 4

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 5. 5

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

  4. 4

   Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

  5. 5

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  6. 6

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  7. 7

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  10. 10

   Ihmisen asunto ei saa olla melumuuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää