Urheilu

Jari Litmanen ja Sami Hyypiä muistelivat Mestarien liigan voittoa: ”Aamulla oli vähän kyselyä, että missähän pokaali mahtaa olla”

Sami Hyypiä ihailee jääkiekkoperinnettä, jossa pelaajat saavat juhlia Stanley cupin kanssa kotiseudullaan: ”Olisihan se ollut kiva viedä pokaali Voikkaan pallokentälle”.

Suomen jalkapallolegendat Jari Litmanen ja Sami Hyypiä pääsivät perjantaina poseeraamaan sadoissa valokuvissa Kampin kauppakeskuksessa.

Molemmat olivat paikalla, kun jalkapallon Mestarien liigan voittopokaali vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa julkisessa tilaisuudessa. Litmanen ja Hyypiä ovat ainoat suomalaiset, jotka ovat voittaneet pokaalin: Litmanen vuonna 1995 ja Hyypiä vuonna 2005.

Voittajat eivät saa juhlia kauaa aidon pokaalin kanssa. Se on seuran mukana kentällä ja voittoparaatissa, mutta pian tilalle tulee pokaalikopio. Nykyisin jokainen voittaja saa kopion, aiemmin kopion saaminen vaati useamman voiton.

Mestarien liigan finaalit pelataan myöhään illalla. Hyypiä muistelee, että voiton jälkeisenä aamuna piti kiirehtiä lennolle Liverpooliin. Siellä ohjelmassa oli paraati.


Hyypiä muistelee, että pokaalia jouduttiin etsimään mestaruusjuhlien aikana, kun joku oli ottanut sen hotellihuoneeseensa viereensä yöksi.

”Jos en ihan väärin muista, niin aamulla oli vähän kyselyä, että missähän pokaali mahtaa olla. Sitten se jonkun huoneesta löytyi. Kaupunkikiertueella pokaali oli bussissa mukana, näytettiin ja heiluteltiin sieltä. En tiedä, mihin se sitten meni”, Hyypiä kertoi ajasta aidon pokaalin kanssa.

Ensimmäisenä suomalaisena pokaaliin voittajana käsiksi päässyt Litmanen muistaa pelipäivän juhlallisuudet rauhallisina. Fyysinen ja henkinen väsymys veivät untenmaille aikaisin.

”Olin kahdelta nukkumassa, otin yhden lasin samppanjaa. Seuraavana päivänä oli upeaa. Oli puoli miljoonaa ihmistä Amsterdamissa. Ajettiin busseilla ja kanavilla. Se on ehdottomasti elämän kohokohtia. Sillä hetkellä tuntui, että on tehty jotain tärkeää ihmisille”, Litmanen sanoi.

Litmaselle Mestarien liigan voitto oli uran kohokohta. Vuonna 1995 liiga oli vielä erilainen kuin nykyisin. Mukana olivat kilpailun nimen mukaisesti vain mestarit eikä mistään maasta kahta joukkuetta. Mukaan lohkovaiheeseen pääsi 16 joukkuetta.

”Ensin silloin piti voittaa maan mestaruus, pelata vuosi hyvin. Sitten sen jälkeen seuraavalla kaudella alkaa alkulohkot, jatkopelit, sitten vasta välierät ja finaali. Päästäkseen voittamaan Mestarien liigan piti pelata kaksi vuotta huipputasolla”, Litmanen muistutti.

Ajax pelasi finaalissa AC Milania vastaan. Joukkueet pelasivat samassa alkulohkossa, ja Ajax voitti molemmat kohtaamiset. Hallitsevana mestarina milanolaisjoukkue oli kokenut ja finaalissa valmiimpi kuin alkulohkon peleissä.

Kaksi kohtaamista oli valmistanut AC Milania finaaliin. Patrick Kluivertin 85. minuutin maalilla Ajax vei silti voiton.

Litmanen kertoo jutelleensa finaalista useamman kerran vastustajan riveissä pelanneiden pelaajien kanssa. Viimeksi muutama kuukausi sitten juttukaverina oli Marcel Desailly, joka puolusti ottelussa Litmasta.

”Olemme käyneet pelin useamman kerran läpi. Hän sanoi, että alkulohkopelit antoivat heille hyvän valmistautumisen finaaliin. Meille finaali oli vaikea peli. Oli pelattu hyvin vuosi ja niin lähellä, että ei voida tätä mokata. Meillä oli enemmän varovaisuutta ja laskelmointia kuin normaalissa lohkopelissä”, Litmanen sanoi.

Hyypiä muistaa finaalista erityisen hyvin Liverpoolin nousun. Silläkin kertaa vastustaja oli AC Milan.

Puoliajalla milanolaiset johtivat ottelua jo 3–0.

”Jos joku meidän joukkueesta sanoo, että uskoi puoliajalla, että tullaan takaisin peliin, niin valehtelee ihan varmasti”, Hyypiä sanoo.

Toisen puoliajan alussa peli kääntyi. Liverpool teki kolme maalia pikatahdilla, noin 7,5 minuutissa. Peli oli tasan ja meni aina rangaistuspotkuihin asti. Niissä Liverpool oli vahvempi.

”Meidän pelissä oli vuoristorataa. Ensin tuntui, että kaikki on menetetty. Sitten tultiin takaisin peliin ja vielä voitettiin. Siinä pelissä en olisi halunnut olla häviäjä. Se olisi ollut aikamoinen isku henkisesti, jos 3–0:sta vielä häviää”, Hyypiä sanoi.

Yhdestä asiasta Hyypiä on hieman kateellinen jääkiekolle: Stanley cupin voittaneet pelaajat saavat juhlia päivän pokaalin kanssa kotiseudullaan. Jalkapallon Mestarien liigan voittajille samaa mahdollisuutta ei anneta.

”Jos vertaa Stanley Cupiin, niin olisihan se ollut kiva viedä pokaali Voikkaan pallokentälle, mistä on kaikki alkanut. Se on minusta hieno perinne, että pelaajat pystyy voittopokaalin tuomaan ja menemään esimerkiksi saunaan sen kanssa”, Hyypiä sanoi.

Litmanen pääsi yrittämään Mestarien liigan voittoa vielä toisen kerran. Vuotta myöhemmin, finaalissa keväällä 1996, Juventus voitti finaalin rangaistuspotkuilla.

”Ensin oltiin taivaassa, sitten helvetissä. Tiedetään kaikki, että kun täällä on 25 astetta lämmintä ja aurinko paistaa, niin on aika kivaa. Mutta kun on 25 astetta pakkasta ja poikittainen tuuli, niin aika montaa asiaa miettii sinä aikana”, Litmanen kuvaa tunnelmien eroja.

Ajax kärsi jälkimmäisessä finaalissa terveysmurheista. Marc Overmars joutui jättämään pelin väliin, Ronald de Boer, Frank de Boer ja Patrick Kluivert olivat vammojensa jäljiltä puolikuntoisia. Lisäksi Michael Reiziger oli pelikiellossa.

”Olen edelleen vakuuttunut, että jos olisimme olleet parhaalla joukkueella, olisimme voittaneet Juventuksen. Olimme kaikin puolin valmiimpia pelata Mestarien liigaan kuin ensimmäisenä vuonna.”

Kampissa pokaalin mukana kulki jatkuvasti kaksi turvamiestä. Kentällä pelaajien juhliessa pokaaliin kohdistuvat turvatoimet eivät näy pelaajille selkeästi.

”Ei siinä kyllä silloin näkynyt mitään turvamiehiä ympärillä”, Hyypiä muistelee.

Pokaalin tuonnin järjestänyttä Pepsiä tilaisuudessa edustanut Marja Pätsi kertoo, että pokaalin tuonti on ollut useamman kuukauden projekti. Ensimmäiset kyselyt Euroopan jalkapalloliiton suuntaan laitettiin alkuvuodesta. Vahvistus asialle tuli keväällä.

Pokaalin Suomeen saamisen kannalta oli merkityksetöntä, että sekä Hyypiän että Litmasen urallaan edustama Liverpool voitti Mestarien liigan kesän alussa.

”Tämä on täysin aito pokaali, joka tuli vartijoiden kanssa ja vartijat ovat koko ajan läsnä. Pokaali kulkee turvalaatikossa, jossa on koodi ja laatikko ja koodi eivät ikinä kulje samaa matkaa vaan erillään”, Pätsi kertoo.

Pokaalin vakuutusarvo on Pätsin mukaan 15 000 euroa.

Fakta

Mestarien liigan pokaali


 Pokaali on tehty vuonna 1967.

 Sen on valmistanut sveitsiläinen kultaseppä Jörg Stadelmann.

 Pokaali on tehty hopeasta. Se painaa 7,5 kiloa ja on 73,5 senttiä korkea.

 Valmistukseen meni aikaa 340 tuntia.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Limbotilaan Yhdysvalloissa jäänyt Tim Murray pelasti jalka­pallo­uransa lähtemällä Suomeen, josta löytyi vaimo ja ykkös­maalivahdin paikka

 2. 2

  Joko kohta lyödään lapio maahan Tapiolassa?

 3. 3

  A historical photograph of Teemu Pukki in his first team debut: The crowd was boozing heavily as the 15-year-old ran onto the pitch

 4. 4

  Jenni Sassi ja Tanja Matilainen ovat työssä käyviä äitejä ja maalivahteja: ”Kun viideltä herää ja iltakymmeneltä palaa kotiin, kyllä siinä välillä meinaa väsyä”

 5. 5

  The Athletic: Colorado tarjoaa Mikko Rantaselle ”vain” kahdeksan miljoonan dollarin vuosipalkkaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 2. 2

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 3. 3

  A historical photograph of Teemu Pukki in his first team debut: The crowd was boozing heavily as the 15-year-old ran onto the pitch

 4. 4

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 5. 5

  Kilpainsinööri Mark Slade tuntee suomalaiskuskien sielun: ”Mika Häkkisessä oli kyllä jotain outoa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 2. 2

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 3. 3

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 4. 4

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 5. 5

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  3. 3

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  4. 4

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  7. 7

   USA:n media: Trump painosti Ukrainan presidenttiä tutkimaan Joe Bidenin ja tämän pojan toimia

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  10. 10

   Tähtäimessä merikotka: Ahvenan­maalla halutaan metsästää suomalaisen luonnon­suojelun symbolia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  9. 9

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  10. 10

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  8. 8

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää