Urheilu

Superlupaus Miko Äijänen ei ole syönyt lainkaa herkkuja kohta kolmeen vuoteen, mutta kilpailu­kaudella paino nousee silti

Äijänen, 22, on todennäköisesti squshin seuraava suomalaistähti. Häntä valmentaa maailmanlistalla parhaimmillaan kuudenneksi yltänyt Sami Elopuro.

Kolme finaalipaikkaa, kaksi turnausvoittoa ja valinta kuukauden ammattilaispelaajaksi maailmassa. Kesäkuu oli squashpelaaja Miko Äijäselle täydellisyyttä hipova.

”No olihan siellä yksi häviö, joten ei se ihan täydellinen ollut”, Äijänen toteaa hymyssä suin Helsingin Talihallin sohvalla. Takana on punttitreeni, ja haastattelun jälkeen vuorossa on lajiharjoittelua.

”Oli tasaista peliä, ei tullut ailahtelua. Siinä yhdessä tappiossa olin jo niin väsynyt, kun minulla oli kahden turnauksen välissä vain yksi vapaapäivä. Ei jalka enää kantanut.”

Loistavan kesäkuun huipensi murtautuminen ensimmäistä kertaa maailmantilaston sadan kärkeen, mutta 22-vuotiaan järvenpääläisen matkalle on mahtunut myös melkoisia hidastetöyssyjä.

Äijänen oli elämänsä kunnossa ja valmis läpimurtoon jo neljä vuotta sitten, mutta sairastuminen mykoplasmaan pani aikataulun uusiksi.

Sitkeä tauti esti harjoittelun seitsemän kuukauden ajaksi, ja maailman rankimman mailapelin vaatiman kunnon rakentaminen koki merkittävän takaiskun.

”Samalla löytyi adenovirus, ja ylikuntokin diagnosoitiin. Olin koko ajan kuumeessa.”

Äijänen sai itsensä kovalla työllä kuntoon, mutta seuraavat takaiskut odottivat jo kulman takana. Polvesta repesi loikkaharjoituksessa kierukka, ja edessä oli leikkaus. Revennyt kierukan osa poistettiin uudessa leikkauksessa puoli vuotta ensimmäisen leikkauksen jälkeen. Seuraavaksi murtui jalkapöytä.

Luovuttaminen ei kuitenkaan käynyt mielessä.

”Olihan se raskasta, mutta samalla huomasin, että kyllä tähän hommaan on kova palo. Pikemminkin into kasvoi.”

Voisi kuvitella, että korvien välin on oltava kunnossa, jotta vastoinkäymisistä huolimatta jaksaa keskittyä tekemiseen täysillä ja uskoa parempaan huomiseen.


Äijästä valmentavan entisen maailmanlistan kuutosen Sami Elopuron mukaan treeneihin ei tunnollista harjoittelijaa ole tarvinnut patistella, mutta henkisellä puolella on kuitenkin jouduttu tekemään paljon töitä.

”Nuorempana Miko oli hyvä kilpailija. Jännittäminen on tullut vasta myöhemmin mukaan, kun hän tiesi harjoitelleensa hyvin. Ei ollut tekosyitä, oli paineita”, Elopuro kertoo.

”Tänä keväänä hän oppi voittamaan. Juttelimme keskenämme, mitä kannattaisi ajatella ottelun aikana.”

Äijänen myöntää, että paineiden käsittely ei ollut helppoa.

”Oli niin pitkiä loukkaantumisia, että kun lähti kisoihin, huomasi, että alkoi kipsaamaan tiukoissa paikoissa. Tuli paljon viidennen erän tappioita pari vuotta sitten, mutta se on nyt taas alkanut kääntyä.”

Apuna suunnan kääntämisessä olivat sekä keskustelut urheilupsykologin kanssa että perisuomalainen kiukku.

”Kävin ehkä viisi kertaa juttelemassa psykologin kanssa, ja siitä oli kyllä hyötyä. Lisäksi tilanteessa auttoi kisaaminen. Kun tarpeeksi monta kertaa ottaa dunkkuun, alkaa sen verran ärsyttää, että raivolla vääntää yhden ottelun kotiin. Kyllä se siitä sitten lähtee kääntymään”, Äijänen sanoo.

”Tiukoissa paikoissa mietin vain sitä, kuinka paljon haluan voittaa.”

Henkistä kasvua on lähiaikoina odotettavissa lisää, sillä Äijänen lentää 20. elokuuta Yhdysvaltoihin ja aloittaa opiskelut Hartfordissa sijaitsevassa Trinity College -yliopistossa.

Squash on nousussa Yhdysvalloissa ja monissa yliopistoissa on entisiä maailman huippupelaajia valmentajina. Trinity College on maan moninkertainen mestari, jonka valmentajana toimii Yhdysvaltojen maajoukkueen päävalmentaja Paul Assaiante.

Assainte ehdotti asiaa ensimmäisen kerran Äijäsen vanhemmille jo vuonna 2017 joukkue-MM-kisoissa Marseillessa.

”En silloin oikein edes harkinnut sitä, mutta loukkaantumisten vuoksi aloin miettiä, että olisi hyvä olla joku varasuunnitelma”, Äijänen kertoo.

”Suomessa opiskelun ja urheilun yhdistäminen olisi vaikeampaa, ja treenikaverit vähenevät koko ajan. Tämä tuli hyvään saumaan.”


Äijäsen on tarkoitus viettää Yhdysvalloissa seuraavat neljä vuotta.

”Pääaineena on todennäköisesti talous (economics). Sain tietää jo joulun aikaan, että olen lähdössä, joten tässä on ollut aikaa sopeutua ajatukseen”, hän sanoo.

”Tiedän enemmän urheilupuolesta. Trinity on Yhdysvaltojen paras squashyliopisto, jossa on hyviä treenikavereita.”

Opiskelun suurimman osan kattaa stipendi, mutta taloudellista tukea tarvitaan silti. Lisäksi ammattilaiskisoihin liittyy taloudellinen rajoite. Äijänen saa osallistua kisoihin, mutta palkintorahoja hän saa opiskelun vuoksi ottaa vastaan vain kulujen verran.

Suuria rahoja ei vielä Äijäsen saavuttamalla tasolla liiku. Voitot Salzburgissa ja Pietarissa sekä kakkossija Prahassa kartuttivat tiliä noin 2 400 eurolla. Lisätienestiä toivat ulkomaisissa liigoissa pelaaminen.

Äijänen on squashpelaajaksi isokokoinen, sillä pituutta on 190 senttiä ja painoa 90 kiloa. Squashissa liikkuvuus ja kestävyys korostuvat, sillä lepoaika pallojen välissä on lyhyt ja liike jatkuvasti terävää suunnanmuutosta.

Koko on Äijäselle sekä vahvuus että kehityskohde.

”Jos jalat toimivat, ulottuvuudesta on etua. Paljon on tehty töitä jalkatyön, ketteryyden ja kimmoisuuden kanssa, ja lähivuodet menevät siinä”, Elopuro sanoo.

Äijänen arvioi olevansa elämänsä parhaassa kunnossa mutta tiedostaa, että töitä on paljon edessä.

”Fysiikka on tarpeeksi hyvä tälle tasolle, mutta kyllä sitä pitää kehittää, jos haluaa pidemmälle päästä. Siinä menee aikaa, ei fysiikkaa ihan yön yli paranneta.”

 

”Tiukoissa paikoissa mietin vain sitä, kuinka paljon haluan voittaa.”

Valmentaja Elopuro kuvailee Äijästä äärimmäisen sitoutuneeksi ja tunnolliseksi harjoittelijaksi, jota välillä joutuu toppuuttelemaan, kun intoa olisi aina vain kovempaan treeniin.

Äijänen myöntää, että rauhallisemmin ottamisessa ei kehitystä ole juuri tapahtunut.

”Kyllä minun piti nyt kesällä pitää viikon tauko. Onnistuin pitämään viikon tauon kentältä, mutta kävin silti puntilla ja lenkillä. En oikein osaa olla levossa päivää pidempää.”

Vaikka lepopäivien pitäminen tuottaakin vaikeuksia, on urheilijan elämä muuten Äijäselle itsestäänselvyys. Mies on esimerkiksi hyvin tarkka siitä, mitä suuhunsa panee.

”Mitään herkkuja en ole syönyt kohta kolmeen vuoteen. En yhtään karkkia, sipsiä, pullaa tai keksiä. Välillä olen tosin huomannut, että on vähän vaikea syödä tarpeeksi, kun kulutan 5 000–6 000 kaloria päivässä.”

Äijänen kertoo painonsa nousevan kilpailukaudella, kun ruokailutottumuksista joutuu joustamaan.

”Prahassa esimerkiksi pelit olivat joskus yhdeksältä illalla, eikä mitään muuta paikkaa ollut auki kuin pitseria. Sitten oli mentävä pitsalle. Eihän se kaikista terveellisintä ollut, mutta pakko oli jotain syödä.”

Sami Elopuro oli maailmanlistalla kuudentena 27-vuotiaana vuosina 1992–93. Äijäsen tulevaisuudesta on mahdotonta sanoa muuta kuin että harjoittelumotivaatiosta menestys ei jää kiinni. Valmentajansa saavutuksiin pääseminen vaatii palasten loksahtamista täydellisesti kohdalleen.

”Se on vaikea ja pitkä tie. Vaatii sen, että pitää pysyä ehjänä ja harjoitella paljon 3–4 vuoden ajan. Mitään esteitä sille ei kuitenkaan ole”, Elopuro toteaa.

Nuorempana Äijänen oli varma saavuttavansa tulevaisuudessa ykköspaikan, eikä hän paljon ole valmis vieläkään joustamaan unelmastaan ja tavoitteestaan.

”Haluan kyllä todella paljon maailman parhaaksi. Top 10:een ainakin.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka

Miko Äijänen


 22-vuotias, asuu Järvenpäässä

 Squashin maailmantilastossa sijalla 98.

 Voitti SM-kultaa tänä vuonna.

 Voittanut tällä kaudella neljä Challenger-tason turnausta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  2. 2

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  3. 3

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  4. 4

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  5. 5

   Vihreiden puoluelehti Vihreä lanka lopetetaan

  6. 6

   Kim Jong-un määräsi ”nuhjuiset eteläkorealaiset rakennukset” purettaviksi, lomakeskusta on pidetty symbolina Koreoiden yhteistyöstä

  7. 7

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

  9. 9

   Ihmiset innostuivat jakamaan kokemuksiaan seksivalistuksesta riparilla – seksin sijaan veden juomista, ”ettei sielu mene pilalle”

  10. 10

   Helsingin poliisin viestintäjohtajan korruptioepäilyssä on osallisena tunnettu ruokaravintola: Vaalirahoitusta epäillään lahjukseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  9. 9

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää