Kilpakävelijä tarvitsee kylmää vettä niskaan

Kilpakävelijät lämpenevät kisan aikana liikaa. He jäähdyttävät kehoaan monin eri keinoin, mutta perinteiset menetelmät eli jääpalat ja kylmä vesi ovat edelleen valttia. Viime vuosina ohjelmaan on tullut myös kisoja edeltävä jäähdytys.

Julkaistu: , Päivitetty:

Pakastettuja jäähdytysliivejä. Kylmälaukuissa viilennettyjä märkiä pyyhkeitä. Jääpaloja, kylmää vettä ja vesisuihkuja.

Kilpakävelijät ovat lähestulkoon kehonviilennyksen ammattilaisia, sillä raastava laji vaatii tehokkaita toimenpiteitä suorituskyvyn takaamiseksi.

Suomalaiset eivät sentään saavu starttiin huulet sinisinä, mutta ennakoivat toimenpiteet ovat viime vuosina hiipineet myös sinivalkoisiin kävelypiireihin kisojen aikaisen viilennyksen rinnalle.

”Omina aktiiviaikoina ei ennakkoviilennystä käytetty ollenkaan. Se on oikeastaan suurin muutos ja ero nykypäivään”, Suomen Urheiluliiton kilpakävelyvalmentaja Jani Lehtinen kertoo.


Suomalaisten ennen kilpailuja käyttämät jäähdytysliivit ovat tehdasvalmisteisia, ja samaa merkkiä on käytössä kilpailijoillakin.

Jäähdytysliivi toimii siten, että veden alla kastelu aktivoi sisään ommellut geelikiteet, jotka jäätyvät pakastettaessa. Liivien käyttöä tutkittiin Australiassa ja Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa.

MM-kultaa ja -hopeaa sekä EM-hopeaa 50 kilometrillä kävellyt Valentin Kononen kertoo liivin hyötyjen olevan merkittäviä.

”Sillä saadaan 15–20 minuutin etumatka. Jos miettii, että kehon lämpötila on puolen tunnin kohdalla vaikka 38 astetta, niin jäähdytysliivin ansiosta se on siinä lämpötilassa vasta 50 minuutin päästä. Eli se pitää elimistöä kohtalaisessa lämpötilassa vähän pidempään.”

Kononen ja toinen mitalikävelijä, MM-kultaa ja -pronssia sekä EM-kultaa kävellyt Sari Essayah eivät ehtineet käyttää jäähdytysliiviä uransa aikana.

”Jäähdytyskeinot olivat erityisesti kisan aikaisia. Eli ihan jäistä vettä kaadetaan päälle, ja pyritään sillä tavalla jäähdyttämään kehon ulkoreunaa”, Kononen muistelee.

Essayah kokee viilennyksen olleen merkittävämmässä roolissa 50 kilometrin kävelijöillä.

”Omalla kilpailu-uralla kävelin enimmäkseen kymmenen kilometrin kisoja, eikä siinä viilennyksellä ollut kuin korkeintaan fiilisvaikutus”, hän viestittää.

”Eli sienillä kosteutta päälaelle tai mukillinen vettä päähän kaadettuna.”


Nykyisen kävelijäsukupolven arvokisaedustajat Anniina Kivimäki, 20, ja Enni Nurmi, 21, suhtautuvat jäähdytysliivien käyttöön eri tavalla.

”Itse asiassa olen tehnyt itse semmoisen heijastinliivistä, verkkokankaasta ja jääpalapusseista. Kokeilin muutaman kerran, mutta tuntui, että se oli minulle vain ylimääräinen stressi”, Lapuan Virkiää edustava Kivimäki kertoo.

”Koen, että niistä on oikeasti hyötyä, vaikka ne ovatkin sinänsä aika harvinaiset. Kun olimme Liettuassa keväällä, niin olikohan yhdellä naisella viilennysliivi päällä. Eli kyllä suomalaiset ovat mielestäni tässä edellä monia muita maita”, Espoon Tapioiden Nurmi lisää.

Nurmi hoiti aiemmin kisaa edeltävän jäähdytyksen kylmälaukussa viilennetyillä pyyhkeillä. Kivimäen kylmälaukusta löytyy edelleen jäitä ja jääpulloja.

Viime kesän alle 20-vuotiaiden MM-kotikisoissa Kivimäki kokeili kisan jälkeisenä jäähdytyskeinona ”roskiskylpyä”, eli hän viilensi itseään kylmällä vedellä ja jääpaloilla täytetyssä roska-astiassa.


Suorituksen aikana kylmä vesi on valttia sekä ulkoisesti että sisäisesti nautittuna.

”Kisan aikana otan yleensä järjestäjien pisteeltä sienen, josta saa puristettua kylmää vettä. Ja juottopaikalta voi ottaa kylmää vettä päälle kaadettavaksi”, Nurmi sanoo.

”Tärkeintä on saada naamalle, jotta se viilentää. Mielestäni jossain oli tutkimuskin, että kun kisan aikana suihkaisee jäävettä naamalle, niin se helpottaa enemmän kuin vaikkapa niskan kastelu”, Kivimäki jatkaa.

Yleisurheilun seuraavat MM-kisat järjestetään Qatarin Dohassa syys–lokakuun vaihteessa ja olympialaiset Japanin Tokiossa heinä-elokuussa 2020. Olot ovat kummassakin paikassa kuumat ja kosteat.


Juuri kosteus tekee kestävyyslajien urheilijoille muutenkin vaikeista olosuhteista äärimmäisen haastavat.

”Elimistön kannalta lämmönsäätely toimii hikoilun kautta, mutta kun ilma on kosteaa, niin hiki ei haihdukaan iholta vaan jää sen pintaan. Siksi elimistö alkaa erityisen herkästi kiehua”, Jani Lehtinen muistuttaa.

Dohassa kävelijät kisaavat MM-mitaleista keskellä yötä. Silloin lämpötila on tasaisesti samanlainen kaikkialla kilpailureitillä, koska varjoa ei luonnollisestikaan ole.

”Tokiossa startti on kello 5.30, ja maalissa ollaan hyvissä ajoin aamulla tai aamupäivän aikana. Silloin auringonpaisteen aiheuttama kuorma ei ole kaikkein korkein”, Lehtinen lisää.

Seuraavan kerran suomalaiskävelijöitä nähdään arvokisoissa ensi sunnuntaina, kun Enni Nurmi ja Anniina Kivimäki kilpailevat 20 kilometrillä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Gävlessä.

”Siinä on kaksi lahjakasta nuorta”, Jani Lehtinen kehuu.

Kivimäki tavoittelee Ruotsissa parannusta kesäkuussa kävelemäänsä ennätykseen 1.46.14.

”Ajatuksena olisi kävellä 1.45:n alle. Sillä [ajalla] ei nyt tietysti hirveän korkealla sijoituta, mutta jos saisi itselle hyvän suorituksen, niin sijoitus voikin olla yllättävän hyvä niissä kisoissa”, Kivimäki sanoo.

”Positiivisin mielin lähden Ruotsiin, nämä ovat kuitenkin viimeiset nuorten arvokisani”, toukokuussa ennätyksensä 1.36.16 kävellyt ja vammoista sen jälkeen kärsinyt Nurmi lisää.

Fakta

Konosen konstit


  Valentin Kononen kertoo neljä keinoa, joilla kilpakävelijät viilentävät itseään.

1) Sopeutuminen: ”Vaatii vähintään kaksi viikkoa kuumassa olosuhteessa oleskelua ja harjoittelua, jotta elimistö on valmis siihen, että kuumassa mennään. Se on ehdoton ykkönen.”

2) Nestetankkaus: ”Kakkosasia on se, että nestettä pitää olla riittävän paljon elimistössä, mutta ei kuitenkaan liikaa, ettei se haittaa suoritusta.”

3) Viileänä viivalle: ”Kisaan lähtiessä on hyvä olla kohtalaisen alhainen kehon lämpötila. Termostaatti lähtee heti käyntiin, ja jos olet ylilämpimänä viivalla, ei suoritus onnistu.”

4) Kisan aikana: ”Juominen on ehdoton asia, sillä pyritään vähentämään nestehukkaa. Ja se, että kastellaan itsensä mahdollisimman kylmäksi. Sillä voi jäähdyttää kehon pintalämpötilaa.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lapinlahdella hurja aitakisa: Annimari Korte ja Reetta Hurske kohensivat ennätystään, Hurske vihdoin MM-rajan alle

 2. 2

  Kimi Räikkönen jatkoi hulvattomia Instagram-päivityksiään: kiipeilee seinillä ja hyppää pää edellä järveen

 3. 3

  Mykkä seura etsii pelaajia Korisliigaan, nyt joukkueessa ovat seurapomon omat pojat ja muutama juniori

 4. 4

  13-vuotias Mekhi Gammons juoksi käsittämättömän ME-tuloksen 400 metrillä: aika on parempi kuin suomalaismiehillä tänä kesänä

 5. 5

  Ronaldo löytyy seuraavasta Fifa 20 -pelistä, mutta Juventusta ei, kun videopeliyhtiöt ostavat seurabrändejä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ronaldo löytyy seuraavasta Fifa 20 -pelistä, mutta Juventusta ei, kun videopeliyhtiöt ostavat seurabrändejä

 2. 2

  NBA-supertähti oli koko lapsuutensa paperiton ja jakoi ainoat koripallokenkänsä isoveljensä kanssa, omistaa nyt 4000 paria lenkkareita

 3. 3

  Kimi Räikkönen jatkoi hulvattomia Instagram-päivityksiään: kiipeilee seinillä ja hyppää pää edellä järveen

 4. 4

  13-vuotias Mekhi Gammons juoksi käsittämättömän ME-tuloksen 400 metrillä: aika on parempi kuin suomalaismiehillä tänä kesänä

 5. 5

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 3. 3

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 4. 4

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 5. 5

  Pelaajat suivaantuivat Helsinki Cupissa tuomariin, poliisi joutui rauhoittamaan junioreja

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  4. 4

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  5. 5

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Pyöräilijöiden suosima Pohjoisbaana kärsi vauriosta heti ensimmäisenä talvenaan: nyt uudehkon pyörätien kunto on paikoitellen karmea

  8. 8

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  9. 9

   Mitä jos kahdeksan­vuotiailla olisi äänioikeus tai valtio myisi kaikki talousmetsänsä? HS pyysi asiantuntijoita pohtimaan kahdeksaa tulevaisuudenkuvaa Suomesta

  10. 10

   Aivan tavalliset festarit, vain alkoholi ja päätähti puuttuvat: Saudi-Arabian ensimmäinen festivaali alkaa, vaikka Nicki Minaj peruutti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  6. 6

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  7. 7

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  8. 8

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  10. 10

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Tässä ovat hallituksen näkymättömät vallankäyttäjät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää