Urheilu

Ruotsi vei maaottelut, mutta naisten pika-aidat tarjosi jälleen ilonaihetta suomalaisille: Annimari Korte juoksi kovien treenien välissä maaotteluvoiton

Kim Amb heitti voittoon ensimmäisellä yrityksellään, joka kantoi 85,89.

Tukholma.

Miehet: Ruotsi–Suomi 228–181, naiset: Ruotsi–Suomi 217,5–192,5

Ruotsi oli tyly isäntä Suomelle yleisurheilumaaottelussa Tukholmassa. Sinikeltainen joukkue vei lopulta vahvan sunnuntain turvin selkeän voiton sekä miesten että naisten puolella. Miehissä lukemat olivat 228–181 ja naisissa 217,5–192,5. Ero oli niin selvä, että viimeiset lajit jäivät liki kosmetiikaksi.

Suurin ilonaihe suomalaisittain oli tältä kesältä tuttuun tapaan naisten 100 metrin aidat. Ajan 12,85 juosseen Annimari Kortteen johdolla Suomi otti kolmoisvoiton. Kisan kakkosen Nooralotta Nezirin aika oli 12,92 ja kolmanneksi ehtineen Reetta Hurskeen 13,09.

”Teknisesti juoksu oli hyvä. Ei täydellinen, eikä kunnon rytmiä ollut missään vaiheessa. Näyttää hyvältä viimeisiä kisoja ajatellen”, Korte sanoi.

Korte juoksi Ruotsi-ottelun kovan harjoitusjakson keskellä. Ennen kisaviikonloppua Korte kertoi valmentajansa ehdottaneen kilpailun väliin jättämistä, mutta Korte ei ehdotukseen suostunut. Harjoitusjakson kovuutta vasten peilattuna Korte oli aikaansa tyytyväinen.

”Valmentaja olisi halunnut tehdä pidemmän treenijakson, mutta päätimme, että tämä menee treenijakson ohessa. Tässä ei ole levätty yhtään tällä viikolla. Joka päivä on ollut kova treeni. Eilenkin”, Korte kertoi viime aikojen ohjelmastaan.

Korte kertoi myös valmistautuneensa kisaan uudella tavalla.

”Vedin pidemmän aitavedon tuntia ennen kilpailua, ikään kuin se olisi alkuerä ja tämä kisa finaali. Selkeästi näytti toimivan. Dohassakin on vain yksi juoksu per päivä. Ei voi luottaa siihen, että olisi kaksi peräkkäistä juoksua.”

Korte edustaa Eurooppaa Yhdysvaltoja vastaan Minskissä käytävässä maaottelussa 9.–10. syyskuuta. Sen jälkeen hän suuntaa suoraan harjoitusleirille Turkkiin, josta matka jatkuu Dohaan.

Toiseksi juossut Neziri sanoi, että lauantain sadan metrin kilpailun jälkeen hän uskoi, että rahkeissa olisi varaa vielä parempaan. Neziri oli silti tyytyväinen ja sanoi, että nyt tilanne on tulosten osalta sama kuin ennen jalkavaivojen alkamista.

”Ehkä vähän näkyi, että aitajuoksutreeniä ei ole saatu tehtyä. Juoksu ei ihan tule loppuun asti. Mutta vähän aikaa sitten mietti, että joutuuko Dohan jättämään jopa väliin. Nyt pystyy juoksemaan ja on hyvä lähtökohta uuteen valmistautumiseen”, Neziri sanoi.

Kolmanneksi sijoittuneen Hurskeen arvio omasta juoksusta oli tylympi. Yli 13 sekunnin päälle painuvat ajat eivät enää tyydytä alkukauden onnistumisten jälkeen.

”Aika huono juoksuhan se oli. Ei tapahtunut mitään”, Hurske arvioi.

Viime viikonloppuna Espoossa Hurske kaatui, kun lähtö ammuttiin takaisin ja Hurske törmäsi aitaan jarrutuksen jälkeen. Törmäyksen seurauksena Hurskeella on kädessään nivelsiteen repeämä. Hurske sanoi ylävartalonsa olevan jumissa, koska kipujen takia hän varoo kättänsä jatkuvasti.

”Tällä viikolla en ole pystynyt treenaamaan. Joka paikkaan vähän sattuu ja kolottaa”, Hurske kertoi.

Ennakkoon povattu kolmoisvoitto jäi Suomen miehiltä haaveeksi yleisurheilun Ruotsi-ottelun keihäänheitossa. Ruotsin Kim Amb heitti heti ensimmäisellään 85,89 ja otti selvän voiton.

Kun Lassi Etelätalo nousi toiseksi 82,15 kantaneella viimeisellä heitollaan, näyttää selvältä, että hän on kolmas suomalainen keihäänheittäjä Dohan MM-kisoissa, joihin on jo valittu Antti Ruuskanen ja Oliver Helander.

Neljänneksi sunnuntaina jäänyt Toni Kuusela on jäämässä rannalle, vaikka on heittänyt yli valintarajan. Kuusela kertoi onnitelleensa Etelätaloa heti kilpailun jälkeen.

”Kättelin ja onnittelin Dohan-matkasta. Ei kai siinä ole kahta sanaa, että Lassi lähtee”, Kuusela myönsi.

Keihään lukemiin 79,38 heittänyt Kuusela sanoi, että Ambin tavoittelu vaikutti heittämiseen. Amb on kiusannut suomalaisia keihäspaikalla ennenkin, sillä hän voitti maaottelun myös Tampereella 2016.

”Siihen 80 metrin pintaan ensimmäinen. Sitten halusin heittää kymmenen metriä kauemmaksi, mutta heitin kymmenen metriä lyhyemmälle. Pakko oli yrittää kaikkensa, jotta ruotsalaisen voittaisi”, Kuusela tiivisti oman kilpailunsa.

Etelätalo sanoi yrittäneensä ylikovaa vauhtia sen jälkeen, kun Amb tempaisi voittoheittonsa. Se ei toiminut.

”Viimeisellä otin vähän lyhyemmällä vauhdilla”, Etelätalo sanoi parhaasta tuloksestaan.

Kolmanneksi sijoittunut Oliver Helander heitti kertoi kisan jälkeen, että olkapäärepeämä haittasi kilpailua. Hän jätti kolme heittoa heittämättä.

”Olkapää tuntui aika huonolta. Tuntui järkevämmältä jättää kolme viimeistä väliin”, Helander kertoi.

”Siinä on repeämä, joka on ollut yli vuoden tiedossa. Saa nähdä, miten kausi jatkuu tästä. Olkapää pitäisi saada parempaan kuntoon, jos meinaa heittää.”

Helander sanoi, että on luultavasti menossa tutkimuksiin.

Suomalaisia lajivoittajia sunnuntaina olivat Kortteen lisäksi Oskari Mörö 400 metrin aidoissa, Topi Raitanen 3 000 metrin esteissä, Kristian Pulli pituudessa ja Senni Salminen kolmiloikassa. Heistä Pulli teki kauden kotimaisen kärkituloksen leiskauttamalla hyppynsä lukemiin 805. Voittotulos oli viisi senttiä parempi 810, mutta siinä myötätuulta oli liikaa.

Pitkissä aidoissa voittoon ajalla 50,26 juossut Mörö sanoi, että juoksua vaikeutti takasuoralla puhaltanut puuskittainen vastatuuli. Hyvän ajan juokseminen oli sen takia vaikeaa.

Mörö on päässyt elokuussa hyvään vauhtiin, kun 50 sekuntia on jälleen alittunut tauon jälkeen.

”On ollut pääkopalle aika tärkeä vuosi. Koko ajan on kuitenkin tähdätty ensi vuoteen, kun on EM-kisat ja olympialaiset. Nyt on päässyt kansainvälisiin kisoihin käsiksi ja huomannut, että palautuu kovasta rasituksesta. Se on tärkeä signaali.”

MM-kisarajaa Mörö tavoittelee vielä kahdessa kisassa. Ensi viikon sunnuntaina hän juoksee Berliinissä. Rajanteon takaraja on 6. syyskuuta ja samana päivänä Mörö juoksee jossain kilpailussa, todennäköisesti Espanjassa.

”Käytetään Doha-kortti kuitenkin, kun hyvässä kunnossa ollaan”, Mörö sanoi.

Raitanen karkasi esteissä viimeisellä kilometrillä. Siihen asti ryhmä pysyi hyvin kasassa.

”Viimeinen tonni tuntui paremmalta kuin ne kaksi ensimmäistä. Ne olivat vähän laiskaa pomputtelua.Mennään niin paljon hiljempaa kuin mitä oma kisavauhti on”, Raitanen sanoi.

Raitasen voittoaika oli 8.46,97.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

 2. 2

  Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen loppuottelussa: ”Tämä oli yksi parhaista viikoistani”

 3. 3

  Huippuratsastaja joutui kohun keskelle hevosen haitallisesta ratsastuksesta: Nyt hän korostaa lempeää yhteistyötä hevosen kanssa

 4. 4

  Anniina Paronen ankkuroi Liedon Parmalle vihdoin SM-viestikultaa.

  Tilaajille
 5. 5

  Maailmanmestaruudella kevyt hinta, maalivahti Kevin Lankinen lensi farmiin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ferrarille kaksoisvoitto turva-autojen taajaan keskeyttämässä kisassa, Bottas ajoi viidenneksi

 2. 2

  Tähän on tultu kriisijoukkue HJK:ssa: päävalmentaja Toni Koskela ei tiedä, mikä on hänen paras joukkueensa

 3. 3

  Winnipeg laittoi tähtipuolustajansa palkattomalle pakkolomalle, Patrik Laineen tilanne voi helpottua

 4. 4

  Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen loppuottelussa: ”Tämä oli yksi parhaista viikoistani”

 5. 5

  Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat jo vuosia kohdanneet ihmisiä haudan äärellä: ”Kuolemasta ei ole ihmisillä paljon tietoa, on vain arvailuja”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 2. 2

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 3. 3

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 4. 4

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 5. 5

  Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  2. 2

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  5. 5

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  8. 8

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  10. 10

   Miki Kuusta, 30, pidetään teknologia-alan nuorena nerona, mutta itseään Slushin ja Woltin perustaja ei laske edes menestyjäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää