Urheilu

Suomi-kiekon espoolainen tähtitehdas yskii: seurat ja kaupunki kiistelevät jäävuoroista ja parhaita nuoria pelaajia karkaa muualle

Espoolainen juniorijääkiekkoilu on ajautunut vaikeuksiin. Pelaajien kehittämiselle tärkeä liigaseura puuttuu ja junioreiden jäävuoroista kiistellään oikeudessa asti.

Ilman Liigassa tai Mestiksessä pelaavaa edustusjoukkuetta seilaava espoolainen jääkiekko on vaikeassa tilanteessa. Pelaajat karkaavat muualle jo nuorena ja jäävuoroja käsitellään tällä hetkellä hallinto-oikeudessa asti.

HS:n soittokierros Espoossa työskennelleille kiekkovaikuttajille paljastaa huolen espoolaisen kiekkoilun tulevaisuudessa.

Niin kauan kun korkein kiekkotaso on Suomi-sarja, puuttuu kaupungista junioriputken pää. Nykytilanne on pelaajalle rauhaton.

”Pelaajat alkavat jo B-juniorivaiheessa miettimään, mihin oma uraputki johtaa. Mestis-tasolle pitäisi saada edustusjoukkue kaikkien espoolaisten kanssa. Pelaajaputken pää tarvitaan Espoossa”, sanoo Bluesin Junioreissa valmennuspäällikkönä vuosina 2009–17 työskennellyt Petri Pulkkinen.

Samanaikaisesti huipulle pyrkiville pelaajille on syntymässä kaksi tietä. Bluesilla ja Kiekko-Espoolla on omat joukkueensa vanhimmissa juniorisarjoissa.

Pulkkinen epäilee kahden kilpaputken järkevyyttä.

”Homma toimi silloin, kun Espoon Palloseura ja Espoon Kiekkoseura olivat erikseen. Bluesin junioreilla oli kilpaputki, johon pelaajat kasvattajaseuroista ohjautuivat hyvin. Nyt molemmat kaupungin seurat rakentavat omaa kilpaputkeaan eikä pelaajia riitä kahteen kilpaputkeen”, Pulkkinen sanoo.

Kevät 2016 oli espoolaisessa jääkiekkoilussa kaksijakoista aikaa.

Blues pelasi viimeistä kertaa Liigassa ja meni konkurssiin kauden päätteeksi, mutta neljässä juniorisarjassa A-, B-, B2- ja C-junioreissa espoolaisjoukkue pelasi loppuotteluissa. Niissä joukkueissa pelasivat esimerkiksi sittemmin nuorisomaajoukkueista ja Liigasta tutut Kasper Björkqvist, Emil Oksanen, Urho Vaakanainen, Antti Suomela, Aarne Talvitie ja Niclas Almari. Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa ikäluokkien espoolaiskasvateista pelasi esimerkiksi Eeli Tolvanen.

Kun 18-vuotiaiden ja 20-vuotiaiden maajoukkueet aloittivat tämän kauden ulkomaisissa turnauksissa, mukaan ei mahtunut yhtään pelaajaa, joka edustaa Bluesia alkavalla kaudella. U17-ryhmään Blues-junioreita mahtui kolme ja U19-ryhmään yksi.

Kiekkokaudella 2019–2020 korkeimmalla sarjatasolla pelaa Suomi-sarjan Kiekko-Espoo. Kiekko-Espoon edustusjoukkue toimii osakeyhtiönä. A-, B- ja C-juniorijoukkueet ovat Espoon Kiekkoseuran ja Espoon Palloseuran jääkiekkopuolen yhteisjoukkueita.

Blues Juniors ei halunnut lähteä Espoon yhteiseen joukkueeseen mukaan. Puheenjohtaja Jarmo Muukkonen sanoo, että Kiekko-Espoon juniorijoukkueiden toiminnan taloudellisesta ja urheilullisesta turvaamisesta ei ollut takeita.

”Vastaavasta yhteisestä joukkueesta haluttiin 6–7 vuotta sitten kaikkien seurojen puheenjohtajien päätöksellä eroon, koska rakenne ei ollut taloudellisesti toimiva. Nyt sama aikaisemmin toimimaton rakenne halutaan luoda uudelleen ilman riittävää selvitystä tai sopimista”, Muukkonen kritisoi.

”Edellisen kerran junioriedustuskiekkoa oltiin siirtämässä Espoo Unitediin, mutta siirto jäi kesken Espoo Unitedin velvoitteiden hoitamattomuuden ja lopulta konkurssin vuoksi. Samaa virhettä ei myöskään haluta toistaa.”

Espoon Palloseuran (EPS) jääkiekko ry:n puheenjohtaja ja sitä kautta myös Kiekko-Espoon junioriputken rakentamisessa mukana oleva Hannu Tervo sanoo huolehtivansa ennen kaikkea EPS:stä nuor kasvattajaseurana, joka pyörittää nuorempia juniorijoukkueita.

”Siellä eri ikäluokat pelaavat omilla tasoillaan. Kasvattajapuolella on tärkeintä kasvattaa nuoria ihmisyyteen ja urheilullisuuteen. Tämä antaa parhaat eväät pelaajalle niin halutessaan edetä kilpakiekon puolelle. Kilpakiekon puolella menestystä yritetään parantaa koko ajan”, Tervo sanoo.

Myös Blues Juniorsin viime vuosien toiminta saa Petri Pulkkiselta kritiikkiä toiminnan tason laskemisesta. Kevään 2016 jälkeen Bluesin juniorijoukkueet ovat olleet mitaleilla yhteensä kolme kertaa, kun kaikki ikäluokat lasketaan yhteen. Pulkkinen sanoo seuran unohtaneen pitkäjänteisyyden.

”Näkemykset kantautuivat kuuroille korville. [Puheenjohtaja Jarmo] Muukkonen ei hirveästi ottanut kantaa”, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen huomauttaa myös, että espoolaistaustaisten pelaajien määrä juniorimaajoukkueissa on romahtanut.

”Aikoinaan joka ikäluokassa oli 3–6, parhaimmissa jopa 10 pelaajaa omassa ikäluokassa edustamassa Espoota eri ikäluokan maajoukkueissa. Tällä hetkellä vain 1–2 ikäluokkaa kohden.”

Pulkkisen kanssa samaan aikaan Espoossa ollut Toni Nenonen sanoo, että hallituksessa vuonna 2014 tapahtuneet muutokset vaikeuttivat töiden hoitamista. Nenonen työskenteli Bluesissa kevääseen 2016 asti, kunnes hänet irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

”Kun hallituksessa tapahtui muutoksia, se alkoi heijastua operatiiviseen toimintaan. Työskentely alkoi vaikeutua, kun urheilutoiminnan suuntaa haluttiin muuttaa eikä yhteistyö urheilutoiminnan kehittämiseen enää toiminut”, Nenonen sanoo.

Jarmo Muukkonen ei halunnut kommentoida Pulkkisen ja Nenosen väitteitä laajasti, mutta sanoi pitävänsä niitä virheellisinä ja väärinä

Nykyisin Turun seudun urheiluakatemiassa työskentelevä, mutta pitkän päivätyön espoolaisessa kiekossa pelaajana ja valmentajana tehnyt Timo Hirvonen sanoo, että espoolaisen juniorivalmennuksen taso on yhä hyvä. Hän pitää toiseen juniorijoukkueeseen lähtemistä lyhytnäköisenä toimintana.

Mutta otteen kirpoaminen kasvattajapuolelta on Hirvosen mukaan mahdollinen uhkakuva, jos junioriputki ei ole kunnossa.

”Se on nähty, että viime vuosina pelaajia on paljon lähtenyt pois. Keino estää se on tehdä niin laadukasta työtä, että sana kiirii ja ymmärretään arvo pelata espoolaisessa juniorijoukkueessa. Toinen keino on se, että Kiekko-Espoo nousee ja saadaan junioripolku uudestaan kuntoon”, Hirvonen sanoo.

Jos Kiekko-Espoon edustusjoukkueelle toivotaankin menestystä, joka selkiyttäisi pelaajapolkua, pyrkimykset A-, B- ja C-joukkueiden mukaan tuloon aiheuttavat enemmän hämmennystä. Jarmo Muukkonen epäilee saadaanko järjestelmä toimimaan pelaajien eduksi.

”Ajatukset ovat ristiriitaiset. Hyvänä puolena on, että se tuo kilpailua sekä tehostaa ja terävöittää seurojen toimintoja. Huonona puolena on seurojen käytettävissä olevien resurssien pirstaloituminen ja tehoton käyttö. Käytettävissä olevat resurssit kohdentuvat liiaksi hallinnollisiin kuluihin eikä niitä saada suoraan kaukaloon ja pelaajien eduksi”, Muukkonen sanoo.

Hannu Tervo on Muukkosen kanssa periaatteessa samaa mieltä siitä, että kilpailu piristää Espoota.

”En välttämättä sanoisi meitä Bluesin kilpailijaksi, mutta hienoa olisi, että Espoossa olisi yhteinen kilpakiekkoputki”, Tervo sanoo.

Toistaiseksi Kiekko-Espoon junioriryhmät pelaavat alemmilla sarjatasoilla. Nousu juniorien liigatasolle tekisi joukkueesta selkeämmän kilpailijan juniorisarjoja pelaavan Bluesin kanssa.

Sekä Hannu Tervo että Jarmo Muukkonen muistuttavat Espoon mahdollisuuksista. Muukkonen muistuttaa, että kahden joukkueen malli toimii Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Tervo arvioi espoolaisen juniorituotannon olevan Suomen suurinta.

Tervo myöntää, että tavoite on saada joukkueet nykyistä korkeammalle sarjatasolle.

”Teemme kasvattajaseuran työtä parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä antaa pelaajalle mahdollisuuden kehittyä kilpakiekon puolelle tai muuten jatkaa jääkiekkoharrastusta”, Tervo sanoo.

Jäävuoroja käsitellään hallinto-oikeudessa

Espoon jääkiekkoilun lähihistoriassa erimielisyyttä on aiheuttanut etenkin jäävuoroihin liittyvä kiista.

Aikanaan neljä seuraa jakoi kaupungin jäävuorot tasan. Käytäntö oli tarpeen, koska kaupunki omisti niukasti jäätä, mutta sitä oli tarjolla kymmenen euron tuntihintaan.

Suurimman osan Espoon jäähalleista on rakentanut Espoon jääurheilun tuki ry, jonka hallien jäästä joutuu maksamaan 140 euroa tunnilta. Näkemyseroista on väännetty peistä osin julkisesti.

Espoon Kiekkoseuran puheenjohtajana vielä viime syksynä toiminut Timo Hyytiäinen valitti hallinto-oikeuteen Espoon liikuntatoimen jäänjaosta seuroille.

Kaupunki osti ja jakoi Metro Areenan kaikki jäävuorot, mutta valituksen mukaan rikkoi uudelleenjaossa seurojen ja kaupungin välistä sopimusta ja suosi Blues Juniorsia.

Valitus perustuu näkemykseen, jonka mukaan Blues Juniors ilmoitti, että ei tulisi noudattamaan seurojen sopimusta vaan vaati enemmän jäätä itselleen. Liikuntatoimen jäänjako noudatti valituksen mukaan Blues Juniorsin näkemystä.

Hyytiäisen mukaan sopimus oli kaupungin liikuntaviraston vaatima ja hyväksymä, mutta kaupunki ei noudattanut sitä itse.

Hyytiäinen sanoo, että muista seuroista ei ole tullut kritiikkiä valituksen tekemisestä. Hyytiäisen kritiikki kohdistuu hänen mukaansa kaupungin toimintaan.

”Ei kukaan ole minulle itkenyt verta. Voi siitä pientä äläkkääkin nostaa, miten jaetaan rahaa eriarvoisesti. Kyse on tasapuolisuudesta”, Hyytiäinen sanoo.

Espoon kaupungin liikunta- ja nuorisopalveluiden johtaja Martti Merra sanoo, että jäävuorot on jaettu harrastajamäärien mukaan. Näin ollen Blues saa eniten jäätä, koska sillä on eniten junioreita. Myös Blues Juniorsin puheenjohtaja Jarmo Muukkonen pitää valitusta perusteettomana.

EPS:n Hannu Tervo ei halunnut ottaa asiaan kantaa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

 2. 2

  ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

 3. 3

  Kimi Räikkösen tallipäällikkö kertoo suomalaisen käyvän joka viikko tallin tehtaalla: ”Hän on vaativa”

 4. 4

  Jesse Puljujärven agentti: ”Tämän tason pelaaja saa sopimuksen tunnissa vaikka 30 joukkueeseen”

 5. 5

  Suomalainen mieskolmikko teki hurjan maailmanennätyksen leijalautailemalla Ruotsista Suomeen: ”Heidät laitettiin saunaan suorituksen jälkeen”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

 2. 2

  ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

 3. 3

  Jesse Puljujärven agentti: ”Tämän tason pelaaja saa sopimuksen tunnissa vaikka 30 joukkueeseen”

 4. 4

  Norwichin kapteeni paljasti, että Teemu Pukin hattutemppu ei ollut ensimmäinen puheenaihe pukukopissa

 5. 5

  HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  EM-mitalistin vartaloa arvosteltiin Instagramissa, mutta juoksija ei mennyt hiljaiseksi vaan otti kantaa ulkonäköpaineisiin

 2. 2

  ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

 3. 3

  Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

 4. 4

  Oskari Mörön oudot oireet helpottivat, kun lääkäri oli pitänyt hänelle kokkikoulua

 5. 5

  ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuusi asiaa, jotka opin vaginasta tänä kesänä

  2. 2

   Ihmiskunnan historian kenties kunnian­himoisin hanke etenee: Uusi teknologia saattaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

  3. 3

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  4. 4

   Ryhmä hong­kongilaisia aktivisteja osti viestinsä lehtiin ympäri maailmaa

  5. 5

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  6. 6

   Keskellä Tikkurilaa on piilossa historiallinen alue, joka on juuri nousemassa uuteen kukoistukseen

  7. 7

   Piinaava niskakyhmy yleistyy, vie yöunet ja kipeyttää pään – Näin tunnistat ”someniskan” ja pääset siitä eroon

  8. 8

   Koulujen kielitarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka muuta luvattiin – Mitä oikein tapahtui?

  9. 9

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Asiantuntija vastaa ja neuvoo välttämään tuhoisaa virhettä

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  4. 4

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  5. 5

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  8. 8

   Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

  9. 9

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  10. 10

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää