Petteri Sihvosen viides tuleminen

Lahden Pelicansin sarjajumboksi valmentanut Sihvonen uskoo, että olisi nyt parempi valmentaja SM-liigassa kuin viisitoista vuotta sitten.

Julkaistu: , Päivitetty:

Esikoiskirjailija Petteri Sihvosella, 51, on ystävälliset kasvot. Hän katsoo vakaasti silmiin ja kättelee jämäkästi.

Nyt, elokuun puolivälissä vuonna 2019, Sihvonen istuu taidemuseon kahvilassa ja puhuu mielellään kirjallisuudesta ja rakkaudesta. Kun puhe kääntyy hänen henkilöhistoriaansa, Sihvonen tunnistaa elämänsä erheet ja on valmis soimaamaan itseään rakentavalla tavalla.

Juuri nyt hän vaikuttaa hyvinvoivalta ja tasapainoiselta mieheltä.

Mukavalta ihmiseltä.

Aina niin ei ole ollut. Sihvonen työskenteli vuosina 2004–2013 Urheilulehden toimittajana, ja silloin hänet opittiin kirjoitustensa kautta tuntemaan ilkeänä ja ylimielisenä.

Vittumaisena ihmisenä.

Eikä hän sitä kiellä.

”Ihan lähimmille ihmisille olen aina ollut suhteellisen kiva, mutta ymmärrän täysin, että julkisesti minusta on ollut sellainen kuva.”

Julkinen henkilö Petteri Sihvonen on eräänlainen laatikosta yhä uudelleen esiin ponnistava vieteriukko. Nyt on meneillään viides ponnahdus.

Ensin hän ponnisti esiin liigajääkiekkoilijana. Sitten valmentajana. Sitten Urheilulehden kolumnistina. Sitten nahkansa luoneena toimittajana – ja nyt esikoiskirjailijana.


Urheilulehdessä hänelle rakennettiin kirjoittajana ”johtavan analyytikon” rooli, johon kuului räväkkä konfliktinhakuisuus. Siinä roolissa Sihvonen nousi tunnetummaksi kuin kertaakaan pelaajana tai valmentajana.

Asiaa avittivat päätoimittaja Jukka Röngän laatimat otsikot, joissa muun muassa Erkka Westerlundia kutsuttiin Staliniksi, Doug Sheddeniä Mr. Fiaskoksi ja Jarmo Kekäläistä kuplaksi.

Eivätkä haukut jääneet vain valmentajiin, vaan toiset mediat ja niiden toimittajat haukuttiin myös säännöllisesti. Moni haukkujen kohteeksi päätyneistä toimittajista provosoitui antamaan omissa kolumneissaan takaisin samaan malliin.

Sihvosen mukaan niin tehtiin, koska se piti ”myllyn pyörimässä”, eli Sihvosen ja Urheilulehden mukana julkisessa keskustelussa, mikä oletettavasti lisäsi myyntiä.

 

Sihvosen mylly pyöri yhdeksän vuotta.

Vaikka Sihvonen poistui Urheilulehden vahvuudesta joulukuussa 2013, toimitusten välillä käytiin nokittelua käytännössä siihen saakka, kunnes Sanoma osti Urheilulehden A-lehdiltä vuonna 2017.

”Menin ensimmäiseen Urheilulehden palaveriin kilpailemiseen tottuneena urheiluihmisenä, jonka suhde journalismiin oli lukijan rooli. Tulin ulos palaverista toimittajana, joka ajatteli journalisminkin olevan kilpailua.”


Nyt Sihvonen sanoo ymmärtävänsä, että kilpailemisen olisi voinut tehdä myös muita haukkumatta. Mutta tuolloin se oli valittu linja.

Linja, joka poltti runsaasti siltoja niin urheilumediaan kuin jääkiekkoyhteisöönkin.

”Ilta-Sanomien [nykyinen uutispäällikkö] Juha Hiitelä kirjoitti minusta kerran, että ’jäähalleilla se on sellainen kengänkärkiinsä tuijottelija’. Se oli hyvä havainto ja kertoo, että ei minunkaan ihan helppoa ollut olla siellä halleilla niiden kirjoitusteni jälkeen.”

Nykyään Sihvonen yrittää saada katseensa ylös kengänkärjistään. Siksi johtavan tilalle astui muutama vuosi sitten pohtiva, tai ainakin sillä nimellä Sihvonen halusi itse uudelleenbrändätä itsensä.

Pohtivammassa ja sovittelevammassa roolissa hän esiintyy niin Yle Puheen radio-ohjelmassa Lindgren & Sihvonen kuin MTV3:n jääkiekko-ohjelmissakin.

Ennen kaikkea uuteen versioon Petteri Sihvosesta kuuluu elokuussa julkaistu esikoisromaani Kolkko (Bazar 2019) sekä tulevien kirjojen suunnittelu.

Sihvonen kertoo kirjoittaneensa Kolkkoa laskentatavasta riippuen 10–20 vuotta.

Romaani on muodoltaan erikoinen. Teksti on monologi, jossa on kappalejakoja hyvin harvakseltaan.

Kirjan päähenkilö on Sihvosen alter ego Petrus Sihto, joka sijoittuu johonkin kertojan ja päähenkilön hämärään välimaastoon. Sihto matkustaa junassa ja muistelee elämäänsä niin nykyhetkessä kuin menneessäkin.

Välillä Sihdon pohdinta on ylevää, välillä hän seksiin liittyviä muistoja kerratessaan lipsahtaa alatyylisten ilmaisujen puolelle.

”Jollain lailla ajattelin romaanin kirjoittamisenkin olevan kilpailua. Kirja on sellainen kuin on osittain siksi, että kovin harva, Suomessa ei tietääkseni kukaan, ole tehnyt tuollaista kirjaa.”

Jääkiekkomiehenä tunnetun Sihvosen romaani ei oikeastaan ole yllätys, sillä hän on valmistunut Turun yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan kotimainen kirjallisuus.

”Ajattelin, että vain vaikein mahdollinen toteutustapa kelpaa. Sen seurauksena olin kymmenen vuotta tekstin kanssa kusessa joka aamu. Toista kertaa en lähtisi tekemään kirjaa tuolla tavalla.”


Käsikirjoituksen valmistuminen ei ollut mikään itsestäänselvyys. Tuskailtuaan tekstin kanssa vuosikausia, näytti jopa todennäköiseltä, ettei se valmistu koskaan.

”Samaan tapaan kuin Jack Nicholsonin Hohto-elokuvassa kirjailija esittää kirjoittavansa, olen esittänyt ihmisille kirjoittavani kirjaa, vaikka todellisuudessa en tehnyt työtä sen valmistumiseksi.”

Teoksen valmistumisen suurin yksittäinen syy on Sihvosen mukaan rakastuminen nykyiseen kihlattuun Maarit Kivimäkeen vuonna 2015.

”Ilman häntä tämä kirja ei olisi koskaan valmistunut. Käsikirjoituksen valmiiksi saamiseksi ja sen viimeistelemiseksi kustannustoimittajan kanssa täytyy olla kovassa iskussa. Se taas ei olisi ollut mahdollista ilman Maaritia, sillä hänen ansiostaan motivoiduin laittamaan elämäni kuntoon.”

Elämän kuntoon saamisella hän tarkoittaa muun muassa alkoholin käytön lopettamista syksyllä 2016 ja ruokavalion laittamista uusiksi. Terveitä elämäntapoja.

Kuluva kesä on Sihvoselle ensimmäinen kesä ilman makkaraa. Kasvisruuasta miehen sai kiinnostumaan paitsi oma halu syödä terveellisesti myös lihansyöntiin liittyvä ilmastokeskustelu.

”Halusin jollain lailla kantaa oman korteni kekoon ilmastoasioissa. Aiemmin en olisi osannut kuvitella kesää ilman makkaraa.”

 

”Muutaman soijamakkaran olen tosin tempaissut.”


Petteri Sihvosen kolme vuotta nuorempi veli Toni Sihvonen on tehnyt jääkiekossa menestyksekkään uran. Pelaajana Toni Sihvonen voitti muun muassa kaksi MM-hopeaa ja kolme SM-kultaa. Hän on työskennellyt Oulun Kärppien valmennusryhmässä vuodesta 2010 alkaen.

”Veljelleni jääkiekko on ollut ja on luonnollinen tapa toteuttaa itseään, ei minkäänlainen ponnahduslauta. Minä puolestani olen jääkiekon kautta ponnistellut ylöspäin ja ollut olevinani jotakin.”

Petteri Sihvonen työskenteli Lahden Pelicansin päävalmentajana kaudella 2003–2004. Hänet palkattiin lokakuussa potkut saaneen Petteri Hirvosen tilalle.

Sihvonen ei saanut Pelicansin suuntaa kääntymään parempaan suuntaan. Joukkue jäi sarjan viimeiseksi.

 

”Tuli helvetin vähän voittoja.”

”Sain siinä samalla ikuisen häviäjän leiman. Se oli se hinta, millä minä osallistuin”, Sihvonen sanoo.

”Otan tulokset omaan piikkiini, sillä vaikka parhaat pelaajamme myytiin, tiesin, että heidät myydään. Ehkä minun olisi pitänyt vastustaa sitä äänekkäämmin. En kyennyt siinä tilanteessa parempaan suoritukseen.”

Kun Sihvosta pyydettiin Hirvosen tilalle, hän oli jo kiinnostunut luomaan uraa kirjoittajana.

”Minun olisi silloin pitänyt sanoa, että en ole oikea valinta tähän tehtävään, koska en heittäydy valmentamiseen koko sielullani.”

Sihvonen kertoo lähteneensä työhön löysin rantein.

”Luojan kiitos Liiga oli silloin kiinni. Minähän olisin muuten voinut aiheuttaa sellaisen katastrofin, että joukkue olisi pudonnut sarjasta eikä Lahdessa olisi enää edustusjoukkuetta.”


Nyt Sihvonen katsoo kokemuksensa ja ymmärryksensä kasvaneen viidentoista vuoden aikana siinä määrin, että hän uskoo, että kykenisi liigavalmentajana tekemään parempaa tulosta. Valmentajanpesteistä hän ei kuitenkaan haaveile, sillä ambitiot ovat nyt kirjailijan ja toimittajan uralla.

”Olisin nyt todella paljon parempi valmentaja kuin silloin. Luulen, että olisin tällä hetkellä aika hyvä päävalmentaja Liigaan, mutta en halua olla.”

Urheilulehdessä työskennellessään Sihvonen puhui paljon ”pelikirjasta”. Hänen kauttaan termi, joka yksinkertaistettuna viittaa valmentajan käytössä olevaan taktiikkavalikoimaan, levisi muihinkin jääkiekkomedioihin.

Sihvonen omaksui termin omaan retoriikkaansa oltuaan tv-kommentaattorina Itävallan MM-kisoissa 2005.

”Eräänä iltana istuin Juhani Tammisen ja toimittaja Olli Ikäheimon kanssa ravintolapöydän ääressä. Tami kysäisi siinä omintakeiseen tyyliinsä, että ’jätkät, mikäs olisi illan pelikirja tänään’. Jo yliopistolla opiskellessani elokuvatutkimuksen lehtori Veijo Hietala oli opettanut, että sanat ja termit täytyy luoda itse. Silloin minulla napsahti, että hemmetti, pelikirjahan on upea ilmaus.”

Sihvonen sanoo edelleen rakastavansa pelikirjan käsitettä.

”Jokaisella suomalaisella jääkiekkoihmisellä on jokin suhde siihen. Jos esikoiskirjani ei jää historiaan, niin ainakin pelikirja jää.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Petteri Sihvonen


 Syntynyt vuonna 1968

 Neljän, nyt jo aikuisen, lapsen isä.

 Esikoisromaani Kolkko ilmestyi elokuussa.

 Valmistunut Turun yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan kotimainen kirjallisuus.

 Pelannut jääkiekon SM-liigassa KooKoossa ja Reippaassa yhteensä 89 runkosarjaottelua. Valmentanut Lahden Pelicansia kaudella 2003–2004.

 Tekee yhdessä Tommy Lindgrenin kanssa Yle Puheen ohjelmaa Lindgren & Sihvonen. Työskentelee MTV3:n jääkiekkoasiantuntijana ja Hämeen Sanomien kolumnistina.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuone hyväksyi jarrutusesityksen äänin 322–306, ja Johnsonin pitää nyt anoa EU:lta brexit-lykkäystä

  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui, muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Meksiko kävi huumekartellien kimppuun uusin keinoin, mutta verisen viikon ja nöyryytyksen jälkeen toimet herättävät epäilyksiä

  10. 10

   Klassisen musiikin pitää kohdata sortohistoriansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuone hyväksyi jarrutusesityksen äänin 322–306, ja Johnsonin pitää nyt anoa EU:lta brexit-lykkäystä

  7. 7

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää