Urheilu

Therese Johaug juoksi hurjan mäkikisan jälkeen kymppitonnilla ajan, joka olisi viime vuonna tuonut lähes EM-mitalin: ”Tuommoinen on kova laaki”

Norjan mestaruuden voittaneen hiihtäjän aika olisi riittänyt ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen Kalevan kisoissa. Kolme päivää ennen yleisurheilukisaa Johaug hiihti 7,5 kilometriä ylämäkeen nopeammin kuin Iivo Niskanen.

Norjalaisen hiihtotähden Therese Johaugin menestys maansa yleisurheilumestaruuskisoissa Hamarissa ei tullut yllätyksenä suomalaisille hiihto- ja yleisurheilupiireille.

Johaug, 31, voitti sunnuntaina 10 000 metrin kultaa kovalla ajalla 32.20,87. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n tilastoissa aika on kirjattu sadasosaa paremmaksi eli 32.20,86.

”Kova tulos”, Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksuvalmentaja Jukka Keskisalo kommentoi maanantaina HS:lle.

”Ei se nyt ihmetytä. Kovakuntoinen naisurheilija tekee kovia tuloksia.”

Estejuoksun Euroopan mestaruuden lähes päivälleen 13 vuotta sitten (11.8.2006) voittanut Keskisalo osaa sijoittaa Johaugin tuloksen perspektiiviin maanosan tilastoissa lähes hämmästyttävän tarkasti.

Keskisalo arvelee ajan olevan Euroopan-tilastossa ”varmaan jotain viidentoista luokkaa.” Arvio osuu lähes oikeaan – Johaug on tilastossa 17:s. Maailmantilastossa hän meni sijalle 69.

”Viime vuonna sillä oltaisiin oltu EM-kisoissa kymppisakissa. Toki se oli hellekisa”, Keskisalo sanoi.

Kisojen vertailu keskenään on turhaa erilaisten olosuhteiden ja juoksutaktiikoiden vuoksi, mutta jos katsotaan pelkkää aikaa, olisi Johaug päässyt EM-kympillä mitalitaisteluun.

Ruotsin Meraf Bahtan pronssiaika 32.19,34 oli vain reilun sekunnin hiihtotähden sunnuntaista aikaa kovempi. Nelossijan juossut Saksan Alina Reh olisi silloisella ajallaan 32.28,48 jäänyt Johaugista melkein kahdeksan sekuntia.

”Onhan se äärettömän kova tulos, mutta on Norjassa kovempiakin juoksijoita. Ne ovatkin sitten ihan mitalisteja Euroopassa, mutta totta kai tuommoinen on kova laaki”, Keskisalo muistutti.

Berliinissä EM-mitalia juhli norjalaisnaisista estejuoksun pronssimitalisti Karoline Bjerkeli Grøvdal, joka oli kolmas kympin EM-pronssilla 2016. Miehissä EM-mitaleja juoksivat viime kesänä Jakob ja Henrik Ingebrigtsen sekä Karsten Warholm.


Viikonlopun Kalevan kisoissa Johaugin aika olisi tuonut Suomen mestaruuden yli puolentoista minuutin marginaalilla. SM-kultaa juosseen Johanna Peiposen voittoaika oli 33.59,63.

Kauden kotimainen kärkiaika, Camilla Richardssonin 33.08,26, on lähes 50 sekuntia Johaugin voittotulosta huonompi.

Johaug juoksi huippuaikansa täysin yksin. Hopeanainen Maria Sagnes Wågan (34.47,35) ja pronssimitalisti Runa Skrove Falch (35.26,25) hävisivät Johaugille minuuttikaupalla ja olisivat jääneet kauas myös SM-mitaleilta.

Kesken harjoituskauden juostu soolojuoksu jäi Dohan MM-kisarajasta 31.50,00 puoli minuuttia.

Hiihtovalmentaja Esko Paavola kertoi maanantaina HS:lle, että Sotkamon urheilulukion hiihtovalmentajat olivat lyöneet ennakkoon vetoa Johaugin voittoajasta.

”Kyllä siinä ihan kuuden ja kymmenen sekunnin päähän parhaat arvasivat, eli kyllä se aika odotettu [tulos] oli.”

Ainoa Paavolaa ennakkoon mietityttänyt asia liittyi kovaan hiihtokisaan, johon Johaug osallistui torstaina eli vain kolme päivää ennen Norjan mestaruuskisojen kymppiä.

Johaug voitti Blinkfestivalen-hiihtotapahtumassa ylämäkeen vapaalla hiihtotavalla lykityn 7,5 kilometrin mittaisen kisan kahdella minuutilla ja 49 sekunnilla ennen Ingvild Flugstad Østbergiä.

Kaisa Mäkäräinen jäi Johaugista reilut neljä minuuttia (+4.12) ja Krista Pärmäkoski noin viisi ja puoli minuuttia (+5.35). Jopa Iivo Niskanen hiihti saman matkan edellisenä päivänä 18 sekuntia Johaugia hitaammin.

”Mietin, että pystyykö Johaug siihen päälle heti juoksemaan. Mutta kyllä se näköjään pystyy”, Paavola sanoi.

Iivo ja Kerttu Niskasta valmentanut Paavola kertoi juoksun olleen kesäisin pääharjoitusmuoto Niskasille.

”Molemmat pystyivät juoksemaan kohtalaisen hyvin, Iivo varsinkin, ja myös Korvan Anita on ollut hyvä juoksija.”


Suomalaisia huippuhiihtäjiä ei ole viime vuosina nähty juoksuradoilla kansallisissa mestaruuskisoissa.

A-maajoukkueen hiihtäjistä Johanna Matintalo on voittanut Kalevan kisoissa 800 metrin kultaa 2013 ja kilpaillut juniori-ikäisenä yleisurheilun MM-kisoissakin.

Matintalo sai ensimmäisen ”kasin” mitalinsa Kalevan kisoissa vain 14-vuotiaana 2011, kun hän juoksi hopeaa alle 15-vuotiaiden maailman kärkiajalla 2.05,87. Vuosina 2012 ja 2014 Matintalo saavutti samalla matkalla SM-pronssia.

Matintalo valitsi päälajikseen hiihdon, eikä uusia molempien lajien kansallisen tason huippuja ole sen jälkeen tullut. Matintalon lisäksi yleisen sarjan SM-mitalin yleisurheilussa on hiihtäjistä saanut tällä vuosikymmenellä Andrea Julin.

Julin voitti 4x800 metrin viestijuoksun Suomen mestaruuden vuonna 2010.

Juoksu sopii harjoitusmuotona hiihtäjille erinomaisesti. Sitä mieltä on Paavolakin.

”Hiihtäjien olisi hyvä juosta. En tarkoita juuri ratajuoksua piikkareilla, mutta jos on hyvässä juoksukunnossa, niin on hyvässä kunnossa muutenkin. Kyllä meillä [suomalaisilla] siinä varmaan parannettavaa on”, hän sanoi.

”Varsinkin maastojuoksut ja hölkät palvelisivat hiihtäjiä oikein hyvin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Johaug juoksijana


 Hiihtäjä Therese Johaug voitti Norjan yleisurheilumestaruuden naisten 10 000 metrin juoksussa.

 Johaugin voittoaika 32.20,87 on Norjan kaikkien aikojen tilaston viidenneksi kovin tulos.

 Kauden kotimainen kärkiaika on Camilla Richardssonin 33.08,26. Johanna Peiponen voitti Kalevan kisat ajalla 33.59,63.

 Tämän kauden maailmantilastossa Johaug on sijalla 69. Tilastokärki on Etiopian Letesenbet Gidey (30.37,89).

 Eurooppalaisista juoksijoista Johaug on tämän kauden tilastossa sijalla 17. Tilaston kärjessä on Turkin Yasemin Can (30.59,20).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköintimaksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  2. 2

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  3. 3

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Maa- ja metsätalousministeri kritisoi Unicafen päätöstä lopettaa naudanlihan käyttö, vaikka hallitusohjelmassakin on kirjaus kasvisruoan osuuden lisäämisestä

  6. 6

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  7. 7

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  8. 8

   Ivan Puopolo lähtee MTV:ltä, kun Huomenta Suomi päättyy – MTV myllää ohjelmistoaan

  9. 9

   Tutkimus: Osa sukupuolten välisistä palkkaeroista johtuu siitä, että miehet suorittavat naisia useammin ammattinsa kannalta keskeisiä työtehtäviä

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  5. 5

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  6. 6

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  10. 10

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  11. Näytä lisää