Urheilu

Liiga on nyt maailman ainoa sarja, jossa kerätään pelaajien tekemisistä dataa reaaliaikaisesti: ”Pelonsekaisin tuntein katsotaan, mitä sieltä paljastuu”

Jääkiekkoliigan tilastointi kasvaa räjähdysmäisesti tällä kaudella älykiekon myötä.

Älykiekko kertoo kaiken. Lähes näin raflaavasti voi sanoa alkavan jääkiekon liigakauden kulusta.

Torstaina käynnistyy kolmas kausi, jonka aikana pelatuissa otteluissa älykiekko tallentaa pelaajien liikkeitä kaukalossa. Ensimmäisenä talvena mitattiin vain Tapparan pelien tilastoja. Toisella kaudella haettiin dataa 150 ottelusta, ja tällä kaudella ottelumäärä nousee viiteensataan.

Esimerkiksi pelaajien luisteluvauhdit ja laukausten nopeudet ovat olleet jonkin aikaa tiedossa. Tilastointi laajenee, ja nyt saadaan selville, paljonko pelaaja pitää kiekkoa hallussaan ottelun aikana, kuinka monta syöttöä hän antaa, montako metriä luistelee ja miten hän osallistuu peliin kaukalon tärkeimmillä alueilla.

”Pelonsekaisin tuntein katsotaan, mitä sieltä paljastuu”, Pelicansin kapteeni Hannes Björninen heitti, kun liigajoukkueiden kapteenit luistelivat kilpaa kaukalossa ja yrittivät rikkoa lämärillään ”äänivallin.”

Jukurien kapteeni Miika Roine pitää tilastointia hyvänä asiana varsinkin katsojien kannalta.

”Pystyy hahmottamaan tilanteita paremmin. Aiemmin arvosteltiin helposti veskareita, mutta jos laukaus onkin lähtenyt 138 kilometriä tunnissa, onko se sittenkään ollut niin helppo maali”, Roine sanoi.

Björninen laukoi kiekkoa 144,89 kilometriä tunnissa ja Roine luisteli 35,8 kilometrin vauhtia. JYPin kapteeni Juuso Vainio ylsi 38 kilometrin vauhtiin leikkimielisessä kisassa.

Wisehockeyn myyntijohtaja Miska Kuusisto sanoi, että Liiga on ainoa kiekkosarja maailmassa, jossa käytetään älykiekkoa ja kerätään dataa reaaliaikaisesti.

”Olemme maailman ainoa reaaliaikainen liiga”, Kuusisto sanoi.

NHL oli kehittämässä omaa älykiekkojärjestelmää tälle kaudelle, mutta ei saanut sitä valmiiksi ja joutui lykkäämään hanketta ainakin vuodella. NHL olisi käyttänyt sirujen välillä UWB-yhteyttä, joka on kuulemma herkkä häiriöille.

Onko teidän järjestelmää kaupattu NHL:ään?

”Olemme kaikkien kanssa keskustelleet”, Kuusisto vastasi arvoituksellisesti.

Dataa keräävä siru on keskellä kiekkoa ja kestää kovimmatkin laukaukset. Toinen siru on joko pelaajan paidassa tai hartiasuojassa. Kypärässäkin sitä voidaan pitää.

”Sirulle ei tarvitse tehdä mitään. Se kestää niin kauan kuin kiekkokin”, Kuusisto sanoi ja lisäsi, että Liigassa käytännössä jokainen erä alkaa uudella kiekolla.

Näiden kahden sirun välillä käytetään monille autoista tai kuulokkeista tuttua bluetooth-yhteyttä. ”Meillä positiivista on, että akku kestää hirveän kauan.”

Valmentajavelho Erkka Westerlundin johdolla tehtiin peli­analyysiä Vierumäellä jääkiekon kehityskeskuksessa 2000-luvun taitteessa. Silloin ottelun jokainen tapahtuma perattiin manuaalisesti ja tulokseksi saatiin, että peliin mahtuu 350–450 hyökkäystä tai hyökkäyksen yritystä.

Älykiekko ei ole muuttanut ottelutapahtumien määrää, mutta helpottaa ja nopeuttaa analysointia. Data tulee nappia painamalla.

”Pelaaja voi tehdä paljon hyviä juttuja puolustussuuntaan, mikä ei ole ennen ollut nähtävissä”, Kuusisto sanoi.

Ottelun syöttötilastot ja onnistumistarkkuudet voidaan purkaa, vaikka jokaisen erän jälkeen tai jopa kesken pelin, jos halutaan käyttää tablettia vaihtopenkin takana.

Jokaisen liigahallin katossa on neljän kameran pakka, jolta voi katsella jokaisen laukauksen eikä tarvitse kelailla videoita edestakaisin.

”Tämä helpottaa seuran videovalmentajaa. Ei tarvitse tehdä klippejä yötä myöten, ellei halua.”

Tilastointi kertoo, että kiekko liikkuu erässä noin 8–9 kilometriä, josta joukkue syöttelee noin kilometrin. Tilasto ei vaikuta kovin tärkeältä, mutta kun tähän yhdistetään syöttöjen perillemenoprosentti ja ovatko syötöt peliä edistäviä, alkaakin data palvella lajia.

”Pelaajien pisimmät luistelumatkat ovat 4–5 kilometriä ottelussa ja huippunopeudet yli 30 kilometriä tunnissa”, Kuusisto sanoi, mutta muistutti, että jääkiekossa päästään hyvin harvoin huippunopeuteen jatkuvien pysähdysten takia.

Tilastointi paljasti, että kauden alussa pelatussa Tapparan ja Ilveksen harjoitusottelussa puolustaja Tuukka Mäntylä kuljetti kiekkoa 476 metriä koko ottelussa. Ilveksen pakki Oskari Laaksonen sai pitää kiekkoa hallussaan 418 metriä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  8. 8

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Ukraina tiesi sotilasapunsa jäädyttämisestä ennen Trumpin kohupuhelua

  10. 10

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää