Urheilu    |   Kolumni

Nuoret tuskin uskovat nuuskavalistusta, jos valmentajallakin on mälli huulessa

Nuuska on suomalaisen urheilun sokea piste. Monet sellaiset urheilijat, valmentajat ja urheilevien lasten vanhemmat, jotka eivät ikinä tupakoisi, voivat vetää nuuskaa ihan himona.

Syöpäjärjestöjen viime viikolla julkaiseman nuuskaselvityksen tulokset olivat urheilun vinkkelistä kiusallisia ja hälyttäviä.

Selvitykseen haastateltiin jääkiekko-, jalkapallo- ja salibandyseurojen 16–17-vuotiaita pelaajia sekä valmentajia, toimihenkilöitä, lajiliittojen edustajia ja pelaajien vanhempia pääkaupunkiseudulta ja Oulun seutukunnasta.

Tulokset olivat karua luettavaa. Selvityksen mukaan nuoret saavat nuuskaa helposti, eivätkä he pitäneet nuuskan käyttöä mitenkään paheksuttavana. Nuuskan terveysvaikutukset tunnettiin huonosti.

Nuuska on ihmeellinen sokea piste urheilussa. Monet urheilijat, valmentajat ja urheilevien lasten vanhemmat, jotka eivät ikinä tupakoisi, voivat vetää nuuskaa ihan himona. Nuuskaa käytetään erityisesti palloilulajeissa.


Kisapaikoilla ja urheiluhallien ulko-ovilla ei juuri enää näe tupakkaporukoita. Tupakoivat urheilutoimittajatkin alkavat olla kadonnutta kulttuuria.

Mutta nuuskaaminen voi syöpäjärjestöjen tuoreen selvityksen perusteella paksusti. Nuuskan myynti on Suomessa kielletty, mutta urheilussa se on elävä alakulttuuri.

Selvityksen huolestuttavin tulos on, että osa nuorista ei pidä nuuskaa terveydelle vaarallisena, vaan pikemminkin elämäntapaan kuuluvana.

Yhtä huolestuttavaa on, että monet valmentajat käyttävät nuuskaa, vaikka seurassa olisi nollatoleranssi. Valistus tuskin tehoaa nuoriin, jos valmentajalla on samaan aikaan mälli huulessa, päinvastoin.

Nuuskaa käyttävät urheilun toimihenkilöt vahvistavat toiminnallaan, että nuuska on osa palloilulajien suurempaa tarinaa, vaikka sen käyttäminen onkin epäterveellistä, rumaa ja kaiken lisäksi epäeettistä.

Samanlaisesta asenteesta kertoo jääkiekon mahtiseuran Oulun Kärppien vuosia jatkunut sponsoriyhteistyö ruotsalaisen nuuskakaupan kanssa.

Vaikka Kärppien mainontaa ei olekaan todettu lainvastaiseksi, sijoittuu se urheilun arvomaailmassa tukevasti harmaalle alueelle.

Yhteistyö vaikuttaa oudolta myös sen valossa, että Kärpät on Suomen varakkaimpia urheiluseuroja eikä tarvitse nuuskarahoja.

Nuuskasta riittää mielipiteitä, ja monien mielestä se on nautintoaine, jota pitäisi voida ostaa myös Suomessa. Mutta: Suomen lain mukaan nuuskan myynti on täällä kielletty, ja sitä saa tuoda maahan vain omaan käyttöön.

Lisäksi kaikkea Suomessa käytettävää nuuskaa ei suinkaan tuo naapurin Veijo Ruotsin-risteilyltä, vaan bisnekseen liittyy myös rikollisuutta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  3. 3

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  4. 4

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  5. 5

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  6. 6

   Tämän hetken suurimman hitin takana on australialainen nuori, joka muistuttaa hyvin paljon suomalaispoppari Almaa

  7. 7

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  8. 8

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  9. 9

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  10. 10

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa mennä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää