Mestaruuden takuumies

Maan parhaisiin pesäpalloilijoihin kuuluva Tuomas Jussila johtaa Superpesiksen puolustavaa mestaria Joensuun Mailaa kohti uusia kultajuhlia.

Julkaistu: , Päivitetty:

Suuri johtaja. Iso tähti. Ideaalinen paketti. Ällistyttävän monipuolinen.

Siinä pieni otos sanapareista, jotka yhdistetään Joensuun Mailan kapteeniin Tuomas Jussilaan. Huippupesäpalloilijaan, joka johtaa joukkojaan kohti toista peräkkäistä Suomen mestaruutta.

Se ei ole yllätys, sillä JoMa on kypsynyt viime vuosina maan parhaaksi pesäpalloseuraksi. Miksi joukkue on niin hyvä?

”Siihen on varmasti monta tekijää. Seura ja organisaatio ovat terveellä pohjalla, ja siellä hoidetaan asiat viimeisen päälle. Pelaajat voivat keskittyä olennaiseen”, Jussila vastaa.

Pelillisesti tärkein asia on jatkuvuus. JoMan perusrunko on ollut kasassa jo useamman vuoden ajan.

”Ikärakenne on aika optimi pesäpallojoukkueelle. Olemme tehneet kimpassa juttuja pidempään, tiedämme toistemme ajatukset ja osaamme pelata porukalla”, Jussila näkee.

Jussila on kasvanut tällä vuosikymmenellä huippupelaajasta johtajaksi. Ylivieskan Kuulan kasvatti pitää kiinni vaatimustasosta harjoituksissakin ja potkii esimerkillään sekä valtavalla voittamisen tahdollaan vieruskavereitaan eteenpäin.

”Mitä suurempi peli on kyseessä, niin sitä paremmin hän tuntuu pelaavan. Hän on johtava ja voittava pelaaja, yksi Superpesiksen parhaista niin sisä- kuin ulkopelissä”, JoMan toimitusjohtaja ja Jussilan entinen pelikaveri Jonne Kemppainen sanoo.

30-vuotias urheilija ei lätise turhia pukukopissa, vaan antaa tekojen puhua puolestaan.


 

”Hän on tosi keskeinen tekijä siinä, että pärjätään. Tuomas ansaitsee kaiken sen hehkutuksen ja suitsutuksen, minkä saa.”

Ulkokentällä Jussila hakee palloja laajalta alueelta ja polttaa vastustajia hyvän heittokätensä ansiosta. Mailan varressa Jussila rakentaa JoMan sisäpeliä monipuolisen vaihtolyöntiarsenaalinsa turvin.

”Monesti puhutaan, että johtavat pelaajat eläisivät omien tulostensa ympärillä, mutta Tuomas ei ole yhtään sellainen. Vaikka hän onkin iso tähti, niin joukkueen menestys on aina kaiken edellä”, Kemppainen kehuu.

Pelinjohtaja Juhani Lehtimäki näkee äärimmäisen tärkeän ja kullanarvoisen kapteeninsa olevan jopa koko seuran kehityksen ilmentymä.

”Kaari on Joensuussa ollut sellainen, että [seura] on koko ajan pyrkinyt menemään eteenpäin ja oli pitkään välierävaiheessa. Se on henkilöitynytkin paljon Jussilaan. Sitten hän on ollut ihan avainihminen siinä, että se kynnys on ylitetty”, Lehtimäki kokee.

Pattijoen Urheilijoista Joensuuhun kaudeksi 2013 siirtynyt Jussila ehti saavuttaa peräti seitsemän peräkkäistä SM-pronssia ennen viime syksyn finaalipaikkaa ja kultajuhlia.

”Se on henkinen steppi, mikä siinä on otettu. Uskon, että olimme 2017 jo pelillisesti semmoisella tasolla, että olisimme voineet finaaleissa pelata, mutta henkinen kantti ja sitkeys eivät vielä riittäneet”, Jussila analysoi.

”Kun tuli vastoinkäymisiä pelin sisällä, niin selkäranka nitkahti vähän helposti.”

JoMa on vaikuttanut läpi syksyn joukkueelta, joka pitää parhaiten tasonsa kovissa paikoissa. Syksyn finaaliavauksessa JoMa moukaroi peräti 18 juoksua Sotkamon Jymyn ulkokentästä.

”Toki meilläkin tulee joka pelissä virheitä. Yleensä silloin voitetaan, kun tehdään vähemmän virheitä kuin kaveri. Ei semmoista peliä ole olemassakaan, etteikö virheitä satu. Olemme tähän mennessä löytäneet keinot päästä virheistä yli ja voittaa ottelut.”

Jussila on yksi viuhkavelho Lehtimäen luottoratsuista. Lehtimäki pitää JoMa-kapteenia pelillisesti jäätävänä ja omassa hommassaan hyvin määrätietoisena pesäpalloilijana.

”Hän on tosi keskeinen tekijä siinä, että pärjätään. Tuomas ansaitsee kaiken sen hehkutuksen ja suitsutuksen, minkä saa”, Lehtimäki lisää.

Vastapainoa pelaamiseen Jussila saa perheestään. Vaimo, kaksi pientä lasta sekä koira täyttävät pesäpalloilijan vapaa-ajan.

”Kun kentältä lähtee, niin ei tarvitse paljon pelihommia mietiskellä. On erittäin hyvä yhdistelmä, kun saa viettää vapaa-ajan lasten ja perheen kanssa”, hän sanoo.

Jussila aloitti syksyllä rakennusinsinööriopinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Huhumylly jauhaa hänen ympärillään kovilla kierroksilla – huippupelaajaa viedään ensi kaudeksi milloin mihinkin seuraan.

”Voin sen verran lausua, että kyllä minä pelaan vielä”, Jussila kuittaa uransa jatkon.

Naisten Superpesiksen neljäs loppuottelu Jyväkylän Kirittäret–Porin Pesäkarhut lauantaina kello 16 Miesten Superpesiksen toinen loppuottelu Joensuu–Sotkamo kello 16 Ruutu+ näyttää ottelut suorana.

Kuka?

Tuomas Jussila


  Ikä: 30 vuotta

  Opiskelee rakennusinsinööriksi

  Perheessä vaimo, kaksi lasta ja koira.

  Ylivieskan Kuulan kasvatti

  Pelannut Superpesistä myös Pattijoen Urheilijoissa ja Oulun Lipossa.

  Suomen mestari 2008 ja 2018. Seitsemän peräkkäistä SM-pronssia 2011–2017.

  Yhdeksän miesten Itä–Länsi-ottelua.

  Vuoden pesäpalloilija 2015 ja 2018.

  Kultainen maila eli pelaajien äänestämä parhaan sisäpelaajan palkinto 2015.

  Kultainen räpylä eli pelaajien äänestämä parhaan ulkopelaajan palkinto 2015, 2016 ja 2018.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Komorilainen aitajuoksija syrjäytti Elmo Lakan yleisurheilun MM-kisoista: ”Olen puulla päähän lyöty”

 2. 2

  Arvostettu kiekkosivusto: Jarmo Kekäläinen voi kaapata Patrik Laineen Columbukseen, rahaa ainakin riittäisi

 3. 3

  Uskomaton puhuri iski jalkapallo-otteluun Ruotsissa: valmentaja joutui maalikehikon häkittämäksi

 4. 4

  IL: Patrik Laine kritisoi harvinaisen suorasanaisesti Jetsin päävalmentajaa: ”Jossain muualla pääsisin pelaamaan parhaiden kanssa”

 5. 5

  HIFK:n huippulupaus Anton Lundell korkealla NHL-rankingissa: ”Iso, jykevä sentteri pelaa vahvaa kahden suunnan peliä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

 2. 2

  IL: Patrik Laine kritisoi harvinaisen suorasanaisesti Jetsin päävalmentajaa: ”Jossain muualla pääsisin pelaamaan parhaiden kanssa”

 3. 3

  Ranskalaislähde: Michael Schumacher on siirretty pois pariisilaisesta sairaalasta, sai kokeellista hoitoa

 4. 4

  Huippuvalmentajan mukaan Suomessa urheilee valtavasti lapsia täysin väärässä lajissa: ”Se on ihan selvää”

 5. 5

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

 2. 2

  Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

  Tilaajille
 3. 3

  ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

 4. 4

  Michael Schumacheria hoidetaan pariisilaisessa sairaalassa kanta­solu­siirroilla – HS kysyi suomalais­asiantuntijalta, mitä hoidolla voi saavuttaa

 5. 5

  Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä

  2. 2

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  3. 3

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  6. 6

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  7. 7

   Presidentti Macron: Ranska suhtautunut liian löysästi siirtolaispolitiikkaan

  8. 8

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  9. 9

   Kommentti: Boris Johnsonia ”nöyryyttänyt” tiedotustilaisuus osoitti turhautumisen kasvavan

  10. 10

   Porrastreeni ehkäisee ”kuolleen pepun syndroomaa”, joka vaanii istumatyötä tekeviä – Neljä vinkkiä, joilla saat portaista kaiken hyödyn irti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  7. 7

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  8. 8

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  9. 9

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää