Urheilu

Esteratsastuksessa pyörii julma noidankehä: osallistumisoikeuksia saa rahalla, suhteilla, kerjäämällä ja rankingpisteillä

Ratsastajat lähtevät EM-kilpailuihin eri lähtökohdista. Maailmanlistan parhaimmisto voi valita parhaimmat kilpailupaikat valmistautumiseen, kun loppuosa ratsastajista ei saa edes osallistumisoikeutta.

Juulia Jyläs on hyvillä mielin. Hän aloittaa esteratsastuksen EM-kilpailut Hollannissa hyvässä tilanteessa. Jyläs sai tänä kesänä viime hetken villillä kortilla peruutuspaikan kahteen korkeimman tason kansainväliseen kilpailuun.

”Ne vastaavat EM-kilpailuja ja ovat avainasemassa kilpailuihin valmistautumisessa. Nyt tiedän, että voimme hypätä Finin kanssa sujuvasti sillä tasolla.”

Toisin oli vuosi sitten, kun Jyläs valmistautui Finishing Touch Wareslage eli Fini-hevosensa kanssa MM-kilpailuihin. Jyläs anoi, soitteli perään ja haki osallistumisoikeutta kaikkiin mahdollisiin korkeimman tason estekilpailuihin. Minnekään ovi ei auennut. Syy on Jyläksen maailmalistasijoitus. Elokuun puolivälissä hän oli sijalla 469.

”Kansainvälisessä esteratsastuksen silmissä olen aivan nobody, en yhtään kukaan.”

Esteratsastuksessa on käynnissä julma noidankehä, joka pyörii maailmanlistan parhaimmiston ympärillä.

Kun maailmanlistalla pääsee kymmenen parhaan joukkoon, saa automaattisen osallistumisoikeuden kaikkiin korkeimman tason kilpailuihin. Seuraavat paikat jaetaan maakohtaisesti seuraaville sijoille. Jos on listan sadan parhaan ulkopuolella, mahdollisuuksia osallistua ei käytännössä ole.

“Se on itseään ruokkiva kehä. Parhaat pääsevät parhaisiin kilpailuihin keräämään lisää pisteitä, joiden avulla pysyvät kärjessä”, Jyläs kuvailee tilannetta.

Helsinki Horse Show’n tapahtumajohtaja Tom Gordin näkee tilanteen erityisen hankalana uusille ratsastajille.

“Jos tulet pystymetsästä, ensimmäiset vuodet ovat todella vaikeita päästä järjestelmään sisään”, Gordin arvioi.

Tilanne myös vaikeutuu koko ajan, kun huipulle haluavien ratsastajien ja hyvien hevosten määrä kasvaa.

“Kun aloitimme Helsinki Horse Show’n vuonna 1985, oli kourallinen ratsastajia, jotka pystyivät voittamaan maailmancupin. Nyt kuka tahansa sadasta parhaasta ratsastajasta pystyy siihen”, Gordin sanoo.

Ratsastajaeliitti pysyy eliittinä myös parhaiden hevosten avulla. Parhaat ratsastajat saavat parhaimmat hevoset käyttöönsä. Niillä he voivat hankkia pisteitä joka viikonloppu kaikista korkeimman tason luokista. Esteratsastajat voivat kerätä maailmanlistan pisteitä niin monella hevosella kuin haluavat.

“On täysin eri asia, kun minulla on käytössäni kaksi viiden tähden tasoa hyppäävää hevosta. Voin osallistua kilpailuihin keskimäärin kerran kolmessa viikossa”, Jyläs sanoo.

Jyläs ei kaipaa rankingpisteitä maineen eikä voitontahdon takia, ainoastaan kilpailuoikeuksia varten. Kansainvälisesti kilpailut luokitellaan yhdestä viiteen tähteen, joista viisi on korkein.

“Nykyisin on vaikeaa päästä edes kolmen tähden kilpailuihin. Olen usein soittanut kilpailujärjestäjille yhä uudestaan ja uudestaan ja ehkä lopulta saanut aivan viime hetken peruutuspaikan.”

Suomalaisista sadan parhaan ratsastajan joukossa ovat käyneet Anna-Julia Kontio kolme vuotta sitten ja Nina Fagerström vuonna 2011. Sittemmin on ollut hiljaista. Suomalaisia ei ole nähty korkeimmalla tasolla Jylästä lukuun ottamatta.

Suomalaisilla ratsastajilla on kuitenkin yksi etu: Helsinki Horse Show. Koska viiden tähden maailmancuposakilpailu järjestetään Suomessa, yksi suomalainen ratsastaja saa osallistumisoikeuden kaikkiin maailmancupin osakilpailuihin.

“Se on ollut kaikki kaikessa talvikaudella. Maailmancup loppuu kuitenkin helmikuussa, joten edessä on sen jälkeen yli puoli vuotta kesäkautta”, Jyläs sanoo.

Tom Gordin sanoo, että hän yrittää järjestää suomalaisille lisäpaikkoja maailmancupiin yhteyksiensä avulla.

“Me järjestäjät tunnemme toisemme. Henkilökohtaiset yhteydet auttavat.”

Rankingpisteiden saamiseksi on viime vuosina syntynyt myös ohituskaista kaikista rikkaimmille. Global Championships Tour tarjoaa ilmaisen osallistumisoikeuden maailmanlistan 30 parhaalle. Muut voivat ostaa osallistumisoikeuden kymmenientuhansien eurojen hintaan.

Järjestelmää on kritisoitu kansainvälisesti, mutta se tuskin muuttuu, sillä kansainvälinen ratsastajainliitto FEI antoi kilpailusarjalle siunauksensa.

“Niin kauan kuin rahasta hyötyvät monet ja löytyy maksajia, en usko, että järjestelmä muuttuu. Se tekee meille tavallisille ratsastajille tilanteen vain entistä vaikeammaksi”, Jyläs sanoo.

Suomen kouluratsastajat kamppailevat olympiapaikan viimeisistä sijoista

Kouluratsastuksen EM-kilpailuihin kohdistuu tänä vuonna erityisen paljon mielenkiintoa, sillä niissä jaetaan viimeiset joukkuepaikat Tokion ensi vuoden olympialaisiin. Tarjolla on kolme paikkaa, joista yhtä Suomi havittelee. Suomen maajoukkuevalmentaja Rien van der Schaft asettelee sanansa varovaisesti.

“Olen realisti. Paikan saamiseen on pieni mahdollisuus, mutta yritämme parhaamme. Paikka vaatisi kaikilta erinomaiset suoritukset”, van der Schaft sanoo.

Kolmea paikkaa tavoittelee kuusi maata. Tanska saa erittäin todennäköisesti paikoista yhden. Jäljelle jäävää kahta paikkaa tavoittelevat Suomen lisäksi Itävalta, Irlanti, Ranska ja Portugali.

Suomen joukkueessa on sekä kokemusta, että uusia tulokkaita. Henri Ruoste on kokenut arvokilpailuratsastaja, mutta hänen hevosensa Rossetti on kansainvälisillä radoilla suhteellisen uusi.

Mikaela Fabricius-Bjerre sai Skovlunds Gamin -hevosensa takaisin käyttöönsä vasta keväällä. Terhi Stegars on kokenut arvokilpailuratsastaja, joka on kilpaillut nykyisen Thai Pee -hevosensa kanssa jo yhdet EM-kilpailut.

Joukkueen neljäs jäsen Mikaela Soratie on ensimmäistä kertaa EM-kilpailuissa. Myös hänen Dacor-hevosensa tekee ensimmäistä kansainvälistä kilpailukauttaan.

“Suomen kouluratsastuksen tason nostaminen on matka. Jos emme onnistu nyt, niin ehkä vuoden, kahden tai kolmen päästä”, van der Schaft sanoo.

Jos suomalaiset eivät saa joukkuepaikkaa, edessä on yksilöpaikkojen metsästys. Tuloksia on mahdollisuus kerätä talven yli. Sekään ei ole helppo väylä olympiaurheilijaksi.

“Joukkuepaikkaan Suomella on aika pieni mahdollisuus, yksilöpaikkaan ehkä hieman suurempi. Mutta sekään ei tule olemaan helppoa”, van der Schaft arvioi.

FAKTA

Ratsastuksen EM-kilpailut Alankomaissa 19.–25.8.


  Este-, koulu- ja pararatsastuksen EM-kilpailut järjestetään Alankomaissa Rotterdamissa.

  Kilpailuissa on mahdollista kerätä joukkuepaikkoja ja kvaalituloksia Tokion olympialaisia varten.

  Suomesta kilpailuun lähtevät joukkueet koulu- ja pararatsastuksessa. Esteratsastuksen ainoa suomalaiskilpailija on Juulia Jyläs.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Meduusa tarttui kasvoihin ja suolavesi runteli kurkun, mutta ultrauimari Sarah Thomas porski neljä kertaa peräjälkeen Englannin kanaalin poikki

 2. 2

  Seiväshyppääjä Minna Nikkanen lopettaa uransa: ”Viime vuosina on ollut haasteita ehjänä pysymisen kanssa”

 3. 3

  Komorilainen aitajuoksija syrjäytti Elmo Lakan yleisurheilun MM-kisoista: ”Olen puulla päähän lyöty”

 4. 4

  Mika Kallio palaa MotoGP-tallin kisakuljettajaksi: ”Eihän tämä mahdollisuus olisi parempaan paikkaan voinut osua”

 5. 5

  IS: Alpo Suhosen kirja Markku Kanervasta viivästyy terveyssyistä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

 2. 2

  IL: Patrik Laine kritisoi harvinaisen suorasanaisesti Jetsin päävalmentajaa: ”Jossain muualla pääsisin pelaamaan parhaiden kanssa”

 3. 3

  Komorilainen aitajuoksija syrjäytti Elmo Lakan yleisurheilun MM-kisoista: ”Olen puulla päähän lyöty”

 4. 4

  Meduusa tarttui kasvoihin ja suolavesi runteli kurkun, mutta ultrauimari Sarah Thomas porski neljä kertaa peräjälkeen Englannin kanaalin poikki

 5. 5

  Arvostettu kiekkosivusto: Jarmo Kekäläinen voi kaapata Patrik Laineen Columbukseen, rahaa ainakin riittäisi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 2. 2

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 3. 3

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 4. 4

  Michael Schumacheria hoidetaan pariisilaisessa sairaalassa kanta­solu­siirroilla – HS kysyi suomalais­asiantuntijalta, mitä hoidolla voi saavuttaa

 5. 5

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  4. 4

   Töölön 1960-luvun toimistokolossi remontoidaan luksusasunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

  5. 5

   Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  6. 6

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  7. 7

   Puheet radoista vaihtuivat poluiksi – Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin työllisyystoimet ovat jäämässä vaimeiksi

  8. 8

   Kiehtova tiededokumentti näyttää, että täydellisellä ihmisellä on strutsin jalat

  9. 9

   ”Tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi” – Viron presidentin poika pakeni syksyllä 1944 Korpilahdelle, ja ilman suomalaisia viljelijöitä hänen kohtalonsa olisi ollut tyly

   Tilaajille
  10. 10

   Hannan mies petti, ja se oli vähällä hajottaa perheen, mutta nyt suhde on ”syvempi kuin koskaan” – Näillä keinoilla suhde voi kestää kriisin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  4. 4

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  5. 5

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  6. 6

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  9. 9

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää