Tarkasti käsikirjoitettu menestystarina

Miesten jalkapallomaajoukkue on ensi kertaa sitten vuoden 2007 hyvässä vauhdissa kohti arvoturnausta.

Julkaistu: , Päivitetty:

Hyvät asiat tuottavat lisää hyviä asioita. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue lentää voitosta toiseen, ja joukkue on nyt positiivisessa kierteessä. A-maajoukkue on ensi kertaa sitten vuoden 2007 hyvässä vauhdissa kohti arvoturnausta.

Mistä hyvä menestys johtuu? HS listasi viisi syytä, jotka ovat osatekijöitä A-maajoukkueen menestyksessä.

1 Valmennus

Päävalmentaja Markku Kanervan kolmen vuoden päävalmentajasopimus joulukuussa 2016 vaikutti epäilijöiden mielestä kyseenalaiselta sopimukselta. Oli epäilyjä siitä, miten aiemmin vuosikausia A-maajoukkueessa apuvalmentajana toiminut Kanerva voisi tuoda muutosta maajoukkueen valmennukseen.

Kanerva sanoi aiempien tilapäispestien tuoneen hänelle varmuuden siitä, että hän ”klaaraa homman”.

Päävalmentajakautensa alussa Kanervan ajatuksena oli, että Suomen pitää kompensoida taidolliset erot vastustajiin joukkuepelaamisella. HS:n haastattelussa maaliskuussa 2017 hän sanoi tarvitsevansa ennen kaikkea pelillisesti älykkäitä pelaajia, jotka reagoivat ja ennakoivat nopeasti ja ajattelevat joukkuetta.


Kanerva halusi joukkueestaan taistelutahtoisen, voitontahtoisen ja kaikkensa antavan joukkueen.

Kanervan mukaan taktisesti olennaista olisi se, miten Suomi eliminoisi vastustajan pelinrakentelun ja hyödyntäisi vastustajan heikkoudet.

Jälkikäteen on helppo nähdä, miten nämä kaikki asiat ovat pikkuhiljaa toteutuneet A-maajoukkueessa.

2 Kontekstivalmennus

Mitä tarkoittaa kontekstin ottaminen huomioon valmennuksessa? Se tarkoittaa sitä, miten joukkue pystyy sopeuttamaan peliään, pelitapaansa ja taktiikoitaan kunkin ottelun kontekstiin. Kyse on ennakoinnista otteluihin ja reagoinnista otteluiden aikana sekä joukkueen pelin muuttamisessa sopivassa määrin kuhunkin vastustajaan.

Ennakointia on ottelukohtaisten taktiikoiden laatiminen, jossa suurena apuna ovat esimerkiksi videoanalyytikko Henri Lehto ja kustakin tulevasta vastustajasta muutaman kymmenen sivun kartoituksen tekevä Toni Korkeakunnas.

Hyvästä reagoinnista kertoo Suomen kyky nostaa otteluissa tasoaan toisella puoliajalla. Suomi on pelannut lähes järjestään otteluiden toiset puoliskot paremmin kuin avauspuoliajat.

Otteluissa päävalmentaja Kanervalla on vaihtopenkillä käytössään televisioruutu, josta hän näkee ottelun eri kuvakulmasta. Nykyisellä A-maajoukkueen valmennusryhmällä, johon kuuluvat Kanervan ja Lehdon lisäksi myös Mika Nurmela ja Kari Martonen, on ymmärrystä ja osaamista reagoida pelin tapahtumiin.

Hyvä valmennus näkyy myös pelin tilastollisessa analyysissa ja tiettyjen tunnuslukujen kehittymisessä.

Kahden viime vuoden aikana A-maajoukkue on kehittynyt hyökkäyspelissään ja siinä, miten usein se pystyy etenemään vastustajan rangaistusalueelle. Vuosina 2015–2016 Suomi eteni rangaistusalueelle keskimäärin vain 9,8 kertaa ottelussa, mutta vuosina 2017–2018 joukkue eteni jo 13,6 kertaa ottelua kohti.

Esimerkiksi torstain Kreikka-ottelussa Suomi pystyi etenemään rangaistusalueelle 14 kertaa.

Suomen aiempaa parempi puolustuspeli on johtanut siihen, että vastustajan pallonhallinta on ollut vuosina 2017–2018 keskimäärin pienempi (51 prosenttia) kuin vuosina 2015–2016 (55,1 prosenttia).


Suomen parantunut pallonhallinta näkyy muun muassa siinä, miten joukkue siirtää palloa rohkeasti pienissä tiloissa keskikentällä ja kuinka puolustuksessa prässiä puretaan rauhallisesti.

3 Joukkuehenki

Nykyisessä A-maajoukkueessa on aiempaa parempi joukkuehenki. Nykyisen joukkueen hyvän dynamiikan näkee peleissä.

Kansojen liigassa kuudessa ottelussa vaihtopelaajana joukkueessa mukana ollut Markus Halsti vahvistaa ulkopuolistenkin näkemän asian.

”Joukkueessa on hyvä henki. Se on helppo nähdä ulospäin. Mielestäni se joukkuehenki tuo voittoja. Joku voi sanoa, että helppoahan se on ylläpitää hyvää henkeä, kun tulee voittoja. Se hyvä henki on ollut jo ennen näitä loistavia viime aikojen tuloksia”, Halsti sanoo.

Halsti sanoo itsekin miettineensä, miten maajoukkueeseen on syntynyt hyvä joukkuehenki.

”Totta kai valmentajalle pitää antaa paljon kehuja. Hän luo sen ryhmän. Kanerva antaa tarpeeksi vapauksia pelaajille olla oma itsensä. Luottamus ruokkii joukkueen hyvää yhteistoimintaa.”

Halstin mukaan joukkueen suurimmat pelaajat Teemu Pukki, Lukas Hradecky ja Tim Sparv ovat persoonina kuin kuka tahansa joukkueessa.


”He eivät millään tavalla tee itsestään muita isompia pelaajia. Hradecky tekee itsestään hyvällä tavalla hauskuuttajan. Positiivisuus korostuu ilmapiirissä. Se on yksi syy siihen, miksi fiilis maajoukkueessa on niin hyvä.”

Halstin mukaan hyvän yhteishengen näkee helposti kentällä.

”Kun joku tekee pienen virheen, en usko, että siellä on kenelläkään syyttävää sormea ojossa. Ei siellä tule huutoja.”

Hyvä joukkuehenki tekee myös joukkuepelistä parempaa.

4 Roolitus

A-maajoukkueessa on vain vähän tähtipelaajia. Oikeastaan vain kaksi kansainvälisen tason tähtipelaajaa: Pukki ja Hradecky. Yksilöiltään Suomen joukkue on laadullisesti usein vastustajiaan heikompi.

Mutta jos pelaajat ovat oikein roolitettu, saa yksilöistä kaiken mahdollisen hyvän irti. Joukkueesta tulee yksilöitään parempi.

Otetaan esimerkiksi laitahyökkääjä Pyry Soiri. Hän ei ole viime aikoina seurajoukkueissaan pelannut erityisen hyvin, mutta maajoukkueessa oikeassa roolissa hän sopeutuu joukkueeseen erinomaisesti ja pystyy pelaamaan hyvällä tasolla.

5 Jalkapallobuumi

Menestys ruokkii menestystä. Joukkueessa on hyvä itseluottamus ja pelaajat eivät kunnioita liikaa vastustajia.

A-maajoukkueen hyvät tulokset ovat olleet luomassa uutta jalkapallobuumia. Buumi on luonut odotuksia siitä, että viimeinkin miesten maajoukkue pääsee arvoturnaukseen.


Buumi näkyy myös maaotteluissa hyvänä tunnelmana. Kotiyleisön loistava tuki auttaa pelaajia, on moni joukkueen pelaaja todennut. Ratinan stadionilla Tampereella on ollut viime kotipeleissä niin hyvä kannustus, että pelaajat saavat itsestään irti vielä enemmän.

Osa buumista ehkä muuttuu myös lisäresursseiksi, jotka auttavat entisestään kehittämään maajoukkueita.

Suomi–Italia Ratinan stadionilla kello 21.45. Viasat ja Viafree näyttävät ottelun.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tim Murray oli jo ryhtynyt toimistorotaksi, kunnes sai yllätys­tarjouksen Suomesta: täältä löytyi myös vaimo ja ykkös­vahdin paikka

 2. 2

  Jenni Sassi ja Tanja Matilainen ovat työssä käyviä äitejä ja maalivahteja: ”Kun viideltä herää ja iltakymmeneltä palaa kotiin, kyllä siinä välillä meinaa väsyä”

 3. 3

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 4. 4

  The Athletic: Colorado tarjoaa Mikko Rantaselle ”vain” kahdeksan miljoonan dollarin vuosipalkkaa

 5. 5

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 2. 2

  A historical photograph of Teemu Pukki in his first team debut: The crowd was boozing heavily as the 15-year-old ran onto the pitch

 3. 3

  Kilpainsinööri Mark Slade tuntee suomalaiskuskien sielun: ”Mika Häkkisessä oli kyllä jotain outoa”

 4. 4

  Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

 5. 5

  Nälkäiselle Cristiano Ronaldolle hampurilaisia antanut nainen ilmoittautui: ”Hän oli kaikista ujoin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 2. 2

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 3. 3

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 4. 4

  Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

  Tilaajille
 5. 5

  Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  3. 3

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  4. 4

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  5. 5

   HS:n erikoishaastattelu: Googlen toimitusjohtaja kasvoi Intiassa ilman teknologiaa mutta ohjailee nyt sen kehitystä – näin maailma muuttuu Sundar Pichain mukaan

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  9. 9

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  10. 10

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  7. 7

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  8. 8

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  9. 9

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää