Golfkenttä haluaa hiilinieluksi

Jo 23 suomalaista golfkenttää on lähtenyt ilmastotalkoisiin. Näyttelijä Reino Nordin kehuu vanhoillisena pidetyn lajin aloitteellisuutta: ”Osoittaa lajin sivistystä, että se kantaa huolta ympäristöstä”

Julkaistu: , Päivitetty:

Lisää puita, pensaita, niittyjä, linnunpönttöjä ja ötökkähotelleja.

Keinot ovat pieniä, mutta jostain on aloitettava, kun golf mielii entistä ympäristöystävällisemmäksi urheilulajiksi.

”Tehdään asioita, joita ei ole vielä pakko”, Suomen Golfkenttien yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Turtiainen sanoo.

Puut, pensaat, niityt ja kasvit ovat golfkentillä tärkeitä hiilinieluja. Kasvillisuus sitoo hiiltä ja hillitsee ilmastonmuutosta, missä golf haluaa olla omalta osaltaan suunnannäyttäjänä.

Suomessa ilmastotalkoisiin on lähtenyt 23 kenttää. Se on vasta kymmenesosa Suomen golfkentistä, mutta jostain on aloitettava, kuten Turtiainen huomauttaa.

Golfkenttien yhdistys on kehittänyt kentille kansainvälisen mallinnuksen, jossa listataan keinoja ilmakehää lämmittävien hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Suomen isoista golfkentistä hankkeessa ovat mukana muun muassa Tali Helsingissä, Vierumäki, Messilä Lahdessa, Masters Espoossa ja Pickala Siuntiossa.

”Näiden kenttien kanssa ollaan vähän pitemmällä kuin muiden. Paljon on käyty keskusteluja, ja kentät ovat kiinnostuneita”, Golfkenttien yhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Hiltunen sanoo.


 

”Se tekee hyvää lajin imagolle, kun golfia pidetään muuten vanhoillisena lajina.”

Kenttien hiilijalanjäljen selvittäminen on ollut vireillä vasta tämän vuoden alusta. Hiltunen toivoo, että seuraavan kahden vuoden aikana mukana on 35 kenttää tai enemmän.

Kenttäyhdistyksen lisäksi hankkeessa ovat mukana kaikki keskeiset golftoimijat Suomessa, Golfliitto, PGA Finland ja Golfjohtajien henkilöyhdistys (FGMA).

Suomen Golfliitto on päättänyt perustaa ilmastorahaston, jota kautta se tukee kenttien ilmastotyötä.

”Ensin täytyy tietää hiilijalanjäljen määrä. Siksi pitää ensin mallintaa, kuinka iso se on. Kaikki kentät voivat osallistua rahastoon ja hakea sitä kautta tukea, esimerkiksi aurinkopaneeleja varten”, Hiltunen kertoi golfin ilmastoseminaarissa viime viikolla Meri-Teijossa.

Suomen Golfliiton toiminnanjohtajan Juha Korhosen mukaan tavoitteena on, että golfala on hiilineutraali vuonna 2030 ja sen jälkeen hiilinegatiivinen, jolloin vaikutus golftoiminta poistaisi ilmakehästä kasvihuonekaasuja enemmän kuin niitä sinne päästäisi.


 

”Jo alkujaan on päätetty, että Hirsala istuu kenttänä hyvin luontoon.”

Hirsalassa ilmaston eteen on tehty jo varsin paljon oma-aloitteisesti. Klubin katolle kehitellään omaa aurinkovoimalaa, karheikkoja on muutettu niityiksi ja puroon on istutettu taimenia.

”Kansainvälinen geosertifikaatti ohjaa päivittäistä toimintaa. Kaikki työ on ympäristöystävällistä valintaa polttoaineista alkaen. Ötökkähotellejakin lisätään, että luonnon monimuotoisuus säilyy”, Hirsalan kenttämestari Janne Lehto kertoo.

Lehto on innostunut luonnonsuojelusta ja haluaa omalta osaltaan auttaa ilmastotalkoissa.

”Jo alkujaan on päätetty, että Hirsala istuu kenttänä hyvin luontoon. On metsäalueita ja eläinpolkuja. Niityt lisäävät pieneliöitä ja perhosia”, Lehto sanoo.

Hiltunen sanoo, että Suomessa kehitellään uutta mallinnusta, jota voitaisiin käyttää myös maailmalla. Alustavaa yhteistyötä on viritelty legendaarisen St Andrewsin kentille Skotlannissa sekä Kataloniaan.

”Jos nuo kentät saadaan innostumaan, asialle saadaan maailmalla erilaista näkyvyyttä”, Hiltunen sanoo.

Meri-Teijon golfkenttä Salossa pyrkii ensimmäiseksi hiilineutraaliksi kentäksi Suomessa. Ajatus siitä sai alkunsa jo kolme vuotta sitten.

Meri-Teijo laati yhteistyössä Lappeenrannan yliopiston kanssa mallinnusta, jolla voidaan laskea uskottavasti golfkentän hiilijalanjälki ja seurata toimenpiteiden vaikusta vuosittain.

”Olemme yrittäneet miettiä kaikkea uudestaan. Miten liikumme? Mitä polttoainetta käytämme? Miten vesi kiertää?” Meri-Teijo Golfin hallituksen puheenjohtaja Tommy Skogster luettelee.

Jos konekannassa siirryttäisiin käyttämään kokonaan hyvälaatuista biodieseliä, päästöt pienenisivät laskennallisesti merkittävästi.

”Konekantaa ei voi vaihtaa kerralla, koska se on iso satsaus”, Skogster kertoo.

Hiilijalanjäljen mallinnus maksaa Golfkenttien yhdistyksen jäsenelle 2 000 euroa ja muille 3 500 euroa. Monelle kentälle se voi olla iso raha, jos sillä on muutenkin talousvaikeuksia.

”Tämä on yksi työkalu, jolla voidaan saada tarpeellisia säästöjä. Mallinnus maksaa itsensä takaisin”, Jarmo Turtiainen sanoo.

Suurimpia hiilijalanjäljen tuottajia ovat kuitenkin pelaajat. Harvalle kentälle pääsee julkisella liikennevälineellä.

”Liikkuminen golfkentille on hyvin henkilökohtaista, kun tullaan sieltä täältä”, Skogster sanoo.

Monelle kentälle on mietitty sähköautojen latauspaikkoja. Se voi olla kentille kallis investointi. Meri-Teijossa latauspaikkoja aletaan rakentaa ensi vuonna.

”Kehitys menee varmasti hyvää suuntaan”, Skogster arvelee.

Climate Leadership Coalitionin (CLC) toiminnanjohtaja Jouni Keronen uskoo, että nykyautoilla pelaajien liikkuminen kentille aiheuttaa lähes poikkeuksetta isomman hiilijalanjäljen kuin kenttien oma toiminta. Meri-Teijon kohdalla pelaajien liikkumisen hiilijalanjäljen on arvioitu olevan noin kolme kertaa niin suuri kuin kentän.

CLC:n tarkoituksena on vastata ilmastomuutoksen ja luonnonvarojen riittävyyden uhkiin ja hyödyntää niiden tuomia liiketoimintamahdollisuuksia.

”Maailmassa on yli 30 000 golfkenttää ja 55 miljoonaa pelaajaa, joissa on paljon päättäjiä. Innostumalla ilmastoimiin tämän joukon vaikutus moninkertaistuisi. Jos ilmasto lämpenee 1,5 astetta, teemme järkyttävää massamurhaa ekosysteemille”, sanoo Keronen, joka on itsekin innokas golffari ja pelaa tasoituksella 10.

Näyttelijä ja muusikko Reino Nordin pelaa golfia monta kierrosta viikossa silloin, kun työ sallii.

Hän pitää tärkeänä, että golf kantaa oman kortensa ilmastokekoon.

”Se tekee hyvää lajin imagolle, kun golfia pidetään muuten vanhoillisena lajina. Osoittaa lajin sivistystä, että se kantaa huolta ympäristöstä”, Nordin sanoo.

Täsmennetty juttua tiistaina klo 15.30. Meri-Teijossa ei ole ole siirrytty käyttämään koneissa kokonaan hyvälaatuista biodieseliä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  3. 3

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  4. 4

   Rekka on juuttunut rautatiesillan alle Helsinginkadulla, haittaa liikennettä noin 2 tuntia

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Runoilija Aila Meriluoto on kuollut

  7. 7

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  7. 7

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  8. 8

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  9. 9

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää