Urheilu    |   Kommentti

Liigalla on ”herras­mies­sopimus”, joka sortaa suomalais­kiekkoilijoita: pian se voi olla historiaa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tutkinut Jokeri-pelaajien työllistymistä rajoittavaa Liiga-seurojen sopimusta pitkään, ja se voi olla hyvä merkki, kirjoittaa Jukka Vuorio.

Hei vaan, ihan semmoisella mukavalla asialla lähdin soittamaan, tai oikeastaan kirjoittamaan, että työläinen se on hyvin ansaitseva urheilutyöläinenkin. Ja koska samanlaisia duunareita tässä ollaan kaikki vain, ajattelin nyt asettua puolustamaan suomalaista urheilutyöläistä.

Jääkiekon Liigan muodos­tavilla liiga­seuroilla on keskinäinen sopimus, joka estää suomalaisen työvoiman vapaan liik­kuvuuden Suomen rajojen sisällä.

Helsinkiläinen jääkiekkoseura Jokerit lähti KHL:ään kesällä 2014, ja liigaseurat polttivat äkkilähdöstä päreensä. Siksi Jokereissa kautensa aloittaneiden pelaajien palkkaaminen liigaseuroihin on yhä tämän sopimuksen mukaan kiellettyä pelikauden aikana. Siis suomalainen pelaaja, joka syystä tai toisesta lähtee Jokereista vaikkapa lokakuussa, ei saa ottaa vastaan työtä vaikkapa Lahdesta tai Kuopiosta ennen seuraavaa kesää.

Sopimus vaikeuttaa lajin keskiössä olevien ihmisten, pelaajien ja heidän perheidensä, elämää. Se rajoittaa suomalaisten jääkiekkoilijoiden mahdollisuuksia työskennellä Suomessa. Moni Jokereista kesken kauden lähtevä suomalainen pelaaja saisi osaamisensa perusteella töitä Suomesta, mutta Liigan viiden vuoden takaisen hermostumisen vuoksi heidän on lähdettävä töihin ulkomaille.

”Kyseessä on klassinen ryhmäboikotti, eli yksi kartellisopimuksen muoto, ja ne ovat kiellettyjä”, sanoo urheiluoikeuden asiantuntija, varatuomari Olli Rauste. Hänen mukaansa tilanne on suomalaisessa työelämässä hyvin harvinainen, eikä vastaavaa tule helposti mieleen.

Liigan näkökulmasta kyse on jonkinlaisesta protektionistisesta eleestä, koska Jokereiden pelätään vievän Liigalta katsojia, sponsoreita ja pelaajia. Vuonna 2018 Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoi Ilta-Sanomille, että kyse on ”liiketoiminnallisesta suojautumisesta”.

Sopimus, käytäntö tai mitä sanaa vallitsevasta tilasta nyt käytetäänkään, ei ole mikään uutinen, mutta on hämmentävää, kuinka siihen on kyetty jääkiekkoyhteisössä, johon urheilutoimituksetkin kuuluvat, näin pitkään suhtautumaan naama peruslukemilla. Alistuneesti.

Kaudella 2016–2017 Tampereen Ilves päätti jostain syystä koetella sopimuksen rajoja. Sopimuksen, jota se itse liigaseurana oli ollut hyväksymässä.

Marraskuussa 2016 Jokerit ja hyökkääjä Michael Keränen purkivat sopimuksensa, jolloin pelaajasta tuli työtön.

Muutamaa viikkoa myöhemmin Keränen ja Ilves ilmoittivat tehneensä pelaajasopimuksen, jolloin Keräselle löytyi siis jälleen työnantaja. Tämä ei käynyt Liigalle, joka helmikuussa 2017 määräsi Ilvekselle rangaistukseksi Keräsen palkkaamisesta 100000 euron sakot.

Pelaajia edustava Suomen jääkiekkoilijat ry, tutummin pelaajayhdistys, pitää käytäntöä – tietenkin – kilpailulainsäädännön vastaisena. Onko tilanne lainvastainen, sen ratkaisee Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV), joka otti Liigan käytännön käsittelyynsä jo maaliskuun lopussa 2017.

Aikaa käsittelyn aloittamisesta on siis kulunut jo lähes kaksi ja puoli vuotta.

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kertoo istuneensa tänä aikana 2–3 palaverissa viraston kanssa.

”Juristimme kysyy heiltä usein, että milloin päätös saadaan. Viime loka–marraskuussa sitä lupailtiin, sitten keväällä taas. Toivottavasti nyt syksyllä päätös viimein tulee.”

KKV tähtää siihen, että päätös valmistuu syksyn aikana, kertoo KKV:n kilpailuvastuualueen tutkimuspäällikkö Hannu Raatikainen HS:lle.

Ehkä on hyvä merkki, että KKV:llä kestää kauan, sillä silloin päätöksen voidaan olettaa olevan hyvin valmisteltu ja kunnolla perusteltu.

Jos KKV päätyy siihen, että pelaajamarkkinoiden tilanne on lainvastainen, se voi esittää seuraamusmaksua, joka viedään edelleen markkinaoikeuden päätettäväksi.

Pelaajien ja yleisön kannalta seuraamusmaksua olennaisempaa olisi kuitenkin kartellin purkaminen, ja suomalaisten pelaajien vapaa työllistyminen Suomessa.

KHL alkaa 1. syyskuuta. Liiga alkaa 12. syyskuuta.  

Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Teemu Pukki -hysteria saa lisää kierroksia, maalintekijä sai suomalaisen kannustuslaulun: ”Haluaisin tämän nimenomaan stadionlaulantaan”

 2. 2

  Suomalaisilla laiha saalis NHL:n harjoituspeleissä, vain yksi pelaaja sai syöttöpisteen

 3. 3

  Span radalla vakavasti loukkaantunut F2-kuljettaja Juan Manuel Correa taistelee edelleen aikaa vastaan

 4. 4

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 5. 5

  Kaapo Kakon ja Jack Hughesin odotettu kohtaaminen ei toteutunutkaan, mutta Hughes näytti olevan hurjassa vireessä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 2. 2

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 3. 3

  A historical photograph of Teemu Pukki in his first team debut: The crowd was boozing heavily as the 15-year-old ran onto the pitch

 4. 4

  Taitoluisteluliiton puheenjohtaja kiistää Kiira Korven kovat väitteet lajikulttuurista

 5. 5

  Tim Murray oli jo ryhtynyt toimistorotaksi, kunnes sai yllätys­tarjouksen Suomesta: täältä löytyi myös vaimo ja ykkös­vahdin paikka

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 2. 2

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 3. 3

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 4. 4

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 5. 5

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sudet raatelivat neljä lammasta hengiltä Kouvolassa – Poliisi: eläimet lopetettava ihmisille mahdollisesti vaarallisina

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  7. 7

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  8. 8

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  9. 9

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  10. 10

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää