Pidä pönttö puhtaana, äläkä päädy Seiskaan

HS selvitti, miten eriskummallisista asioista seurat sakottavat urheilijoitaan. Monilla seuroilla on häiriötekijöiden kitkemiseksi ja pelaajien hillitsemiseksi omat sakotussysteeminsä, jossa erimielisyyksiä voidaan ratkoa jopa sisäisissä ”oikeudenkäynneissä”.

Julkaistu: , Päivitetty:

Unohtuneet tai vääränmerkkiset varusteet, myöhästymiset sekä väärään aikaan soivat puhelimet eivät kuulu asioihin, joita ammattimaisesti toimivat joukkueet kaipaavat arkeensa.

Monilla joukkueilla on häiriötekijöiden kitkemiseksi oma sakotussysteeminsä, jossa erimielisyyksiä voidaan ratkoa jopa sisäisissä ”oikeudenkäynneissä”.

Sakkokassat ovat olemassa sekä pelaajien paimentamiseksi että pienten lisätulojen keräämiseksi. Pelaajien omien kurinpitomenetelmien yllä leijuu varjeltu ja myyttinen maine, mutta millaisia nämä järjestelmät oikeasti ovat?

HS raottaa salaperäisyyden verhoa tutustumalla viiden eri lajin sakotuskäytäntöihin.


 

”Kyllähän jokainen jätkä totta kai nauttii, jos joku saa vähän sakkoja.”

Jääkiekon KHL:ssä pelaavan Jokerien kokenut puolustaja Sami Lepistö kertoo joukkueensa sakkolistan olevan ”aika lailla peruskamaa”: aikatauluissa pysymistä, pukukopin siistinä pitämistä ja tiettyjen sääntöjen noudattamista.

”Lähinnä sakkokassa on olemassa sen takia, että pidetään homma ruodussa ja jätkät ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mutta kyllähän jokainen jätkä totta kai nauttii, jos joku saa vähän sakkoja.”

Pukukoppi on joukkueelle pyhä asia, käytännössä kuin toinen koti. Varusteet eivät loju missä sattuu, eikä pyykkejä unohdella pitkin poikin. Puhtautta vaalitaan kopin kaikissa tiloissa, myös wc:ssä.

”Jos jätät kauheat jarruraidat pönttöön, niin kyllä siitä tulee hölmöilysakko”, sanoo jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan HIFK:n sakkokenraali Matias Hänninen.


 

”Jos esimerkiksi joudut Seiska-lehteen, niin siitä joutuu maksamaan pienen sakon.”

Sakkosummat vaihteleva tiettyjen hölmöilysakkojen muutamasta eurosta hyvinkin korkeisiin summiin. Hänninen lupaa avata yhden kalliiksi tulevan hassuttelusakon nimellä kulkevan maksumääräyksen taustan.

”Olemme kuitenkin IFK, ja HJK on pahin vihollisemme. Jos siirtyy HJK:hon, niin siitä joutuu pulittamaan vähän isomman, ihan nelinumeroisen summan. Se on iso, iso, iso sakko.”

”Pitää miettiä, miten asia hoidetaan, jos tämmöinen tilanne tapahtuu joskus. Laitetaanko mustapukuiset äijät perimään sitä sakkoa”, Hänninen jatkaa.

Jalkapallo-HIFK:n sakkolistalta löytyy muutenkin värikkäitä syitä sanktioille.

”Jos esimerkiksi joudut Seiska-lehteen, niin siitä joutuu maksamaan pienen sakon. Tuossa aiemmin oli muutama äijä silloin tällöin Seiskassa, niin siksi otimme sen tuohon meidän sakkokassaan. Siitä saa hyvät rahat ja hyvää huumoria.”


 

”Mielestäni se oli ihan hauska ja opettavainenkin juttu, kun ostaa viidellekymmenelle pelaajalle jätskit.”

Amerikkalaisen jalkapallon suomalaisella kestomenestyjällä Helsinki Roostersilla ei ole lainkaan sakkokassaa.

”Toiminta ja harjoittelu perustuvat meillä siihen, että ollaan ajoissa paikalla oikeissa varusteissa ja toimitaan oikein eli mahdollisimman ammattimaisesti”, joukkueen kapteenistoon kuuluva Santtu Äyräväinen kertoo.

”Olemme luoneet vastuullisen ilmapiirin, joka on niin ammattimainen kuin näillä puitteilla on mahdollista, ja jossa jokainen vastaa itsensä lisäksi myös toisista. Kaikilla on selkeä tavoite – kaikki haluavat voittaa ja menestyä.”

Äyräväisen erikoisin sakkokassamuisto liittyy hänen entiseen seuraansa Porvoon Butchersiin.

Pelaajan henkilökohtainen rangaistus tuo joukkueelle 15 jaardia huonomman kenttäaseman, eikä turhautunutta hölmöilyä katsella hyvällä. Butchersissa rangaistus jätti kuitenkin lopulta hyvän maun suuhun.

”Silloin oli koko joukkueelle jätskit velkaa. Mielestäni se oli ihan hauska ja opettavainenkin juttu, kun ostaa viidellekymmenelle pelaajalle jätskit. Siinä oli oma tekemisensä.”


 

”Sitten meillä oli joskus aikaisemmin ihan semmoinen [sakko] kuin yleispaska.”

Naisten Superpesiksessä pelaavalla Hyvinkään Tahkolla on sakkokassan sijaan käytössään hupikassa. Pelaajat siirtävät sinne kuukausittain pienen, yhteiseen hyvään käytettävän rahasumman, kapteeni Essi Ritola kertoo.

Sakkokassaan hän tutustui entisessä seurassaan Lappajärven Veikoissa. Siellä pelillisistä asioista sakottaminen päättyi ennen viime kautta, kun aiemmin mokansa joutui tunnustamaan itse laittamalla sakkokassaan sovittu kolikko tai seteli.

”Sitten se muuttui jossain kohtaa siihen, että ruvettiin käräyttämään joukkuekavereita eli se meni vähän stalkkaamiseksi ja kyyläämiseksi, eikä aina ehkä keskitytty ihan siihen olennaiseen eli peliin.”

Pelillisistä syistä annettavat sakot liittyvät kopinnostopalojen kaltaisiin huonoihin lajisuorituksiin.

”Ja jos tulee joku merkkivirhe tai niin sanottu aivokuolema, eli ei ole oikein ollut jossain tietyssä tilanteessa pelissä mukana tai on jäänyt haahuilemaan jonnekin, saa sakkoa”, Ritola sanoo.

”Sitten meillä oli joskus aikaisemmin ihan semmoinen [sakko] kuin yleispaska. Eli olet ollut pelissä ihan onneton. Siitä tuli vähän isompi sakko sitten.”


 

Pykälää ei koskaan tarvinnut soveltaa käytäntöön, mutta sen mukaan otteluun lähdöstä myöhästynyt pelaaja joutuu ottamaan bussin kiinni taksilla.

Korisliigan helsinkiläisjoukkueella Seagullsilla ei ollut viime kaudella sakkokassaa. Kokenut Tuukka Kotti kertoo toissa kauden sakkokassan olleen ”ihan ok systeemi”.

”Siinä oli semmoisia, että jos myöhästyy tai unohtaa treenikamat eli tämmöisiä huolimattomuuteen liittyviä perusjuttuja.”

Jo 19 vuotta maajoukkueeseen kuuluneen Kotin mukaan Susijengissä ei ole koskaan ollut tarvetta sakkokassalle, eikä hän Italiassa ja Saksassa pelatessaankaan osunut joukkueisiin, joissa olisi ollut käytössä sellainen.

Eräältä seuraltaan hän kuitenkin sai Italiassa kattavan sääntölehtiön.

”Siinä oli aika paljon kaikennäköistä. Sanotaan näin, että se oli hyvin poikkeuksellinen kaikista niistä seuroista, ja yksi pykälä on jäänyt vahvasti mieleen.”

Pykälää ei koskaan tarvinnut soveltaa käytäntöön, mutta sen mukaan otteluun lähdöstä myöhästynyt pelaaja joutuu ottamaan bussin kiinni taksilla.

”Mitä enemmän myöhästyt, sitä pidemmän matkan joudut ottamaan kiinni ja maksat virheestäsi sitä kautta. Tätä ei onneksi koskaan tapahtunut kenellekään, mutta semmoinen meillä oli merkattu kirjaan.”


 

Mikäli pelaaja erehtyy saapumaan pukukoppiin pitkissä kalsareissa, ne leikataan palasiksi.

Kiekkoilevan Suomen kenties tunnetuin pukeutumiskoodi liittyy HIFK:hon ja pitkiin kalsareihin. Mikäli pelaaja erehtyy saapumaan pukukoppiin pitkissä kalsareissa, ne leikataan palasiksi. Jokereissa samaa sääntöä ei ole käytössä.

”Tässä on niin vähän stadilaisia, että se ei varmaan mene enää läpi. Totta kai siitä saa kopissa kuulla, jos päällä on jotain erikoista eli siitä saatetaan sanoa, mutta siitä ei tule sakkoa”, Sami Lepistö kertoo.

Urheilun viikkolehti Urheilusanomat eli nykyinen Urheilulehti kertoi vuonna 2013 Legendan jäljillä -palstallaan, että Jokereissa pystyi takavuosina hankkimaan kausikortin suihkussa virtsaamiseen.

Kyseisestä toimenpiteestä määrätyt sakot pystyi siis hoitamaan jo ennakkoon kertalaskutuksella.

Kausimaksuilla pystyi myös kuittaamaan wc-pöntön puhdistuksen niin sanotun takalaittoman jälkeen tai maksamaan huoltajille etukäteen varusteiden järjestelystä pukukopissa.

”Meillä ei ole nyt mitään tuommoisia. Huoltajia tipataan aina muutenkin siitä, että he hoitavat kamat kuntoon”, Lepistö kuvailee nykytilannetta.

Perussakkoja värikkäämpiä tarinoita Lepistöltä on turha kaivaa hänen NHL- ja KHL-vuosiltaan. Puolustaja ei muista – tai ainakaan tunnusta – saaneensa erikoisia sakkoja.

”Jossain joukkueessa on ollut tiukempaa se homma, mutta meillä on ihan hyvä meininki. Ei liian totista, mutta kuitenkin homma pysyy ruodussa.”

Sakot voi joissain joukkueissa suorittaa myös ”yhdyskuntapalveluna” esimerkiksi laittamalla muiden pelaajien varusteita kuivumaan. Käytössä voi olla myös vaikkapa laulurangaistusta tai bussin siivoamista.

Toisaalta perusasioita, kuten juomapullojen kantamista, ei edes pidetä rangaistuksena Roosters-leirissä.

”Enemmänkin se on ryhmän paine sitä kohtaan, että meillä on taustoilla paljon henkilöitä auttamassa. Kukaan ei saa palkkaa, niin se on myötätuntoa heitä kohtaan, koska he tekevät duunia hyväksemme”, Santtu Äyräväinen toteaa.

 

”Yleensä muistamme niitä, jotka ovat olleet jeesaamassa joukkuetta vapaaehtoispohjalta tai sitten potti on käytetty johonkin joukkueen yhteiseen tekemiseen. Menty syömään tai muuta kauden jälkeen”

Rangaistukset voivat tietyissä tapauksissa koskea koko joukkuetta. Esimerkiksi jokainen HIFK:n pelaaja joutuu maksamaan sakkokassaan tietyn summan, mikäli pallo häviää.

Liian tunnollinenkaan ei kannata olla – sakkoja voi saada siitäkin, ettei saa sakkoja.

”Ehdottomasti. Vaikka en kannustakaan ketään ottamaan sakkoja, niin aina kannattaa pieni sakko ottaa. Eli jos et hölmöile, niin tavallaan sekin on sitä hölmöilyä, ja joudut maksamaan siitäkin”, sanoo Matias Hänninen.

Ulkopuoliset voivat kokea joukkueen sisäisen, yhteishenkeä lujittavan ja pyörät pyörimässä pitävän sakotussäännön erikoiseksi. Silloin kannattaa muistaa, että rahat palautuvat takaisin pelaajille eri muodossa.

”Jos menemme syömään tai ostamme saunaillan eväät, Coca-Colat, sipsit ja tämmöiset, niin ne menevät sakkokassasta”, Hänninen kertoo esimerkin.

”Yleensä muistamme niitä, jotka ovat olleet jeesaamassa joukkuetta vapaaehtoispohjalta tai sitten potti on käytetty johonkin joukkueen yhteiseen tekemiseen. Menty syömään tai muuta kauden jälkeen”, Tuukka Kotti lisää.

Tausta

Viralliset sakot


 Urheilijat voivat joutua maksamaan joukkueiden sisäisten sakkokassojen lisäksi myös virallisia ”sakkoja”.

 Esimerkiksi jääkiekon Liigassa työnantaja saa pidättää pelaajalle maksettavasta kausipalkasta tietyn rahamäärän, jos pelaajalle määrätään Liigan kurinpitomenettelyssä vähintään kahden ottelun pelikielto.

 Jos pelaaja saa kauden ensimmäisen kahden ottelun pelikieltonsa, pidätettävä rahamäärä on 2/180 osaa eli 1,1 prosenttia palkasta. Kolmen ottelun pelikiellossa summa on 3/180 osaa, neljän ottelun 4/180 osaa ja niin edelleen.

 Toinen kahden ottelun pelikielto kasvattaa pidätettävän rahamäärän osuuden 2/120 osaan eli 1,7 prosenttiin palkasta.

 Kolmas tai useampi kahden ottelun pelikielto kasvattaa pidätettävän rahamäärän osuuden 2/60 osaan eli 3,3 prosenttiin palkasta.

 Palkasta pidätetyt summat toimitetaan Liigalle, joka kohdistaa näin saamansa varat Liigan alumnitoiminnan tukemiseen sekä opinto-ohjaajan palkkaukseen.

Lähde: Jääkiekon SM-liiga Oy:n ja Suomen Jääkiekkoilijat ry:n pelaajasopimus 2018–2020.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Mies otti kiinni palavasta talosta heitettyjä pikkulapsia ja sivalsi jäätävästi NFL-tähteä, pelaajalta tyylikäs vastaus

 2. 2

  Nyrkkeilijän luultiin kuolleen kehässä saatuihin vammoihin, olikin serkkunsa lisenssillä otellut mies

 3. 3

  Lionel Messin valinta vuoden parhaaksi oli kapeakatseinen ja kertoo tylystä tosiasiasta

 4. 4

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 5. 5

  Salibandymaajoukkue laihtui yhdessä kesässä ”40 voi­pakettia”: Valmennus­guru kertoo, miksi rautainen fysiikka on palloilu­lajeissa yhä tärkeämpää

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä Valioliiga-kauden noloin filmaus? Arsenal-puolustaja puskee omaa kättään yrittäessään saada vastustajalle korttia

 2. 2

  Mies otti kiinni palavasta talosta heitettyjä pikkulapsia ja sivalsi jäätävästi NFL-tähteä, pelaajalta tyylikäs vastaus

 3. 3

  Salibandymaajoukkue laihtui yhdessä kesässä ”40 voi­pakettia”: Valmennus­guru kertoo, miksi rautainen fysiikka on palloilu­lajeissa yhä tärkeämpää

 4. 4

  Juha Miedon elämäkerta paljastaa, millaisen näytöksen Kurikan jätti antoi ”doping-rouvalle”

 5. 5

  Ruotsalainen huippuratsastaja joutui kohun keskelle hevosen haitallisesta ratsastuksesta: nyt hän korostaa lempeää yhteistyötä hevosen kanssa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 2. 2

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 3. 3

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 4. 4

  Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

 5. 5

  Winnipegin päävalmentaja keskeytti toimittajan piikitelläkseen Patrik Lainetta

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Britannian korkein oikeus: Boris Johnson toimi laittomasti jäädyttäessään parlamentin – yksimielinen päätös on kova isku hallitukselle

  2. 2

   Ammattivarkaat pesiytyivät yliopiston pääkirjastoon: Tavarat lähtevät niin nopeasti, ettei kukaan ehdi huomata mitään

  3. 3

   Trump pilkkasi Greta Thunbergiä, Fox Newsin kommentaattori meni haukkumisessa pidemmälle ja kanava joutui pyytämään anteeksi

  4. 4

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Eurojackpot-jättipotin myyneen Siilinjärven K-kaupan yrittäjät lopettavat kauppiaina: ”Otamme yrittäjä­urallamme aikalisän”

  6. 6

   Sähkön vaaroilla ja kasvaimilla pelottelu hämmensi lapsia Käpylässä: ”En arvosta, että lapsille puhutaan vaihtoehtoisista totuuksista”

  7. 7

   Neulanvaihtopisteen naapurissa ravintolaa pyörittävä Ari Lahikainen pelkää henkensä edestä Itäkeskuksessa: Yritti myydä ravintolan Helsingille

  8. 8

   Rahanpesuskandaalissa ryvettyneen Danske Bankin Viron-konttorin entinen johtaja katosi kotoaan Tallinnassa

  9. 9

   Google voitti EU:n tuomioistuimessa kiistan oikeudesta tulla unohdetuksi

  10. 10

   Miehen epäillään lyöneen tuntematonta teräaseella silmään bussipysäkillä Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä liikkuu mies, joka ajaa jatkuvasti ylinopeutta, mutta poliisi on voimaton

  3. 3

   Trump pilkkasi Greta Thunbergiä, Fox Newsin kommentaattori meni haukkumisessa pidemmälle ja kanava joutui pyytämään anteeksi

  4. 4

   Greta Thunberg YK:n ilmastohuippu­kokouksessa: ”Muutos on tulossa, halusitte tai ette”

  5. 5

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keskustan läpi

  6. 6

   Metsä­hallituksen pää­johtaja irtisanoutui elämän­tilanteensa vuoksi, mutta sai silti 200 000 euron lähtörahat

  7. 7

   Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  8. 8

   Lentokoneen ilma on erilaista ja se lisää riskiä vakavaan sairauskohtaukseen – Näillä kymmenellä tavalla lentäminen rasittaa kehoa

  9. 9

   Neste sanoo maksaneensa vahingossa liki kuusi vuotta palkkaa ex-johtajalleen

  10. 10

   Varttipasta ja laiskottelijan lasagne – Viisi reseptiä, jotka ratkaisevat arki-illan ruokapulmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä liikkuu mies, joka ajaa jatkuvasti ylinopeutta, mutta poliisi on voimaton

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keskustan läpi

  9. 9

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää