rac

180 hehtaarin tilateos

Iitissä sijaitsevalla Kymiringin moottoriradalla päästään vihdoin ajamaan ja se sai hankejohtaja Timo Pohjolan kyyneliin. Mika Kallio toivoo voivansa ajaa Iitin radalla kilpaa ensi vuonna.

Julkaistu: , Päivitetty:

Iitti

Hankejohtaja Timo Pohjolan ääni värähtää ja silmäkulma kostuu, kun hän astuu ulos autosta Kymiringin uudella moottoriradalla.

”Sellainen siitä tuli, 180 hehtaarin tilateos”, Pohjola sanoo hiljaa.

Rakennustarkastaja hyväksyi Iitin Tillolaan rakennetun radan viime viikon torstaina. Se oli merkittävä hetki Pohjolalle, joka on tehnyt haalarihommia radan eteen vuodesta 2007 lähtien.

Maanantaina Pohjola vaihtaa haalarit valkoiseen paitaan ja nauttii työn tuloksista, kun kuusi ratamoottoripyörien MM-sarjan tallia testaa radalla säätöjä ja renkaita ensi vuotta varten.

”Maanantaina en mene itse siivomaan. En tartu harjaan ja lapioon. Voi tulla tyhjä olo, kun itse on pitänyt tehdä niin paljon ja koneiden on pitänyt olla koko ajan valmiina”, Pohjola sanoo.

Pohjolalle radan valmistuminen on ollut jättiurakka, joka on mennyt uniin ja koetullut terveyttä.

”Olen herännyt aamulla neljältä ja ollut töissä iltamyöhään. Lomia en ole pitänyt. Vaimo on ollut huolissaan jaksamisestani. Tämä on ollut iso painolasti myös hänelle”, Pohjola sanoo avoimesti.


Mutta nyt on aika hieman rentoutua ennen kuin MotoGP-luokan tallien kuusi testiajajaa aloittavat kahden päivän testit. Radalla on vielä paljon töitä, mutta se kestää hyvin ajamista. Ensimmäisen asvalttipäällysteen rata sai juhannusviikolla, toisen heinäkuussa.

KTM-tallin Mika Kallio on yksi testikuljettajista. Hän sai viime perjantaina kunnian ”korkata” uuden radan sen historian ensimmäisenä ajajana, kun Pohjolaa ei lasketa.

”Fiilis on erilainen kuin muuten. En ole koskaan ajanut mitään rataa ensimmäisenä. Rata ei ole läpihuutojuttu. Kuski ei pääse helpolla. Tykkään pimeistä mutkista ja korkeuseroista”, Kallio sanoo aamupäivän ensimmäisistä kierroksistaan.

Iltapäivällä Kallio on luvannut kyyditä paikalle tulleita toimittajia, myös Helsingin Sanomia.

Jo pukeutuminen tiukkaan italialaiseen nahkapukuun pukkaa hikeä pintaan. Ajojalkineet ovat kokoa 46, kun pienemmät eivät mahdu.

Juuri kun ajovehkeet on saatu päälle ja Kallio on antanut ohjeet, miten pyörän päällä toimitaan, alkaa sataa. Uudenkarhea asvaltti litisee vedestä. Siellä täällä on lätäköitä.

Kallion testipyörässä on slicksit, kuivankelin sileät renkaat. Niillä on vaarallista lähteä liukastelemaan märälle radalle. Varsinkin, kun kyydissä on kokematon kaveri.

”Sorry, tilanteelle ei voi mitään”, Kallio harmittelee.

On siis tyydyttävä autoon. Valokuvaaja Rio Gandara kiinnittää Pohjolan auton ovenpieleen gopro-kameran, joka tallentaa ratakierroksen videolle.

Lähtösuoran jälkeen rata laskee oikealle mutkaan, jota seuraa 1,2 kilometrinen takasuora. Pituudeltaan se on maailman pisimpien moottoriratojen pääsuorien joukossa.

”Olen sanonut kuskeille, että tekevät pyöriinsä sellaiset säädöt että 360 kilometriä tuntivauhti menee rikki suoralla”, Pohjola sanoo.


Kovinta vauhtia moottoripyörillä on ajettu Mugellon radalla Italiassa. Testiajaja Michele Pirro on kellottanut siellä nopeudekseen 355,2 kilometriä tunnissa. Muitakin hurjia nopeuksia on.

Kallio ei usko, että Kymiringillä päästään haamuaikaan.

”Puheissa joo, mutta todellisuudessa 330–340 kilometriä tunnissa voi olla tavoitteena”, Kallio sanoo.

Vieraitaan hän lupaa kuskata suoralla 250 kilometrin tuntinopeudella, mikä saa jo ajatuksena monelta puntin tutisemaan ennen kuin sade huuhtoo rataa.

Takasuoran päässä nopeus putoaa jyrkästi ja G-voima puristaa taatusti kuskin niskaa. Rata nousee jyrkästi ylös oikealle. Korkeuseroa on parhaimmillaan 23 metriä ja edessä on 300 metriä ”pimeää” rataa.

Kolmen sadan metrillä matkalla radalla ei ole kiintopisteitä ja seuraava kurvi voi yllättää. Kohta testaa kuljettajan taidot, kun nopeus on pidettävä vakiona, jos aikoo pärjätä.

”Rata on hyvin tekninen ja yksi vaikeimmista. Mukava täällä olisi ajaa kilpaa, mutta sitähän ei vielä varmuudella tiedetä”, Kallio sanoo.

Ei tiedetä ei, mutta syksyllä ollaan viisaampia, kun MotoGP-luokan oikeudet omistava Dorna päättää vuoden 2020 kilpailukalenterista.

Alkujaan Kymiringillä piti ajaa MotoGP:n MM-osakilpailu jo tänä vuonna, mutta radan valmistuminen viivästyi rahoituksen takia.


Dornan johtaja barcelonalainen Carlos Ezpelata ajoi itse kilpaa samaan aikaan kuin Pohjola 1970-luvun lopulla. Ystävyys on kestänyt ja sillä on merkitystä, kun Dorna päättää Suomen MotoGP-kisan ajankohdasta.

”Toivomme heinäkuuta 2020”, Suomen Moottoriliiton puheenjohtaja ja Kymiringin hallituksen jäsen Tapio Nevala sanoo.

Hänen mukaansa radan valmistuminen ei ole ollut ”helppo retki”.

”Radalla näkee monen ihmisen kädenjälkiä. Selkäänpuukottajia on riittänyt ja paljon on ollut suomalaista vähättelyä, ettei tule mitään”, Nevala sanoo.

Pohjolaa harmittaa, että epäilijöissä on ollut paljon oman lajin ihmisiä ja kateutta.

Eniten on puhuttanut raha, kuten yleensä aina suomalaisessa urheilussa.

Ykkösvaiheessaan Kymiringin budjetti on 25 miljoonaa euroa. Väännön jälkeen rata sai valtionapunsa, kun ratayhtiö oli itse kerännyt kymmenen miljoonaa euroa yksityistä rahaa.

Esimerkiksi Suomen autourheilun keskusjärjestö AKK ja Suomen Moottoriliitto ovat sitoutuneet hankkeeseen. Osa rahasta tuli pääomasijoituksena, osa lainana. AKK on sijoittanut hankkeeseen tiettävästi puoli miljoonaa euroa.


 

”Rata on hyvin tekninen ja yksi vaikeimmista. Mukava täällä olisi ajaa kilpaa.”

Valtio myönsi veikkausvoittovaroista radan rakentamiskustannuksiin 3,5 miljoonan euron lisämäärärahan ja liikennejärjestelyihin 14 miljoonaa euroa. Ne näkyvät jo uuden tien rakentamisena Kouvolasta Lahden suuntaan.

Valtionavusta on käyttämättä vielä 20 prosenttia.

Kymiringin toimitusjohtaja Markku Pietilä sanoo, että radan bisneslogiikka on selkiytynyt. Ratayhtiö keskittyy rataan ja sen ympäristöön ja Lahti Events vastaa tapahtumista.

Jos MotoGP toteutuu, ensi kaudella Kymiringillä ajetaan lisäksi motocrossin MM-osakilpailu radan keskiosassa, Jyväskylän MM-rallin yleisöerikoiskoe ja ehkä DTM-rata-autoluokan osakilpailu.

”Tärkeä osa on myös kansallisilla kilpailuilla. Kymiring on koko Suomen rata”, Pietilä sanoo.

Mika Kallio on vielä ilman sopimusta ensi kaudeksi.

Tämän kauden hän on KTM:n testikuljettajana, mutta saattaa ajaa loppukauden kilpailuissa. Tallin ranskalainen ajaja Johann Zarco on ajanut epävireisesti.

Se tiedetään, että ensi kaudeksi tallissa on yksi paikka vapaana. Se kiinnostaa Kalliota.

Voisitko ajatella, että sijoittaisit omaa rahaa Kymiringin viimeistelyyn?

”Ei ole ollut aihetta siitä keskustella. Tiedän, että radan rahoitus on ollut haasteellista, mutta että nyt helpottaa. Minun rahoillani tätä ei saada valmiiksi.”

Fakta

Kymiring


 Sijaitsee Iitissä Tillolassa Lahden ja Kouvolan tien varressa.

 Radan suunnittelu alkoi vuonna 2007 ja eteni hankemuodossa vuoteen 2013.

 Kymiringin enemmistöosakkaita ovat auto- ja moottoripyöräurheilun kattojärjestöt AKK Sports ja Suomen Moottoriliitto. Vähemmistöosakkaina ovat A. Ahlström Kiinteistöt Oy ja Iitin kunta.

 Valtava 180 hehtaarin maa-alue on vuokrattu Ahlstömiltä ja yksityiseltä maanomistajalta.

 Alueelle on suunniteltu lisäksi hotellia, teemapuistoa, ravintolaa ja vapaa-ajan asuntoja. Niiden rakentaminen ei kuulu ratayhtiölle.

 Radalla ajetaan ensimmäiset kansainväliset testit tämän viikon maanantaina ja tiistaina.

 MotoGP:n osakilpailu on tarkoitus heinäkuussa 2020. 
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Primož Roglič on mäkihypyn MM-mitalisti, mutta paraatilajinsa hän löysi toisesta ääripäästä vasta aikuisena

 2. 2

  Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

 3. 3

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 4. 4

  Nuorten pelaajien läpimurrolle Veikkausliigassa kasautuu esteitä – ”nuorten pelaajien peluuttaminen on vähentynyt”

 5. 5

  KuPSin päävalmentaja Honkavaara HJK-voitosta: "Esityksemme vetää sanattomaksi"

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 2. 2

  Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

 3. 3

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 4. 4

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 5. 5

  Teemu Pukki ja Norwich osoittivat, että ”Kanarialintujen” lentovauhti riittää asennevammaisia jättiläisiä vastaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 2. 2

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 3. 3

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 4. 4

  Michael Schumacheria hoidetaan pariisilaisessa sairaalassa kanta­solu­siirroilla – HS kysyi suomalais­asiantuntijalta, mitä hoidolla voi saavuttaa

 5. 5

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  6. 6

   Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

   Tilaajille
  7. 7

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  10. 10

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää