USA:n hylkäämä koripallon kiertotyöläinen

Jamaikalla syntynyt ja New Yorkissa varttunut koripalloilija Joel Wright on laittomien siirtolaisten lapsi. Euroopassa ja Aasiassa pelannut Wright ei pääse ehkä enää koskaan kotiinsa, kun Donald Trump lakkautti häntäkin suojelleen Daca-ohjelman. Hänen tarinansa paljastaa, millaista urheilun kiertotyöläisen elämä nykymaailmassa on.

Julkaistu: , Päivitetty:

”En pääse perheeni ja ystävieni luo. Ihmiset eivät ymmärrä, miten sattuu, kun ei ole kotia. Se tuntuu pahemmalta kuin mikään muu.”

Koripalloilija Joel Wrightin, 29, päätyminen Korisliigan KTP-Basketiin ja nyt Kotkan Urheilutalon kahvioon kertomaan tarinansa on ollut monen sattuman summa.

Matkassa on ollut töyssyjä ja mutkia vähintäänkin tarpeeksi, ja merkittävää roolia käänteissä on näytellyt Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.


 

”Minä olen ainoa, joka onnistui. Minä olen ainoa, joka selvisi.”

Wright syntyi Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa vuonna 1990, ja maailman karuus iski silmille jo aikaisin. Hän kertoo jääneensä omilleen 9-vuotiaana, kun hänen äitinsä otti veljen ja pikkusiskon mukaansa ja lähti New Yorkiin.

Joel jäi 13 vuotta vanhemman isoveljensä kanssa Kingstoniin, jossa elämä oli selviytymistä.

”En saanut syödäkseni joka päivä. 10-vuotiaana näin, kun jalkapalloa pelaamassa ollut serkkuni ammuttiin ohi ajavasta autosta.”

Wright pääsi noin vuoden muuta perhettä myöhemmin New Yorkiin, mutta laittoman siirtolaisen lapsena elämän täytti epävarmuus ja pelko tulevasta.

Tunnollinen oppilas teki parhaansa koulussa, käyttäytyi kunnolla ja pysyi poissa ongelmista. Wright korostaa toistuvasti, ettei hän koskaan ole ollut tekemisissä poliisin kanssa.

Jalkapalloa liikuntasalissakin potkineen pojan lajivalinta alkoi hahmottua 13-vuotiaana, kun kasvupyrähdys venytti Wrightin yli 190-senttiseksi. Koulujoukkueen valmentaja ehdotti koripallon kokeilemista, ja laji vei mukanaan.

”Heräsin 6.30, treenasin, kävin koulussa, harjoittelin uudestaan ja menin kotiin. Aloin rakastua lajiin.”

Nuorukainen jatkoi lukioon, ja mieleen ovat jääneet lukiovalmentajan sanat.

”Hän sanoi, että tästä luokasta yksi tai kaksi tulee menestymään.”

”Minä olen ainoa, joka onnistui. Minä olen ainoa, joka selvisi. Ainoa, joka pääsi yliopistoon ja valmistui. Minä olen ainoa, joka pääsi meren yli.”

Tie meren yli ei kuitenkaan auennut helpolla, kuten harva muukaan asia Wrightin elämässä. Isojen yliopistojen sijaan hän aloitti opintonsa Duquesnessa vuonna 2010.


 

”Unelmoin kansalaisuudesta ja laillisesta asemasta Yhdysvalloissa.”

Opiskelut etenivät, mutta vuonna 2012 moni asia muuttui. Wright vaihtoi lähes neljä kertaa Duquesnea isompaan Texas State -yliopistoon, mutta sitä ennen tapahtui jotain vielä merkittävämpää.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama perusti kesäkuussa 2012 Daca-ohjelman, joka suojasi luvatta maahan saapuneiden siirtolaisten lapsia karkotukselta. Lyhenne tulee sanoista Deferred Action for Childhood Arrivals eli lapsina saapuneita koskevien toimien lykkäys.

Daca-ohjelma ei tarjonnut suoraa tietä Yhdysvaltojen kansalaisuuteen, mutta se tarjosi paremmat mahdollisuudet opiskella ja työskennellä. Wright täytti ohjelmaan pääsyn vaatimukset ja sai henkilötunnuksen. Karkotuksen pelko oli ainakin kahdeksi vuodeksi hälventynyt.

Ohjelman piirissä olevia kutsuttiin nimellä dreamers eli unelmoijat. Wright sanoo, että nimi oli varsin osuva.

”Kukapa ei unelmoisi vapaudesta ja mielenrauhasta?”

”Unelmoin kansalaisuudesta ja laillisesta asemasta Yhdysvalloissa. Unelmoin näistä asioista joka päivä, mutta en vain maannut aloillani odottelemassa, vaan tavoittelin muita asioita, joista unelmoin”, Wright sanoo ja näyttää Daca-korttiaan, joka on voimassa vuoteen 2020 asti.

Kortissa on maininta, että se ei oikeuta maahan pääsyyn, ja tämä muodostui myöhemmin ongelmaksi, vaikka Wright ei sitä vielä vuonna 2012 ajatellut.

Vuonna 2014 yksi tavoite täyttyi, kun Wright valmistui yliopistosta ja pääsi ammattilaissarja NBA:n kehitysliigaan. G-liigassa syntyi kahden kauden aikana pisteitä keskimäärin 14,4 ottelua kohden.

Otteet herättivät kiinnostusta Filippiineillä, ja vuonna 2016 Wright pääsi vihdoin meren yli, sillä Daca-ohjelma antoi mahdollisuuden lähteä ulkomaille työskentelemään enintään kuukaudeksi kerrallaan.

”Minulle tarjottiin 25 000 dollaria kuukaudessa. Sopimus oli lyhyt ja palkka hyvä, joten se oli hyvä diili.”

Wright ei kuitenkaan malttanut jättää tarjolla ollutta toistakin muhkeaa rahatukkoa ottamatta, ja niinpä kuukausi venyi kahdeksi. Sitten tulikin tarjous Malesiasta.

”Sain 7 000 dollaria 15 päivän harjoitusleiristä.”


 

”Ensin olin peloissani, mutta vähitellen tunsin itseni levollisemmaksi.”

Paluu Yhdysvaltoihin painui taka-alalle, kun nousukiito jatkui. Seuraavaksi Ranskan pääsarjassa pelaava Cholet Basket ilmoitti haluavansa laiturin riveihinsä. Siirto kuitenkin kaatui, sillä ilman viisumia ja Yhdysvaltojen passia Wrightia ei päästetty Pariisin-koneeseen.

26-vuotias mies ei kuitenkaan jäänyt murehtimaan tilannetta, vaan hän nautti ennennäkemätön määrä rahaa taskussaan elämästä ja vapaudesta, jota ei ollut Yhdysvalloissa asemansa vuoksi kokenut.

Vähitellen rahat alkoivat kuitenkin huveta, ja Wright tarttui tarjoukseen pelata Saudi-Arabiassa. Taustalla kalvoi kuitenkin kasvava koti-ikävä.

”Ensin olin peloissani, mutta vähitellen tunsin itseni levollisemmaksi, kun opiskelin paikallista kulttuuria ja tapoja. Lisäksi palkka oli hyvä, 10 000 dollaria kuukaudessa.”

Nyt Wrightilla oli varaa palkata lakimies, joka alkoi hoitaa Yhdysvaltoihin pääsyyn vaadittavia paperitöitä. Daca-työreissu oli venynyt pahasti pitkäksi, mutta lopulta Wright pääsi palaamaan kotiin maaliskuussa 2017.


 

”Jos minua ei halutakaan pitää joukkueessa, ei minulla ole mitään paikkaa, mihin mennä.”

Vain puoli vuotta myöhemmin maailma kuitenkin musteni. Presidentiksi valittu Donald Trump ilmoitti syyskuussa 2017 lakkauttavansa noin 700 000:tta ihmistä koskevan Daca-ohjelman. Karkotuksen pelko palasi Wrightin elämään, ja epävarma tilanne aiheutti vaikeuksia työpaikan löytämisessä.

Wright oli yli vuoden pelaamatta. Hän asui ystäviensä luona ja nukkui näiden sohvilla. Sopimustarjouksia tuli Belgiasta ja Ranskasta, mutta lähteminen olisi Trumpin päätöksen vuoksi tarkoittanut, että paluuta ei olisi.

Lopulta tilanne kävi liian raskaaksi, ja Wright päätti tarttua sveitsiläisen BBC Montheyn tarjoukseen.

”Otin suuren riskin, kun lähdin maasta. Jos minua ei halutakaan pitää joukkueessa, ei minulla ole mitään paikkaa, mihin mennä.”

Sveitsin-ura alkoi mainiosti, mutta polvivamma katkaisi Air Jamaica -lempinimellä tunnetun Wrightin lennon. Hän muistelee silti aikaa BBC Montheyssa lämmöllä. Erityisesti seuran omistajille Wright tuntee olevansa kiitollisuudenvelassa.

”He pitivät hyvää huolta minusta ja lennättivät äitini joulun aikaan katsomaan pelejäni.”

Jatkosopimusta ei kuitenkaan syntynyt, ja seuran asunnossa asunut Wright joutui kesällä tekemään tilaa uusille pelaajille ja etsimään seuraavaa joukkuetta. Suomeen tulo tapahtui suositusten vastaisesti.

”Minulla oli ystäviä, jotka olivat pelanneet Suomessa. He varoittelivat, että täällä ei ole muuta tekemistä kuin ajatella, ja tulisin hulluksi. Halusin kuitenkin kokea kaiken itse, sillä ihmiset kokevat asiat eri tavoin.”

Lopulta Wrightin Kotkan-vierailusta tuli vain viikon mittainen, sillä hän lensi jo viime viikon lauantaina Filippiineille Rain or Shine -joukkueeseen, jossa tarjolla on ”noin puolet edelliskerran palkasta”.


 

”En halua soittaa äidilleni, ellei minulla ole jotain hyvää kerrottavaa. Minua pelottaa olla epäonnistuja.”

Satoi tai paistoi, Joel Wright uskoo huomisen tuovan jotain parempaa. Hän kertoo keskittyvänsä asioihin, joihin voi vaikuttaa. Yhdysvaltoihin pääsemiseen hän ei tällä hetkellä käytä voimiaan.

”Niin kauan kuin Trump on virassaan, en halua takaisin. Miksi käyttäisin energiaa sinne pääsemiseen, kun Trump yrittää päästä eroon minun kaltaisistani?”

”En ole kuitenkaan vihainen Trumpille. Kehottaisin vain häntä menemään katsomaan niitä lapsia, joita tämä asia koskee. Katsomaan niitä olosuhteita, joissa lapset elävät. Vaikka kuinka yrittäisit tehdä Yhdysvalloista paremman, sinulla voi aina olla sydän. Juuri nyt sinulla ei ole sydäntä”, Wright sanoo suunnaten sanansa suoraan presidentille.

Wright on kertonut tunnin haastattelun aikana elämänsä värikkäistä käänteistä perinpohjaisesti. Aina välillä ääni värisee ja silmät kostuvat, kun hän puhuu äidistään, peloistaan ja unelmistaan.

”En halua soittaa äidilleni, ellei minulla ole jotain hyvää kerrottavaa. Minua pelottaa olla epäonnistuja.”

”Ikävöin ystäviäni ja perhettäni, mutta he ymmärtävät. Nyt pystyn auttamaan äitiäni hieman enemmän. Minulle on saavutus, että äitini voi tulla katsomaan pelejäni.”

Vaikka Wright suunnitteleekin palaavansa Eurooppaan Filippiinien jälkeen ja jatkavansa pelaamista vuoden ympäri eri sarjoissa, unelmoi parkettien kiertolainenkin paikasta, jota hänellä ei vielä ole ollut.

”Suurin unelmani on omistaa talo, oma koti. Minulla ei ole koskaan ollut kotia, josta voisin sanoa, että ’tämä on minun’. Olen 29-vuotias, eikä minulla ole koskaan ollut edes omaa huonetta. Vaikka en pääsisi takaisin, aion ostaa äidilleni talon.”

Pikavisiitti ei yllättänyt KTP:n valmentajaa

Joel Wrightin lyhyeksi jäänyt jakso Kotkassa ei yllättänyt KTP-Basketin valmentajaa Tomi Kamista. Hän kertoo, että ulkomaalaispelaajat, jotka tavoittelevat isompia rahoja, haluavat yleensä ulosostopykälän sopimukseensa, niin myös Wright.

”Tietoisia riskejähän nämä ovat, mutta ei tämä yllätyksenä tullut”, Kaminen sanoo.

Hän kuvailee Wrightia mukavaksi ja sosiaaliseksi kaveriksi, mutta esitykset kentällä eivät tehneet aivan odotettua vaikutusta.

”Pelillisesti ei ollut ehkä niin vahva sisäpelaaja kuin oletin eikä toisaalta ihan tarpeeksi taitava kauempana korilta. Voisi jopa sanoa, että ehkä oli parempi meille, että kävi näin.”

Wrightin hankkineen filippiiniläisen Rain or Shinen maksama korvaus oli Kamisen mukaan ”ihan mukava summa”.

”Ei tästä jäänyt pahaa makua suuhun.”

KTP on tehnyt sopimuksen jo kahden yhdysvaltalaispelaajan kanssa, ja kahden muun kanssa on neuvottelut käynnissä, joten neljän ulkomaalaispelaajaa pukee näillä näkymin viime vuoden pronssimitalistin pelipaidan päälleen 27. syyskuuta kauden avausottelussa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Entisen Real Madrid -pelaajan Eero Markkasen sopimus Indonesiassa on purettu: ”Emme oikein tiedä, miksi näin kävi”

 2. 2

  Santa Anitan kuolemanradan uhriluku on nyt jo 31: nelivuotiaan hevosen lantio murtui

 3. 3

  Loma-asunto lasisella autotallilla on Kymiringin luksus­vaihtoehto kisojen seuraamiseen, lähialueen hotellit ovat jo täynnä MotoGP-päivinä

 4. 4

  Yle: Valmentaja ahdisteli teini-ikäistä SM-tason taitoluistelijaa – ”Aloimme pitää normaalina valmentajan tunkeilevaa käytöstä”

 5. 5

  Suomen Kakkosesta alle kolmessa vuodessa Real Madridiin – Eero Markkanen kertoo kohusiirtonsa vaiheista ja mihin kaikki päättyi: ”Zidane vaikutti hämmentyneeltä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Meduusa tarttui kasvoihin ja suolavesi runteli kurkun, mutta ultrauimari Sarah Thomas porski neljä kertaa peräjälkeen Englannin kanaalin poikki

 2. 2

  Komorilainen aitajuoksija syrjäytti Elmo Lakan yleisurheilun MM-kisoista: ”Olen puulla päähän lyöty”

 3. 3

  Loma-asunto lasisella autotallilla on Kymiringin luksus­vaihtoehto kisojen seuraamiseen, lähialueen hotellit ovat jo täynnä MotoGP-päivinä

 4. 4

  IS: Alpo Suhosen kirja Markku Kanervasta viivästyy terveyssyistä

 5. 5

  Kaapo Kakko pelaa jo Rangersin ykkösketjussa, mutta päävalmentajan mukaan pesti on väliaikainen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 2. 2

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 3. 3

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 4. 4

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 5. 5

  Le Parisien: Kantasoluhoitoja saava F1-mestari Michael Schumacher on tajuissaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää