Mariliisa Salmi opettaa ”likoille” elämää

Naisten lentopallomaajoukkueen johtaja Mariliisa Salmi oli pelaajana ja kapteenina mukana 30 vuotta sitten, kun Suomi pelasi edellisen kerran EM-turnauksessa. Huippuaikoinaan hän olisi mahtunut passariksi myös Yhdysvaltojen maajoukkueeseen.

Julkaistu: , Päivitetty:

Vanhan sanonnan mukaan kukaan ei kiellä suuria haaveilemasta.

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen johtaja Mariliisa Salmi haaveilee sellaisesta käänteestä työurallaan, että kenties kovin monelle hänen ikäiselleen vastaava ei juolahtaisi mieleen.

”Olen muutaman vuoden haaveillut siitä, että menisin Yhdysvaltojen yliopistosarjaan valmentamaan. Kohta tulee ikäkin eteen, mutta se on sellainen … en nyt tiedä, onko se käännettävä kortti. Mutta jos jokin hyvä tilaisuus tulisi, voisi vaikka lähteä kokeilemaan nyt, kun olen saanut lapset maailmalle”, sanoo syyskuussa 55 vuotta täyttävä Salmi, joka tunnetaan lempinimellä Maikki.


 

”Pelaamisen jälkeen ei ole ollut oikeastaan mitään rakoa, että en olisi ollut tekemisissä lentopallon kanssa.”

Salmen tapauksessa haaveen ympärillä on tuhti annos realismia. Hän on suorastaan ikoninen hahmo suomalaisessa lentopallossa, mutta ennätykselliset 235 maaottelua passarin tontilla sisältäneen pelaajauransa perustan hän rakensi nimenomaan Yhdysvaltojen yliopistosarjassa (NCAA).

Vähän päälle kaksikymppisenä (1985–1988) Salmi pelasi hienolla menestyksellä mormonien yliopistona tunnetun Brigham Youngin joukkueessa, joka oli maan parhaita. Vuonna 1986 hänet valittiin NCAA:n kovimman tason eli ykkösdivisioonan Vuoden pelaajaksi.

Salmi arvioi olleensa tuolloin sen tasoinen passari, että olisi mahtunut Yhdysvaltojenkin maajoukkueeseen.

Vuonna 2011 Salmi nimettiin Brigham Youngin urheilun Hall of Fameen eli kunniagalleriaan. Hän ei ole kuitenkaan mormoni.

Salmi pitää valintaa Vuoden pelaajaksi uransa arvokkaimpana henkilökohtaisena saavutuksena, ja hänet tunnetaan ja muistetaan Yhdysvaltojen lentopallopiireissä edelleen.

Siellä NCAA edustaa lajin huippua, koska ammattilaisliigoja ei ole.

”Kyllä minulla on suhteita, ainakin omaan kouluun. Tunnen valmentajia. En ole vielä ottanut kontaktia, mutta katsotaan. Siellä on korkeimmalla tasolla aika paljon naisia valmentajina sekä lento- että koripallossa”, sanoo Salmi, joka seuraa tiiviisti myös NCAA:n lentopalloa.

Pelaajauransa jälkeen Salmi on vaikuttanut suomalaisessa lentopallossa monessa roolissa, myös juniori- ja aluevalmentajana. Ammatiltaan hän on fysioterapeutti, mutta hänellä on myös lentopallovalmentajan ammattitutkinto.

”Pelaamisen jälkeen ei ole ollut oikeastaan mitään rakoa, että en olisi ollut tekemisissä lentopallon kanssa. Nautin tästä tosi lujaa. Kai tämä on selkärangassa.”

Salmea on kysytty naisten kotimaiseen liigaan valmentajaksi, mutta tarjoukset ovat tulleet hänen mielestään turhan kaukaa kotoa, joka sijaitsee Kauhajoella.

NCAA:n jälkeen Salmi lähti ensimmäisenä suomalaisena naisena lentopallon ammattilaiseksi, ensin Norjaan ja vuoden jälkeen Ranskaan.


 

”Yritän opettaa likoille myös elämää, vaikka osa rupeaa olemaan konkareita.”

Ulkomaisen uran katkaisi se, että Salmi halusi palata kotimaahan ollakseen lähellä isoäitiään, joka sairasti. Isoäiti oli kasvattanut Salmen ja hänen veljensä, koska sisarusten vanhemmat kuolivat noin vuoden välein toisistaan Salmen ollessa alle kouluikäinen.

”Italiaan olisin päässyt siinä vaiheessa, mutta jäin Suomeen. Silloin olin ollut jo kuusi vuotta maailmalla.”

Perhe-elämässään Salmi on jäänyt leikillisesti 1–3-tappiolle koripalloa vastaan. Tytär Ninni Salmi on pelannut viime vuodet koripalloa Yhdysvalloissa urheilustipendillä. Poika Perttu Salmi voitti viime vuonna koripallon Suomen mestaruuden Karhu Basketin joukkueessa.

Myös Salmen puoliso on koripallomiehiä.

”Ninni oli lentopallossa mukana muutaman vuoden, mutta kerran harjoituksissa hän heitti juomapullon seinään ja sanoi, että tämä on typerä laji. Se loppui siihen.”

Suomen naiset pelaavat nyt 30 vuoden tauon jälkeen EM-turnauksessa. Joukkueessa on vain yksi ihminen, joka tietää, millaista on pelaaminen tällä tasolla. Hän on joukkueenjohtaja Salmi, joka pyöritti kapteenina Suomen joukkueen peliä vuoden 1989 turnauksessa.

Koska Salmella on vankkaa pelaaja- ja valmennuskokemusta, hänellä on annettavaa joukkueelle muutenkin kuin joukkueenjohtajan juoksevien asioitten kautta.

”Pitää aina vähän haistaa, koska avaa suunsa. Totta kai valmentajien kanssa on puhuttu asioita, ja passareille tulee annettua vinkkiä. Sellaisia pieniä asioita”, sanoo Salmi, joka on tuntenut maajoukkueen nykyisen ykköspassarin Kaisa Alangon siitä lähtien, kun tämä oli 13-vuotias.

Salmi huomauttaa, että kyse ei ole vain lentopallosta.

”Yritän opettaa likoille myös elämää, vaikka osa rupeaa olemaan konkareita. Annan vinkkejä, koska emme me vie vain sitä urheilua eteenpäin. Jos joku töppää jossain, unohtaa vaikka jotain, niin kyllä siitä annetaan palautetta. Yritän tehdä heistä myös hyviä kansalaisia. Olen joukkueessa enemmän mukana tavallaan pelaajana kuin joukkueenjohtajana.”

Harjoituksissa Salmi on jopa antanut välillä passejakin.

”Se oli ihan hauskaa. Silloin passarit olivat molemmat puntilla.”

On luonnollista, että 30 vuodessa naisten lentopallo Euroopan huipulla on muuttunut.

”Pelaajat ovat urheilullisempia ja monitaitoisempia. Nykyään on toki enemmän erikoistumista, kun on vastaanottajat ja libero. Tietysti fyysisyys on kehittynyt. Palloa lyödään kovempaa ja korkeammalta. Pomppua ja nopeutta on enemmän, kaikki on mennyt vähän eteenpäin.”

Lentopallo on tunnetusti pitkien ihmisten peli. Salmen mukaan joukkueen keskipituus ei ole juurikaan muuttunut 30 vuodessa.

Salmi lähtee hymyillen mukaan ajatusleikkiin, kun häneltä kysyy, miten hän pärjäisi nykyään sellaisena passarina, jollainen hän oli parhaina vuosinaan.

”Kyllä varmasti pärjäisin. Ei laji niin paljon ole mennyt eteenpäin. Itseluottamus on kohdillaan”, hän virnuilee.

Passarina Salmi sanoo olleensa aggressiivinen.

”Se tarkoittaa, että tein omia ratkaisuja, esimerkiksi peippejä. Se oli tietysti sitä aikaa. Meidän nykypassarimme passaavat koko ajan eivätkä tee toisesta kosketuksesta peippejä. Jos niitä ei hirveästi tule, se on helpompi lukea.”

Joukkueenjohtajana Salmi hoitaa kentän ulkopuolisia käytännön asioita, joihin kuuluvat muun muassa matkustukset, kuljetukset, ruokailut ja aikataulut.

”Menen aina vähän edellä asioita ja yritän katsoa, että kaikki on kunnossa. Tavallaan tunnin tai kaksi edellä muita. Pyykinpesuasioissa tytöt ovat itse aktiivisia ja hoitavat ne itse. Naisten joukkueessa arki rullaa jotenkin helpommin. Nämä pelaajat on opetettu niin hyvin”, Salmi naurahtaa.

Suomen avausvastustaja on maailmanmestari Serbia

Kun Mariliisa Salmi johti 30 vuotta sitten kapteenina ja passarina Suomen naisten peliä EM-kisoissa, menestys jäi vaatimattomaksi. Erävoittoja kertyi vain yksi, ja loppusijoitus oli 12:s eli viimeinen.

Nyt joukkueenjohtajana Salmi odottaa parempaa menestystä.

”Vastus tulee maailman huipulta meidänkin lohkossa. Kiva nähdä, miten pärjätään ihan maailman huippuja vastaan. Toivon, että haastamme tosissaan. Odotan, että pääsemme alkulohkosta jatkopeleihin”, Salmi sanoo.

Suomi pelaa A-lohkon ottelunsa Turkin Ankarassa 23.–29. elokuuta.

Vastustajat ovat viime vuoden syksyllä viimeksi päivitetyn Euroopan rankingin ykkönen Serbia, Turkki (5:s), Kreikka (28:s), Ranska (16:s) ja Bulgaria (8:s). Lohkon neljä parasta pääsee jatkopeleihin.

Suomen rankingsijoitus on 19:s. Avausvastustaja Serbia on myös maailmanrankingin ykkönen, hallitseva maailmanmestari viime vuodelta sekä Euroopan mestari kahden vuoden takaa.

”Kreikka ja Ranska ovat meidän päävastustajamme”, Salmi sanoo tarkoittaen, että noiden kahden maan kanssa Suomi kamppailee jatkopaikasta.

EM-urakan verryttelynä Suomi pelasi kolme ottelua Slovakiaa vastaan, joka on yksi D-lohkon joukkueista ja Euroopan rankingissa kolme sijaa Suomen edellä. Tuloksena oli yksi voitto ja kaksi tappiota.

Kolmen viime kesän aikana Suomi on pelannut päävalmentaja Tapio Kangasniemen johdolla 52 ottelua voittaen niistä 32 eli 61,5 prosenttia. Joukkoon mahtuu eteneminen Euroopan liigan finaaliin 2017 sekä Kultaisen liigan neljän joukkueen loppupeleihin 2018.

Suomen ottelut alkulohkossa

23.8. 17.00 Suomi–Serbia

24.8. 19.30 Suomi–Turkki

25.8. 19.30 Suomi–Kreikka

27.8. 17.00 Suomi–Ranska

29.8. 17.00 Suomi–Bulgaria

Mahdolliset jatkopelit 1.–8.9. Ankara / Budapest

Yle näyttää Suomen ottelut suorina.

Suomen pelaajat

Passarit: Kaisa Alanko VB Nantes, Ranska (93 maaottelua), Katja Kylmäaho Hämeenlinnan Lentopallokerho (36).

Hakkuri: Piia Korhonen Dresdner SC, Saksa (69).

Keskipelaajat: Michaela Madsen RC Cannes, Ranska (40), Laura Pihlajamäki VC Wiesbaden, Saksa (117), Anna Czakan LP Viesti (7), Roosa Laakkonen Evreux VB, Ranska (58).

Yleispelaajat: Saara Esko VaLePa (109), Noora Kosonen VDK Gent, Belgia (70), Suvi Kokkonen Hämeenlinnan Lentopallokerho (55), Emmi Riikilä Hämeenlinnan Lentopallokerho (9), Salla Karhu LiigaPloki (67).

Liberot: Roosa Koskelo MTV Stuttgart, Saksa (40), Tiiamari Sievänen LP Kangasala (30).

Korjaus 23.8. klo 10.05: Salmi pitää valintaa Vuoden pelaajaksi uransa arvokkaimpana henkilökohtaisena saavutuksena, ei nimeämistä Hall of Fameen.

Kuka?

Mariliisa Salmi


 54-vuotias, syntynyt syyskuussa 1964.

 Kotipaikka Kauhajoki.

 Naimisissa, kaksi aikuista lasta.

 Ammatiltaan fysioterapeutti.

 Suomen naisten lentopallomaajoukkueen joukkueenjohtaja.

 Suorittanut lentopallovalmentajan ammattitutkinnon, valmentanut juniori- ja aluejoukkueita, tyttöjen maajoukkueissa eri rooleissa.

 Pelaajauralla 235 maaottelua (naisista eniten Suomessa), toimi pitkään maajoukkueen kapteenina, voitti viisi Suomen mestaruutta Vaasan Vasamassa, Yhdysvaltojen yliopistosarjan ykkösdivisioonan vuoden pelaaja 1986, ammattilaisena Norjassa (mestaruus) ja Ranskassa (hopeaa), valittiin Suomessa kolme kertaa vuoden naislentopalloilijaksi.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Teemu Pukki -hysteria saa lisää kierroksia, maalintekijä sai suomalaisen kannustuslaulun: ”Haluaisin tämän nimenomaan stadionlaulantaan”

 2. 2

  Suomalaisilla laiha saalis NHL:n harjoituspeleissä, vain yksi pelaaja sai syöttöpisteen

 3. 3

  Span radalla vakavasti loukkaantunut F2-kuljettaja Juan Manuel Correa taistelee edelleen aikaa vastaan

 4. 4

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 5. 5

  Kaapo Kakon ja Jack Hughesin odotettu kohtaaminen ei toteutunutkaan, mutta Hughes näytti olevan hurjassa vireessä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 2. 2

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 3. 3

  A historical photograph of Teemu Pukki in his first team debut: The crowd was boozing heavily as the 15-year-old ran onto the pitch

 4. 4

  Taitoluisteluliiton puheenjohtaja kiistää Kiira Korven kovat väitteet lajikulttuurista

 5. 5

  Tim Murray oli jo ryhtynyt toimistorotaksi, kunnes sai yllätys­tarjouksen Suomesta: täältä löytyi myös vaimo ja ykkös­vahdin paikka

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 2. 2

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 3. 3

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 4. 4

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 5. 5

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sudet raatelivat neljä lammasta hengiltä Kouvolassa – Poliisi: eläimet lopetettava ihmisille mahdollisesti vaarallisina

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  7. 7

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  8. 8

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  9. 9

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  10. 10

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää