Ihmislähtöisen valmennuksen pioneeri

Erkka Westerlund on yksi Suomen menestyneimmistä jääkiekkovalmentajista. Uudessa kirjassa hän palaa muun muassa työskentelyyn Raimo Summasen kanssa ja kertoo oivalluksesta, jonka hän teki Leijonien valmistautuessa Torinon olympialaisiin.

Julkaistu: , Päivitetty:

Jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlund on jättänyt pysyvän jäljen Suomen maajoukkueeseen ja useaan liigajoukkueeseen.

Myös moni pelaaja saa kiittää Westerlundia nousustaan jääkiekon huipulle. Westerlund on sen sijaan itse pitänyt matalaa profiilia, vaikka siihen ei ole ollut mitään syytä.

Olympiahopea 2006, olympiapronssi 2014 ja kolme MM-mitalia vuosina 2006, 2007 ja 2014 puhuvat puolestaan. Ne nostavat Westerlundin yhdeksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista kiekkovalmentajista.

Pitkään uraan mahtuu silti myös epäonnistumisia, pettymyksiä ja katkenneita ihmissuhteita.

Näistä kaikista kertoo Westerlundin ja Manu Tuppuraisen kirjoittama Erkka – Elämän peliä (Fitra).

Elämäkerrallisen aineiston lisäksi teos käsittelee valmennusta ja ihmislähtöistä johtamista, jota Westerlund alkoi tietoisesti opiskella Torinon talviolympialaisten jälkeen 2006.

Jääkiekossa on ollut ja on edelleen vahva autoritäärisen johtamisen kulttuuri, valmentajakeskeinen toimintatapa, jossa valmentaja suunnittelee ja sanoo joukkueelle, mitä tehdään.

Westerlund alkoi ensimmäisten valmentajien joukossa korostaa pelaajien omaa ajattelua ja henkisten voimavarojen käyttöä.

Olosuhteiden pakosta Suomen maajoukkue joutui Torinossa valmistautumaan pienissä ryhmissä, ”viisikoissa”.


 

”Vaikka olympiahopea oli yksi parhaimpia tuloksia suomalaisessa jääkiekossa, tulos ei tyydyttänyt ketään.”

”Se vapautti uskomattoman määrän pelaajien henkistä energiaa ja ajattelua joukkueen kehittämistyöhön”, Westerlund kertoo kirjassa.

Seurauksena oli uskomaton menestystarina, jossa Suomi oli lähellä historiallista jääkiekon olympiakultaa. Ruotsi voitti finaalin 3–2, ja pettymys Suomen pukukopissa oli sanoinkuvaamaton.

”Vaikka olympiahopea oli yksi parhaimpia tuloksia suomalaisessa jääkiekossa, tulos ei tyydyttänyt ketään”, Westerlund muistaa tunnelman.

Jääkiekkojoukkueen valmentamisen Westerlund aloitti JYPissä Jyväskylässä. Seitsemän lihavaa vuotta päättyivät potkuihin, jotka masensivat Westerlundin.

Hän koki epäonnistuneensa täysin valmentajana. Todellisuudessa potkut olivat lähtökohta kohti oikeaa valmentajuutta. Ne pakottivat syvälliseen itsetutkisteluun ja itsensä kehittämiseen.

Ennen valmentamista Westerlund myös pelasi jääkiekkoa Jyväskylässä ja tapasi ensi kertaa Raimo Summasen. He pelasivat samassa ketjussa, mutta Westerlund ei koskaan valmentanut Summasta.

Myöhemmin kaksikon tiet sitten kohtasivat monta kertaa, valmentajakaksikkona HIFK:ssa ja Leijonissa.

Kirjassa Westerlund kuvaa aikaa Summasen kanssa antoisaksi mutta vaativaksi ja kuluttavaksi.

”Minusta tuntuikin, että viidessä vuodessa olin vanhentunut ainakin 20 vuotta.”

Westerlund ja Summanen alkoivat rakentaa A-maajoukkueen uutta nousua vuoden 2003 kotikisojen jälkeen.

”Ensimmäiseksi tehtäväksi Rami oli suunnitellut selvittää, miten oli mahdollista menettää 5–1-johtoasema”, Westerlund kertoo surullisen kuuluisasta 5–6-välierätappiosta Ruotsille. Niin ei saisi enää tapahtua tulevaisuudessa.

Summanen otti maajoukkueessa tiukan komennon ja kehitti keskialueen puolustuspeliä, joka perustui miesvartiointiin. Se oli kuluttava tapa pelata ja koitui lopulta Westerlundin omaksi kohtaloksi, kun Suomi hävisi euroturnauksen pelissä Ruotsille.

Westerlund peluutti puolustajia, mitä hän ei Summasen mielestä hallinnut. Summanen passitti Westerlundin ”vilttiin” katsomovalmentajaksi.


 

Westerlund kuvaa aikaa Summasen kanssa antoisaksi, mutta vaativaksi ja kuluttavaksi

”Ensimmäisen kerran jouduin saman tilanteen eteen, jonka olin nähnyt tapahtuvan monelle pelaajalle. Rami oli nyt päävalmentaja ja osoitti, että hän ei luota minuun ja teki tarvittavan toimenpiteen. Se oli itselleni voimakas sisäinen signaali. Ihmisen luottamuksen voi menettää vain kerran”, Westerlund kirjoittaa.

Tapahtumaketju johti osaltaan maajoukkueen sisäiseen skismaan World Cupissa 2004. Summanen antoi Ruotsia vastaan pelatun tasapelin jälkeen erittäin kovaäänisen ja henkilökohtaisen palautteen puolustaja Janne Niinimaalle, joka lähti joukkueesta oma-aloitteisesti.

”Se oli jotain poikkeuksellista. En tunne aiemmin tapauksia, joissa pelaaja olisi jättänyt Leijona-joukkueen omasta halustaan kesken kisojen”, Westerlund kertoo.

Kirjassaan Westerlund sanoo, ettei hän tiedä, mitä kaikkea tuolloin tapahtui, mutta että ”Rami kävi kuumana”. Tapaus myös kiristi joukkueenjohtajina toimineiden Timo Jutilan ja Jari Kurrin suhdetta Summaseen.

Pari tuntia ennen tärkeää pudotuspeliä Saksaa vastaan Westerlund sai Kanadaan puhelun Kalervo Kummolalta. Hän pyysi Westerlundia olemaan valmiina pelin aikana, jos Summanen ei pysty kontrolloimaan käytöstään.

Suomi sijoittui turnauksessa toiseksi, mutta tapahtumat johtivat silti myöhemmin Summasen potkuihin.

Kummola kysyi Westerlundia uudeksi päävalmentajaksi. Summanen tulistui ja vetosi sopimukseen, jonka valmennusjohto oli tehnyt.

Sopimuksen mukaan Summanen edellytti, että koko valmennusjohto eroaa, jos päävalmentaja saa potkut.

”Olin vaikeassa tilanteessa. Vaakalaudalla oli pitkäaikainen työsuhde ja ystävyys Ramin kanssa, toisaalta oma tulevaisuuteni ja osallisuuteni suomalaisessa jääkiekossa. Sopimus ei painanut mieltäni”, Westerlund kertoo.

”Ramin erottamisen syynä ei ollut urheilullinen menestymättömyys. Se oli selvää. Se oli jotain muuta. En tiedä vielä tänä päivänä, mikä lopullinen syy oli.”

Westerlund jakaa kirjassa täsmäiskuja, mutta varsin maltillisesti, vaikka hänellä jos kenellä olisi varaa sanoa mielipiteensä.


 

”Ensimmäiseksi tehtäväksi Rami oli suunnitellut selvittää, miten oli mahdollista menettää 5–1-johtoasema?”

Jääkiekkoa seuraavasta mediasta hän mainitsee Petteri Sihvosen, jonka mielestä Westerlund epäonnistui täysin vuoden 2005 MM-kisoissa. Sihvonen listasi Urheiluruudussa Westerlundin virheitä.

”Olin hämmentynyt. Tällä kritiikillä ei ollut todellista tarkoitusta analysoida peliä tai Suomen maajoukkueen suoritusta. Tavoitteena oli kohdistaa arvostelu minuun henkilönä. Hän sai kertoa omia mielipiteitään yleisenä totuutena Ylen pääuutisissa”, Westerlund sanoo ja kertoo menettäneensä yöunensakin.

Westerlundin mukaan kyseisen toimittajan aggressiivista vainoa kesti viisi vuotta.

Jääkiekon lisäksi Westerlund tuo esille vuotensa Vierumäen urheiluopistolla ja Huippu-urheilun muutostyöryhmän Humun jäsenenä. Vierumäestä hän toteaa, ettei se ole enää sama paikka kuin ennen.

”Vierumäki-henki oli kadonnut, ilmapiiri työntekijöiden keskuudessa oli kireä ja osaamisen sekä palvelun taso oli hiipumassa.”

Uuden omistajan, miljardööri Mika Anttosen myötä Westerlund toivoo, että urheiluopisto palaa takaisin juurilleen.

Humussa Westerlundin työ jäi kesken, kun hänet pyydettiin Jokerien päävalmentajaksi. Humu-aikaa hän ei kuitenkaan ikävöi.

”Humussa aika kului palavereissa. Kaipasin enemmän tekemistä. Verkkarit päällä saisin enemmän aikaan.”

Westerlundin ja Tuppuraisen kirja avaa kiinnostavasti huippu-urheilun taustoja ja kulisseja. Moni tarina jää silti vielä kertomatta, ja lukija jää kaipaamaan yhteenvetoa Westerlundin saavutuksista.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  2. 2

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  3. 3

   Trump: Kurdit ovat ehkä vapauttaneet Isis-vankeja saadakseen Yhdysvallat hyökkäämään Turkkia vastaan

  4. 4

   ”Loviisalaisesta peltihallista on ponnistettu maailmalle”, Australian merivoimien 41 uutta laivavenettä valmistetaan Suomessa

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  9. 9

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  10. 10

   Vantaalaisnaisen tuulilasi pommitettiin umpeen kananmunilla kesken ajon: Pian lähikauppaan ilmestyi poikajoukko etsimään munia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  9. 9

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  10. 10

   Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää