Kotimaan kilpailut tyhjenevät kenttäratsastajista

Etelä-Suomesta löytyy vain yksi kansainvälisen tason harjoittelupaikka vaativille maastoesteille. Myös kilpailuihin on vaikea saada osallistujia. “Hyvä uutinen on, että yhä useampi kenttäratsastaja lähtee ulkomaille kilpailemaan.”

Julkaistu: , Päivitetty:

Kun kenttäratsastaja Virpi Nättiaho haluaa lähteä kotitalliltaan Järvenpäästä harjoittelemaan maastoesteitä, hän aloittaa pakkaamisen. Puolessa tunnissa 10-vuotias My Cachet eli Tikru-hevonen sekä ratsastajan ja hevosen varusteet ovat autossa valmiina. Sitten kahden tunnin ajomatka Ypäjälle, pari tuntia paikan päällä valmistautumiseen ja treenaamiseen ja ajomatka takaisin.

“Reissun ehtii tehdä työpäivän jälkeenkin arki-iltana, päivä vain venyy”, poliisina työskentelevä Nättiaho sanoo.

Virpi Nättiaho kilpailee kahden tähden tasolla Suomessa kenttäratsastuksessa. Ongelma on, että kahden tähden tason kilpailuihin löytyy vain kourallinen ratsastajia. Kato on vielä suurempi tasoa ylempänä SM-kilpailuissa. Esimerkiksi viime vuoden SM-kilpailuissa mitalit jaettiin kolmen kilpailijan kesken.

“Tilanne on kaksijakoinen. Hyvä uutinen on, että yhä useampi kenttäratsastaja lähtee ulkomaille kilpailemaan. Huono puoli taas on se, että sen takia kotimaan kilpailuihin on vaikea saada osallistujia”, sanoo kansainvälinen kenttäratsastustuomari Jutta Koivula.


 

“Kun viime kesänä pidin rataa harjoittelukäytössä, vaikeimpia esteitä kävi harjoittelemassa alle viisi ratsukkoa.”

Korkeimman tason ratsastajien puute näkyy myös harjoittelupaikkojen vähyydessä.

Kesäkuukausiksi Nättiahon treenimatka maastoesteille lyhenee, kun Keravan Ratsastuskoulun yhteydessä sijaitseva maastoesterata aukeaa. Rata on ainoa Etelä-Suomessa, jossa voi harjoitella kansainvälisen tason maastoesteitä.

Radasta vastaava Simo Leppänen ei usko, että harjoitusratoja tulisi lisää, sillä ratsukoita ei vain Suomesta löydy.

“Kun viime kesänä pidin rataa harjoittelukäytössä, vaikeimpia esteitä kävi harjoittelemassa alle viisi ratsukkoa”, Leppänen sanoo.

Yhtälö on yrittäjälle vaikea. Pelkästään kilometrien pituisen radan ruohonleikkaamiseen menee viikoittain yksi työpäivä. Sen päälle tulevat vielä esteiden rakentaminen ja kunnossapito. Muutaman ratsastajan ratamaksu ei kata edes radan kuluja.

“Viivan alle ei tästä toiminnasta yrittäjälle jää mitään”, Leppänen toteaa.


 

”Kun matkustaa kauemmas harjoittelemaan, hevonen tottuu matkustamiseen.”

Myös helpoimpien esteiden harjoittelijamäärät ovat Keravalla vähentyneet. Taustalla on kuitenkin kenttäratsastukselle myönteinen uutinen. Monet tallit ovat rakentaneet helppoja maastoesteitä lähiympäristöönsä, jolloin yhä useampi ratsastaja pääsee kokeilemaan maastoesteitä helposti kotitallillaan.

“Olemme luoneet uusia helppoja kilpailuja, jotta kilpailijoita saadaan alemmille tasoille lisää. Heistä osa nousee toivottavasti myös korkeampiin luokkiin”, Koivula sanoo.

Simo Leppänenkin myöntää, että helpoimmissa luokissa kilpailijoita löytyy hyvin.

“Jos haluaisimme toimia taloudellisesti järkevästi, järjestäisimme vain helppoja kilpailuja. Niissä osallistumismaksut kattavat paremmin kulut kuin muutaman lähtijän kahden tähden luokissa.”

Virpi Nättiaho ei koe maastoesteiden harjoittelupaikkojen vähyyttä ongelmana.

“Monen asian eteen pitää nähdä vaivaa. Kun matkustaa kauemmas harjoittelemaan, hevonen tottuu matkustamiseen. Se helpottaa kilpailumatkoja.”


 

”Kun hevonen ja ratsastaja ovat tehtävien tasolla, maastoesteet voi suorittaa turvallisesti.”

Talvikaudella Virpi Nättiaho harjoittelee Tikrun kanssa maastoesteitä noin kerran kuukaudessa tai kahdessa. Maastoesteitä voi hypätä vain sisähallissa Ypäjällä.

“Esteet ovat samoja, mutta pohja on maneesissa tasainen ja sääolosuhteet ovat samat. Ulkona maastoesteitä hypätään erilaisilla pohjilla, ylä- ja alamäkeen sekä veteen.”

Talvikauden sisäharjoittelu onkin ennen kaikkea ratsastajaa varten. Tuntuma hyppyihin säilyy paremmin, kun välissä ei ole puolen vuoden taukoa.

Kenttäratsastusta on kutsuttu jopa maailman vaarallisimmaksi lajiksi. Nättiaho myöntää, että maastoesteet ovat lajin suola. Hän kuitenkin toppuuttelee kenttäratsastuksen vaarallista mainetta.

“Suurin osa työstä tehdään ratsastuskentällä kouluratsastuksessa. Kun hevonen ja ratsastaja ovat tehtävien tasolla, maastoesteet voi suorittaa turvallisesti.”

Nättiaho huomauttaa, että laji ja sen turvavarusteet kehittyvät koko ajan.

“Meillä on yhä paremmat kypärät, ilmalla täyttyvät turvaliivit ja esteet, jotka antavat periksi, jos hevonen hyppää niiden sekaan. Toki vahinkoja voi aina sattua, mutta voihan ihminen kompastua kävellessäänkin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kenttäratsastus koostuu kolmesta osasta


 Kenttäratsastusta kutsutaan ratsastuksen kuninkuuslajiksi. Kolmiosainen kilpailu vaatii monipuolista osaamista ratsastajalta ja hevoselta.

 Kenttäratsastuksessa ratsastaja ratsastaa samalla hevosella kouluratsastuskokeen, maastokokeen ja esteratsastuskokeen.

 Maastoesteillä hypättävä koe on lajin tunnetuin ja kilpailuissa vaativin osuus. Siinä ratsukko hyppää erilaisissa maasto-olosuhteissa kiinteitä esteitä, kuten tukkeja, ojia ja vesiesteitä.

Lähde: SRL

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  8. 8

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää