Kilpakävelijä tarvitsee kylmää vettä niskaan

Kilpakävelijät lämpenevät kisan aikana liikaa. He jäähdyttävät kehoaan monin eri keinoin, mutta perinteiset menetelmät eli jääpalat ja kylmä vesi ovat edelleen valttia. Viime vuosina ohjelmaan on tullut myös kisoja edeltävä jäähdytys.

Julkaistu: , Päivitetty:

Pakastettuja jäähdytysliivejä. Kylmälaukuissa viilennettyjä märkiä pyyhkeitä. Jääpaloja, kylmää vettä ja vesisuihkuja.

Kilpakävelijät ovat lähestulkoon kehonviilennyksen ammattilaisia, sillä raastava laji vaatii tehokkaita toimenpiteitä suorituskyvyn takaamiseksi.

Suomalaiset eivät sentään saavu starttiin huulet sinisinä, mutta ennakoivat toimenpiteet ovat viime vuosina hiipineet myös sinivalkoisiin kävelypiireihin kisojen aikaisen viilennyksen rinnalle.

”Omina aktiiviaikoina ei ennakkoviilennystä käytetty ollenkaan. Se on oikeastaan suurin muutos ja ero nykypäivään”, Suomen Urheiluliiton kilpakävelyvalmentaja Jani Lehtinen kertoo.


Suomalaisten ennen kilpailuja käyttämät jäähdytysliivit ovat tehdasvalmisteisia, ja samaa merkkiä on käytössä kilpailijoillakin.

Jäähdytysliivi toimii siten, että veden alla kastelu aktivoi sisään ommellut geelikiteet, jotka jäätyvät pakastettaessa. Liivien käyttöä tutkittiin Australiassa ja Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa.

MM-kultaa ja -hopeaa sekä EM-hopeaa 50 kilometrillä kävellyt Valentin Kononen kertoo liivin hyötyjen olevan merkittäviä.

”Sillä saadaan 15–20 minuutin etumatka. Jos miettii, että kehon lämpötila on puolen tunnin kohdalla vaikka 38 astetta, niin jäähdytysliivin ansiosta se on siinä lämpötilassa vasta 50 minuutin päästä. Eli se pitää elimistöä kohtalaisessa lämpötilassa vähän pidempään.”

Kononen ja toinen mitalikävelijä, MM-kultaa ja -pronssia sekä EM-kultaa kävellyt Sari Essayah eivät ehtineet käyttää jäähdytysliiviä uransa aikana.

”Jäähdytyskeinot olivat erityisesti kisan aikaisia. Eli ihan jäistä vettä kaadetaan päälle, ja pyritään sillä tavalla jäähdyttämään kehon ulkoreunaa”, Kononen muistelee.

Essayah kokee viilennyksen olleen merkittävämmässä roolissa 50 kilometrin kävelijöillä.

”Omalla kilpailu-uralla kävelin enimmäkseen kymmenen kilometrin kisoja, eikä siinä viilennyksellä ollut kuin korkeintaan fiilisvaikutus”, hän viestittää.

”Eli sienillä kosteutta päälaelle tai mukillinen vettä päähän kaadettuna.”


Nykyisen kävelijäsukupolven arvokisaedustajat Anniina Kivimäki, 20, ja Enni Nurmi, 21, suhtautuvat jäähdytysliivien käyttöön eri tavalla.

”Itse asiassa olen tehnyt itse semmoisen heijastinliivistä, verkkokankaasta ja jääpalapusseista. Kokeilin muutaman kerran, mutta tuntui, että se oli minulle vain ylimääräinen stressi”, Lapuan Virkiää edustava Kivimäki kertoo.

”Koen, että niistä on oikeasti hyötyä, vaikka ne ovatkin sinänsä aika harvinaiset. Kun olimme Liettuassa keväällä, niin olikohan yhdellä naisella viilennysliivi päällä. Eli kyllä suomalaiset ovat mielestäni tässä edellä monia muita maita”, Espoon Tapioiden Nurmi lisää.

Nurmi hoiti aiemmin kisaa edeltävän jäähdytyksen kylmälaukussa viilennetyillä pyyhkeillä. Kivimäen kylmälaukusta löytyy edelleen jäitä ja jääpulloja.

Viime kesän alle 20-vuotiaiden MM-kotikisoissa Kivimäki kokeili kisan jälkeisenä jäähdytyskeinona ”roskiskylpyä”, eli hän viilensi itseään kylmällä vedellä ja jääpaloilla täytetyssä roska-astiassa.


Suorituksen aikana kylmä vesi on valttia sekä ulkoisesti että sisäisesti nautittuna.

”Kisan aikana otan yleensä järjestäjien pisteeltä sienen, josta saa puristettua kylmää vettä. Ja juottopaikalta voi ottaa kylmää vettä päälle kaadettavaksi”, Nurmi sanoo.

”Tärkeintä on saada naamalle, jotta se viilentää. Mielestäni jossain oli tutkimuskin, että kun kisan aikana suihkaisee jäävettä naamalle, niin se helpottaa enemmän kuin vaikkapa niskan kastelu”, Kivimäki jatkaa.

Yleisurheilun seuraavat MM-kisat järjestetään Qatarin Dohassa syys–lokakuun vaihteessa ja olympialaiset Japanin Tokiossa heinä-elokuussa 2020. Olot ovat kummassakin paikassa kuumat ja kosteat.


Juuri kosteus tekee kestävyyslajien urheilijoille muutenkin vaikeista olosuhteista äärimmäisen haastavat.

”Elimistön kannalta lämmönsäätely toimii hikoilun kautta, mutta kun ilma on kosteaa, niin hiki ei haihdukaan iholta vaan jää sen pintaan. Siksi elimistö alkaa erityisen herkästi kiehua”, Jani Lehtinen muistuttaa.

Dohassa kävelijät kisaavat MM-mitaleista keskellä yötä. Silloin lämpötila on tasaisesti samanlainen kaikkialla kilpailureitillä, koska varjoa ei luonnollisestikaan ole.

”Tokiossa startti on kello 5.30, ja maalissa ollaan hyvissä ajoin aamulla tai aamupäivän aikana. Silloin auringonpaisteen aiheuttama kuorma ei ole kaikkein korkein”, Lehtinen lisää.

Seuraavan kerran suomalaiskävelijöitä nähdään arvokisoissa ensi sunnuntaina, kun Enni Nurmi ja Anniina Kivimäki kilpailevat 20 kilometrillä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Gävlessä.

”Siinä on kaksi lahjakasta nuorta”, Jani Lehtinen kehuu.

Kivimäki tavoittelee Ruotsissa parannusta kesäkuussa kävelemäänsä ennätykseen 1.46.14.

”Ajatuksena olisi kävellä 1.45:n alle. Sillä [ajalla] ei nyt tietysti hirveän korkealla sijoituta, mutta jos saisi itselle hyvän suorituksen, niin sijoitus voikin olla yllättävän hyvä niissä kisoissa”, Kivimäki sanoo.

”Positiivisin mielin lähden Ruotsiin, nämä ovat kuitenkin viimeiset nuorten arvokisani”, toukokuussa ennätyksensä 1.36.16 kävellyt ja vammoista sen jälkeen kärsinyt Nurmi lisää.

Fakta

Konosen konstit


  Valentin Kononen kertoo neljä keinoa, joilla kilpakävelijät viilentävät itseään.

1) Sopeutuminen: ”Vaatii vähintään kaksi viikkoa kuumassa olosuhteessa oleskelua ja harjoittelua, jotta elimistö on valmis siihen, että kuumassa mennään. Se on ehdoton ykkönen.”

2) Nestetankkaus: ”Kakkosasia on se, että nestettä pitää olla riittävän paljon elimistössä, mutta ei kuitenkaan liikaa, ettei se haittaa suoritusta.”

3) Viileänä viivalle: ”Kisaan lähtiessä on hyvä olla kohtalaisen alhainen kehon lämpötila. Termostaatti lähtee heti käyntiin, ja jos olet ylilämpimänä viivalla, ei suoritus onnistu.”

4) Kisan aikana: ”Juominen on ehdoton asia, sillä pyritään vähentämään nestehukkaa. Ja se, että kastellaan itsensä mahdollisimman kylmäksi. Sillä voi jäähdyttää kehon pintalämpötilaa.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 2. 2

  96-vuotias Roy Englert teki ikäluokkansa uuden ME:n juoksemalla 5000 metriä 42 minuutissa

 3. 3

  Entinen NFL-pelaaja kuoli vain 32-vuotiaana lämpöhalvaukseen työskenneltyään koko päivän ulkona

 4. 4

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 5. 5

  Zlatan vähätteli MLS:n maalitykkiä ja teki malliksi hattutempun Los Angelesin paikallisottelussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 2. 2

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 3. 3

  Päivittäin harjoitteleva Väinö Mäkelä tienaa elantonsa pelaamalla frisbeegolfia: nyt hän näyttää, miten muovikiekkoa heitetään

 4. 4

  Teemu Pukin maali auttoi Norwichin voittoon harjoituspelissä Schalkea vastaan

 5. 5

  Suomen koripallon junioritähti Anton Odabasi lopetti uransa 23-vuotiaana: ”Kulkemani reitti ei kohdannut kaikilta osin arvomaailmani kanssa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Työvoimapula on syrjäseutujen vitsaus, Lieksassa ongelma haluttaisiin ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa

  6. 6

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  7. 7

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  8. 8

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  9. 9

   Weekend-festivaali siirtyi Hietaniemestä Suvilahteen, mutta riita viime vuonna tuhotusta hautausmaan kivi­muurista jatkuu yhä

  10. 10

   HS-analyysi: Miksi Iran jatkaa uhkapeliä Hormuzinsalmella?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää