Urheilu

Etelätalo heitti keihäskultaa ja rikkoi MM-kisarajan, Kuivisto ja Mäkelä ylivoimaisia – kooste Kalevan kisojen sunnuntain tapahtumista

Lipsanen ja Korkealaakso juhlivat kotikentällään. 200 metrin mestaruudet Saariselle ja Latvalalle.

Yleisurheilun Kalevan kisat päättyivät sunnuntaina Lappeenrannassa, ja HS seurasi kisatapahtumia tiiviisti iltapäivän ja alkuillan aikana.

Lue lisää: Kooste Kalevan kisojen perjantain kisatapahtumista

Lue lisää: Kooste Kalevan kisojen lauantain kisatapahtumista

Saarinen ja Latvala juhlivat 200 metrillä

Kalevan kisojen viimeisinä alkaneiden lajien eli 200 metrin juoksujen mestaruudet menivät Esbo IF:n Roope Saariselle ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Hanna-Maari Latvalalle.

Saarinen juoksi miesten kisan ykköseksi ajallaan 21,13 ja jätti Vantaan Salaman Riku Illukan (21,31) ja Kokkolan Työväen Urheilijoiden Konsta Alatuvan (21,53) himmeimmille mitaleille.

Latvalan voittoaika oli 23,78. Seurakaveri Anniina Kortetmaa sai hopeaa (23,84) ja HIFK:n Lotta Kemppinen pronssia (24,24).

Lue lisää: Lotta Kemppisen nopeus oli viikonloppuna valttia: HIFK:n juoksija voitti Kalevan kisoissa kaksi mitalia

Etelätalolle keihäskulta ja kisaraja

Joensuun Katajan Lassi Etelätalo nousi ensimmäistä kertaa urallaan keihäänheiton miesten Suomen mestariksi. Eteläaho kiskaisi viimeisellä heitollaan kauden parhaan tuloksen 84.11.

Voittotulos rikkoi myös Dohan MM-kisojen rajan 83.00.

”MM-kisaraja on ollut mielessä läpi kesän. Kyllä se tosissaan helpottaa, että sain sen heitettyä”, Etelätalo sanoi Ylen haastattelussa.

MM-kisarajan ovat Etelätalon lisäksi rikkoneet myös Oliver Helander (86.93), Antti Ruuskanen (85.15) ja Toni Kuusela (83.40).

Kisoihin voidaan valita vain kolme heittäjää. Helander ja Ruuskanen ovat kisalippunsa jo varmistaneet.

”Kyllä tämä aika vahva näyttö taisi olla. Vire oli tänään hyvä”, Etelätalo sanoi.

Muut keihäsmitalit menivät Ruuskaselle ja Kuuselalle. Pielaveden Sampoa edustava Ruuskanen oli Kalevan kisojen keihäskisan toinen 80 metrin rajan rikkonut heittäjä.

Kantapäätään ja polveaan Lapinlahdella kolhineen Ruuskasen hopeatulos oli 82,57. Kuortaneen Kunnon Kuusela sai pronssia (79.53).

”Omalta kohdalta aika lailla ailahtelevia heittoja”, Ruuskanen tiivisti Ylelle.

Lue lisää: Lassi Etelätalo jysäytti viimeisellään mahtiyllätyksen

Lue lisää: Ruuskasta kolottaa: kantapää ja polvi saivat tällejä Lapinlahden vesikelissä

Lue lisää: Kalevan kisoista haetaan lisänimiä MM-Dohaan: Tero Pitkämäki ei heitä, mutta voi viivästyttää Toni Kuuselan valintaa


Lipsanen juhli kotonaan

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Simo Lipsanen voitti miesten kolmiloikkakultaa tuloksella 16.44.

Lipsanen hyppäsi voittotuloksen toisella hypyllään. Avaushyppy kantoi lukemiin 16.16. Neljällä viimeisellä hypyllä Lipsanen ei saanut tulosta.

”Kyllä se oli hieno onnistua täällä ja napata mestaruus”, Lipsanen sanoi Ylen haastattelussa.

SM-hopealle loikki Kenttäurheilijat-58:n Tuomas Kaukolahti (16.29) ja pronssille Kangasalan Urheilijoiden Topias Koukkula (16.12).

Lue lisää: ”Vammat pistävät miettimään” – Vaikeasta ulkokaudesta kärsinyt kolmiloikkaaja Simo Lipsanen tähtää uuteen Suomen ennätykseen

Murto hallitsi seiväspaikalla

Salon Vilppaan Wilma Murto otti odotetusti omansa naisten seiväshypyssä. Murto voitti mestaruuden tuloksella 426.

Neljän metrin yli loppukilpailussa lensi myös Varkauden Kenttä-Veikkojen Laura Ollikainen, jonka tulos oli 411. Pronssia sai Helsingin Kisa-Veikkojen Aino Siitonen tuloksella 391.

Siitosen kanssa yhtä korkealta riman ylitti Oulun Pyrinnön Enna Hassinen, joka jäi neljänneksi huonomman pöytäkirjan vuoksi.

Savola otteli mestariksi

Kymmenottelu päättyi Lappajärven Veikkojen Elmo Savolan juhliin. Savola otteli mestariksi sarjalla, joka toi hänelle 7 666 pistettä.

Savola aloitti sunnuntain juoksemalla 110 metrin aidat aikaan 14,38. Kiekonheitossa hänen tuloksensa oli 41,46 ja seiväshypyssä 435. Keihäänsä Savola kiskaisi lukemiin 65,59.

Ottelu-urakkansa mestari päätti juoksemalla 1 500 metriä aikaan 5.04,26.

Oriveden Ponnistuksen Juuso Hassi (7 169) sijoittui kymmenottelussa toiseksi ja Kenttäurheilijat-58:n Leo Uusimäki kolmanneksi (7 056).

Lue lisää: Elmon kymmenen haastetta: HS seurasi Elmo Savolan Kalevan Kisojen urakan lähietäisyydeltä

Lakka kolisteli mestariksi

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka aitoi vakuuttavaan mestaruuteen 110 metrin aitajuoksussa.

Lakka otti Suomen mestaruuden puolen yli puolen sekunnin voittomarginaalin turvin, vaikka kolisteli aitoja onnistuneen alun jälkeen.

”Hyvin tuli noihin kolhuihin asti juoksu”, Lakka sanoi Ylen haastattelussa.

Lakan aika oli 13,70. Toiseksi nopeimmin aidatusta etusuorasta selvisi Lempäälän Kisa Yleisurheilun Santeri Kuusiniemi ennätystuloksellaan 14,28.

Lakan seurakaveri Ilari Manninen nappasi pronssia (14,31).

Mäkelä otti omansa

Orimattilan Jymyn Kristiina Mäkelä loikki ylivoimaiseksi mestariksi naisten kolmiloikassa.

”Tuntui ihan hyvältä, mutta oli se vähän raskasta pidemmän tauon jälkeen”, Mäkelä sanoi Ylen haastattelussa.

Mäkelän voittotulos 14.19 ei kuitenkaan ole tilastokelpoinen, sillä Mäkelä hyppäsi kisan pisimmän hyppynsä peräti 4,8 metriä sekunnissa puhaltaneeseen myötätuuleen.

Pisimmän tilastokelpoisen tuloksensa, 14.15, Mäkelä hyppäsi päätöskierroksella.

Kolmiloikkakisan hopeaa sai Vaasan Vasaman Emma Pullola (13.54). Pronssipallille nousi samalla tuloksella Imatran Urheilijoiden Senni Salminen, joka hyppäsi ennätyksensä.

Toiseksi pisimpien hyppyjen vertailussa Pullola (13.53) kukisti Salmisen (13.36).

Lue lisää: Kristiina Mäkelä loikki Suomen mestariksi, vaikka hypyt eivät lähteneet kunnolla: ”Olivat vähän läpilasketteluja”

Kuivisto ylivoimainen ”kasilla”

Naisten 800 metriä oli Borgå Akilleksen Sara Kuiviston näytös. Kuivisto vei mestaruuden soolojuoksunsa päätteeksi ajalla 2.04,08.

”Tuuli oli kyllä tosi kova. Vähän vaikea vetää kasi yksin kun tuulee. Välillä meinaa usko loppua”, hän sanoi Ylelle.

Muut mitalistit juoksivat kisassa omat ennätyksensä. IK Falkenin Nathalie Blomqvistin hopea-aika oli 2.07,62 ja Turun Urheiluliiton Viola Westlingin pronssitulos 2.11,02.

Miehissä saman matkan ykkönen oli Naantalin Löylyn Markus Teijula (1.51,01), joka kukisti Kenttäurheilijat-58:n Ville Lampisen (1.51,03) vain kahdella sadasosalla. Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne (1.51,34) oli kolmas.

Lampinen, Rinne ja neljänneksi sijoittunut HIFK:n Jaakko Lehtilä (1.52,63) muodostivat maalisuoralla ”muurin”, jonka mestari joutui kiertämään.

”Onneksi luotin ihan viimeiseen loppukiriin”, Teijula sanoi Ylelle.

Korkealaakso kotikentän kuningatar

Naisten 5 000 metrin mestariksi juoksi kotikentällään kilpaillut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Moona Korkealaakso. Hän juoksi kultaa uudella ennätyksellään 16.43,52.

”En olisi voinut kuvitella parempaa paikkaa”, iloinen mestari sanoi Ylelle.

”Ajattelin, että lähden kärjen mukaan ja yritän pysyä siinä. Viimeisellä sadalla metrillä tuli kunnon hapot, mutta muuten tuntui ihan hyvältä.”

Hopeaa sai niin ikään ennätyksensä juossut Helsingin Jyryn Katarina Skräddar (16.50,15) ja pronssia Kenttäurheilijat-58:n Jenni Moskari (17.15,02).

Miesten 5 000 metrin ykkönen oli Lahden Ahkeran Martti Siikaluoma. Hänen aikansa 14.35,19 toi SM-kultaa lähes kolmen sekunnin erolla Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helanderiin (14.38,00).

Helsingin Kisa-Veikkojen Eero Saleva oli kolmas (14.41,15).

Korkeudessa neljä mitalistia

Äänekosken Urheilijoiden Arttu Mattila voitti miesten korkeushypyn Suomen mestaruuden tuloksella 212. Kultamitali ratkaistiin aiempien korkeuksien pudotusten perusteella, sillä Salon Vilppaan Samuli Eriksson ylitti myös 212.

Ratkaisuksi muodostui lopulta Mattilan aloituskorkeus ja Erikssonin toinen korkeus 199, jonka Mattila ylitti ensimmäisellään ja Eriksson toisellaan. Muut ylitykset syntyivät jo ensimmäisellä yrityksellä.

”Mestaruutta lähdin hakemaan ja se tuli. Tulos olisi voinut olla parempi”, Mattila sanoi Ylelle.

212 on sekä Mattilalle että Erikssonille kauden paras tulos. Kumpikin päätti kisansa pudottamalla kolmesti korkeudesta 214.

Pronssi jaettiin identtisen pöytäkirjan saaneille Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Valtteri Välimäelle ja Savitaipaleen Urheilijoiden Jesse Huttuselle, joiden tulos oli 206.


Mörön vauhti liikaa muille

Miesten 400 metrin aitojen ykkönen oli Esbo IF:n Oskari Mörö, joka hallitsi aidattua ratakierrosta koko juoksun ajan. Mörön voittoaika oli 51,21.

”Tässä vaiheessa kesää se ilahduttaa paljon, kun Suomen mestaruus jaetaan kerran vuodessa. Kiva päästä mestariksi vuoden tauon jälkeen”, Mörö sanoi Ylen haastattelussa.

”Vissiin oli aika hankalat tuulet. Takasuoralla katsoin, että pitää tulla kaksi aitaväliä 13:lla [askeleella], ja kyllä se tulikin, mutta se rikkoi rytmiä. Loppu oli epätasapainoinen”, Mörön valmentaja Petra Stenman lisäsi Ylelle.

Muut mitalit menivät Laitilan Jyskeen Joni Vainio-Kailalle (51,69) ja Liedon Parman Tuomas Lehtoselle (52,28).

Lue lisää: Seitsemäs SM-mitali oli vihdoin kultainen Eveliina Määttäselle, Oskari Mörö palasi mestariksi

Määttänen kukisti HIFK:n naiset

Naisten 400 metrin aitajuoksun mestariksi nousi maalisuoralla Eveliina Määttänen. Keski-Uudenmaan Yleisurheilua edustava Määttänen puristi viimeisen aidan jälkeen HIFK:n Viivi Lehikoisen edelle.

”Tuntuu kyllä tosi hyvältä. Ensimmäinen mestaruus ja tosi hyvän juoksun jälkeen”, Määttänen iloitsi Ylen haastattelussa.

”Yritin aloittaa vähän rauhallisemmin kuin yleensä, että jäisi voimia loppuun.”

Määttänen otti SM-kultansa kauden parhaalla ajallaan 58,59. Lehikoinen juoksi 58,67 ja kolmanneksi sijoittunut HIFK:n Nea Mattila 59,56.

Lue lisää: Seitsemäs SM-mitali oli vihdoin kultainen Eveliina Määttäselle, Oskari Mörö palasi mestariksi

Perälampi ja Mäkitörmä heittolajien parhaat

Ensimmäisen sunnuntaina jaetun Suomen mestaruuden voitti kiekonheittäjä Oskari Perälampi, joka saavutti kultaa jo avauskierroksella heittämällään tuloksella 54.81.

Hopeaa sai Porin Yleisurheilun Juha Lahdenranta (53.02) ja pronssia Nokian Urheilijoiden Ville Kivioja (52.20).

Naisten kuulantyönnön mestariksi pukkasi Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmä, jonka voittotulos 16.19 oli yli metrin parempi kuin hopeaa työntäneellä Joensuun Katajan Katri Hirvosella (15.00).

Kuulapronssia sai Kuopion Reippaan Eveliina Rouvali (14.84).
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Tripla on auki – Suora lähetys juuri nyt

  4. 4

   Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen ”Trumpin hermo­romahduksen” takia

  5. 5

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  6. 6

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näistä piirteistä tunnistat poikkeavan kynnen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  8. 8

   Kaksi naista kertoo millaista on kodittomien naisten elämä Helsingin kaduilla: ”Mikään ei ole ilmaista”

   Tilaajille
  9. 9

   Oulun poliisi tutkii vanhukseen kohdistunutta epäiltyä törkeää raiskausta

  10. 10

   Tällaista osumaa ei usein näe: puolustaja puski voittomaalin omalta kenttäpuoliskoltaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  4. 4

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  5. 5

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  6. 6

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  7. 7

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää