Urheilu

Jari Litmanen ja Sami Hyypiä muistelivat Mestarien liigan voittoa: ”Aamulla oli vähän kyselyä, että missähän pokaali mahtaa olla”

Sami Hyypiä ihailee jääkiekkoperinnettä, jossa pelaajat saavat juhlia Stanley cupin kanssa kotiseudullaan: ”Olisihan se ollut kiva viedä pokaali Voikkaan pallokentälle”.

Suomen jalkapallolegendat Jari Litmanen ja Sami Hyypiä pääsivät perjantaina poseeraamaan sadoissa valokuvissa Kampin kauppakeskuksessa.

Molemmat olivat paikalla, kun jalkapallon Mestarien liigan voittopokaali vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa julkisessa tilaisuudessa. Litmanen ja Hyypiä ovat ainoat suomalaiset, jotka ovat voittaneet pokaalin: Litmanen vuonna 1995 ja Hyypiä vuonna 2005.

Voittajat eivät saa juhlia kauaa aidon pokaalin kanssa. Se on seuran mukana kentällä ja voittoparaatissa, mutta pian tilalle tulee pokaalikopio. Nykyisin jokainen voittaja saa kopion, aiemmin kopion saaminen vaati useamman voiton.

Mestarien liigan finaalit pelataan myöhään illalla. Hyypiä muistelee, että voiton jälkeisenä aamuna piti kiirehtiä lennolle Liverpooliin. Siellä ohjelmassa oli paraati.


Hyypiä muistelee, että pokaalia jouduttiin etsimään mestaruusjuhlien aikana, kun joku oli ottanut sen hotellihuoneeseensa viereensä yöksi.

”Jos en ihan väärin muista, niin aamulla oli vähän kyselyä, että missähän pokaali mahtaa olla. Sitten se jonkun huoneesta löytyi. Kaupunkikiertueella pokaali oli bussissa mukana, näytettiin ja heiluteltiin sieltä. En tiedä, mihin se sitten meni”, Hyypiä kertoi ajasta aidon pokaalin kanssa.

Ensimmäisenä suomalaisena pokaaliin voittajana käsiksi päässyt Litmanen muistaa pelipäivän juhlallisuudet rauhallisina. Fyysinen ja henkinen väsymys veivät untenmaille aikaisin.

”Olin kahdelta nukkumassa, otin yhden lasin samppanjaa. Seuraavana päivänä oli upeaa. Oli puoli miljoonaa ihmistä Amsterdamissa. Ajettiin busseilla ja kanavilla. Se on ehdottomasti elämän kohokohtia. Sillä hetkellä tuntui, että on tehty jotain tärkeää ihmisille”, Litmanen sanoi.

Litmaselle Mestarien liigan voitto oli uran kohokohta. Vuonna 1995 liiga oli vielä erilainen kuin nykyisin. Mukana olivat kilpailun nimen mukaisesti vain mestarit eikä mistään maasta kahta joukkuetta. Mukaan lohkovaiheeseen pääsi 16 joukkuetta.

”Ensin silloin piti voittaa maan mestaruus, pelata vuosi hyvin. Sitten sen jälkeen seuraavalla kaudella alkaa alkulohkot, jatkopelit, sitten vasta välierät ja finaali. Päästäkseen voittamaan Mestarien liigan piti pelata kaksi vuotta huipputasolla”, Litmanen muistutti.

Ajax pelasi finaalissa AC Milania vastaan. Joukkueet pelasivat samassa alkulohkossa, ja Ajax voitti molemmat kohtaamiset. Hallitsevana mestarina milanolaisjoukkue oli kokenut ja finaalissa valmiimpi kuin alkulohkon peleissä.

Kaksi kohtaamista oli valmistanut AC Milania finaaliin. Patrick Kluivertin 85. minuutin maalilla Ajax vei silti voiton.

Litmanen kertoo jutelleensa finaalista useamman kerran vastustajan riveissä pelanneiden pelaajien kanssa. Viimeksi muutama kuukausi sitten juttukaverina oli Marcel Desailly, joka puolusti ottelussa Litmasta.

”Olemme käyneet pelin useamman kerran läpi. Hän sanoi, että alkulohkopelit antoivat heille hyvän valmistautumisen finaaliin. Meille finaali oli vaikea peli. Oli pelattu hyvin vuosi ja niin lähellä, että ei voida tätä mokata. Meillä oli enemmän varovaisuutta ja laskelmointia kuin normaalissa lohkopelissä”, Litmanen sanoi.

Hyypiä muistaa finaalista erityisen hyvin Liverpoolin nousun. Silläkin kertaa vastustaja oli AC Milan.

Puoliajalla milanolaiset johtivat ottelua jo 3–0.

”Jos joku meidän joukkueesta sanoo, että uskoi puoliajalla, että tullaan takaisin peliin, niin valehtelee ihan varmasti”, Hyypiä sanoo.

Toisen puoliajan alussa peli kääntyi. Liverpool teki kolme maalia pikatahdilla, noin 7,5 minuutissa. Peli oli tasan ja meni aina rangaistuspotkuihin asti. Niissä Liverpool oli vahvempi.

”Meidän pelissä oli vuoristorataa. Ensin tuntui, että kaikki on menetetty. Sitten tultiin takaisin peliin ja vielä voitettiin. Siinä pelissä en olisi halunnut olla häviäjä. Se olisi ollut aikamoinen isku henkisesti, jos 3–0:sta vielä häviää”, Hyypiä sanoi.

Yhdestä asiasta Hyypiä on hieman kateellinen jääkiekolle: Stanley cupin voittaneet pelaajat saavat juhlia päivän pokaalin kanssa kotiseudullaan. Jalkapallon Mestarien liigan voittajille samaa mahdollisuutta ei anneta.

”Jos vertaa Stanley Cupiin, niin olisihan se ollut kiva viedä pokaali Voikkaan pallokentälle, mistä on kaikki alkanut. Se on minusta hieno perinne, että pelaajat pystyy voittopokaalin tuomaan ja menemään esimerkiksi saunaan sen kanssa”, Hyypiä sanoi.

Litmanen pääsi yrittämään Mestarien liigan voittoa vielä toisen kerran. Vuotta myöhemmin, finaalissa keväällä 1996, Juventus voitti finaalin rangaistuspotkuilla.

”Ensin oltiin taivaassa, sitten helvetissä. Tiedetään kaikki, että kun täällä on 25 astetta lämmintä ja aurinko paistaa, niin on aika kivaa. Mutta kun on 25 astetta pakkasta ja poikittainen tuuli, niin aika montaa asiaa miettii sinä aikana”, Litmanen kuvaa tunnelmien eroja.

Ajax kärsi jälkimmäisessä finaalissa terveysmurheista. Marc Overmars joutui jättämään pelin väliin, Ronald de Boer, Frank de Boer ja Patrick Kluivert olivat vammojensa jäljiltä puolikuntoisia. Lisäksi Michael Reiziger oli pelikiellossa.

”Olen edelleen vakuuttunut, että jos olisimme olleet parhaalla joukkueella, olisimme voittaneet Juventuksen. Olimme kaikin puolin valmiimpia pelata Mestarien liigaan kuin ensimmäisenä vuonna.”

Kampissa pokaalin mukana kulki jatkuvasti kaksi turvamiestä. Kentällä pelaajien juhliessa pokaaliin kohdistuvat turvatoimet eivät näy pelaajille selkeästi.

”Ei siinä kyllä silloin näkynyt mitään turvamiehiä ympärillä”, Hyypiä muistelee.

Pokaalin tuonnin järjestänyttä Pepsiä tilaisuudessa edustanut Marja Pätsi kertoo, että pokaalin tuonti on ollut useamman kuukauden projekti. Ensimmäiset kyselyt Euroopan jalkapalloliiton suuntaan laitettiin alkuvuodesta. Vahvistus asialle tuli keväällä.

Pokaalin Suomeen saamisen kannalta oli merkityksetöntä, että sekä Hyypiän että Litmasen urallaan edustama Liverpool voitti Mestarien liigan kesän alussa.

”Tämä on täysin aito pokaali, joka tuli vartijoiden kanssa ja vartijat ovat koko ajan läsnä. Pokaali kulkee turvalaatikossa, jossa on koodi ja laatikko ja koodi eivät ikinä kulje samaa matkaa vaan erillään”, Pätsi kertoo.

Pokaalin vakuutusarvo on Pätsin mukaan 15 000 euroa.

Fakta

Mestarien liigan pokaali


 Pokaali on tehty vuonna 1967.

 Sen on valmistanut sveitsiläinen kultaseppä Jörg Stadelmann.

 Pokaali on tehty hopeasta. Se painaa 7,5 kiloa ja on 73,5 senttiä korkea.

 Valmistukseen meni aikaa 340 tuntia.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Huippuvalmentajan mukaan Suomessa urheilee valtavasti lapsia täysin väärässä lajissa: ”Se on ihan selvää”

 2. 2

  Tuomas Jussila ammentaa voimaa perheestään ja johtaa Joensuun Mailaa jälleen kohti mestaruutta: ”Mitä suurempi peli on kyseessä, niin sitä paremmin hän tuntuu pelaavan”

 3. 3

  Jäivätkö Pukin maali ja unelmasyöttö Manchester Cityä vastaan näkemättä? Norwich julkaisi koosteen ottelusta ja Pukin huippuhetkistä elokuussa

 4. 4

  Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

 5. 5

  Japanilainen varhaisteini voitti MM-kultaa vain 13-vuotiaana ja säteili kisan jälkeen vaatimattomuutta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 2. 2

  Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

 3. 3

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 4. 4

  Huippuvalmentajan mukaan Suomessa urheilee valtavasti lapsia täysin väärässä lajissa: ”Se on ihan selvää”

 5. 5

  Jäivätkö Pukin maali ja unelmasyöttö Manchester Cityä vastaan näkemättä? Norwich julkaisi koosteen ottelusta ja Pukin huippuhetkistä elokuussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 2. 2

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 3. 3

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 4. 4

  Michael Schumacheria hoidetaan pariisilaisessa sairaalassa kanta­solu­siirroilla – HS kysyi suomalais­asiantuntijalta, mitä hoidolla voi saavuttaa

 5. 5

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  4. 4

   Prinsessa Dianan keskisormi ja missin kanssa peuhaava Trump olivat liikaa – Tallinnan viranomaiset poistivat brittitaiteilijan teokset katukuvasta

  5. 5

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  6. 6

   ”Tämä ei ole oikeuden­käynti”, sanoo ministeri Tuppurainen – Unkari vastaa nyt, loukkaako se EU-arvoja

  7. 7

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  8. 8

   Insinööri kopioi osan opin­näyte­työstään, oikeuden mielestä se ei riittänyt tutkinnon perumiseen

  9. 9

   Huippuvalmentajan mukaan Suomessa urheilee valtavasti lapsia täysin väärässä lajissa: ”Se on ihan selvää”

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  6. 6

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää