Uran päättyminen voi tehdä sairaaksi

Psykologi Satu Lähteenkorva kertoo, kuinka urheilija voi rakentaa kestävän identiteetin jo kilpauran aikana. ”Jokainen ihminen on rajallinen, myös urheilija. Juuri rajallisuus tekee ihmisestä kokonaisen.”

Julkaistu: , Päivitetty:

”Olin aina ollut Kiira Korpi, se taitoluistelija. Mutta jos taitoluistelu otetaan pois ja rikotaan koko luistelukuori, niin mitä minusta jää jäljelle?” pohtii taitoluistelija Kiira Korpi viime vuonna ilmestyneessä elämäkerrassaan Kiira – ehjäksi särkynyt.

Kun huippu-urheilijan ura loppuu, samalla katoaa helposti myös pohja omalta identiteetiltä. Tämän tietää psykologi Satu Lähteenkorva, joka on toiminut Korven ja monen muunkin urheilijan psyykkisenä valmentajana.

Moni huippu-urheilija on aloittanut tavoitteellisen harjoittelun ja kilpailemisen jo varhaisessa iässä, eikä ole osannut erottaa, että minuus on muutakin kuin laji, jota tekee.

Esimerkiksi Kiira Korpi aloitti taitoluistelun seurassa viisivuotiaana ja eli seuraavat 20 vuotta urheilemisen ehdoilla. Ei siis ole ihme, että hän oli hukassa, kun hän irtautui taitoluistelijaidentiteetistään.

”On vaikea löytää se, että kuka olen ilman tätä lajia. Onko minuuteni kiinnostava ja pidettävä ilman lajiani”, Lähteenkorva sanoo.


 

”Monet huippu-urheilijat sanovat, että he eivät ole saaneet mitään tukea. Todella yksin on pitänyt selvitä ja pärjätä.”

Lähteenkorvan mukaan uransa lopettavia urheilijoita voitaisiin auttaa, mutta sen sijaan koko aiheesta vaietaan. Taustalla on asenne, jonka mukaan lopettavaan urheilijaan ei ole järkevää panostaa, koska hänestä ei ole enää hyötyä.

”Monet huippu-urheilijat sanovat, että he eivät ole saaneet mitään tukea. Todella yksin on pitänyt selvitä ja pärjätä”, Lähteenkorva kertoo.

Urheilijat eivät myöskään aina osaa varautua uran lopettamisen psykologiseen puoleen. Moni elää harhaluulossa, että lopettaminen on helppoa. Lopettaminen tapahtuu pikku hiljaa, vaikka todellisuudessa mielelle olisi parempi päättää ura selkeästi ja vahvasti.

Lähteenkorva toisi ”lopettamisen psykologian” osaksi valmentajien koulutusta. Myös psyykkiset valmentajat voisivat tukea urheilijoita uran päätösvaiheessa.


 

”Kun identiteetti on rakentunut paljon lajiin liittyvän tekemisen, menestymisen, onnistumisen, kehollisuuden ja individualismin kautta, on todella iso muutos yhtäkkiä olla ilman sitä.”

Kun urheilija on päättänyt lopettaa uransa, hän tarvitsee apua uudenlaisen identiteetin ja tasapainon muodostamiseen: kuinka oppia löytämään uudet rutiinit ja rytmi työlle, levolle, liikunnalle, unelle ja ravinnolle, kun kukaan ei ole kertomassa, miten nyt pitää elää.

”Kun identiteetti on rakentunut paljon lajiin liittyvän tekemisen, menestymisen, onnistumisen, kehollisuuden ja individualismin kautta, on todella iso muutos yhtäkkiä olla ilman sitä”, Lähteenkorva sanoo.

Tilanne voi olla raskas etenkin, jos uransa lopettaneella ei ole ollut juurikaan sosiaalista elämää urheilupiirien ulkopuolella.

Urheilijoille tiivis harjoitusyhteisö on kuin perhe. Tutun yhteisön kadotessa urheilija voi kokea samoja tunteita kuin hylätyksi tullessa, vaikka kyse ei olekaan hylkäämisestä. Ulkopuolisuuden tunne aktivoi helposti häpeän ja pelon.

”Se on psykologisesti yksi kipeimmistä ja sairastuttavimmista tunteista, koska ihmisen peruspsykologisista neljästä tarpeesta voimakkain on kuulumisen tarve”, Lähteenkorva sanoo.

Mutta kuinka urheilija voi valmistautua uran lopettamiseen, jotta identiteetti ei murene, kun lähes koko elämän rakennettu ura päättyy?

Lähteenkorvan mukaan on tärkeää tunnistaa ja tunnustaa, että lopettaminen on vaihe. Se ei tapahdu sormia napsauttamalla, vaan vie aikaa ja menee eri ihmisillä eri tavoin. Tärkeää on myös se, että urheilija saa puhua muutoksesta ja saa tuntemuksilleen ymmärrystä.

”Lopettamiseen liittyy monesti haikeutta ja mielipahaa, mutta moni urheilija sanoo myös, että siihen liittyy helpotusta. Se on ollut niin rankkaa, kaikki se kisaaminen, ja se että on joutunut ylittämään itsensä kerta toisensa jälkeen uudestaan. Siihen liittyy ristiriitaisia tunteita.”

Lähteenkorvan mukaan hyvät kysymykset uran päättyessä ovat, mikä muuttuu ja mikä ei muutu. Jos urheilija näkee vain urheilijaidentiteettinsä, hän voi luulla, että kaikki muuttuu lopettaessa.

Kysymysten avulla voi huomata, että on edelleen esimerkiksi sosiaalinen, huumorintajuinen ja älykäs, siis oma persoonansa.

”Sinne jää paljon sitä omaa ihanaa minuutta, joka on ja pysyy, ja jatkaa elämää myös urheilun jälkeen.”

Entä kuinka urheilija voisi jo uran aikana rakentaa terveen identiteetin?

Lähteenkorvan mukaan on tärkeää, että urheilijalla on harjoittelun ja kilpailun lomassa aikaa jutella ja peilata omia tuntemuksia muiden urheilijoiden kanssa.

Kun urheilija oppii tuntemaan itseänsä ja tietää omat psykofyysissosiaaliset rajansa, hän voi löytää yhteyden itseensä ja sitä kautta myös tasapainon identiteettiinsä.

”Mehän ihailemme urheilijoita sen takia, kun he ovat rajattomia ja pystyvät ylittämään itsensä. Jokainen ihminen on rajallinen, myös urheilija. Juuri rajallisuus tekee ihmisestä kokonaisen. Ja sen kautta ihmisessä on ja olisi se voima ja tasapaino. Mutta ihminen ei käytä mihinkään niin paljon energiaa kuin rajallisuuden häivyttämiseen, mikä on paradoksi.”


 

”Jokainen ihminen on rajallinen, myös urheilija.”

Lähteenkorva on auttanut jalkapalloilijoita, telinevoimistelijoita, taitoluistelijoita, jääkiekkoilijoita, salibandypelaajia, tanssijoita ja uimareita yhteensä kymmenisen vuotta. Hänen aloittaessaan urheilun parissa ei ollut paljon psykologista osaamista.

”Ensimmäisen viiden vuoden ajan minulle saattoivat isät sanoa, että minun lapseni ei tule psyykkiseen valmennukseen, hänessä ei ole mitään vikaa, kun kyse on nimenomaan siitä, ettei tulisikaan ongelmia”.

Lähteenkorva käyttää omien valmennettaviensa kanssa nelikenttätyökalua, jonka avulla tarkastetaan ja rakennetaan tasapainoa urheilijan elämässä.

Hän painottaa, että elämässä tulee yllättäviä ja tasapainoa horjuttavia muutoksia, kuten läheisten sairastumisia. Siksi pysähtymisen ja tilanteen tarkastamisen hetket ovat tärkeitä.

”Ennakoivaa hyvinvointia on se, että pysähdytään, ennen kuin joku pysäyttää.”

Uhkana ”vahvuuteen sairastuminen”

Osalla urheilijoista terveen urheilijaidentiteetin rakentamisessa on esteenä se, että he jättäytyvät liian yksin, urheilijoiden psyykkinen valmentaja ja psykologi Satu Lähteenkorva sanoo.

Lähteenkorvan mukaan niin sanottu vahvuuteen sairastuminen – eli ajatus siitä, että on pärjättävä yksin –on Suomessa vahva etenkin naisilla.

Yksinäistä puurtamista arvostetaan. Urheilija voi myös saada nuorena kehuja siitä, että hoitaa esimerkiksi oheisharjoittelun itsenäisesti. Kääntöpuolena on kuitenkin se, ettei osaa pyytää apua silloinkaan, kun sille olisi tarve.

Osalla yksin pärjääminen kietoutuu yhteen perfektionismin kanssa. Urheilija voi yrittää olla Suomen mestari ja luokan priimus yhtä aikaa. Jossain vaiheessa korttitalo saattaa romahtaa.

Lähteenkorvan mukaan itseluottamuksen perustuminen suorituksille on urheilijoiden keskuudessa yleistä.

Nuorilla urheilijoilla on usein myös muihin ikäisiinsä verrattuna vähemmän muita ihmisiä, joista peilata omaa itseluottamustaan, kun aikaa kavereiden kanssa oleskelulle ei ole. Se voi tehdä urheilijan itsetunnosta haavoittuvan, etenkin jos vain muutamalta ihmiseltä saadut näkemykset ovat hyvin ankaria.

”Peilejä ovat yleensä oma valmentaja ja muutama lajikaveri. Se on aika yksipuolista. Itsetunto rakentuu aika kapean peilauksen kautta.”

Lähteenkorvan mukaan Suomessa on poikkeuksellinen kasvatuskulttuuri, mikä heijastuu myös urheiluun. Virheet tunnistetaan, niihin varaudutaan ja niitä pelätään. Epäonnistumisia pidetään noloina, eikä riskejä haluta ottaa. Se estää kehittymistä.

Rohkeuden ja riskinoton vastaisia sananlaskuja on suomen kielessä yli 30, Lähteenkorva huomauttaa.

”Urheilussa meillä on kauhean voimakkaasti painopiste onnistumisessa oppimisen sijaan. Urheilijoiden kanssa pitää jumpata tosi paljon, että mitkä ovat oppimisen ja onnistumisen erot ja yhteys.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Susanna Saapunki juoksee kesät jopa 20 kilometrin matkoja Italian Alpeilla ja on hämmästyttänyt paikalliset kestävyydellään

  Tilaajille
 2. 2

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 3. 3

  Teemu Pukin maali auttoi Norwichin voittoon harjoituspelissä Schalkea vastaan

 4. 4

  Etappivoittaja van Aert törmäsi aitaan, kaatui rajusti ja vietiin sairaalaan kesken Ranskan ympäriajon

 5. 5

  Eemil Helander pinnisti alle 20-vuotiaiden EM-finaaliin 3 000 metrin esteissä: ”Olen hyvässä kunnossa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 2. 2

  Päivittäin harjoitteleva Väinö Mäkelä tienaa elantonsa pelaamalla frisbeegolfia: nyt hän näyttää, miten muovikiekkoa heitetään

 3. 3

  Suomen koripallon junioritähti Anton Odabasi lopetti uransa 23-vuotiaana: ”Kulkemani reitti ei kohdannut kaikilta osin arvomaailmani kanssa”

 4. 4

  NHL:n tähtimaalivahti hämmentää kuvalla, jossa hän vääntää kätensä outoon asentoon

 5. 5

  Tämä vaatii kuntoa: Kolmen lapsen äiti otti jälkikasvun vaunuihin ja juoksi maratonilla ennätysajan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  5. 5

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  6. 6

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  7. 7

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

  10. 10

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää