Huipputennis kadotti kokonaisen vuosikymmenen

Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic ja Andy Murray ovat hallinneet miesten tennistä jo yli vuosikymmenen ajan. Kukaan 1990-luvulla syntynyt ei ole vielä voittanut grand slam -turnausta. Miksi?

Julkaistu: , Päivitetty:

Tenniksen grand slam -turnausten porteilla voisi hyvinkin lukea isoilla kirjaimilla: ”Nuoret älkööt vaivautuko.”

Kaukana ovat ajat, kun 17-vuotias Mats Wilander voitti Ranskan mestaruuden tai sijoittamaton Boris Becker pyyhki kaikki tieltään Wimbledonissa 17-vuotiaana teinipoikana. Silloin elettiin 1980-lukua.

Muutos miesten tenniksessä oli valtava, kun laji siirtyi tälle vuosisadalle. Alkoi dominanssin aika, jota ei hevin tunneta missään muussa urheilussa.

Laji on pysynyt neljän pelaajan hallussa, melkeinpä omistuksessa yli vuosikymmenen. Ensin tuli Roger Federer, 38, sitten Rafael Nadal, 33, ja pian heidän jälkeen Novak Djokovic, 32, ja Andy Murray, 32.

Nelikko on kutistunut kolmikoksi, kun Murray toipuu parista lonkkaleikkauksesta ja pohtii paluutaan kaksinpeliin. Hän ehti lyödä oman merkkinsä 2010-luvun voittotilastoihin.


 

”Kukaan ei ole ollut tarpeeksi hyvä voittamaan, ja on ollut nelikko ja nyt kolmikko, joka on rikkonut suunnilleen kaikki tenniksen ennätykset.”

Tennis näyttää tehneen kadottamistempun. Yksi vuosikymmen pyyhkiytyy kovaa vauhtia pois lajin historiasta. Vieläkään kukaan 1990-luvulla syntynyt ei ole voittanut grand slam -turnausta, eikä heitä ole päässyt loppuotteluun kuin kaksi.

”On kaksi tekijää. Kukaan ei ole ollut tarpeeksi hyvä voittamaan, ja on ollut nelikko ja nyt kolmikko, joka on rikkonut suunnilleen kaikki tenniksen ennätykset”, entinen huippupelaaja Jarkko Nieminen sanoo.

Kroatian Marin Čilićillä on kunnia olla nykypelaajista nuorin, joka on voittanut tenniksen grand slam -turnauksen, ja hänkin täyttää 31 vuotta ensi kuussa. Čilić valtasi US Openin 2014, sen jälkeen ei kukaan häntä nuorempi ole voittanut.

Itävallan Dominic Thiem, 26, pelasi viime ja tämän vuoden Ranskan avoimien finaalissa, mutta hävisi – tietenkin – Nadalille. Espanjalaisen 12 mestaruutta Roland Garrosin massalla ovat sulkeneet ovet melkein kaikilta muilta.

Kanadalainen Milos Raonic, 29, sai aistia Wimbledonin keskuskentän tunnelman vuoden 2016 finaalissa, mutta Murray ei antanut hänelle erääkään.

Grand slamien finaalitilastot eivät tunne muita 1990-lukulaisia, ja kiirettä pitää, jos joku uusi pelaaja aikoo vielä ehtiä mukaan.


 

”Nuorilla peli ei ole kehittynyt niin vahvaksi, että heillä olisi vastaus niin moneen haasteeseen kuin Federerillä, Nadalilla ja Djokovicillä.”

Kauden viimeinen grand slam -turnaus, US Open, alkaa New Yorkissa maanantaina. Kaikki muut ovat haastajia paitsi Djokovic, Nadal ja Federer. Tai voisihan Federeria sanoa Djokovicin kirittäjäksi tai päinvastoin.

”Jos mennään pelianalyysin puolelle, kolmikon pelaajat ovat paljon parempia sopeutumaan erilaisiin pelityyleihin, ja tennis on paljon sopeutumista. Useilla nuorilla peli on mahtavaa, mutta jos se ei toimi, ei ole yhtä vahvaa kakkossuunnitelmaa”, Nieminen sanoo.

”Nuorilla peli ei ole kehittynyt niin vahvaksi, että heillä olisi vastaus niin moneen haasteeseen kuin Federerillä, Nadalilla ja Djokovicillä.”

Emil Ruusuvuoren valmentaja Federico Ricci näkee, ettei hukattu vuosikymmen osu tarkalleen 90-luvulle, vaan alkoi jo 1980-luvun puolella.

”Se, miksi näin kävi, on monen tekijän yhdistelmä”, Ricci sanoo.

”Valmentajat ja ihmiset pelaajien ympärillä eivät nähneet, miten tennis muuttui ja millaiseksi se meni fyysisesti, henkisesti ja teknisesti.”


 

”Tenniksestä tuli rahantekokone ja syntyi kuva, että sinne voisi päästä mukaan.”

Federerin aikakauden pelaajat eli 1980-luvun ensimmäisinä vuosina syntyneet ottivat valtavalla joukolla paikan ATP-listan sadan parhaan joukosta. Vajaa vuosikymmen myöhemmin syntyneistä vain pieni joukko eteni ylipäätään sadan joukkoon ja vielä harvemmat nousivat otsikoihin.

Juan Martin del Potron ja Čilićin jälkeen kukaan ei ole päässyt edes lähelle. He ovat viimeiset ja ovat syntyneet 1988”, Ricci sanoo.

Argentiinalainen del Potro voitti ainoan grand slaminsa US Openissa 2009 ja Čilić sai juhlia samassa turnauksessa viisi vuotta myöhemmin.

Tennikseen syntyi hetkellinen valtatyhjiö 2000-luvun alkupuolella, kun ensin lopetti Jim Courier, sitten Pete Sampras 2002 ja Andre Agassi muutamaa vuotta myöhemmin.

Amerikkalaisten mahtipelaajien lopettaessa 1980–90-lukujen taitteessa syntyneet tennislupaukset alkoivat varttua teini-ikäisiksi. Juuri tällöin tapahtui Riccin mukaan isoin virhe.

”Tenniksestä tuli rahantekokone ja syntyi kuva, että sinne voisi päästä mukaan. Heidän valmentajansa ja fysiikkatreenarinsa eivät kuitenkaan nähneet, miten kovaksi tennis muuttui. ”

Grigor Dimitrov on ainoa pelaaja, joka pääsi edes lähelle tätä tasoa”, Ricci vertaa bulgarialaista nykyisiin huippuihin.

Dimitrov, 28, kipusi parhaimmillaan kolmanneksi, mutta on nyt liukunut sijalle 78 ja joutuu kamppailemaan alkukierroksilla sijoitettuja pelaajia vastaan.

”Nelikko nosti riman ylös, ja ihmiset heidän takanaan eivät tajunneet, että se olisi niin korkealla.”

”Toiset eivät harjoitelleet tarpeeksi ja osa ei vain ollut riittävän hyviä.”

Ricci näkee tenniksessä selvän muutoksen. Viime vuosituhannen lopussa ja uuden vuosisadan alussa syntynyt sukupolvi on paljon valmiimpi ja tietää, miten harjoitella.

Nieminen nostaa esille myös grand slam -turnausten vaatimuksen voittaa kolme erää, joka on niin sanottu paras viidestä -järjestelmä.

Ricci on täysin samoilla linjoilla Niemisen kanssa.

”Grand slamien voittaminen vaatii toisenlaista tapaa fokusoitua turnaukseen, kun on oltava vireessä ja melkeinpä eristäytyneenä 16–17 päivää. Monille ihmisille se on todella vaikeaa.”

”On oltava omassa kuplassa keskittyneenä useita päiviä ennen turnausta ja turnauksen aikana. Se on pitkä aika ja paljon paljon raskaampaa kuin mikään masters-turnaus.”


 

”Hänen lyöntinsä eivät ole oppikirjasta, mutta hänellä on oikeat lainalaisuudet.”

Tennislistan kärkikolmikon takana on käynyt kuhina pitkään. Mutta kuka voisi ensimmäisenä rikkoa vanhat rakenteet?

Itävaltalainen Dominic Thiem on väläyttänyt pari kertaa, mutta häntäkin nuoremmat pelaajat alkavat olla valmiita.

Venäläinen Daniil Medvedev voitti hiljakkoin Cincinnatin mastersin ja kaatoi välierissä Djokovicin. Lisäksi Medvedev on voittanut enemmän yksittäisiä otteluita tänä vuonna kuin kukaan muu miespelaaja.

”Hänellä on hyvin omalaatuinen tekniikka, mutta ilmiömäinen pelikäsitys, ja hän löytää vastaukset pelillisiin pulmiin paremmin kuin moni muu”, Nieminen sanoo.

”Hänen lyöntinsä eivät ole oppikirjasta, mutta hänellä on oikeat lainalaisuudet.”

”Medvedevin peli ei häikäise eikä se ole uskomatonta, mutta jos pelaat kolmessa ison turnauksen finaalissa peräkkäin, voit tehdä sen myös grand slamissä”, Federico Ricci uskoo.

Saksalainen Alexander Zverev, 22, näytti pari vuotta sitten vahvimmalta ehdokkaalta hypätä vaikka maailman ykköseksi, mutta ei enää.

”Zverev on tällä hetkellä henkisesti liian haavoittuvainen”, Ricci sanoo ja nostaa esille kaksi uutta kanadalaista.

Denis Shapovalov, jos hän saa lyönnit kohdilleen, voi pelata uskomatonta tennistä, ja Felix Auger-Aliassime on uskomaton pelaaja. On vain ajan kysymys, milloin hän voittaa grand slam –turnauksen.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Suren sitä, ettei tyttäreni halua lapsia enkä saa kokea isovanhemmuutta

  5. 5

   Tripla avattiin: Tältä näyttää Pasilan uudessa keskuksessa

  6. 6

   Ministeri hermostui naudanlihakiellosta – Sai kutsun opiskelijalounaalle

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Tukholman alueella yöllä kolme räjähdystä, yksi Södermalmilla lähellä keskustaa

  9. 9

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  10. 10

   Brexit-neuvotteluille takaisku: Pohjois-Irlannin unionisti­puolue ei hyväksy raja­ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  3. 3

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  7. 7

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  8. 8

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  9. 9

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  10. 10

   ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää