Mestaruuden takuumies

Maan parhaisiin pesäpalloilijoihin kuuluva Tuomas Jussila johtaa Superpesiksen puolustavaa mestaria Joensuun Mailaa kohti uusia kultajuhlia.

Julkaistu: , Päivitetty:

Suuri johtaja. Iso tähti. Ideaalinen paketti. Ällistyttävän monipuolinen.

Siinä pieni otos sanapareista, jotka yhdistetään Joensuun Mailan kapteeniin Tuomas Jussilaan. Huippupesäpalloilijaan, joka johtaa joukkojaan kohti toista peräkkäistä Suomen mestaruutta.

Se ei ole yllätys, sillä JoMa on kypsynyt viime vuosina maan parhaaksi pesäpalloseuraksi. Miksi joukkue on niin hyvä?

”Siihen on varmasti monta tekijää. Seura ja organisaatio ovat terveellä pohjalla, ja siellä hoidetaan asiat viimeisen päälle. Pelaajat voivat keskittyä olennaiseen”, Jussila vastaa.

Pelillisesti tärkein asia on jatkuvuus. JoMan perusrunko on ollut kasassa jo useamman vuoden ajan.

”Ikärakenne on aika optimi pesäpallojoukkueelle. Olemme tehneet kimpassa juttuja pidempään, tiedämme toistemme ajatukset ja osaamme pelata porukalla”, Jussila näkee.

Jussila on kasvanut tällä vuosikymmenellä huippupelaajasta johtajaksi. Ylivieskan Kuulan kasvatti pitää kiinni vaatimustasosta harjoituksissakin ja potkii esimerkillään sekä valtavalla voittamisen tahdollaan vieruskavereitaan eteenpäin.

”Mitä suurempi peli on kyseessä, niin sitä paremmin hän tuntuu pelaavan. Hän on johtava ja voittava pelaaja, yksi Superpesiksen parhaista niin sisä- kuin ulkopelissä”, JoMan toimitusjohtaja ja Jussilan entinen pelikaveri Jonne Kemppainen sanoo.

30-vuotias urheilija ei lätise turhia pukukopissa, vaan antaa tekojen puhua puolestaan.


 

”Hän on tosi keskeinen tekijä siinä, että pärjätään. Tuomas ansaitsee kaiken sen hehkutuksen ja suitsutuksen, minkä saa.”

Ulkokentällä Jussila hakee palloja laajalta alueelta ja polttaa vastustajia hyvän heittokätensä ansiosta. Mailan varressa Jussila rakentaa JoMan sisäpeliä monipuolisen vaihtolyöntiarsenaalinsa turvin.

”Monesti puhutaan, että johtavat pelaajat eläisivät omien tulostensa ympärillä, mutta Tuomas ei ole yhtään sellainen. Vaikka hän onkin iso tähti, niin joukkueen menestys on aina kaiken edellä”, Kemppainen kehuu.

Pelinjohtaja Juhani Lehtimäki näkee äärimmäisen tärkeän ja kullanarvoisen kapteeninsa olevan jopa koko seuran kehityksen ilmentymä.

”Kaari on Joensuussa ollut sellainen, että [seura] on koko ajan pyrkinyt menemään eteenpäin ja oli pitkään välierävaiheessa. Se on henkilöitynytkin paljon Jussilaan. Sitten hän on ollut ihan avainihminen siinä, että se kynnys on ylitetty”, Lehtimäki kokee.

Pattijoen Urheilijoista Joensuuhun kaudeksi 2013 siirtynyt Jussila ehti saavuttaa peräti seitsemän peräkkäistä SM-pronssia ennen viime syksyn finaalipaikkaa ja kultajuhlia.

”Se on henkinen steppi, mikä siinä on otettu. Uskon, että olimme 2017 jo pelillisesti semmoisella tasolla, että olisimme voineet finaaleissa pelata, mutta henkinen kantti ja sitkeys eivät vielä riittäneet”, Jussila analysoi.

”Kun tuli vastoinkäymisiä pelin sisällä, niin selkäranka nitkahti vähän helposti.”

JoMa on vaikuttanut läpi syksyn joukkueelta, joka pitää parhaiten tasonsa kovissa paikoissa. Syksyn finaaliavauksessa JoMa moukaroi peräti 18 juoksua Sotkamon Jymyn ulkokentästä.

”Toki meilläkin tulee joka pelissä virheitä. Yleensä silloin voitetaan, kun tehdään vähemmän virheitä kuin kaveri. Ei semmoista peliä ole olemassakaan, etteikö virheitä satu. Olemme tähän mennessä löytäneet keinot päästä virheistä yli ja voittaa ottelut.”

Jussila on yksi viuhkavelho Lehtimäen luottoratsuista. Lehtimäki pitää JoMa-kapteenia pelillisesti jäätävänä ja omassa hommassaan hyvin määrätietoisena pesäpalloilijana.

”Hän on tosi keskeinen tekijä siinä, että pärjätään. Tuomas ansaitsee kaiken sen hehkutuksen ja suitsutuksen, minkä saa”, Lehtimäki lisää.

Vastapainoa pelaamiseen Jussila saa perheestään. Vaimo, kaksi pientä lasta sekä koira täyttävät pesäpalloilijan vapaa-ajan.

”Kun kentältä lähtee, niin ei tarvitse paljon pelihommia mietiskellä. On erittäin hyvä yhdistelmä, kun saa viettää vapaa-ajan lasten ja perheen kanssa”, hän sanoo.

Jussila aloitti syksyllä rakennusinsinööriopinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Huhumylly jauhaa hänen ympärillään kovilla kierroksilla – huippupelaajaa viedään ensi kaudeksi milloin mihinkin seuraan.

”Voin sen verran lausua, että kyllä minä pelaan vielä”, Jussila kuittaa uransa jatkon.

Naisten Superpesiksen neljäs loppuottelu Jyväkylän Kirittäret–Porin Pesäkarhut lauantaina kello 16 Miesten Superpesiksen toinen loppuottelu Joensuu–Sotkamo kello 16 Ruutu+ näyttää ottelut suorana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Tuomas Jussila


  Ikä: 30 vuotta

  Opiskelee rakennusinsinööriksi

  Perheessä vaimo, kaksi lasta ja koira.

  Ylivieskan Kuulan kasvatti

  Pelannut Superpesistä myös Pattijoen Urheilijoissa ja Oulun Lipossa.

  Suomen mestari 2008 ja 2018. Seitsemän peräkkäistä SM-pronssia 2011–2017.

  Yhdeksän miesten Itä–Länsi-ottelua.

  Vuoden pesäpalloilija 2015 ja 2018.

  Kultainen maila eli pelaajien äänestämä parhaan sisäpelaajan palkinto 2015.

  Kultainen räpylä eli pelaajien äänestämä parhaan ulkopelaajan palkinto 2015, 2016 ja 2018.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  6. 6

   Itkua, raivoa, rakkautta ja turhautumista: Kohta katoavalla Wilmalla on erityinen paikka helsinkiläisten muistoissa

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  9. 9

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Helsinkiläisen pursiseuran logoa muistuttava kuvio päätyi Makia Clothingin mallistoon, pursi­seura kummastelee vaate­yrityksen toimintaa

  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Kaksi ydinpommi­konetta lähestyi Tukholmaa, ja se oli vain yksi merkki: ”Tämä on asia, jonka pitäisi kauhistuttaa meitä”, sanoo kaiken nähnyt veteraani­diplomaatti

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisipartio ajoi kaaharia takaa niin lujaa kuin autolla pääsi muttei pysynyt perässä – Poliisin nopeimmat autot ”näyttävät siviili­autoilta, jotta ne eivät pistä silmään”

  9. 9

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  10. 10

   Suuromistaja Ilkka Herlin uskoo, että hänen keski­aikaisen linnansa laboratoriossa on kehitetty mullistava vaihto­ehto fossiilisille poltto­aineille

   Tilaajille
  11. Näytä lisää