Mestaruuden takuumies

Maan parhaisiin pesäpalloilijoihin kuuluva Tuomas Jussila johtaa Superpesiksen puolustavaa mestaria Joensuun Mailaa kohti uusia kultajuhlia.

Julkaistu: , Päivitetty:

Suuri johtaja. Iso tähti. Ideaalinen paketti. Ällistyttävän monipuolinen.

Siinä pieni otos sanapareista, jotka yhdistetään Joensuun Mailan kapteeniin Tuomas Jussilaan. Huippupesäpalloilijaan, joka johtaa joukkojaan kohti toista peräkkäistä Suomen mestaruutta.

Se ei ole yllätys, sillä JoMa on kypsynyt viime vuosina maan parhaaksi pesäpalloseuraksi. Miksi joukkue on niin hyvä?

”Siihen on varmasti monta tekijää. Seura ja organisaatio ovat terveellä pohjalla, ja siellä hoidetaan asiat viimeisen päälle. Pelaajat voivat keskittyä olennaiseen”, Jussila vastaa.

Pelillisesti tärkein asia on jatkuvuus. JoMan perusrunko on ollut kasassa jo useamman vuoden ajan.

”Ikärakenne on aika optimi pesäpallojoukkueelle. Olemme tehneet kimpassa juttuja pidempään, tiedämme toistemme ajatukset ja osaamme pelata porukalla”, Jussila näkee.

Jussila on kasvanut tällä vuosikymmenellä huippupelaajasta johtajaksi. Ylivieskan Kuulan kasvatti pitää kiinni vaatimustasosta harjoituksissakin ja potkii esimerkillään sekä valtavalla voittamisen tahdollaan vieruskavereitaan eteenpäin.

”Mitä suurempi peli on kyseessä, niin sitä paremmin hän tuntuu pelaavan. Hän on johtava ja voittava pelaaja, yksi Superpesiksen parhaista niin sisä- kuin ulkopelissä”, JoMan toimitusjohtaja ja Jussilan entinen pelikaveri Jonne Kemppainen sanoo.

30-vuotias urheilija ei lätise turhia pukukopissa, vaan antaa tekojen puhua puolestaan.


 

”Hän on tosi keskeinen tekijä siinä, että pärjätään. Tuomas ansaitsee kaiken sen hehkutuksen ja suitsutuksen, minkä saa.”

Ulkokentällä Jussila hakee palloja laajalta alueelta ja polttaa vastustajia hyvän heittokätensä ansiosta. Mailan varressa Jussila rakentaa JoMan sisäpeliä monipuolisen vaihtolyöntiarsenaalinsa turvin.

”Monesti puhutaan, että johtavat pelaajat eläisivät omien tulostensa ympärillä, mutta Tuomas ei ole yhtään sellainen. Vaikka hän onkin iso tähti, niin joukkueen menestys on aina kaiken edellä”, Kemppainen kehuu.

Pelinjohtaja Juhani Lehtimäki näkee äärimmäisen tärkeän ja kullanarvoisen kapteeninsa olevan jopa koko seuran kehityksen ilmentymä.

”Kaari on Joensuussa ollut sellainen, että [seura] on koko ajan pyrkinyt menemään eteenpäin ja oli pitkään välierävaiheessa. Se on henkilöitynytkin paljon Jussilaan. Sitten hän on ollut ihan avainihminen siinä, että se kynnys on ylitetty”, Lehtimäki kokee.

Pattijoen Urheilijoista Joensuuhun kaudeksi 2013 siirtynyt Jussila ehti saavuttaa peräti seitsemän peräkkäistä SM-pronssia ennen viime syksyn finaalipaikkaa ja kultajuhlia.

”Se on henkinen steppi, mikä siinä on otettu. Uskon, että olimme 2017 jo pelillisesti semmoisella tasolla, että olisimme voineet finaaleissa pelata, mutta henkinen kantti ja sitkeys eivät vielä riittäneet”, Jussila analysoi.

”Kun tuli vastoinkäymisiä pelin sisällä, niin selkäranka nitkahti vähän helposti.”

JoMa on vaikuttanut läpi syksyn joukkueelta, joka pitää parhaiten tasonsa kovissa paikoissa. Syksyn finaaliavauksessa JoMa moukaroi peräti 18 juoksua Sotkamon Jymyn ulkokentästä.

”Toki meilläkin tulee joka pelissä virheitä. Yleensä silloin voitetaan, kun tehdään vähemmän virheitä kuin kaveri. Ei semmoista peliä ole olemassakaan, etteikö virheitä satu. Olemme tähän mennessä löytäneet keinot päästä virheistä yli ja voittaa ottelut.”

Jussila on yksi viuhkavelho Lehtimäen luottoratsuista. Lehtimäki pitää JoMa-kapteenia pelillisesti jäätävänä ja omassa hommassaan hyvin määrätietoisena pesäpalloilijana.

”Hän on tosi keskeinen tekijä siinä, että pärjätään. Tuomas ansaitsee kaiken sen hehkutuksen ja suitsutuksen, minkä saa”, Lehtimäki lisää.

Vastapainoa pelaamiseen Jussila saa perheestään. Vaimo, kaksi pientä lasta sekä koira täyttävät pesäpalloilijan vapaa-ajan.

”Kun kentältä lähtee, niin ei tarvitse paljon pelihommia mietiskellä. On erittäin hyvä yhdistelmä, kun saa viettää vapaa-ajan lasten ja perheen kanssa”, hän sanoo.

Jussila aloitti syksyllä rakennusinsinööriopinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Huhumylly jauhaa hänen ympärillään kovilla kierroksilla – huippupelaajaa viedään ensi kaudeksi milloin mihinkin seuraan.

”Voin sen verran lausua, että kyllä minä pelaan vielä”, Jussila kuittaa uransa jatkon.

Naisten Superpesiksen neljäs loppuottelu Jyväkylän Kirittäret–Porin Pesäkarhut lauantaina kello 16 Miesten Superpesiksen toinen loppuottelu Joensuu–Sotkamo kello 16 Ruutu+ näyttää ottelut suorana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Tuomas Jussila


  Ikä: 30 vuotta

  Opiskelee rakennusinsinööriksi

  Perheessä vaimo, kaksi lasta ja koira.

  Ylivieskan Kuulan kasvatti

  Pelannut Superpesistä myös Pattijoen Urheilijoissa ja Oulun Lipossa.

  Suomen mestari 2008 ja 2018. Seitsemän peräkkäistä SM-pronssia 2011–2017.

  Yhdeksän miesten Itä–Länsi-ottelua.

  Vuoden pesäpalloilija 2015 ja 2018.

  Kultainen maila eli pelaajien äänestämä parhaan sisäpelaajan palkinto 2015.

  Kultainen räpylä eli pelaajien äänestämä parhaan ulkopelaajan palkinto 2015, 2016 ja 2018.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  2. 2

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  3. 3

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää