Urheilu

Oskari Mörön oudot oireet helpottivat, kun lääkäri oli pitänyt hänelle kokkikoulua

Ennakoiva terveydenhuolto muutti aitajuoksijan elämän ja ruokavalion. ”Joskus ihmettelin, että olisi kurjaa syödä kuivaa känttyräleipää.”

Oskari Mörö on urheilijana kuin uudestaan syntynyt.

Hän juoksi viime viikonloppuna ensi kertaa kolmeen vuoteen 400 metrin aidat alle 50 sekunnin yleisurheilun Superliigassa Puolassa.

Se oli valtava helpotus loukkaantumis- ja sairastelukierteeseen joutuneelle Mörölle.

”Puolan-reissu teki todella hyvää myös itseluottamukselle”, Mörö sanoo harjoittelupaikassaan Eläintarhan kentällä Helsingissä.

Mörö on kärsinyt urallaan paljon lonkkavaivoista, mutta viime vuoden keväällä Turkissa ollut harjoitusleiri aiheutti vielä paljon pahempaa. Kroppa ei ottanut vastaan energiaa eikä neste imeytynyt.

”Vatsapöpö veti pakin ja pakan sekaisin. En sietänyt yhtään maitohappoa enkä palautunut. Kun vatsassa oli ongelmia, en pystynyt pitämään juoksuasentoa. Hakkasin päätäni seinään”, Mörö kertoo.

Hän juoksi viime vuonna vain kaksi kilpailua. Kausi loppui ennen kuin se ehti kunnolla alkaa Paavo Nurmen kisoissa kesäkuussa Turussa.

Ne olivat muutenkin murheelliset kisat Suomen yleisurheilulle. Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki rikkoi polvensa, ja koko ura on vaakalaudalla.

Juoksutaukoa Mörö piti koko viime kesän ja otti tuttavansa suosituksesta yhteyttä helsinkiläiseen terveysneuvontayritykseen.

Siellä tehty tarkastus avasi Mörölle uudenlaisen näkymän omaan terveyteensä ja hyvinvointiinsa.


”Tutkimus oli hintavaa, mutta olin valmis siitä maksamaan. Labratulokset olivat helpottavia, eikä tähystyksissä löydetty mitään loista, joka söisi tehoja. Toisaalta turhautti, kun mitään ei löytynyt, mutta samalla se helpotti”, Mörö kertoo.

Samalla Mörön ruokapuoli pantiin uusiksi. Lääkäri piti Mörölle kokkikoulua. Ruokavalio muutettiin gluteenittomaksi ja maidottomaksi, mikä helpotti vatsan jatkuvaa turvotusta. Ruokavalioon tuli paljon tuoreita kasviksia.

”Joskus ihmettelin, että olisi kurjaa syödä kuivaa känttyräleipää. Sitten, kun se sattui omalle kohdalleni huomasin, että tarjonta on aika runsasta. Siitä on herkkäsuolistoiselle paljon apua”, Mörö sanoo.

Hän alkoi tehdä itse enemmän ruokaa, ja ruuanlaitosta tuli mukava harrastus.

”Kauppakassin hinta on noussut, mutta on tärkeää, ettei jää aliravituksi. Tykkään tehdä ruokaa, se on kivaa ajanvietettä.”

Myös tärkeät lisä- ja hivenaineet uusittiin. Mörölle kehitettiin aineista oma sekoitus, jonka hän lisää aamulla puuroon.

Jos Mörö ei olisi huippu-urheilija, hän ei välttämättä olisi edes huomannut kaikkia vaivojaan. Huippuun viritetty keho on kuitenkin herkkä muutoksille.

Viime vuoden elokuussa Mörö alkoi olla siinä kunnossa, että hän pystyi harrastamaan muuta liikuntaa, muttei vielä juoksemaan kunnolla.

”Tein kaikkea matalatehoista liikuntaa, mikä tuntui kivalta. Pelasin paljon tennistä.”

Kaikkea tätä taustaa vastaan 50 sekunnin alitus kolmen vuoden jälkeen oli Mörölle kuin lottovoitto.

”Urheilussa ei tule pikavoittoja. Motivaatio on pysynyt korkeana, kun muutos parempaan on alkanut näkyä. Toisaalta kärsivällisyys on ollut koetuksella, mutta nyt on ollut sairaan kiva urheilla ja juosta”, Mörö sanoo.

Mörö on edelleen säännöllisesti yhteydessä lääkäriinsä. ”Ei auta, että käyn tutkimuksissa kerran pari vuodessa, vaan seuranta on jatkuvaa.”


Kallis terveystarkastus osoittautui muutenkin hyödylliseksi – terveydenhuollon helsinkiläisestä kasvuyrityksestä tuli Mörön sponsori.

Syksyn MM-kisoihin Dohaan Mörö ei enää tavoittele edustuspaikkaa. Kisaraja Mörön aitamatkalla on kova 49,30 sekuntia, mutta rankingin perusteella paikka MM-kisoihin voisi aueta ajalla 49,50.

Superliigassa Mörö juoksi alkuerissä 49,97 ja seuraavana päivänä loppukilpailussa seitsemänneksi ajalla 50,22. Erityisen tyytyväinen hän oli siitä, että pystyi juoksemaan kaksi ehjää juoksua peräkkäisinä päivinä.

”En ota paineita MM-kisoista. Omilla ajoillani ei tavoiteltaisi Dohassa kärkisijoja. Ensi vuosi on paljon tärkeämpi”, Mörö sanoo.

Vuonna 2020 on kahdet yleisurheilun arvokisat, ensin kesäolympialaiset Tokiossa ja sitten EM-kilpailut Pariisissa.

Mörön Suomen ennätys 49,04 on Rion olympiavuodelta 2016. Aika toi paikan välierissä. Samana vuonna hän aitoi Amsterdamin EM-kisoissa neljänneksi.

Dohan takia monen yleisurheilijan kausi kestää poikkeuksellisen pitkään. Olympialaisten takia ensi kausi pitää vastaavasti aloittaa poikkeuksellisen aikaisin, kun kisarajat pitää rikkoa viimeistään 29. kesäkuuta 2020 mennessä.

Olympiaurheilijat valitaan uudella, rankingtuloksiin perustuvalla tavalla.

”Viiden parhaan juoksun keskiarvo pitää saada korkealle”, Mörö sanoo ja valmistautuu ensi sunnuntaina kilpailuun Espoossa tähtäävään viimeistelyharjoitukseen.


Yleisurheilun Motonet gp -sarja päättyy sunnuntaina Leppävaaran kentällä Espoossa. Kisat alkavat klo 16.45. Oskari Mörö juoksee 400 metrin aidat illan päätteeksi klo 20.50.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

 2. 2

  Huippuratsastaja joutui kohun keskelle hevosen haitallisesta ratsastuksesta: Nyt hän korostaa lempeää yhteistyötä hevosen kanssa

 3. 3

  Winnipeg laittoi tähtipuolustajansa palkattomalle pakkolomalle, Patrik Laineen tilanne voi helpottua

 4. 4

  Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen loppuottelussa: ”Tämä oli yksi parhaista viikoistani”

 5. 5

  Nashville passitti Eeli Tolvasen farmijoukkueeseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ferrarille kaksoisvoitto turva-autojen taajaan keskeyttämässä kisassa, Bottas ajoi viidenneksi

 2. 2

  Tähän on tultu kriisijoukkue HJK:ssa: päävalmentaja Toni Koskela ei tiedä, mikä on hänen paras joukkueensa

 3. 3

  Winnipeg laittoi tähtipuolustajansa palkattomalle pakkolomalle, Patrik Laineen tilanne voi helpottua

 4. 4

  Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen loppuottelussa: ”Tämä oli yksi parhaista viikoistani”

 5. 5

  Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat jo vuosia kohdanneet ihmisiä haudan äärellä: ”Kuolemasta ei ole ihmisillä paljon tietoa, on vain arvailuja”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 2. 2

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 3. 3

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 4. 4

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 5. 5

  Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  2. 2

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  5. 5

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  8. 8

   Miki Kuusta, 30, pidetään teknologia-alan nuorena nerona, mutta itseään Slushin ja Woltin perustaja ei laske edes menestyjäksi

  9. 9

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  10. 10

   Romanit auttavat toisiaan, vaikka valtaväestö ei sitä havaitse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää