Urheilu

Jari Litmanen ja Sami Hyypiä muistelivat Mestarien liigan voittoa: ”Aamulla oli vähän kyselyä, että missähän pokaali mahtaa olla”

Sami Hyypiä ihailee jääkiekkoperinnettä, jossa pelaajat saavat juhlia Stanley cupin kanssa kotiseudullaan: ”Olisihan se ollut kiva viedä pokaali Voikkaan pallokentälle”.

Suomen jalkapallolegendat Jari Litmanen ja Sami Hyypiä pääsivät perjantaina poseeraamaan sadoissa valokuvissa Kampin kauppakeskuksessa.

Molemmat olivat paikalla, kun jalkapallon Mestarien liigan voittopokaali vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa julkisessa tilaisuudessa. Litmanen ja Hyypiä ovat ainoat suomalaiset, jotka ovat voittaneet pokaalin: Litmanen vuonna 1995 ja Hyypiä vuonna 2005.

Voittajat eivät saa juhlia kauaa aidon pokaalin kanssa. Se on seuran mukana kentällä ja voittoparaatissa, mutta pian tilalle tulee pokaalikopio. Nykyisin jokainen voittaja saa kopion, aiemmin kopion saaminen vaati useamman voiton.

Mestarien liigan finaalit pelataan myöhään illalla. Hyypiä muistelee, että voiton jälkeisenä aamuna piti kiirehtiä lennolle Liverpooliin. Siellä ohjelmassa oli paraati.


Hyypiä muistelee, että pokaalia jouduttiin etsimään mestaruusjuhlien aikana, kun joku oli ottanut sen hotellihuoneeseensa viereensä yöksi.

”Jos en ihan väärin muista, niin aamulla oli vähän kyselyä, että missähän pokaali mahtaa olla. Sitten se jonkun huoneesta löytyi. Kaupunkikiertueella pokaali oli bussissa mukana, näytettiin ja heiluteltiin sieltä. En tiedä, mihin se sitten meni”, Hyypiä kertoi ajasta aidon pokaalin kanssa.

Ensimmäisenä suomalaisena pokaaliin voittajana käsiksi päässyt Litmanen muistaa pelipäivän juhlallisuudet rauhallisina. Fyysinen ja henkinen väsymys veivät untenmaille aikaisin.

”Olin kahdelta nukkumassa, otin yhden lasin samppanjaa. Seuraavana päivänä oli upeaa. Oli puoli miljoonaa ihmistä Amsterdamissa. Ajettiin busseilla ja kanavilla. Se on ehdottomasti elämän kohokohtia. Sillä hetkellä tuntui, että on tehty jotain tärkeää ihmisille”, Litmanen sanoi.

Litmaselle Mestarien liigan voitto oli uran kohokohta. Vuonna 1995 liiga oli vielä erilainen kuin nykyisin. Mukana olivat kilpailun nimen mukaisesti vain mestarit eikä mistään maasta kahta joukkuetta. Mukaan lohkovaiheeseen pääsi 16 joukkuetta.

”Ensin silloin piti voittaa maan mestaruus, pelata vuosi hyvin. Sitten sen jälkeen seuraavalla kaudella alkaa alkulohkot, jatkopelit, sitten vasta välierät ja finaali. Päästäkseen voittamaan Mestarien liigan piti pelata kaksi vuotta huipputasolla”, Litmanen muistutti.

Ajax pelasi finaalissa AC Milania vastaan. Joukkueet pelasivat samassa alkulohkossa, ja Ajax voitti molemmat kohtaamiset. Hallitsevana mestarina milanolaisjoukkue oli kokenut ja finaalissa valmiimpi kuin alkulohkon peleissä.

Kaksi kohtaamista oli valmistanut AC Milania finaaliin. Patrick Kluivertin 85. minuutin maalilla Ajax vei silti voiton.

Litmanen kertoo jutelleensa finaalista useamman kerran vastustajan riveissä pelanneiden pelaajien kanssa. Viimeksi muutama kuukausi sitten juttukaverina oli Marcel Desailly, joka puolusti ottelussa Litmasta.

”Olemme käyneet pelin useamman kerran läpi. Hän sanoi, että alkulohkopelit antoivat heille hyvän valmistautumisen finaaliin. Meille finaali oli vaikea peli. Oli pelattu hyvin vuosi ja niin lähellä, että ei voida tätä mokata. Meillä oli enemmän varovaisuutta ja laskelmointia kuin normaalissa lohkopelissä”, Litmanen sanoi.

Hyypiä muistaa finaalista erityisen hyvin Liverpoolin nousun. Silläkin kertaa vastustaja oli AC Milan.

Puoliajalla milanolaiset johtivat ottelua jo 3–0.

”Jos joku meidän joukkueesta sanoo, että uskoi puoliajalla, että tullaan takaisin peliin, niin valehtelee ihan varmasti”, Hyypiä sanoo.

Toisen puoliajan alussa peli kääntyi. Liverpool teki kolme maalia pikatahdilla, noin 7,5 minuutissa. Peli oli tasan ja meni aina rangaistuspotkuihin asti. Niissä Liverpool oli vahvempi.

”Meidän pelissä oli vuoristorataa. Ensin tuntui, että kaikki on menetetty. Sitten tultiin takaisin peliin ja vielä voitettiin. Siinä pelissä en olisi halunnut olla häviäjä. Se olisi ollut aikamoinen isku henkisesti, jos 3–0:sta vielä häviää”, Hyypiä sanoi.

Yhdestä asiasta Hyypiä on hieman kateellinen jääkiekolle: Stanley cupin voittaneet pelaajat saavat juhlia päivän pokaalin kanssa kotiseudullaan. Jalkapallon Mestarien liigan voittajille samaa mahdollisuutta ei anneta.

”Jos vertaa Stanley Cupiin, niin olisihan se ollut kiva viedä pokaali Voikkaan pallokentälle, mistä on kaikki alkanut. Se on minusta hieno perinne, että pelaajat pystyy voittopokaalin tuomaan ja menemään esimerkiksi saunaan sen kanssa”, Hyypiä sanoi.

Litmanen pääsi yrittämään Mestarien liigan voittoa vielä toisen kerran. Vuotta myöhemmin, finaalissa keväällä 1996, Juventus voitti finaalin rangaistuspotkuilla.

”Ensin oltiin taivaassa, sitten helvetissä. Tiedetään kaikki, että kun täällä on 25 astetta lämmintä ja aurinko paistaa, niin on aika kivaa. Mutta kun on 25 astetta pakkasta ja poikittainen tuuli, niin aika montaa asiaa miettii sinä aikana”, Litmanen kuvaa tunnelmien eroja.

Ajax kärsi jälkimmäisessä finaalissa terveysmurheista. Marc Overmars joutui jättämään pelin väliin, Ronald de Boer, Frank de Boer ja Patrick Kluivert olivat vammojensa jäljiltä puolikuntoisia. Lisäksi Michael Reiziger oli pelikiellossa.

”Olen edelleen vakuuttunut, että jos olisimme olleet parhaalla joukkueella, olisimme voittaneet Juventuksen. Olimme kaikin puolin valmiimpia pelata Mestarien liigaan kuin ensimmäisenä vuonna.”

Kampissa pokaalin mukana kulki jatkuvasti kaksi turvamiestä. Kentällä pelaajien juhliessa pokaaliin kohdistuvat turvatoimet eivät näy pelaajille selkeästi.

”Ei siinä kyllä silloin näkynyt mitään turvamiehiä ympärillä”, Hyypiä muistelee.

Pokaalin tuonnin järjestänyttä Pepsiä tilaisuudessa edustanut Marja Pätsi kertoo, että pokaalin tuonti on ollut useamman kuukauden projekti. Ensimmäiset kyselyt Euroopan jalkapalloliiton suuntaan laitettiin alkuvuodesta. Vahvistus asialle tuli keväällä.

Pokaalin Suomeen saamisen kannalta oli merkityksetöntä, että sekä Hyypiän että Litmasen urallaan edustama Liverpool voitti Mestarien liigan kesän alussa.

”Tämä on täysin aito pokaali, joka tuli vartijoiden kanssa ja vartijat ovat koko ajan läsnä. Pokaali kulkee turvalaatikossa, jossa on koodi ja laatikko ja koodi eivät ikinä kulje samaa matkaa vaan erillään”, Pätsi kertoo.

Pokaalin vakuutusarvo on Pätsin mukaan 15 000 euroa.

Fakta

Mestarien liigan pokaali


 Pokaali on tehty vuonna 1967.

 Sen on valmistanut sveitsiläinen kultaseppä Jörg Stadelmann.

 Pokaali on tehty hopeasta. Se painaa 7,5 kiloa ja on 73,5 senttiä korkea.

 Valmistukseen meni aikaa 340 tuntia.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Suomalainen pingiskolmikko hurmaa tempuillaan, videoita katsottu Youtubessa jo 115 miljoonaa kertaa: ”Kyllä tätä voi pitää meidän kokopäivätyönä”

 2. 2

  Ott Tänak yrittää karata rallin MM-sarjassa, vain hyvä sijoitus voi turvata Jari-Matti Latvalan tallipaikan

 3. 3

  Tällaista omaa maalia ei usein näe: verkko heilui 13 sekunnissa ennen kuin vastustaja ehti koskea kertaakaan palloon

 4. 4

  Yksinäinen mies istui katsomossa: Claes Anderssonille futis oli vakavaa leikkiä

 5. 5

  NHL-läpimurtonsa tehnyt Jesperi Kotkaniemi kertoo Kanadan ja Suomen eroista: ”Suomessa kaikki vain tuijottavat”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Liigalla on ”herras­mies­sopimus”, joka sortaa suomalais­kiekkoilijoita: pian se voi olla historiaa

 2. 2

  Sami Jauhojärvi ei pystynyt pitämään pikkujouluissa ”möläyttämäänsä” lupausta, mutta juoksi silti hurjan tuloksen Cooperissa

 3. 3

  Teemu Pukista nopeasti luopunut manageri ei aio tehdä samaa virhettä uudestaan, kertoo myös harhailustaan Suomessa

 4. 4

  Mitä tehdä sen jälkeen, kun on lähes koko ikänsä tappanut virtuaalisesti vastustajiaan? E-urheilun alhainen ”eläkeikä” nousi kuumaksi kysymykseksi

 5. 5

  Kiekkoraamattu Hockey News: Tuskin mikään NHL-seura yrittää kaapata Patrik Lainetta Winnipegiltä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

 2. 2

  ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

 3. 3

  Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

 4. 4

  Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

 5. 5

  Oskari Mörön oudot oireet helpottivat, kun lääkäri oli pitänyt hänelle kokkikoulua

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kultakuume nousee maailmalla – Toimittaja osti oman kultaharkon Helsingin keskustasta

  2. 2

   Tällainen on viehättävä ihminen – Deittisovellusten algoritmit perkaavat syvintä yksityisyyttä ja rakentavat parinmuodostuksesta raadollista peliä

  3. 3

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  4. 4

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  6. 6

   Miten tulla onnelliseksi? Kysy itseltäsi nämä viisi kysymystä

  7. 7

   Pakeneeko raha Hongkongista? Ihmiset tekevät varasuunnitelmia samaan tapaan kuin alueen siirtyessä Kiinalle 22 vuotta sitten, sanoo Nordean pääekonomisti

  8. 8

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  9. 9

   Suomalainen pingiskolmikko hurmaa tempuillaan, videoita katsottu Youtubessa jo 115 miljoonaa kertaa: ”Kyllä tätä voi pitää meidän kokopäivätyönä”

  10. 10

   Tutkimus: Lapset tuottavat onnea, mutta vasta kun he poistuvat kotoa omilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  4. 4

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Hakkalan vaimo kuoli kaikkien edessä, ja nyt Hakkala kertoo, miten julkisuus antoi lohtua heille molemmille

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimusryhmä sukelsi Titanicin hylylle ensi kertaa lähes 15 vuoteen ja järkyttyi sen kunnosta

  7. 7

   ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

  8. 8

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  9. 9

   Moni rakastettu eines sisältää kuluttajan tietämättä paljon broileria – HS löysi 15 tuotetta, joiden nimet johtavat harhaan

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa lakanakaupat aloittivat toisilleen kuittailun lehti­mainoksissaan, ja sana­sodaksi äitynyt jälki on upeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  9. 9

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  10. 10

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää