Golfkenttä haluaa hiilinieluksi

Jo 23 suomalaista golfkenttää on lähtenyt ilmastotalkoisiin. Näyttelijä Reino Nordin kehuu vanhoillisena pidetyn lajin aloitteellisuutta: ”Osoittaa lajin sivistystä, että se kantaa huolta ympäristöstä”

Julkaistu: , Päivitetty:

Lisää puita, pensaita, niittyjä, linnunpönttöjä ja ötökkähotelleja.

Keinot ovat pieniä, mutta jostain on aloitettava, kun golf mielii entistä ympäristöystävällisemmäksi urheilulajiksi.

”Tehdään asioita, joita ei ole vielä pakko”, Suomen Golfkenttien yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Turtiainen sanoo.

Puut, pensaat, niityt ja kasvit ovat golfkentillä tärkeitä hiilinieluja. Kasvillisuus sitoo hiiltä ja hillitsee ilmastonmuutosta, missä golf haluaa olla omalta osaltaan suunnannäyttäjänä.

Suomessa ilmastotalkoisiin on lähtenyt 23 kenttää. Se on vasta kymmenesosa Suomen golfkentistä, mutta jostain on aloitettava, kuten Turtiainen huomauttaa.

Golfkenttien yhdistys on kehittänyt kentille kansainvälisen mallinnuksen, jossa listataan keinoja ilmakehää lämmittävien hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Suomen isoista golfkentistä hankkeessa ovat mukana muun muassa Tali Helsingissä, Vierumäki, Messilä Lahdessa, Masters Espoossa ja Pickala Siuntiossa.

”Näiden kenttien kanssa ollaan vähän pitemmällä kuin muiden. Paljon on käyty keskusteluja, ja kentät ovat kiinnostuneita”, Golfkenttien yhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Hiltunen sanoo.


 

”Se tekee hyvää lajin imagolle, kun golfia pidetään muuten vanhoillisena lajina.”

Kenttien hiilijalanjäljen selvittäminen on ollut vireillä vasta tämän vuoden alusta. Hiltunen toivoo, että seuraavan kahden vuoden aikana mukana on 35 kenttää tai enemmän.

Kenttäyhdistyksen lisäksi hankkeessa ovat mukana kaikki keskeiset golftoimijat Suomessa, Golfliitto, PGA Finland ja Golfjohtajien henkilöyhdistys (FGMA).

Suomen Golfliitto on päättänyt perustaa ilmastorahaston, jota kautta se tukee kenttien ilmastotyötä.

”Ensin täytyy tietää hiilijalanjäljen määrä. Siksi pitää ensin mallintaa, kuinka iso se on. Kaikki kentät voivat osallistua rahastoon ja hakea sitä kautta tukea, esimerkiksi aurinkopaneeleja varten”, Hiltunen kertoi golfin ilmastoseminaarissa viime viikolla Meri-Teijossa.

Suomen Golfliiton toiminnanjohtajan Juha Korhosen mukaan tavoitteena on, että golfala on hiilineutraali vuonna 2030 ja sen jälkeen hiilinegatiivinen, jolloin vaikutus golftoiminta poistaisi ilmakehästä kasvihuonekaasuja enemmän kuin niitä sinne päästäisi.


 

”Jo alkujaan on päätetty, että Hirsala istuu kenttänä hyvin luontoon.”

Hirsalassa ilmaston eteen on tehty jo varsin paljon oma-aloitteisesti. Klubin katolle kehitellään omaa aurinkovoimalaa, karheikkoja on muutettu niityiksi ja puroon on istutettu taimenia.

”Kansainvälinen geosertifikaatti ohjaa päivittäistä toimintaa. Kaikki työ on ympäristöystävällistä valintaa polttoaineista alkaen. Ötökkähotellejakin lisätään, että luonnon monimuotoisuus säilyy”, Hirsalan kenttämestari Janne Lehto kertoo.

Lehto on innostunut luonnonsuojelusta ja haluaa omalta osaltaan auttaa ilmastotalkoissa.

”Jo alkujaan on päätetty, että Hirsala istuu kenttänä hyvin luontoon. On metsäalueita ja eläinpolkuja. Niityt lisäävät pieneliöitä ja perhosia”, Lehto sanoo.

Hiltunen sanoo, että Suomessa kehitellään uutta mallinnusta, jota voitaisiin käyttää myös maailmalla. Alustavaa yhteistyötä on viritelty legendaarisen St Andrewsin kentille Skotlannissa sekä Kataloniaan.

”Jos nuo kentät saadaan innostumaan, asialle saadaan maailmalla erilaista näkyvyyttä”, Hiltunen sanoo.

Meri-Teijon golfkenttä Salossa pyrkii ensimmäiseksi hiilineutraaliksi kentäksi Suomessa. Ajatus siitä sai alkunsa jo kolme vuotta sitten.

Meri-Teijo laati yhteistyössä Lappeenrannan yliopiston kanssa mallinnusta, jolla voidaan laskea uskottavasti golfkentän hiilijalanjälki ja seurata toimenpiteiden vaikusta vuosittain.

”Olemme yrittäneet miettiä kaikkea uudestaan. Miten liikumme? Mitä polttoainetta käytämme? Miten vesi kiertää?” Meri-Teijo Golfin hallituksen puheenjohtaja Tommy Skogster luettelee.

Jos konekannassa siirryttäisiin käyttämään kokonaan hyvälaatuista biodieseliä, päästöt pienenisivät laskennallisesti merkittävästi.

”Konekantaa ei voi vaihtaa kerralla, koska se on iso satsaus”, Skogster kertoo.

Hiilijalanjäljen mallinnus maksaa Golfkenttien yhdistyksen jäsenelle 2 000 euroa ja muille 3 500 euroa. Monelle kentälle se voi olla iso raha, jos sillä on muutenkin talousvaikeuksia.

”Tämä on yksi työkalu, jolla voidaan saada tarpeellisia säästöjä. Mallinnus maksaa itsensä takaisin”, Jarmo Turtiainen sanoo.

Suurimpia hiilijalanjäljen tuottajia ovat kuitenkin pelaajat. Harvalle kentälle pääsee julkisella liikennevälineellä.

”Liikkuminen golfkentille on hyvin henkilökohtaista, kun tullaan sieltä täältä”, Skogster sanoo.

Monelle kentälle on mietitty sähköautojen latauspaikkoja. Se voi olla kentille kallis investointi. Meri-Teijossa latauspaikkoja aletaan rakentaa ensi vuonna.

”Kehitys menee varmasti hyvää suuntaan”, Skogster arvelee.

Climate Leadership Coalitionin (CLC) toiminnanjohtaja Jouni Keronen uskoo, että nykyautoilla pelaajien liikkuminen kentille aiheuttaa lähes poikkeuksetta isomman hiilijalanjäljen kuin kenttien oma toiminta. Meri-Teijon kohdalla pelaajien liikkumisen hiilijalanjäljen on arvioitu olevan noin kolme kertaa niin suuri kuin kentän.

CLC:n tarkoituksena on vastata ilmastomuutoksen ja luonnonvarojen riittävyyden uhkiin ja hyödyntää niiden tuomia liiketoimintamahdollisuuksia.

”Maailmassa on yli 30 000 golfkenttää ja 55 miljoonaa pelaajaa, joissa on paljon päättäjiä. Innostumalla ilmastoimiin tämän joukon vaikutus moninkertaistuisi. Jos ilmasto lämpenee 1,5 astetta, teemme järkyttävää massamurhaa ekosysteemille”, sanoo Keronen, joka on itsekin innokas golffari ja pelaa tasoituksella 10.

Näyttelijä ja muusikko Reino Nordin pelaa golfia monta kierrosta viikossa silloin, kun työ sallii.

Hän pitää tärkeänä, että golf kantaa oman kortensa ilmastokekoon.

”Se tekee hyvää lajin imagolle, kun golfia pidetään muuten vanhoillisena lajina. Osoittaa lajin sivistystä, että se kantaa huolta ympäristöstä”, Nordin sanoo.

Täsmennetty juttua tiistaina klo 15.30. Meri-Teijossa ei ole ole siirrytty käyttämään koneissa kokonaan hyvälaatuista biodieseliä.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen finaalissa: ”Olen erittäin tyytyväinen, miten pelasin täällä”

 2. 2

  Ferrarille kaksoisvoitto turva-autojen taajaan keskeyttämässä kisassa, Bottas ajoi viidenneksi

 3. 3

  Painonnostaja Anni Vuohijoki pääsi kokeilemaan Suomen ennätystä

 4. 4

  Winnipeg laittoi tähtipuolustajansa palkattomalle pakkolomalle, Patrik Laineen tilanne voi helpottua

 5. 5

  Maailmanmestaruudella kevyt hinta, maalivahti Kevin Lankinen lensi farmiin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tähän on tultu kriisijoukkue HJK:ssa: päävalmentaja Toni Koskela ei tiedä, mikä on hänen paras joukkueensa

 2. 2

  Ferrarille kaksoisvoitto turva-autojen taajaan keskeyttämässä kisassa, Bottas ajoi viidenneksi

 3. 3

  Winnipeg laittoi tähtipuolustajansa palkattomalle pakkolomalle, Patrik Laineen tilanne voi helpottua

 4. 4

  HJK:n tuskien taival jatkui Tapiolassa – pettynyt Forsell rehellisenä: ”Olen ollut huono omasta mielestäni ja näköjään valmentajankin mielestä”

 5. 5

  Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat jo vuosia kohdanneet ihmisiä haudan äärellä: ”Kuolemasta ei ole ihmisillä paljon tietoa, on vain arvailuja”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 2. 2

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 3. 3

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 4. 4

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 5. 5

  Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  6. 6

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  7. 7

   Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen finaalissa: ”Olen erittäin tyytyväinen, miten pelasin täällä”

  8. 8

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  9. 9

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  9. 9

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää