Isä-Virtasen maailma ei ole pumpulipallo

Kovat nyrkit toivat Jonne Virtaselle työn ammattilaisjääkiekkoilijana, mutta nykyisin hän sanoo olevansa ensisijaisesti perheenisä. ”Isänä yritän olla sellainen, että lapset voivat aina tulla kertomaan sekä kaikki hyvät että huonot asiat.”

Julkaistu: , Päivitetty:

Turku

”Nyt alkoi loma”, sanoo jääkiekkoilija Jonne Virtanen, 31, TPS:n aamupäivän jääharjoitusten jälkeen.

On elokuun 8. päivä, eli liigakausi on jo aivan oven takana, ja illalla TPS pelaa kauden ensimmäisen täysimittaisen harjoitusottelun Rauman Lukkoa vastaan. On hämmentävää, että Virtanen puhuu tässä vaiheessa lomasta.

Asia kuitenkin selvenee, kun Virtanen kertoo äskettäin palanneensa kahden kuukauden omatoimijaksolta joukkueharjoituksiin ja pitävänsä jääkiekkoarjen alkamista rentona asiana, sillä kesällä hänellä oli paljon lastenhoitovastuuta. Perheen kolmas lapsi syntyi toukokuussa, ennestään Virtasella sekä hänen avopuolisollaan Heidillä oli 6-vuotias poika ja 4-vuotias tyttö.

”Todellakin arvostan Heidiä ja ihan kaikkia lasten kanssa kotona olevia. Joku bussireissu Kouvolaan pelaamaan jääkiekkoa on helppoa hommaa verrattuna siihen, että olet koko päivän lasten kanssa.”


 

”Urani alkuun sattui valmentajia, jotka tykkäsivät, kun vähän tapeltiin – ja sittenhän sitä siis tapeltiin.”

Virtanen kuuluu TPS:n kokeneimpaan osastoon. 197-senttisen ja noin 115-kiloisen pelaajan tehtävänä on pelata alivoimaa, kuluttaa vastustajaa ja tarvittaessa suojella oman joukkueen pelaajia vastustajan sikailulta.

Viimeksi hän on tapellut elokuun alussa Raumalla pelatussa Pitsiturnauksessa. Kymmenen vuotta sitten Virtasta olisi kutsuttu joukkueensa poliisiksi, mutta puhtaita poliisiroolin pelaajia ei Liigassa enää ole.

Virtasen ammattilaisuran alku kuitenkin rakentui yksinomaan hänen koviin nyrkkeihinsä.

19-vuotiaana Jonne Virtanen roikkui SaiPan nelos-vitosketjun rajamailla ja halusi ottaa vakituisen paikan liigajoukkueesta keinolla millä hyvänsä. Kun tilaisuus ilmeni, ei pelaaja epäröinyt tarttua siihen.

”Urani alkuun sattui valmentajia, jotka tykkäsivät, kun vähän tapeltiin – ja sittenhän sitä siis tapeltiin.”

Marraskuussa 2007 SaiPan vastustajana oli Jokerit, jonka riveissä pelasi SM-liigan kovimpana poliisina ja Suomessa voittamattomana nyrkkisankarina tunnettu NHL-urankin tehnyt Sami Helenius. Ottelu ei pelillisesti piirtynyt suomalaisen jääkiekkohistorian sivuille millään tapaa, mutta se muistetaan yhä Virtasen ja Heleniuksen tappelusta.

12 vuoden takaisesta jääkiekkotappelusta edelleen jauhaminen olisi muuten tarpeetonta, mutta Virtasen mielestä juuri se marraskuinen ilta sekä reilu kuukausi myöhemmin miesten ottama uusintaottelu ovat hänen ammattilaisuransa kannalta hyvinkin olennaisia.

Siihen aikaan ne tekivät hänestä liigaympyröissä tunnetun ja tunnustetun pelaajan.

”Voi hyvinkin olla, että ilman niitä tappeluita liigaurani olisi jäänyt hyvin lyhyeksi.”

Vaikka mies otti vastaan enemmän osumia kuin ehti niitä antaa ja tappelusta seurasi ulosajo pelistä ennenaikaiseen suihkuun, pukukopissa Virtasen tunnetila oli silti hyvä. Otsa vähän punoitti, mutta nuorukaista hymyilytti.

”Fiilis oli tosi hyvä. Sami oli sen ajan isoin pamppu, ja olin mitellyt häntä vastaan. Ennen sitä toimittajat eivät olleet minusta kiinnostuneita, mutta yhtäkkiä kaikki halusivat haastattelun.”


 

”Olin sen verran elänyt elämää, että joku oli minua mottaissut muuallakin kuin jääkiekossa.”

Tappelemista tai siinä häviämistä Virtanen ei osannut pelätä.

”Olin nuori jätkä, jolla ei ollut mitään hävittävää. Tiesin, etten ole sellainen pelaaja, joka tekee hattutemppuja. Olin sen verran elänyt elämää, että joku oli minua mottaissut muuallakin kuin jääkiekossa. Jos Helenius olisi osunut minuun sillä lailla, että nenäni olisi murtunut, niin voi kauheaa.”

Nykyään ajat Liigassa ja koko jääkiekkomaailmassa ovat toiset. Nyt pelaajat tappelevat Liigassa todella harvoin. Virtanenkin on kehittynyt ja monipuolistunut pelaajana yhtä lailla omasta halustaan kuin pakonkin edessä.

Virtasen mukaan yksi iso ja selkeä syy tappeluiden vähenemiseen on niistä tulevat sakot. Toisin kuin 10 vuotta sitten, nykyään Liiga jakaa tappeluista pitkiä pelikieltoja, joista aiheutuu myös rahallisia menetyksiä, joita pelaajat kutsuvat sakoiksi.

Sakot perustuvat Liigan ja Jääkiekon pelaajayhdistyksen yleissopimukseen. Rahallisia menetyksiä tulee, jos pelikielto on vähintään kahden ottelun mittainen.

Virtasen mukaan tappelut eivät ikinä tule täysin poistumaan jääkiekosta, mutta sakot estävät tehokkaasti sellaiset tappelut, joita ei edellä spontaani hermostuminen.

”En ihan tappelemisen huvista lähde kenenkään kanssa pyörimään ja maksa siitä monta tonnia. Puhutaan semmoisista summista, että pitää valita, lähdetkö sillä perheen kanssa kauden jälkeen lomalle etelään vai heilutko jonkun vastustajan kanssa hetken jäällä ilman mitään syytä.”


 

”Jos pelaaja on pelannut viisi vuotta liigaa ja taklaa kahdeksannen kerran päähän niin... no, vahinko ei käy niin monta kertaa.”

Yleensä jääkiekkotappeluita on puolustettu väitteellä, jonka mukaan tappelun pelote karsisi kaukalosta sikailua. Virtasen mielestä se pitää ainakin jossain määrin paikkansa.

”Jos vastustajalla on joku, sanotaan nyt vaikka Nolan Yonkman [JYPin pelaaja, 199 cm ja 115 kg], niin en lähde pelaamaan possua, ellen ehdoin tahdoin halua tapella. Mutta jos vastustajalla ei ole sellaista pelaajaa, niin voin possuilla ihan rauhassa.”

Tappeluiden karsimisen sijaan Virtanen toivoo, että lajissa keskityttäisiin jatkamaan päähän kohdistuneiden taklausten vähentämistä.

”Suurin osa niistä on vahinkoja. Mutta jos pelaaja on pelannut viisi vuotta liigaa ja taklaa kahdeksannen kerran päähän niin. . . no, vahinko ei käy niin monta kertaa.”

Jonne Virtasen perheeseen kuuluvat avopuoliso Heidi sekä heidän kolme lastaan. Vanhemmuus on muuttanut nuorena vain jääkiekolle eläneen miehen ajattelua.

”Olen ensisijaisesti perheenisä ja vähän siinä sivussa jääkiekkoilija.”

Kasvatusmetodiensa Virtanen kertoo olevan yhdistelmä vanhanaikaisuutta ja modernia ajattelua.

”Isänä yritän olla sellainen, että lapset voivat aina tulla kertomaan sekä kaikki hyvät että huonot asiat.”

Lapsilleen Virtanen on lempeä, mutta yrittää valmistella heitä myös siihen, että maailma tulee jossain vaiheessa tarjoamaan pettymyksiäkin. Vanhanaikaisuus tulee esille siinä, että Virtanen vaatii lapsiltaan ”aika paljon, välillä liikaakin”.

”Välillä unohdan, että esikoinen on vasta kuusivuotias. Mutta lapsia ei voi kasvattaa täydessä pumpulipallossa, koska maailma ei ole mikään pumpulipallo.”

Virtanen sanoo, ettei vaadi lapsiltaan täydellisyyttä, mutta lasten pitäisi yltää tiettyyn perustasoon esimerkiksi käytöksen suhteen. Aina lasten ohjeistaminen ei ole helppoa.

”Kun pelattiin Raumalla samaan aikaan, Niemisen Ville kysyi minulta kerran, että oletko lapsesi kaveri vai isä. Nyt olen keksinyt Villelle vastauksen. Yritän olla molempia.”


 

”Aina joku voi suuttua, mutta en usko arvomaailmani olevan sellainen, että voisin oikeasti suututtaa tärkeistä asioista.”

Perhe-elämäänsä Virtanen käsittelee myös sosiaalisessa mediassa, etenkin Twitterissä. Siellä Virtanen esiintyy avoimemmin kuin useimmat muut ammattiurheilijat. Huumorin sävyttämänä hän kertoo paitsi perhearjestaan, myös kommentoi urheilutapahtumia sekä ottaa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

”Olen siitä joskus saanut seuroiltani kommenttia. Olen vastannut, että minulle käy, etten sitten kirjoita sinne mitään, koska minun täytyy olla oma itseni tai ei ollenkaan.”

Vitsejä hän heittelee suurempia sensuroimatta ja sen mukaan, mitä mieleen sattuu juolahtamaan. Sosiaalisen median reaktioita hän ei pelkää.

”Aina joku voi suuttua, mutta en usko arvomaailmani olevan sellainen, että voisin oikeasti suututtaa tärkeistä asioista. En esimerkiksi hauku kenenkään uskontoa tai seksuaalista suuntautumista somessa, koska en tee niin muutenkaan.”


HIFK jäi kokematta

Jonne Virtanen on urallaan edustanut TPS:n lisäksi SaiPaa, JYPiä ja Lukkoa.

”Olen aina halunnut, että valinnassa painaa jokin muukin kuin raha. Esimerkiksi Jyväskylässä Dufvan Risto ja Jyppi olivat hienosti rakentaneet sen koko yhteisön tiiviiksi. Raumalla taas oli tosi hyvä jengi, joka haki tosissaan mestaruutta. Kun tulin Turkuun, lähdettiin nostamaan sekaisin ollutta seuraa ylöspäin.”

Nykyinen sopimus TPS:n kanssa jatkuu kevääseen 2021, ja Virtanen viihtyy niin seurassa kuin kotikaupungissaankin. Silti eräs asia on jäänyt hieman kaivelemaan.

”On harmittanut, ettei tullut koskaan mentyä IFK:hon.”

Toukokuussa 2013 Virtanen oli lähellä siirtyä helsinkiläisseuraan. Sekä HIFK että JYP olivat vakuuttuneita siitä, että pelaaja oli tehnyt sopimuksen heidän kanssaan, IFK:n kanssa suullisesti ja JYP:n kanssa kirjallisesti.

Asiaa väännettiin viikkoja niin julkisuudessa kuin seurojen toimistoillakin. Liiga katsoi Virtasen olevan helsinkiläisseuran pelaaja. Lopulta seurat ja pelaaja pääsivät sopimukseen, ja ura jatkui Jyväskylässä. Sopimuksen yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta oletettavasti IFK:n suuntaan liikkui hyvityksenä rahaa.

Virtanen sanoo, että hänen on yhä aseteltava sanansa varovaisesti tapausta koskien, koska ”en halua joutua maksamaan asiasta enempää”.

”Olin pelannut ensimmäistä kertaa hyvät puoli vuotta. Yhtäkkiä minut haluttiin moneen seuraan ja ympärillä pyöri kaikenlaista päsmäriä. Nuorta poikaa vähän juksattiinkin siinä. IFK on aina vastustajana sytyttänyt enemmän kuin mikään muu porukka.”

”Toisaalta, ilman tekemiäni ratkaisuja en olisi nyt tässä, ja olen tyytyväinen siihen, missä olen nyt.”

Jääkiekon Liiga alkaa 12. syyskuuta.

Kuka?

Jonne Virtanen


 31-vuotias jääkiekkoilija.

 Seurat Liigassa SaiPa, JYP, Lukko ja TPS.

 Liigan mestari 2012, pronssia 2010 ja 2013.

 Jonne Virtasen perheeseen kuuluvat avopuoliso Heidi sekä parin kolme lasta.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

 2. 2

  Paul Pogba epäonnistui pilkulta, ManU:n päävalmentajan antama selitys sai ihmettelyä ja kritiikkiä osakseen

 3. 3

  ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

 4. 4

  Suomalainen mieskolmikko teki hurjan maailmanennätyksen leijalautailemalla Ruotsista Suomeen: ”Heidät laitettiin saunaan suorituksen jälkeen”

 5. 5

  Kimi Räikkösen tallipäällikkö kertoo suomalaisen käyvän joka viikko tallin tehtaalla: ”Hän on vaativa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

 2. 2

  Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

 3. 3

  Jesse Puljujärven agentti: ”Tämän tason pelaaja saa sopimuksen tunnissa vaikka 30 joukkueeseen”

 4. 4

  Norwichin kapteeni paljasti, että Teemu Pukin hattutemppu ei ollut ensimmäinen puheenaihe pukukopissa

 5. 5

  Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  EM-mitalistin vartaloa arvosteltiin Instagramissa, mutta juoksija ei mennyt hiljaiseksi vaan otti kantaa ulkonäköpaineisiin

 2. 2

  ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

 3. 3

  ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

 4. 4

  Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

 5. 5

  Oskari Mörön oudot oireet helpottivat, kun lääkäri oli pitänyt hänelle kokkikoulua

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   Malmille on rakennettu silta, joka johtaa päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  7. 7

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  8. 8

   Kaksikko murtautui kasvitieteelliseen puutarhaan ja talloi kasveja: Nainen löytyi puskista makaamasta, mies lähti kahvilaan

  9. 9

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  10. 10

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää