Urheilu

Susijengin konkari Tuukka Kotti haluaa pelata vielä ainakin yhdet EM-kisat: ensimmäisestä maaottelustaan hän ei muista ”yhtään mitään”

Suomi kohtaa Koripalloliiton 80-vuotisjuhlaturnauksessa Liettuan ja Venäjän.

Tavoite on selvä.

Koripallomaajoukkueen konkari Tuukka Kotti katsoo kohti helmikuussa alkavia EM-karsintoja arvokisat mielessään.

Vähempään ei toki saa tyytyäkään. Elokuussa 2021 pelattavan EM-lopputurnauksen ulkopuolelle jääminen olisi Susijengille katastrofi, vaikka lohkosta tuoreeltaan ”kovimpana mahdollisena” puhuttiinkin.

”Tähtäin on ehdottomasti kisoissa. Katsotaan, kuka sieltä tulee viimeiseksi joukkueeksi lohkoon”, Kotti sanoo viitaten Islannin, Sveitsin ja Portugalin esikarsintoihin.

Lohkon suurin suosikki on hallitseva MM- ja EM-hopeamitalisti Serbia, joka arvottiin mukaan ykköskorista. Suomen arvontakori oli neljäs ja Georgian viides. Esikarsinnoissa selviävä maa nostettiin kahdeksannesta korista.

Susijengin lohkon erikoisuutena on Georgia, joka on isäntämaana jo varmistanut kisapaikkansa. Näin lohkossa on varsinaisesti jaettavana kolmen sijaan kaksi paikkaa, joista kilpailee neljän sijaan kolme maata.

”Jotenkin kummeksuttaa, mitä siinä on ajateltu, että he pelaavat kuitenkin [karsinta]lohkossa. En tiedä, onko suorituksella merkitystä varsinaisten kisalohkojen kanssa, mutta toivottavasti heillä on jokin porkkana”, Kotti kertoo.

Kotti on 38-vuotiaana nyt koossa olevan maajoukkueringin kokenein pelaaja. Hänen tarkoituksenaan on pelata Susijengissä ainakin Saksan, Tšekin, Italian ja Georgian jakamiin EM-kisoihin saakka.

”Eihän sitä voi tietää tai luvata näillä ikävuosilla, että ollaan kisoissa mukana jos sinne selvitään, mutta se on tähtäin ainakin tällä hetkellä”, hän kertoo.

”Toivottavasti kunto, pelivire ja into säilyvät sinne asti. Olisi kiva pelata ainakin yhdet kisat vielä. Se on ehdottomasti tavoite, mutta mennään tosiaan hetki kerrallaan ja katsotaan, miten tämä ura tästä vielä kehittyy.”


Kotin maajoukkueura alkoi 19 vuotta sitten Islannin Keflavíkissa pelatuissa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Päivä oli elokuun ensimmäinen, vuosi 2000 ja vastustaja Tanska.

”Täytyy ihan rehellisesti sanoa, että en muista yhtään mitään siitä pelistä”, Kotti yllättää.

”En tiedä, miksi siitä ei ole jäänyt mitään fiiliksiä.”

Suomi voitti Tanskan 78–67, ja 19-vuotiaan nuorukaisen tilastoihin kirjattiin kuusi pistettä ja neljä levypalloa. Kaksi päivää myöhemmin Kotti pussitti Ruotsia vastaan kaksinumeroisen pistemäärän: saldona 11 pinnaa ja viisi levypalloa.

”Siitä pelistä on joitain tilanteita, mitkä ovat jääneet muistiin, mutta Tanska-pelistä en osaa sanoa juurikaan mitään.”

Toisaalta se ei ole ihme – onhan Kotti jo 222 A-maaottelun ja monien arvokisojen konkari.

Upean maajoukkueuran saa oikeisiin mittasuhteisiinsa, kun tiedostaa maajoukkuepelien alkaneen puolitoista vuotta ennen suden lanseeraamista koripallomaajoukkueen tunnuseläimeksi.

Koripalloliitto ilmoitti tammikuussa 2002 lähtevänsä rakentamaan maajoukkueen brändiä suden sekä sen nimestä johdettujen merkitysten eli suomalaisuuden, urheilullisuuden, sisukkuuden ja iloisuuden varaan.

Arkipäiväisessä käytössä maajoukkueen lempinimi on ollut pian vuosikymmenen. Tulevaa viikonloppua Susijengi viettää Koripalloliiton 80-vuotisjuhlaturnauksen parissa Espoon Metro-areenassa.

Vieraaksi saapuvat Liettua ja Venäjä, jotka valmistautuvat kuun lopussa Kiinassa alkaviin MM-kisoihin.

”Tosi siistiä lähteä pelaamaan näitä jengejä vastaan. Olemme päässeet jonkinnäköiseen asemaan, kun saamme harjoitusvastustajiksi tällaisia maita”, Kotti iloitsee.

Turnauksen ajankohta on sellainen, etteivät Liettua ja Venäjä saavu Espooseen vain saadakseen kunnioittaa tasavuosia juhlivaa suomalaista koripalloa.

”Heillä ei ole ihan lopulliset [MM-kisojen] kokoonpanot selvillä, eli siellä on tilanne, että he eivät varmasti tule läpsyttelemään. Siellä on monella kaverilla vielä kisapaikka varmistamatta”, Kotti tietää.

”Tilanne on meille paras mahdollinen tässä kohtaa, kun pääsemme pelaamaan tuommoisia ryhmiä vastaan. Molemmat ovat isoja ja perinteisiä korismaita, ja tilaisuus on hieno varsinkin meidän nuoremmalle kaartille. He pääsevät heti näkemään, mitä se homma tuolla huipulla on.”

Kolmiviikkoisen kesäleirityksensä aikana Susijengi on jo kohdannut vieraissa Liettuan ja Serbian. Kotti näkee maajoukkueen elokuisen otteluohjelman toimivan arvokkaana kokemuksena EM-karsintoja kohti mentäessä.

”Kun näkee, mitä sieltä tulee, on valmiimpi”, hän perustelee.

Fakta

Susijengi tositoimissa


Kesällä pelatut

 Sunnuntai 4. elokuuta: Liettua–Suomi 80–60

 Keskiviikko 7. elokuuta: Serbia–Suomi 95–75

Juhlaturnaus Espoossa

 Perjantai 16. elokuuta kello 19: Suomi–Liettua

 Lauantai 17. elokuuta kello 19: Liettua–Venäjä

 Sunnuntai 18. elokuuta kello 19: Suomi–Venäjä

EM-karsinnat

 Torstai 20. helmikuuta 2020: Suomi–Serbia

 Sunnuntai 23. helmikuuta 2020: Karsija–Suomi

 Perjantai 27. marraskuuta 2020: Suomi–Georgia

 Maanantai 30. marraskuuta 2020: Serbia–Suomi

 Torstai 18. helmikuuta 2021: Suomi–Karsija

 Sunnuntai 21. helmikuuta 2021: Georgia–Suomi

Näin karsinnat pelataan

 Karsijana lohkoon pääsee esikarsinnan perusteella Islanti, Sveitsi tai Portugali.

 Suomi pelaa kotiottelunsa Espoossa.

 Jokaisesta neljän joukkueen karsintalohkosta etenee kolme maata elokuussa 2021 pelattaviin EM-kisoihin. Suomen lohkossa yksi paikka on korvamerkitty isäntämaa Georgialle.

 EM-kisojen alkulohkojen pelipaikat ovat Saksa (Köln), Tšekki (Praha), Italia (Milano) ja Georgia (Tbilisi).

 Kisat huipentuvat Saksan pääkaupunkiin Berliiniin.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

 2. 2

  Kuka oli Johan Aukusti Mikkola? Vuonna 1907 14-vuotias suomalaispoika matkasi Yhdysvaltoihin ja teki urheiluhistoriaa

  Tilaajille
 3. 3

  Tässä riittää juhlittavaa: Teemu Pukki on nyt maailmanluokan hyökkääjä, joka nousi heti ryminällä Valioliigan tähdeksi

 4. 4

  Oskari Mörön oudot oireet helpottivat, kun lääkäri oli pitänyt hänelle kokkikoulua

 5. 5

  Norjan hiihtojoukkueen lääkäri: sähköauto saattoi pelastaa sydänkohtauksen saaneen norjalaishiihtäjän vakavalta onnettomuudelta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

 2. 2

  Oskari Mörön oudot oireet helpottivat, kun lääkäri oli pitänyt hänelle kokkikoulua

 3. 3

  Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki siirtyi Valioliigan maalipörssin kärkeen hattutempulla ja johdatti joukkueen 3–1-voittoon

 4. 4

  Tässä riittää juhlittavaa: Teemu Pukki on nyt maailmanluokan hyökkääjä, joka nousi heti ryminällä Valioliigan tähdeksi

 5. 5

  Uusi testausmenetelmä kertoo, mikä urheilulaji sopii lapselle parhaiten: ”Jollakin on testin jälkeen syli täynnä häntiä ja jollakin ei ole yhtään”

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  EM-mitalistin vartaloa arvosteltiin Instagramissa, mutta juoksija ei mennyt hiljaiseksi vaan otti kantaa ulkonäköpaineisiin

 2. 2

  ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

 3. 3

  Oskari Mörön oudot oireet helpottivat, kun lääkäri oli pitänyt hänelle kokkikoulua

 4. 4

  Ulkonäkönsä vanki, mutta kentällä taikuri: Petteri Forsell joutuu kuulemaan kaikenlaista huutelua, mutta se vain naurattaa häntä

 5. 5

  Jääkiekkoilija Jonne Virtasella on kaukalossa kovat nyrkit, mutta hänen arvomaailmansa on aivan muuta: ”En hauku kenenkään uskontoa tai seksuaalista suuntautumista”

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  4. 4

   Yli 50 nuoren joukko yritti tunkeutua festivaalille väkisin ilman lippua Tampereella, poliisi puuttui ryntäykseen

  5. 5

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  6. 6

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  7. 7

   Murhatutkinnan veteraani ihmettelee lyhyitä tuomioita ja poliisin niukkaa tiedotusta: ”Ihmisten kuuluu tietää vakavistakin rikoksista”

  8. 8

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  9. 9

   Ihmisen ulkonäkö ei kerro enää paljoakaan asemasta, mutta silti arvioimme ihmisiä sen perusteella

  10. 10

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  3. 3

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  4. 4

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  6. 6

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  7. 7

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  8. 8

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  9. 9

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää