Urheilu

Kimi Räikkönen ja formulatuomari Mika Salo arvostelevat gp-kisojen outoa linjaa: ”Luvattiin että saamme ajaa enemmän kilpaa, eihän niin ole käynyt”

Formulasirkus siirtyi Silverstoneen. Uusi kilpajohtaja Michael Masi ei ota paineita tuomariratkaisuista.

Toukokuussa edesmennyttä Niki Laudaa muisteltiin niin Monacon kuin Itävallan Grand Prix -viikonloppuina. Viikonloppuna Silverstone isännöi juuri formulakauden aattona menehtyneen englantilaisen kilpajohtajan Charlie Whitingin muistotilaisuutta.

Whitingin tilalle kattojärjestö FIA nosti 40-vuotiaan australialaisen Michael Masin. Hän ehti toimia arvostetun kilpajohtajan kakkosmiehenä jo kahdeksassa kisassa viime vuonna. Whitingin piti jäädä eläkkeelle tämän kauden jälkeen, jolloin Masi olisi ylennetty hänen paikalleen.

Whitingin korvaaminen on yhdelle miehelle mahdotonta, kun brittiveteraani hoiti niin laajaa tehtäväkenttää. Masi keskittyy vain kilpajohtamiseen. F1-maailma on tottunut nopeasti uuteen johtajaan, mutta kaikki ei ole kuitenkaan sujunut mutkattomasti.

Kanadassa ja viimeksi Itävallan gp-kilpailussa Masin alaisuudessa toimiva kisatuomaristo sai rutkasti sapiskaa niin tuomioistaan kuin asioiden käsittelyn hitaudesta.

Montrealissa Ferrarin Sebastian Vettel ajoi maaliin ensimmäisenä , mutta Mercedeksen Lewis Hamilton nousi voittoon Vettelille määrätyn viiden sekunnin aikasakon seurauksena.

Vettel sai sakkonsa kisan 58. kierroksen tapahtumista. Hän ajautui Ferrarillaan Hamiltonin painostaessa nurmikolle ja sulki radalle palatessaan Hamiltonin ohitusmahdollisuuden tuomariston näkemyksen mukaan sääntöjenvastaisesti.

Itävallan gp-kisan jälkeen tuomareilla meni yli kolme tuntia sen päättämiseen, ohittiko kisan voittoon ajanut Red Bullin Max Verstappen Ferrarin Charles Leclercin sallitusti, kun autot koskettivat tilanteessa toisiaan kolmanneksi viimeisellä kierroksella.

Lopulta tuomaristo päätti, että Verstappen saa pitää voittonsa.

Onko paine tuomaristoa kohtaan kasvanut Kanadan ja Itävallan kisatapahtumien myötä?

”En tiedä, onko painetta tullut niin paljon lisää. Meidän työssämme sitä riittää aina muutenkin. Enkä voisikaan ruveta saarnaamaan sellaista, koska olen ollut kisajohtajana vasta yhdeksässä kisassa. Paine kyllä on ja pysyy”, Masi sanoo.

”Tuomaristo istuu ja käsittelee jokaisen tapauksen, joka heille tuodaan. Itse en tunne paineen lisääntyneen Kanadan tai minkään muunkaan tapahtuman vuoksi. Meillä on osaavat ja kokeneet tuomarit, heillä on oma roolinsa ja he käsittelevät asiat parhaansa mukaan”, hän toteaa.

Masi ei osallistu tuomarien työhön. Kun tapaus menee tutkintaan, kilpajohtaja ei puutu enää asiaan. Itävallan pitkää odotusta Masi puolusteli suoralta kädeltä.

”Ensinnäkin Max Verstappenin ja Charles Leclercin osuma tuli aivan kilpailun lopussa. Pääosa käsittelystä alkoi vasta puolitoista tuntia kisan jälkeen erilaisista mediatilaisuuksista johtuen. Kaikkien osapuolien kuulemiseen vierähti tunti. Sitten tuomaristo kävi asiat läp ja keskusteli keskenään. Neljä tuomaria harkitsee asiat tarkkaan ja siihen menee väkisin aikaa.”

Masi ei pysty lupaamaan, että ongelmatapausten käsittely nopeutuisi jatkossakaan.

”Rankkaahan se on. Tietysti haluamme tehdä oikeat ratkaisut, ottaa huomioon olosuhteet ja kaikki osatekijät. Siihen vaaditaan kaikki mahdollinen saatavilla oleva informaatio. Sinänsä käsittelyssä ei ole juuri eroa teknisiin asioihin. Jos vaikkapa jälkikatsastuksessa autossa havaitaan sääntöjenvastaisuutta ja kyseessä on voittajan auto, silloinkin voittaja vaihtuu palkintojenjaon jälkeen.”Sebastian Vetteliltä voiton Kanadassa vienyt aikasakko on puhuttanut varikolla varsinkin, kun kauden motoksi on nostettu vapaampaan kilpa-ajamiseen kannustaminen.

”Ovathan ne tuomiot viime aikoina olleet vähän outoja. Vettelin rangaistus oli mielestäni ylimääräinen”, FIA:n tuomaristoon kuuluva Mika Salo arvostelee välillä kovin epäjohdonmukaista sääntöjen tulkintalinjaa.

Saloa arvostetaan varikolla tuomarina, joka antaa kuljettajien kilpailla kovaa.

”Ihannetilanne olisi, että jokaisessa kisassa olisi sama tuomaristo, niin tuomiotkin olisivat enemmän yhteneviä.”Itävallan tuomiosta Salo on samaa mieltä.

”Eihän sitä helppo ollut tuomita, mutta ihan asiallinen ratkaisu siitä tuli. Max ja Charles olivat molemmat väärässä. Miksi sitten kumpaakaan olisi pitänyt rangaista? Pitäisikö toista rangaista, kun toinenkin teki väärin? Sitä en ymmärrä.”

”Verstappen oli vähän edellä ja voi siten määrätä periaatteessa ajolinjan. Mutta säännöissä sanotaan myös, että hänen pitäisi jättää auton mentävä tila radan reunaan. Sitä hän ei jättänyt. Leclerc liikkui koko ajan ja käänsi kylkeen loppujen lopuksi. Jokainen vähänkin kilpaa ajanut tietää, että ulkopuolella ollut häviää nuo tilanteet aina.”

”Verstappen teki juuri niin kuin pitääkin: Jätti vanteet vastakkain ja osui.”

Kimi Räikköseltäkin kysyttiin Silverstonen lehdistötilaisuudessa, onko tuomarilinja hänen mielestään kiristynyt.

”Enpä ole huomannut. Mutta jos luki kauden alussa juttuja, siellä luvattiin, että saamme ajaa enemmän kilpaa. Jos vain sitä lausetta tuijottaa ja katsoo näitä tapauksia, niin eihän niin ole käynyt. Mielestäni tällainen kuuluu osana kilpa-ajamiseen. Joskus siitä on itselle hyötyä, joskus haittaa. Se on vain osa tätä peliä”, formulasirkuksen kokenein kuljettaja totesi.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Susanna Saapunki juoksee kesät jopa 20 kilometrin matkoja Italian Alpeilla ja on hämmästyttänyt paikalliset kestävyydellään

  Tilaajille
 2. 2

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 3. 3

  Teemu Pukin maali auttoi Norwichin voittoon harjoituspelissä Schalkea vastaan

 4. 4

  Etappivoittaja van Aert törmäsi aitaan, kaatui rajusti ja vietiin sairaalaan kesken Ranskan ympäriajon

 5. 5

  Eemil Helander pinnisti alle 20-vuotiaiden EM-finaaliin 3 000 metrin esteissä: ”Olen hyvässä kunnossa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 2. 2

  Päivittäin harjoitteleva Väinö Mäkelä tienaa elantonsa pelaamalla frisbeegolfia: nyt hän näyttää, miten muovikiekkoa heitetään

 3. 3

  Suomen koripallon junioritähti Anton Odabasi lopetti uransa 23-vuotiaana: ”Kulkemani reitti ei kohdannut kaikilta osin arvomaailmani kanssa”

 4. 4

  NHL:n tähtimaalivahti hämmentää kuvalla, jossa hän vääntää kätensä outoon asentoon

 5. 5

  Tämä vaatii kuntoa: Kolmen lapsen äiti otti jälkikasvun vaunuihin ja juoksi maratonilla ennätysajan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  5. 5

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  6. 6

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  7. 7

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

  10. 10

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää