Urheilu

Superlupaus Miko Äijänen ei ole syönyt lainkaa herkkuja kohta kolmeen vuoteen, mutta kilpailu­kaudella paino nousee silti

Äijänen, 22, on todennäköisesti squshin seuraava suomalaistähti. Häntä valmentaa maailmanlistalla parhaimmillaan kuudenneksi yltänyt Sami Elopuro.

Kolme finaalipaikkaa, kaksi turnausvoittoa ja valinta kuukauden ammattilaispelaajaksi maailmassa. Kesäkuu oli squashpelaaja Miko Äijäselle täydellisyyttä hipova.

”No olihan siellä yksi häviö, joten ei se ihan täydellinen ollut”, Äijänen toteaa hymyssä suin Helsingin Talihallin sohvalla. Takana on punttitreeni, ja haastattelun jälkeen vuorossa on lajiharjoittelua.

”Oli tasaista peliä, ei tullut ailahtelua. Siinä yhdessä tappiossa olin jo niin väsynyt, kun minulla oli kahden turnauksen välissä vain yksi vapaapäivä. Ei jalka enää kantanut.”

Loistavan kesäkuun huipensi murtautuminen ensimmäistä kertaa maailmantilaston sadan kärkeen, mutta 22-vuotiaan järvenpääläisen matkalle on mahtunut myös melkoisia hidastetöyssyjä.

Äijänen oli elämänsä kunnossa ja valmis läpimurtoon jo neljä vuotta sitten, mutta sairastuminen mykoplasmaan pani aikataulun uusiksi.

Sitkeä tauti esti harjoittelun seitsemän kuukauden ajaksi, ja maailman rankimman mailapelin vaatiman kunnon rakentaminen koki merkittävän takaiskun.

”Samalla löytyi adenovirus, ja ylikuntokin diagnosoitiin. Olin koko ajan kuumeessa.”

Äijänen sai itsensä kovalla työllä kuntoon, mutta seuraavat takaiskut odottivat jo kulman takana. Polvesta repesi loikkaharjoituksessa kierukka, ja edessä oli leikkaus. Revennyt kierukan osa poistettiin uudessa leikkauksessa puoli vuotta ensimmäisen leikkauksen jälkeen. Seuraavaksi murtui jalkapöytä.

Luovuttaminen ei kuitenkaan käynyt mielessä.

”Olihan se raskasta, mutta samalla huomasin, että kyllä tähän hommaan on kova palo. Pikemminkin into kasvoi.”

Voisi kuvitella, että korvien välin on oltava kunnossa, jotta vastoinkäymisistä huolimatta jaksaa keskittyä tekemiseen täysillä ja uskoa parempaan huomiseen.


Äijästä valmentavan entisen maailmanlistan kuutosen Sami Elopuron mukaan treeneihin ei tunnollista harjoittelijaa ole tarvinnut patistella, mutta henkisellä puolella on kuitenkin jouduttu tekemään paljon töitä.

”Nuorempana Miko oli hyvä kilpailija. Jännittäminen on tullut vasta myöhemmin mukaan, kun hän tiesi harjoitelleensa hyvin. Ei ollut tekosyitä, oli paineita”, Elopuro kertoo.

”Tänä keväänä hän oppi voittamaan. Juttelimme keskenämme, mitä kannattaisi ajatella ottelun aikana.”

Äijänen myöntää, että paineiden käsittely ei ollut helppoa.

”Oli niin pitkiä loukkaantumisia, että kun lähti kisoihin, huomasi, että alkoi kipsaamaan tiukoissa paikoissa. Tuli paljon viidennen erän tappioita pari vuotta sitten, mutta se on nyt taas alkanut kääntyä.”

Apuna suunnan kääntämisessä olivat sekä keskustelut urheilupsykologin kanssa että perisuomalainen kiukku.

”Kävin ehkä viisi kertaa juttelemassa psykologin kanssa, ja siitä oli kyllä hyötyä. Lisäksi tilanteessa auttoi kisaaminen. Kun tarpeeksi monta kertaa ottaa dunkkuun, alkaa sen verran ärsyttää, että raivolla vääntää yhden ottelun kotiin. Kyllä se siitä sitten lähtee kääntymään”, Äijänen sanoo.

”Tiukoissa paikoissa mietin vain sitä, kuinka paljon haluan voittaa.”

Henkistä kasvua on lähiaikoina odotettavissa lisää, sillä Äijänen lentää 20. elokuuta Yhdysvaltoihin ja aloittaa opiskelut Hartfordissa sijaitsevassa Trinity College -yliopistossa.

Squash on nousussa Yhdysvalloissa ja monissa yliopistoissa on entisiä maailman huippupelaajia valmentajina. Trinity College on maan moninkertainen mestari, jonka valmentajana toimii Yhdysvaltojen maajoukkueen päävalmentaja Paul Assaiante.

Assainte ehdotti asiaa ensimmäisen kerran Äijäsen vanhemmille jo vuonna 2017 joukkue-MM-kisoissa Marseillessa.

”En silloin oikein edes harkinnut sitä, mutta loukkaantumisten vuoksi aloin miettiä, että olisi hyvä olla joku varasuunnitelma”, Äijänen kertoo.

”Suomessa opiskelun ja urheilun yhdistäminen olisi vaikeampaa, ja treenikaverit vähenevät koko ajan. Tämä tuli hyvään saumaan.”


Äijäsen on tarkoitus viettää Yhdysvalloissa seuraavat neljä vuotta.

”Pääaineena on todennäköisesti talous (economics). Sain tietää jo joulun aikaan, että olen lähdössä, joten tässä on ollut aikaa sopeutua ajatukseen”, hän sanoo.

”Tiedän enemmän urheilupuolesta. Trinity on Yhdysvaltojen paras squashyliopisto, jossa on hyviä treenikavereita.”

Opiskelun suurimman osan kattaa stipendi, mutta taloudellista tukea tarvitaan silti. Lisäksi ammattilaiskisoihin liittyy taloudellinen rajoite. Äijänen saa osallistua kisoihin, mutta palkintorahoja hän saa opiskelun vuoksi ottaa vastaan vain kulujen verran.

Suuria rahoja ei vielä Äijäsen saavuttamalla tasolla liiku. Voitot Salzburgissa ja Pietarissa sekä kakkossija Prahassa kartuttivat tiliä noin 2 400 eurolla. Lisätienestiä toivat ulkomaisissa liigoissa pelaaminen.

Äijänen on squashpelaajaksi isokokoinen, sillä pituutta on 190 senttiä ja painoa 90 kiloa. Squashissa liikkuvuus ja kestävyys korostuvat, sillä lepoaika pallojen välissä on lyhyt ja liike jatkuvasti terävää suunnanmuutosta.

Koko on Äijäselle sekä vahvuus että kehityskohde.

”Jos jalat toimivat, ulottuvuudesta on etua. Paljon on tehty töitä jalkatyön, ketteryyden ja kimmoisuuden kanssa, ja lähivuodet menevät siinä”, Elopuro sanoo.

Äijänen arvioi olevansa elämänsä parhaassa kunnossa mutta tiedostaa, että töitä on paljon edessä.

”Fysiikka on tarpeeksi hyvä tälle tasolle, mutta kyllä sitä pitää kehittää, jos haluaa pidemmälle päästä. Siinä menee aikaa, ei fysiikkaa ihan yön yli paranneta.”

 

”Tiukoissa paikoissa mietin vain sitä, kuinka paljon haluan voittaa.”

Valmentaja Elopuro kuvailee Äijästä äärimmäisen sitoutuneeksi ja tunnolliseksi harjoittelijaksi, jota välillä joutuu toppuuttelemaan, kun intoa olisi aina vain kovempaan treeniin.

Äijänen myöntää, että rauhallisemmin ottamisessa ei kehitystä ole juuri tapahtunut.

”Kyllä minun piti nyt kesällä pitää viikon tauko. Onnistuin pitämään viikon tauon kentältä, mutta kävin silti puntilla ja lenkillä. En oikein osaa olla levossa päivää pidempää.”

Vaikka lepopäivien pitäminen tuottaakin vaikeuksia, on urheilijan elämä muuten Äijäselle itsestäänselvyys. Mies on esimerkiksi hyvin tarkka siitä, mitä suuhunsa panee.

”Mitään herkkuja en ole syönyt kohta kolmeen vuoteen. En yhtään karkkia, sipsiä, pullaa tai keksiä. Välillä olen tosin huomannut, että on vähän vaikea syödä tarpeeksi, kun kulutan 5 000–6 000 kaloria päivässä.”

Äijänen kertoo painonsa nousevan kilpailukaudella, kun ruokailutottumuksista joutuu joustamaan.

”Prahassa esimerkiksi pelit olivat joskus yhdeksältä illalla, eikä mitään muuta paikkaa ollut auki kuin pitseria. Sitten oli mentävä pitsalle. Eihän se kaikista terveellisintä ollut, mutta pakko oli jotain syödä.”

Sami Elopuro oli maailmanlistalla kuudentena 27-vuotiaana vuosina 1992–93. Äijäsen tulevaisuudesta on mahdotonta sanoa muuta kuin että harjoittelumotivaatiosta menestys ei jää kiinni. Valmentajansa saavutuksiin pääseminen vaatii palasten loksahtamista täydellisesti kohdalleen.

”Se on vaikea ja pitkä tie. Vaatii sen, että pitää pysyä ehjänä ja harjoitella paljon 3–4 vuoden ajan. Mitään esteitä sille ei kuitenkaan ole”, Elopuro toteaa.

Nuorempana Äijänen oli varma saavuttavansa tulevaisuudessa ykköspaikan, eikä hän paljon ole valmis vieläkään joustamaan unelmastaan ja tavoitteestaan.

”Haluan kyllä todella paljon maailman parhaaksi. Top 10:een ainakin.”

Kuka

Miko Äijänen


 22-vuotias, asuu Järvenpäässä

 Squashin maailmantilastossa sijalla 98.

 Voitti SM-kultaa tänä vuonna.

 Voittanut tällä kaudella neljä Challenger-tason turnausta.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Jättiareena on niin hillitön idea, että sen soisi toteutuvan, mutta naisten jalkapallon buumiin riittäisi kyllä vähempikin

 2. 2

  TiPS uskoo naisten jalkapallon buumiin ja aikoo siirtyä Suomen suurimmalle jalkapalloareenalle, ”Tästä tulee ihan hiivatin hieno stadion”

 3. 3

  Ruotsalaiset jalkapallokannattajat kyllästyivät seuransa tappioihin ja estivät pelaajien pääsyn autoilleen: ”Tänä iltana voitte kävellä kotiin”

 4. 4

  Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

 5. 5

  IS: Myös Oliver Helander pääsee Euroopan edustajaksi yleisurheilun joukkuekisaan Yhdysvaltoja vastaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

 2. 2

  ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

 3. 3

  Rammstein tappoi Ratinan nurmen, Huuhkajien elintärkeisiin EM-karsintapeleihin tuodaan siirtonurmi Hollannista

 4. 4

  Suomalainen mieskolmikko teki hurjan maailmanennätyksen leijalautailemalla Ruotsista Suomeen: ”Heidät laitettiin saunaan suorituksen jälkeen”

 5. 5

  Kotimaisten kielten keskus ihaili Teemu Pukin hurjaa maalivirettä, tiesitkö tämän sukunimen taustasta?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

 2. 2

  ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

 3. 3

  Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

 4. 4

  Oskari Mörön oudot oireet helpottivat, kun lääkäri oli pitänyt hänelle kokkikoulua

 5. 5

  Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  7. 7

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  9. 9

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää