Takarivin poika iskee voimalla

Lentopallomaajoukkueen konkareihin kuuluvalla Antti Siltalalla on pokkaa leukailla Iivo Niskaselle ja lainata johtamalleen firmalle nimen maailmankuululta rockyhtyeeltä.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kopio Mona Lisasta, yläleuka, takajalka, itseluottamus – ja karhu.

Muun muassa tällaisille kohteille lentopalloseura Savo Volleyn puuhakas ja omapäinen urheilutoimenjohtaja Antti Siltala haluaa liigajoukkueensa pelaajille vakuutuksen.

Oikeassa elämässä tällaista ei ole tapahtunut, vaan kyse on runsas vuosi sitten julkaistusta hulvattomasta videosta, jolla kerrottiin Siltalan ryhtyvän Savo Volleyn pelaajaksi.

”Hauskaa pitää olla”, Siltala sanoo kahteen kertaan videolla, jolla hänestä paljastuu myös aikamoisia näyttelijän kykyjä.

Nyt 35-vuotias Siltala on aloittamassa uransa seitsemännet EM-kisat ja myöntää HS:n haastattelussa, että videolla poreileva huumori kertoo jotain hänestä itsestäänkin.

”Siinä heiteltiin yhdessä ideoita. Kyllä se tietyllä tavalla kuvastaa minuakin. Pyritään aina pitämään hauskaa siinä ohella. Tosissaan mennään, mutta väkisinhän ei tule mitään. Pitää tykätä siitä mitä tekee. Silloinhan sitä jaksaakin”, Siltala sanoo.

Huumoria on tarvittu myös maailmalla, jossa Siltala pelasi kaikkiaan 11 vuotta putkeen ennen viime vuonna tapahtunutta paluuta kotikonnuille Kuopioon.


 

”Olen sopeutunut aika hyvin.”

Ulkomaankierroksen aikana Siltala pelasi Belgiassa, Kreikassa, Turkissa, Puolassa, Italiassa, Ranskassa, Venäjällä ja uudelleen Turkissa. Eniten urheilumenestystä tuli Belgiassa, muun muassa maan mestaruus, cupin voitto ja seurajoukkueiden arvostetun CEV-cupin kakkossija.

”Kaikilla mailla on omat hyvät ja huonot puolensa. Puola on hieno paikka lentopalloilijalle, Venäjä oli tosi hyvä, ja siellä on kova liiga. Ranskassa oltiin paljon perheen kanssa ja pelattiin pronssille. Turkissakin tykkäsin olla tosi paljon. Olen sopeutunut aika hyvin.”

Siltalalla on puolisonsa kanssa kaksoset, tyttö ja poika. Perhe ei missään vaiheessa asunut kokoaikaisesti yhdessä ulkomailla.

”Siellä sai hirmuisen määrän hyviä kavereita ja kokemuksia monista eri kulttuureista. Oppi arvostamaan paitsi Suomea myös sitä, miten muualla eletään. En vaihtaisi mitään pois. Olen tykännyt oikeasti asua joka paikassa.”


 

”Iivolle en häviä missään muussa kuin hiihtoladulla ja raveissa.”

Siltala oli mukana perustamassa fuusioseura Savo Volleytä vuonna 2017. Hän on syntyjäänkin savolainen ja lähtöisin Ylä-Savosta Vieremältä, kuten myös Iivo ja Kerttu Niskanen.

”Iivolle en häviä missään muussa kuin hiihtoladulla ja raveissa”, Siltala leukailee ja sanoo tuntevansa olympiavoittajan melko hyvin.

Merkittävin yhteinen kiinnostuksen kohde on raviurheilu.

”Jossain vaiheessa pyöriteltiin V75:tä samassa kimpassa. Iivo on viimeisen päälle hyvä tyyppi ja on ollut mukana joissakin Savo Volleyn tapahtumissakin.”

Siltala ei myönnä olevansa yhtä intohimoinen ravimies kuin Niskanen. ”Seuraan kyllä ja välillä pelaankin.”

Siltala kasvoi Salahmin kylällä, ja hänen lajivalintaansa vaikutti hieman totutusta kaavasta poikkeava henkilö.

Siinä missä useimpien urheilijoiden lajivalintaan ovat eniten vaikuttaneet vanhemmat tai kaverit, Siltalan johdatti lentopallon pariin isän sisko, joka harrasti lajia.

”Tädin kanssa paljon palloteltiin. Kun olin 6-vuotias, hän vei minut Iisalmeen treeneihin, koska Vieremällä ei ollut vielä joukkuetta. Kaksi vuotta myöhemmin Vieremälle perustettiin seura, ja siirryin tietysti sinne. Siitä se lähti, ja siihen olen jäänyt kiinni. Lentopallo on lajina sellainen, että se vaatii tietyn fysiikan, mutta siinä on myös se taitopuoli”, sanoo Siltala, joka harrasti juniorina myös yleisurheilua ja jalkapalloa.

Lopullisen lajivalinnan Siltala muistaa tehneensä melko varhain.

”Yksi vanha pelikaveri lähetti joskus lehtijutun, jossa sanoin 10-vuotiaana, että isona pelaan Hollannissa ammattilaisena lentopalloa.”


 

”Ainahan se maajoukkue kiinnostaa.”

Siltala on yleispelaaja, ja pituutta hänellä on 193 cm.

”Olin jo lapsena aika pitkä, luokkakuvassa aina takarivissä. Ei olisi haitannut, jos olisi kymmenen senttiä lisää. Olisi päässyt vähemmällä”, hän virnuilee.

Siltalan omat lapsetkin pelaavat lentopalloa, mutta se ei ole heidän ainoa lajinsa.

Pelaamisen ohella Siltala on sähköalan yrittäjä. Hän on osakas ja toimitusjohtaja Savon High Voltage oy:ssä, joka työllistää kymmenkunta ihmistä.

Viime vuonna perustetun firman nimen sähköön liittyvä englanninkielinen osa on lainattu maailmankuulun australialaisen rockyhtyeen AC/DC:n samannimisestä levystä ja kappaleesta.

”Kyllä AC/DC on aika monen meidän osakkaan suosikkibändi. Vanhoja muistellaan, ja käy myös sähköalaan.”


 

”Varmasti jollakin tavalla olen aina mukana.”

Maaotteluita Siltala on pelannut 282, neljänneksi eniten Suomen miehistä ja selvästi eniten Suomen nykymaajoukkueesta.

Muutama viikko sitten hän palasi maajoukkueeseen pienen tauon jälkeen. Viime vuoden MM-kisat jäivät väliin, mutta vuodenvaihteen jälkeen hän oli mukana EM-paikan sinetöineessä karsintaottelussa.

”On ollut olkapään kanssa vaivoja. Harkittiin syvästi sen leikkaamista. Mutta kun on vuosi sopimusta jäljellä, ajattelin kunnioittaa sitä ja pelailen vielä piikin kanssa. Se on tuntunut kohtalaisen hyvältä.”

Kutsu EM-ryhmään tuli maajoukkueen takavuosien pitkäaikaiselle kapteenille vasta muutama viikko ennen kisoja.

”Ajattelin, että ainahan se maajoukkue kiinnostaa.”

Siltala sanoo, ettei ole varsinaisesti ajatellut pelaajauran loppumista.

”Mennään vuosi kerrallaan. Polveen tehtiin isompi leikkaus ennen viime kautta. Se on ihan ok, mutta toiselle polvelle pitäisi tehdä sama homma. Sitten on tuo olkapää, joten mennään raaja kerrallaan.”

Sen hän myöntää, että alkamassa ovat todennäköisesti uran viimeiset arvokisat.

”Siinä ollaan varmasti aika lähellä.”

Lentopallosta Siltala arvelee olevansa pääsemättömissä.

”Varmasti jollakin tavalla olen aina mukana. Se on ollut niin iso osa minun menoa.”

Siltala myöntää, että paluu Kuopioon on tuonut elämään lisää kiirettä.

”Vanhemmat ovat aina tehneet paljon töitä, ja se on tietyllä tavalla tarttunut. En oikein osaa olla paikallaan. Jos ei tule vuoteen yhtään vapaapäivää, en sitä välttämättä huomaa. Ei ole mitään sellaista, että nyt on loma. Pyrin aina pitämään pieniä breikkejä, että saisi olla lasten kanssa. ”


”Banks on ihan fiksu kaveri”

Suomi lähtee Slovenian Ljubljanassa pelattavaan EM-kisojen alkulohkoon takanaan peräti 18 ottelun tappioputki.

Keväällä aloittaneen päävalmentajan Joel Banksin johdolla miehet eivät ole voittaneen yhtään virallista maaottelua.

Ainoa voitto (3–2) tuli elokuun lopussa epävirallisessa ottelussa Viroa vastaan.

Banks on viides päävalmentaja, jonka alaisuudessa Siltala laskee pelanneensa maajoukkueurallaan.

”Banks on ihan ammattitaitoinen ja fiksu kaveri, joka tietää paljon lentopallosta. On tultu ihan hyvin toimeen.”

Suomen kanssa alkulohkossa pelaavat edellisen päävalmentajan Tuomas Sammelvuon luotsaama Euroopan rankingin ykkönen Venäjä, Slovenia (8:s), Turkki (15:s), Valko-Venäjä (22:s) ja Pohjois-Makedonia (23:s).

Suomen sijoitus edellisen kerran viime syksynä päivitetyssä rankingissa on 11:s.

Jokaisesta lohkosta neljä parasta pääsee jatkopeleihin.

”Lohko on sopivan kova, mutta ei mikään ylipääsemätön. Ensimmäinen tavoite on päästä jatkoon. Pelissämme on ihan hyviä elementtejä. Tasaisuuttahan se vaatii”

Kuka?

Antti Siltala


 35-vuotias lentopalloilija

 Lähtöisin Vieremältä, asuu Kuopiossa

 Perhe: Puoliso ja 7-vuotiaat kaksoset

 Pelasi 11 vuotta ulkomailla seitsemässä maassa, nyt toista kautta Savo Volleyn joukkueessa

 Toimitusjohtaja ja osakas sähköalan yrityksessä

 Pelannut kuudet EM- ja yhdet MM-kisat, 282 maaottelua

Fakta

Suomen ottelut EM-alkulohkossa


 Suomen miehet pelaavat EM-kisojen C-alkulohkossa Slovenian Ljubljanassa

 Suomen ottelut:

 To 12.9.

18.30 Suomi – Pohjois-Makedonia

 La 14.9.

21.30 Slovenia – Suomi

 Su 15.9.

18.30 Valko-Venäjä – Suomi

 Ma 16.9.

18.30 Venäjä – Suomi

 Ke 18.9.

21.30 Suomi – Turkki

 Ajat Suomen aikaa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 2. 2

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 3. 3

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 4. 4

  Teemu Pukki ja Norwich osoittivat, että ”Kanarialintujen” lentovauhti riittää asennevammaisia jättiläisiä vastaan

 5. 5

  Juoksija Sara Kuivisto viettää hotelli­huoneessa jopa 21 tuntia vuoro­kaudessa menestyäkseen MM-kisoissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 2. 2

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 3. 3

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 4. 4

  Teemu Pukki ja Norwich osoittivat, että ”Kanarialintujen” lentovauhti riittää asennevammaisia jättiläisiä vastaan

 5. 5

  Ruusuvuori löi maailmantähti Thiemin näytöstyyliin ja niittasi Davis Cupin tasoihin: ”Ihan huikea fiilis, ja millä lailla yleisö puski koko ajan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 2. 2

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 3. 3

  Michael Schumacheria hoidetaan pariisilaisessa sairaalassa kanta­solu­siirroilla – HS kysyi suomalais­asiantuntijalta, mitä hoidolla voi saavuttaa

 4. 4

  Teemu Pukki teki maalin, mutta Italia voitti Huuhkajat kyseenalaisella rangaistuspotkulla

 5. 5

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää