Petteri Sihvosen viides tuleminen

Lahden Pelicansin sarjajumboksi valmentanut Sihvonen uskoo, että olisi nyt parempi valmentaja SM-liigassa kuin viisitoista vuotta sitten.

Julkaistu: , Päivitetty:

Esikoiskirjailija Petteri Sihvosella, 51, on ystävälliset kasvot. Hän katsoo vakaasti silmiin ja kättelee jämäkästi.

Nyt, elokuun puolivälissä vuonna 2019, Sihvonen istuu taidemuseon kahvilassa ja puhuu mielellään kirjallisuudesta ja rakkaudesta. Kun puhe kääntyy hänen henkilöhistoriaansa, Sihvonen tunnistaa elämänsä erheet ja on valmis soimaamaan itseään rakentavalla tavalla.

Juuri nyt hän vaikuttaa hyvinvoivalta ja tasapainoiselta mieheltä.

Mukavalta ihmiseltä.

Aina niin ei ole ollut. Sihvonen työskenteli vuosina 2004–2013 Urheilulehden toimittajana, ja silloin hänet opittiin kirjoitustensa kautta tuntemaan ilkeänä ja ylimielisenä.

Vittumaisena ihmisenä.

Eikä hän sitä kiellä.

”Ihan lähimmille ihmisille olen aina ollut suhteellisen kiva, mutta ymmärrän täysin, että julkisesti minusta on ollut sellainen kuva.”

Julkinen henkilö Petteri Sihvonen on eräänlainen laatikosta yhä uudelleen esiin ponnistava vieteriukko. Nyt on meneillään viides ponnahdus.

Ensin hän ponnisti esiin liigajääkiekkoilijana. Sitten valmentajana. Sitten Urheilulehden kolumnistina. Sitten nahkansa luoneena toimittajana – ja nyt esikoiskirjailijana.


Urheilulehdessä hänelle rakennettiin kirjoittajana ”johtavan analyytikon” rooli, johon kuului räväkkä konfliktinhakuisuus. Siinä roolissa Sihvonen nousi tunnetummaksi kuin kertaakaan pelaajana tai valmentajana.

Asiaa avittivat päätoimittaja Jukka Röngän laatimat otsikot, joissa muun muassa Erkka Westerlundia kutsuttiin Staliniksi, Doug Sheddeniä Mr. Fiaskoksi ja Jarmo Kekäläistä kuplaksi.

Eivätkä haukut jääneet vain valmentajiin, vaan toiset mediat ja niiden toimittajat haukuttiin myös säännöllisesti. Moni haukkujen kohteeksi päätyneistä toimittajista provosoitui antamaan omissa kolumneissaan takaisin samaan malliin.

Sihvosen mukaan niin tehtiin, koska se piti ”myllyn pyörimässä”, eli Sihvosen ja Urheilulehden mukana julkisessa keskustelussa, mikä oletettavasti lisäsi myyntiä.

 

Sihvosen mylly pyöri yhdeksän vuotta.

Vaikka Sihvonen poistui Urheilulehden vahvuudesta joulukuussa 2013, toimitusten välillä käytiin nokittelua käytännössä siihen saakka, kunnes Sanoma osti Urheilulehden A-lehdiltä vuonna 2017.

”Menin ensimmäiseen Urheilulehden palaveriin kilpailemiseen tottuneena urheiluihmisenä, jonka suhde journalismiin oli lukijan rooli. Tulin ulos palaverista toimittajana, joka ajatteli journalisminkin olevan kilpailua.”


Nyt Sihvonen sanoo ymmärtävänsä, että kilpailemisen olisi voinut tehdä myös muita haukkumatta. Mutta tuolloin se oli valittu linja.

Linja, joka poltti runsaasti siltoja niin urheilumediaan kuin jääkiekkoyhteisöönkin.

”Ilta-Sanomien [nykyinen uutispäällikkö] Juha Hiitelä kirjoitti minusta kerran, että ’jäähalleilla se on sellainen kengänkärkiinsä tuijottelija’. Se oli hyvä havainto ja kertoo, että ei minunkaan ihan helppoa ollut olla siellä halleilla niiden kirjoitusteni jälkeen.”

Nykyään Sihvonen yrittää saada katseensa ylös kengänkärjistään. Siksi johtavan tilalle astui muutama vuosi sitten pohtiva, tai ainakin sillä nimellä Sihvonen halusi itse uudelleenbrändätä itsensä.

Pohtivammassa ja sovittelevammassa roolissa hän esiintyy niin Yle Puheen radio-ohjelmassa Lindgren & Sihvonen kuin MTV3:n jääkiekko-ohjelmissakin.

Ennen kaikkea uuteen versioon Petteri Sihvosesta kuuluu elokuussa julkaistu esikoisromaani Kolkko (Bazar 2019) sekä tulevien kirjojen suunnittelu.

Sihvonen kertoo kirjoittaneensa Kolkkoa laskentatavasta riippuen 10–20 vuotta.

Romaani on muodoltaan erikoinen. Teksti on monologi, jossa on kappalejakoja hyvin harvakseltaan.

Kirjan päähenkilö on Sihvosen alter ego Petrus Sihto, joka sijoittuu johonkin kertojan ja päähenkilön hämärään välimaastoon. Sihto matkustaa junassa ja muistelee elämäänsä niin nykyhetkessä kuin menneessäkin.

Välillä Sihdon pohdinta on ylevää, välillä hän seksiin liittyviä muistoja kerratessaan lipsahtaa alatyylisten ilmaisujen puolelle.

”Jollain lailla ajattelin romaanin kirjoittamisenkin olevan kilpailua. Kirja on sellainen kuin on osittain siksi, että kovin harva, Suomessa ei tietääkseni kukaan, ole tehnyt tuollaista kirjaa.”

Jääkiekkomiehenä tunnetun Sihvosen romaani ei oikeastaan ole yllätys, sillä hän on valmistunut Turun yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan kotimainen kirjallisuus.

”Ajattelin, että vain vaikein mahdollinen toteutustapa kelpaa. Sen seurauksena olin kymmenen vuotta tekstin kanssa kusessa joka aamu. Toista kertaa en lähtisi tekemään kirjaa tuolla tavalla.”


Käsikirjoituksen valmistuminen ei ollut mikään itsestäänselvyys. Tuskailtuaan tekstin kanssa vuosikausia, näytti jopa todennäköiseltä, ettei se valmistu koskaan.

”Samaan tapaan kuin Jack Nicholsonin Hohto-elokuvassa kirjailija esittää kirjoittavansa, olen esittänyt ihmisille kirjoittavani kirjaa, vaikka todellisuudessa en tehnyt työtä sen valmistumiseksi.”

Teoksen valmistumisen suurin yksittäinen syy on Sihvosen mukaan rakastuminen nykyiseen kihlattuun Maarit Kivimäkeen vuonna 2015.

”Ilman häntä tämä kirja ei olisi koskaan valmistunut. Käsikirjoituksen valmiiksi saamiseksi ja sen viimeistelemiseksi kustannustoimittajan kanssa täytyy olla kovassa iskussa. Se taas ei olisi ollut mahdollista ilman Maaritia, sillä hänen ansiostaan motivoiduin laittamaan elämäni kuntoon.”

Elämän kuntoon saamisella hän tarkoittaa muun muassa alkoholin käytön lopettamista syksyllä 2016 ja ruokavalion laittamista uusiksi. Terveitä elämäntapoja.

Kuluva kesä on Sihvoselle ensimmäinen kesä ilman makkaraa. Kasvisruuasta miehen sai kiinnostumaan paitsi oma halu syödä terveellisesti myös lihansyöntiin liittyvä ilmastokeskustelu.

”Halusin jollain lailla kantaa oman korteni kekoon ilmastoasioissa. Aiemmin en olisi osannut kuvitella kesää ilman makkaraa.”

 

”Muutaman soijamakkaran olen tosin tempaissut.”


Petteri Sihvosen kolme vuotta nuorempi veli Toni Sihvonen on tehnyt jääkiekossa menestyksekkään uran. Pelaajana Toni Sihvonen voitti muun muassa kaksi MM-hopeaa ja kolme SM-kultaa. Hän on työskennellyt Oulun Kärppien valmennusryhmässä vuodesta 2010 alkaen.

”Veljelleni jääkiekko on ollut ja on luonnollinen tapa toteuttaa itseään, ei minkäänlainen ponnahduslauta. Minä puolestani olen jääkiekon kautta ponnistellut ylöspäin ja ollut olevinani jotakin.”

Petteri Sihvonen työskenteli Lahden Pelicansin päävalmentajana kaudella 2003–2004. Hänet palkattiin lokakuussa potkut saaneen Petteri Hirvosen tilalle.

Sihvonen ei saanut Pelicansin suuntaa kääntymään parempaan suuntaan. Joukkue jäi sarjan viimeiseksi.

 

”Tuli helvetin vähän voittoja.”

”Sain siinä samalla ikuisen häviäjän leiman. Se oli se hinta, millä minä osallistuin”, Sihvonen sanoo.

”Otan tulokset omaan piikkiini, sillä vaikka parhaat pelaajamme myytiin, tiesin, että heidät myydään. Ehkä minun olisi pitänyt vastustaa sitä äänekkäämmin. En kyennyt siinä tilanteessa parempaan suoritukseen.”

Kun Sihvosta pyydettiin Hirvosen tilalle, hän oli jo kiinnostunut luomaan uraa kirjoittajana.

”Minun olisi silloin pitänyt sanoa, että en ole oikea valinta tähän tehtävään, koska en heittäydy valmentamiseen koko sielullani.”

Sihvonen kertoo lähteneensä työhön löysin rantein.

”Luojan kiitos Liiga oli silloin kiinni. Minähän olisin muuten voinut aiheuttaa sellaisen katastrofin, että joukkue olisi pudonnut sarjasta eikä Lahdessa olisi enää edustusjoukkuetta.”


Nyt Sihvonen katsoo kokemuksensa ja ymmärryksensä kasvaneen viidentoista vuoden aikana siinä määrin, että hän uskoo, että kykenisi liigavalmentajana tekemään parempaa tulosta. Valmentajanpesteistä hän ei kuitenkaan haaveile, sillä ambitiot ovat nyt kirjailijan ja toimittajan uralla.

”Olisin nyt todella paljon parempi valmentaja kuin silloin. Luulen, että olisin tällä hetkellä aika hyvä päävalmentaja Liigaan, mutta en halua olla.”

Urheilulehdessä työskennellessään Sihvonen puhui paljon ”pelikirjasta”. Hänen kauttaan termi, joka yksinkertaistettuna viittaa valmentajan käytössä olevaan taktiikkavalikoimaan, levisi muihinkin jääkiekkomedioihin.

Sihvonen omaksui termin omaan retoriikkaansa oltuaan tv-kommentaattorina Itävallan MM-kisoissa 2005.

”Eräänä iltana istuin Juhani Tammisen ja toimittaja Olli Ikäheimon kanssa ravintolapöydän ääressä. Tami kysäisi siinä omintakeiseen tyyliinsä, että ’jätkät, mikäs olisi illan pelikirja tänään’. Jo yliopistolla opiskellessani elokuvatutkimuksen lehtori Veijo Hietala oli opettanut, että sanat ja termit täytyy luoda itse. Silloin minulla napsahti, että hemmetti, pelikirjahan on upea ilmaus.”

Sihvonen sanoo edelleen rakastavansa pelikirjan käsitettä.

”Jokaisella suomalaisella jääkiekkoihmisellä on jokin suhde siihen. Jos esikoiskirjani ei jää historiaan, niin ainakin pelikirja jää.”

Kuka?

Petteri Sihvonen


 Syntynyt vuonna 1968

 Neljän, nyt jo aikuisen, lapsen isä.

 Esikoisromaani Kolkko ilmestyi elokuussa.

 Valmistunut Turun yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan kotimainen kirjallisuus.

 Pelannut jääkiekon SM-liigassa KooKoossa ja Reippaassa yhteensä 89 runkosarjaottelua. Valmentanut Lahden Pelicansia kaudella 2003–2004.

 Tekee yhdessä Tommy Lindgrenin kanssa Yle Puheen ohjelmaa Lindgren & Sihvonen. Työskentelee MTV3:n jääkiekkoasiantuntijana ja Hämeen Sanomien kolumnistina.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tikkurilan Tiikerien kotiyleisö kursaili ensimmäisessä liigapelissä, valmentajalla klassinen vantaalaisselitys

 2. 2

  Ei tullut lauantaina Pukki-Partya –Teemu Pukki sai vain yhden maalipaikan, ja Burnley jyräsi Norwich Cityn yli avausjaksolla

 3. 3

  Tim Murray oli jo ryhtynyt toimistorotaksi eikä voinut kuvitella muuttavansa Suomeen: sitten tuli soitto, joka muutti lopulta kaiken

 4. 4

  HIFK otti revanssin HPK:sta, Anton Lundell iski ratkaisun jatkoajalla

 5. 5

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tim Murray oli jo ryhtynyt toimistorotaksi eikä voinut kuvitella muuttavansa Suomeen: sitten tuli soitto, joka muutti lopulta kaiken

 2. 2

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 3. 3

  HJK:n tuskien taival jatkui Tapiolassa – pettynyt Forsell rehellisenä: ”Olen ollut huono omasta mielestäni ja näköjään valmentajankin mielestä”

 4. 4

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 5. 5

  Joko kohta lyödään lapio maahan Tapiolassa?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 2. 2

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 3. 3

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 4. 4

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 5. 5

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  5. 5

   Useita kaistoja suljettiin liikenteeltä Kehä I:llä pelastusoperaation takia, tilanne ohi

  6. 6

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  5. 5

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  6. 6

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  8. 8

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  9. 9

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  10. 10

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää