Huipputennis kadotti kokonaisen vuosikymmenen

Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic ja Andy Murray ovat hallinneet miesten tennistä jo yli vuosikymmenen ajan. Kukaan 1990-luvulla syntynyt ei ole vielä voittanut grand slam -turnausta. Miksi?

Julkaistu: , Päivitetty:

Tenniksen grand slam -turnausten porteilla voisi hyvinkin lukea isoilla kirjaimilla: ”Nuoret älkööt vaivautuko.”

Kaukana ovat ajat, kun 17-vuotias Mats Wilander voitti Ranskan mestaruuden tai sijoittamaton Boris Becker pyyhki kaikki tieltään Wimbledonissa 17-vuotiaana teinipoikana. Silloin elettiin 1980-lukua.

Muutos miesten tenniksessä oli valtava, kun laji siirtyi tälle vuosisadalle. Alkoi dominanssin aika, jota ei hevin tunneta missään muussa urheilussa.

Laji on pysynyt neljän pelaajan hallussa, melkeinpä omistuksessa yli vuosikymmenen. Ensin tuli Roger Federer, 38, sitten Rafael Nadal, 33, ja pian heidän jälkeen Novak Djokovic, 32, ja Andy Murray, 32.

Nelikko on kutistunut kolmikoksi, kun Murray toipuu parista lonkkaleikkauksesta ja pohtii paluutaan kaksinpeliin. Hän ehti lyödä oman merkkinsä 2010-luvun voittotilastoihin.


 

”Kukaan ei ole ollut tarpeeksi hyvä voittamaan, ja on ollut nelikko ja nyt kolmikko, joka on rikkonut suunnilleen kaikki tenniksen ennätykset.”

Tennis näyttää tehneen kadottamistempun. Yksi vuosikymmen pyyhkiytyy kovaa vauhtia pois lajin historiasta. Vieläkään kukaan 1990-luvulla syntynyt ei ole voittanut grand slam -turnausta, eikä heitä ole päässyt loppuotteluun kuin kaksi.

”On kaksi tekijää. Kukaan ei ole ollut tarpeeksi hyvä voittamaan, ja on ollut nelikko ja nyt kolmikko, joka on rikkonut suunnilleen kaikki tenniksen ennätykset”, entinen huippupelaaja Jarkko Nieminen sanoo.

Kroatian Marin Čilićillä on kunnia olla nykypelaajista nuorin, joka on voittanut tenniksen grand slam -turnauksen, ja hänkin täyttää 31 vuotta ensi kuussa. Čilić valtasi US Openin 2014, sen jälkeen ei kukaan häntä nuorempi ole voittanut.

Itävallan Dominic Thiem, 26, pelasi viime ja tämän vuoden Ranskan avoimien finaalissa, mutta hävisi – tietenkin – Nadalille. Espanjalaisen 12 mestaruutta Roland Garrosin massalla ovat sulkeneet ovet melkein kaikilta muilta.

Kanadalainen Milos Raonic, 29, sai aistia Wimbledonin keskuskentän tunnelman vuoden 2016 finaalissa, mutta Murray ei antanut hänelle erääkään.

Grand slamien finaalitilastot eivät tunne muita 1990-lukulaisia, ja kiirettä pitää, jos joku uusi pelaaja aikoo vielä ehtiä mukaan.


 

”Nuorilla peli ei ole kehittynyt niin vahvaksi, että heillä olisi vastaus niin moneen haasteeseen kuin Federerillä, Nadalilla ja Djokovicillä.”

Kauden viimeinen grand slam -turnaus, US Open, alkaa New Yorkissa maanantaina. Kaikki muut ovat haastajia paitsi Djokovic, Nadal ja Federer. Tai voisihan Federeria sanoa Djokovicin kirittäjäksi tai päinvastoin.

”Jos mennään pelianalyysin puolelle, kolmikon pelaajat ovat paljon parempia sopeutumaan erilaisiin pelityyleihin, ja tennis on paljon sopeutumista. Useilla nuorilla peli on mahtavaa, mutta jos se ei toimi, ei ole yhtä vahvaa kakkossuunnitelmaa”, Nieminen sanoo.

”Nuorilla peli ei ole kehittynyt niin vahvaksi, että heillä olisi vastaus niin moneen haasteeseen kuin Federerillä, Nadalilla ja Djokovicillä.”

Emil Ruusuvuoren valmentaja Federico Ricci näkee, ettei hukattu vuosikymmen osu tarkalleen 90-luvulle, vaan alkoi jo 1980-luvun puolella.

”Se, miksi näin kävi, on monen tekijän yhdistelmä”, Ricci sanoo.

”Valmentajat ja ihmiset pelaajien ympärillä eivät nähneet, miten tennis muuttui ja millaiseksi se meni fyysisesti, henkisesti ja teknisesti.”


 

”Tenniksestä tuli rahantekokone ja syntyi kuva, että sinne voisi päästä mukaan.”

Federerin aikakauden pelaajat eli 1980-luvun ensimmäisinä vuosina syntyneet ottivat valtavalla joukolla paikan ATP-listan sadan parhaan joukosta. Vajaa vuosikymmen myöhemmin syntyneistä vain pieni joukko eteni ylipäätään sadan joukkoon ja vielä harvemmat nousivat otsikoihin.

Juan Martin del Potron ja Čilićin jälkeen kukaan ei ole päässyt edes lähelle. He ovat viimeiset ja ovat syntyneet 1988”, Ricci sanoo.

Argentiinalainen del Potro voitti ainoan grand slaminsa US Openissa 2009 ja Čilić sai juhlia samassa turnauksessa viisi vuotta myöhemmin.

Tennikseen syntyi hetkellinen valtatyhjiö 2000-luvun alkupuolella, kun ensin lopetti Jim Courier, sitten Pete Sampras 2002 ja Andre Agassi muutamaa vuotta myöhemmin.

Amerikkalaisten mahtipelaajien lopettaessa 1980–90-lukujen taitteessa syntyneet tennislupaukset alkoivat varttua teini-ikäisiksi. Juuri tällöin tapahtui Riccin mukaan isoin virhe.

”Tenniksestä tuli rahantekokone ja syntyi kuva, että sinne voisi päästä mukaan. Heidän valmentajansa ja fysiikkatreenarinsa eivät kuitenkaan nähneet, miten kovaksi tennis muuttui. ”

Grigor Dimitrov on ainoa pelaaja, joka pääsi edes lähelle tätä tasoa”, Ricci vertaa bulgarialaista nykyisiin huippuihin.

Dimitrov, 28, kipusi parhaimmillaan kolmanneksi, mutta on nyt liukunut sijalle 78 ja joutuu kamppailemaan alkukierroksilla sijoitettuja pelaajia vastaan.

”Nelikko nosti riman ylös, ja ihmiset heidän takanaan eivät tajunneet, että se olisi niin korkealla.”

”Toiset eivät harjoitelleet tarpeeksi ja osa ei vain ollut riittävän hyviä.”

Ricci näkee tenniksessä selvän muutoksen. Viime vuosituhannen lopussa ja uuden vuosisadan alussa syntynyt sukupolvi on paljon valmiimpi ja tietää, miten harjoitella.

Nieminen nostaa esille myös grand slam -turnausten vaatimuksen voittaa kolme erää, joka on niin sanottu paras viidestä -järjestelmä.

Ricci on täysin samoilla linjoilla Niemisen kanssa.

”Grand slamien voittaminen vaatii toisenlaista tapaa fokusoitua turnaukseen, kun on oltava vireessä ja melkeinpä eristäytyneenä 16–17 päivää. Monille ihmisille se on todella vaikeaa.”

”On oltava omassa kuplassa keskittyneenä useita päiviä ennen turnausta ja turnauksen aikana. Se on pitkä aika ja paljon paljon raskaampaa kuin mikään masters-turnaus.”


 

”Hänen lyöntinsä eivät ole oppikirjasta, mutta hänellä on oikeat lainalaisuudet.”

Tennislistan kärkikolmikon takana on käynyt kuhina pitkään. Mutta kuka voisi ensimmäisenä rikkoa vanhat rakenteet?

Itävaltalainen Dominic Thiem on väläyttänyt pari kertaa, mutta häntäkin nuoremmat pelaajat alkavat olla valmiita.

Venäläinen Daniil Medvedev voitti hiljakkoin Cincinnatin mastersin ja kaatoi välierissä Djokovicin. Lisäksi Medvedev on voittanut enemmän yksittäisiä otteluita tänä vuonna kuin kukaan muu miespelaaja.

”Hänellä on hyvin omalaatuinen tekniikka, mutta ilmiömäinen pelikäsitys, ja hän löytää vastaukset pelillisiin pulmiin paremmin kuin moni muu”, Nieminen sanoo.

”Hänen lyöntinsä eivät ole oppikirjasta, mutta hänellä on oikeat lainalaisuudet.”

”Medvedevin peli ei häikäise eikä se ole uskomatonta, mutta jos pelaat kolmessa ison turnauksen finaalissa peräkkäin, voit tehdä sen myös grand slamissä”, Federico Ricci uskoo.

Saksalainen Alexander Zverev, 22, näytti pari vuotta sitten vahvimmalta ehdokkaalta hypätä vaikka maailman ykköseksi, mutta ei enää.

”Zverev on tällä hetkellä henkisesti liian haavoittuvainen”, Ricci sanoo ja nostaa esille kaksi uutta kanadalaista.

Denis Shapovalov, jos hän saa lyönnit kohdilleen, voi pelata uskomatonta tennistä, ja Felix Auger-Aliassime on uskomaton pelaaja. On vain ajan kysymys, milloin hän voittaa grand slam –turnauksen.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ferrarille kaksoisvoitto turva-autojen taajaan keskeyttämässä kisassa, Bottas ajoi viidenneksi

 2. 2

  Winnipeg laittoi tähtipuolustajansa palkattomalle pakkolomalle, Patrik Laineen tilanne voi helpottua

 3. 3

  Tähän on tultu kriisijoukkue HJK:ssa: päävalmentaja Toni Koskela ei tiedä, mikä on hänen paras joukkueensa

 4. 4

  Tenniksen entinen supertähti Andy Murray sanoi, että olisi lapsellista kuvitella palaavansa maailman ykköseksi

 5. 5

  Painonnostaja Anni Vuohijoki pääsi kokeilemaan Suomen ennätystä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tähän on tultu kriisijoukkue HJK:ssa: päävalmentaja Toni Koskela ei tiedä, mikä on hänen paras joukkueensa

 2. 2

  HJK:n tuskien taival jatkui Tapiolassa – pettynyt Forsell rehellisenä: ”Olen ollut huono omasta mielestäni ja näköjään valmentajankin mielestä”

 3. 3

  Ferrarille kaksoisvoitto turva-autojen taajaan keskeyttämässä kisassa, Bottas ajoi viidenneksi

 4. 4

  Winnipeg laittoi tähtipuolustajansa palkattomalle pakkolomalle, Patrik Laineen tilanne voi helpottua

 5. 5

  Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat jo vuosia kohdanneet ihmisiä haudan äärellä: ”Kuolemasta ei ole ihmisillä paljon tietoa, on vain arvailuja”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 2. 2

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 3. 3

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 4. 4

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 5. 5

  Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  4. 4

   Lintukannat ovat vähentyneet dramaattisesti Pohjois-Amerikassa, myös Suomessa lintujen määrä laskee

  5. 5

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  6. 6

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  7. 7

   Harvinainen näky: Lähes kerrostalon ulko-ovella mönkivä mäyrä tallentui videolle Herttoniemessä

  8. 8

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  9. 9

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  10. 10

   Ferrarille kaksoisvoitto turva-autojen taajaan keskeyttämässä kisassa, Bottas ajoi viidenneksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  7. 7

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  8. 8

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  9. 9

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  10. 10

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää