Miksi ei 4–4–2?

Suomi vaihtoi peliryhmitystä ja taktiikkaa ja antoi liikaa maalipaikkoja Italialle. Tappio oli vääjäämätön lopputulos.

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen unelma EM-kisapaikasta on edelleen hyvin elossa, vaikka Suomi hävisikin toistamiseen Italialle, tällä kertaa kotikentällä lukemin 1–2.

Suomen tappio Italiaa vastaan ei ollut suuri yllätys, mutta kysymyksiä herätti Suomen valmennuksen otteluun valitsema taktiikka.

Toisen kerran näissä EM-karsinnoissa Suomi yritti tukahduttaa Italian hyökkäyspeliä viiden puolustajan linjalla, ja toisen kerran se epäonnistui.

On selvää tietenkin, että maailmanluokan vastustajaa vastaan Suomi olisi ollut varmasti vaikeuksissa millä tahansa taktiikalla. Italian pelaajat olivat yksilöinä taitavampia ja älykkäämpiä.

Päävalmentaja Markku Kanerva on aiemmin korostanut sitä, miten hän keskustelee pelaajiensa kanssa. Mutta parista asiasta on pääteltävissä, että Italia-ottelun taktiikkaa valittaessa ei pelaajien mielipiteellä ollut välttämättä kovinkaan suurta merkitystä.


 

Teemu Pukki viimeisteli 42 vuoteen Suomen ensimmäisen maalin Italian verkkoon.

Suomi oli vaihtanut otteluun neljä pelaajaa, osin pakosta, sillä kapteeni Tim Sparv oli pelikiellossa.

Pyry Soiri, Jasse Tuominen ja Jukka Raitala jäivät sivuun, ja uusina pelaajina avauskokoonpanoon tulivat toppari Sauli Väisänen, keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller, laitahyökkääjä Lassi Lappalainen ja laitapakki Albin Granlund.

Suomi lähti otteluun kolmen topparin linjalla, ja ryhmityksen oli tarkoitus olla 3–4–3-muodossa. Se muuttui kuitenkin taajaan 5–4–1-ryhmitykseen.

Kun Italia rakenteluvaiheessa ohitti helposti Suomen ensimmäisen prässin, putosivat laitahyökkääjät seuraavaan linjaan.

Kolmen topparin linjaan siirtyminen ja 4–4–2-ryhmityksestä luopuminen oli sikäli mielenkiintoista, että Suomen kapteenin Sparvin mukaan EM-karsintojen avausottelussa Italiassa kokeiltu kolmen topparin ryhmitys ei täysin toiminut.

”Pelasimme eri systeemillä, joka ei mielestäni toiminut ihan sataprosenttisesti. Minulla on idea mielessä siitä, miten minä lähtisin pelaamaan, mutta en tiedä, onko se 4–4–2”, Sparv sanoi Lamminpään kentällä kaksi päivää ennen Italia-ottelua.

”Sillä taktiikalla tuli kolme paloa. Luulen, että lähdetään samalla [kuin Kreikka-ottelussa]”, maalivahti Lukas Hradecky sanoi puolestaan Udinessa nähdystä taktiikasta.

Niistä kommenteista kävi ilmi, että Suomen pelaajat eivät pitäneet Udinessa nähtyä ryhmitystä hyvänä. Suomi oli saanut neljä perättäistä karsintavoittoa 4–4–2-ryhmityksellä, jossa pelaajat tiesivät hyvin paikkansa, osasivat sijoittua oikein ja puolustivat hyvin.


 

Yhteistyö kolmen topparin linjassa ei ollut yhtä sujuvaa kuin toppariparina neljän linjassa.

Miksi Suomen valmennus sitten valitsi toisenlaisen ryhmityksen?

Valmennus oli päättänyt, että kolmella topparilla Suomi pystyisi paremmin estämään Italian hyökkäyksiä keskeltä. Ajatus oli, että kolmella topparilla Suomen puolustus pystyisi tyrehdyttämään Italian hyökkääjien taskupelaamista puolustuslinjan edessä.

Otteluun valittu ryhmitys aiheutti kuitenkin sen, että aiemmissa peleissä erinomaisesti yhdessä pelannut topparipari Paulus Arajuuri ja Joona Toivio eivät päässeet pelaamaan normaaleissa peliasemissaan. Yhteistyö kolmen topparin linjassa ei ollut yhtä sujuvaa kuin toppariparina neljän linjassa.

Kolmantena topparina pelannut Sauli Väisänen koki neljännen perättäin tappionsa A-maajoukkueessa pelatessaan avauskokoonpanossa, ja monen muun tavoin hän teki liikaa virheitä.

Tilastoyhtiö MyCoazhin mukaan Huuhkajilla oli viimeisellä puolustusneljänneksellä 47 epäonnistunutta suoritusta. Keskimäärin joka kolmastoista epäonnistunut suoritus aiheuttaa takaiskumaalin, joten ilman Italian rangaistuspotkumaaliakin Suomen olisi pitänyt tilastojen perusteella hävitä ottelu.

59. minuutilla Suomen puolustus murtui pahasti, kun vasen pakki Jere Uronen ei pystynyt peittämään keskitystä, ja Ciro Immobile puski takaltolpalta vieraat johtoon.

Avausmaalissa Suomella oli myös pientä epäonnea, kun Paulus Arajuuren purkuyritys päätyi takatolpalle. Uronen taas ei voittanut hyökkäyspään kaksinkamppailuita juurikaan ja hävisi puolustuspäässäkin niitä liikaa.


 

Teemu Pukilla oli 25 pelitekoa, joista vain neljä epäonnistui.

Kärkipelaaja Teemu Pukki jäi todella yksin hyökkäyksessä ja olisi selvästi kaivannut tukea. Siitä huolimatta hän onnistui hyvin yksinäisenä kärkenä, mikä kertoo hänen pelaamisensa korkeasta tasosta tällä hetkellä.

Tilastoyhtiö MyCoazhin mukaan Pukilla oli 25 pelitekoa, joista vain neljä epäonnistui. Se on erittäin hyvä lukema, kun ottaa huomioon vastustajan laadun ja Pukin roolin ottelussa.

Pukki hankki toisella jaksolla yksin neljää vastustajan pelaajaa vastaan rangaistuspotkun, josta hän viimeisteli 42 vuoteen Suomen ensimmäisen maalin Italian verkkoon.

Tilanteenvaihdoista Suomi sai vain vähän maalipaikkoja.


 

Hyökkäyksiin lähtö oli todella vaikeata.

Glen Kamaralla oli yksi laukaisu, joka blokattiin. Lassi Lappalainen pääsi ottelun alussa linjasta läpi, mutta Leonardo Bonucci katkoi tylysti tilanteen. Kamaran laukaisun ja Pukin pilkun lisäksi Suomella oli kaksi ohilaukausta. Italia sen sijaan laukoi peräti 24 kertaa, joista kahdeksan maalia kohti.

Hyökkäyksiin lähtö oli todella vaikeata, kun Suomi purki usein Italian prässiä korkeilla palloilla hyökkääjille, mutta Lappalainen ja Robin Lod hävisivät paljon pääpelikamppailuja.

78. minuutilla Suomella oli toisen kerran tilanne, jossa perättäiset epäonnistumiset johtivat takaiskumaaliin.

Oikea pakki Albin Granlund ei pystynyt estämään keskitystä takaviistoon, Toivio ei onnistunut katkossa ja Väisäsen blokista tuomittiin rangaistuspotku, josta Jorginho viimeisteli voittomaalin.


 

Kun Sparv on ollut poissa kokoonpanosta, Suomi on saanut vain yhden pisteen kuudesta ottelusta.

Viime vuosina on käynyt hyvin selväksi, että kapteeni Tim Sparv on yksi maajoukkueen avainpelaajista.

Kanervan päävalmentajakaudella Suomi on pelannut 18 kilpailullista ottelua. Kahdessatoista pelissä kapteeni Tim Sparv on ollut mukana ja niistö Suomi on kerännyt 31 pistettä eli 2,58 pistettä ottelua kohden. Kun Sparv on ollut poissa kokoonpanosta, Suomi on saanut vain yhden pisteen kuudesta ottelusta.

Sparv ohjaa Suomen peliä ja pystyy loistavalla sijoittumisellaan puolustamaan erinomaisesti keskikentän pohjalla puolustuslinjan edessä. Italiaa vastaan Suomen keskikentän keskusta ohitettiin liian helposti.

Kaiken kaikkiaan pelissä tuli rajulla tavalla esiin Suomen pelaajien laadullinen heikkous verrattuna Italiaan pelaajiin.

Suomen pallonhallinta oli avausjaksolla 35 prosenttia ja toisella jaksolla 41 prosenttia. Näillä luvuilla on selvää, että Suomi oli niin alakynnessä, että tappio oli oikeastaan vääjäämätön lopputulos Italian tasoista joukkuetta vastaan.

Päävalmentaja Kanervan ilmeistä ja kommenteista ottelun jälkeen näki, että hän oli pettynyt siihen, miten Suomi pelasi. Sitä hän ei kuitenkaan ääneen sanonut, että valittu taktiikka olisi ollut väärä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  3. 3

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  4. 4

   Rekka on juuttunut rautatiesillan alle Helsinginkadulla, haittaa liikennettä noin 2 tuntia

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Runoilija Aila Meriluoto on kuollut

  7. 7

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  8. 8

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  9. 9

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  7. 7

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  8. 8

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  9. 9

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää