Urheilu

Ruusuvuori löi maailmantähti Thiemin näytöstyyliin ja niittasi Davis Cupin tasoihin: ”Ihan huikea fiilis, ja millä lailla yleisö puski koko ajan”

Harri Heliövaara antoi itsestään kaiken, mutta Itävalta vei Davis Cupin otteluvoitoin 3–2.

Tenniksen suurlupaus Emil Ruusuvuori teki mahdottomasta mahdollisen, kun hän löi näytöstyyliin Itävallan Dominic Thiemin 6–3, 6–2 Davis Cupissa Espoon Metro-areenassa.

Voitto tarkoitti, että Suomi tasoitti maaottelun 2–2:een ja ratkaisu siirtyi viidenteen otteluun, jossa Harri Heliövaara joutui antamaan kaikkensa Dennis Novakia vastaan.

Heliövaara otti itsestään irti jokaisen hikipisan, mutta hävisi 6–3, 3–6, 6–7. Heliövaara johti vielä kolmatta erää 5-4 ja otti katkaisupelissä ensimmäisen niin sanotun minibreikin, mutta Novak osoitti olevansa laatupelaaja.

Novakin ATP-rankkaus on sentään 122, kun Heliövaara keskittyy omalla urallaan lähinnä nelinpeliin. Hyvin hän kaivoi varastostaan parhaat lyöntinsä esille, mutta vastus oli vain liian tiukka.

Ruusuvuoren voitto tuli niin hienolla pelillä, että mahtaakohan kukaan suomalainen koskaan pelannut kotimaassaan näin vakuuttavasti. Jarkko Nieminen ehkä, mutta hänenkin upeimmat ottelunsa osuivat ulkomaille.

”Tuntuu todella hyvältä ja tuntui ensimmäisestä pisteestä lähtien”, Ruusuvuori sanoi. ”Ihan huikea fiilis, ja millä lailla yleisö puski koko ajan joka pisteessä.”

Ottelu kesti tunnin ja 10 minuuttia ja Ruusuvuori mursi Thiemin syötön sinä aika kolme kertaa, kerran ensimmäisessä erässä ja kahdesti toisessa.

Ruusuvuori on vielä ATP-rankkauksen mukaan haastajatason pelaaja, ja todellinen haastaja hän olikin ATP-listan viitoselle.

Vaikka Ruusuvuori oli pelannut ennen kaksinpeliä 1,5 tunnin nelinpelin ei liikkumisessa tai jaksamisessa näkynyt merkkiäkään väsymyksestä, päinvastoin. Ruusuvuori johti peliä lyönneillään, hän ohjaili vastustajaansa ja hallitsi jokaista tilannetta.

Ylisanat saattavat tuntua liiallisilta, mutta sitä ne eivät ole. Ehjempää ottelua harvoin näkee. Pieni kauneusvirhe tuli toisen erän 5–2-tilanteessa, kun Ruusuvuori syötti kaksoisvirheen, mutta paineet olivat silloin kovat. Lopulta Ruusuvuori piti syöttönsä ja sai kattoa nostattavan huutomyrskyn Metro-areenassa.

Tunnelma
oli Espoon areenassa verrattavissa naisten jääkiekon MM-turnauksen loppuotteluun, kun Suomi löi Yhdysvallat, mutta menettikin lopulta maailmanmestaruuden. Yleisö ei ollut samaa, mutta samanlaisen ilmapiirin ja tunnelmat he loivat.

Thiem kuuluu maailman huipputenniksen kuumimpaan haastajaryhmään ja niihin muutamiin pelaajiin, jotka voivat parina seuraavana vuonna syrjäyttää tai ainakin vakavasti horjuuttaa Roger Federerin, Rafael Nadalin ja Novak Djokovicin.

Thiem hävisi virustaudin takia US Openin ensimmäisellä kierroksella elokuun lopulla, mutta on nyt kunnossa. Ottelukokemusta ei ollut paljon, mutta koko vuodelta sitä on erittäin pitkältä ajalta.

”Näki, että hänelle tuli vähän hermot pintaan”, Ruusuvuori sanoi, ”mutta näki, että jos hänellä on aikaa lyödä, se menee heti läpi.”

Ruusuvuori piti huolen, ettei Thiem saanut aikaa tai rauhaa yhteenkään lyöntiin.

Suomen tenniksen Davis Cup -joukkue joutui maaottelun toisen päivän aluksi takaa-ajajaksi, kun Itävallan konkaripari Jürgen Melzer/Oliver Marach otti odotetun voiton Henri Kontisesta ja Emil Ruusuvuoresta.

Itävaltalaisen löivät Metro-areenan taululle 7–6 (7-5), 6–2 numerot ja Itävalta otti 2–1-johdon, kun voittoon tarvitaan kolme kiinnitystä.

”Olemme saaneet itsemme hyvään asemaan. Tietenkin ottelut täytyy pelata, mutta olen luottavainen”, Melzer, 36, sanoi ja viittasi kaksinpeliin Ruusuvuoren ja Dominic Thiemin välillä, joka pelataan myöhemmin lauantaina.

DC-joukkueen kapteeni Jarkko Nieminen teki uhkayrityksen, kun kokosi nelinpeliparin Kontinen-Ruusuvuori yhteen. Harri Heliövaara oli alun perin ilmoitettu otteluun, mutta Nieminen laski, että Ruusuvuori voisi olla yleispelaajana vahvempi kuin Heliövaara.

”Vaikea sanoa yhden ottelun perusteella, mutta pelityylillisesti sopivat Harri ja Emil hyvin minulle. Emil vastaa hyvin syöttöihin”, Kontinen sanoi.

Kontinen ei uskaltanut vastata kysymykseen, milloin hän sai tietää pelaavansa Ruusuvuoren kanssa. ”En tiedä, saanko sanoa, vieläkään”, Kontinen totesi, vaikka ottelu oli päättynyt hyvän aikaa sitten.

Sen kortin varaan ei laskettu, että Ruusuvuori pystyisi puolisen tuntia nelinpelin jälkeen voittamaan Thiemin, joka on ATP-listan viitonen. Onneksi Ruusuvuori kaivoi esiin oman jokerinsa ja niittasi Thiemin nurin.

”Toinen vastustaja on ollut vuosia maailman top-10-pelaaja ja toinen on erittäin hyvä lupaava pelaaja”, Marach, 39, viittasi Kontiseen ja Ruusuvuoreen.

Taktikointi kuuluu Davis Cupiin, mutta nyt nelinpelin uhkayritys epäonnistui. Ruusuvuori on erinomainen kaksinpelaaja, jonka ura on nousussa, mutta hänelle oli suuria vaikeuksia monilla nelinpelin osa-alueilla.

Vasenkätinen Melzer melkeinpä leikitteli kierteisillä syötöillään Ruusuvuoren pelaamaan kakkosruutuun. Marach löi välillä Ruusuvuoren pehmeisiin kakkossyöttöihin niin lujaan takaisin, ettei niihin ehtinyt sen paremmin Kontinen kuin syöttäjäkään.

”Hän vaihteli hyvin syöttöjään ja minunkin oli vaikea lukea niitä”, Kontinen sanoi vasuri Melzeristä.

”He pelasivat paremmin kuin olen nähnyt heidän pelaavan. He ovat hyviä palauttamaan, mutta näin nopealla alustalla on vaikea saada palautuksia”, Kontinen sanoi.

On pelkkää jossittelua, olisiko Heliövaara selviytynyt tästä myllystä yhtään paremmin, mutta ottelu osoitti, että Ruusuvuori on vasta kasvamassa nelinpelaajaksi.

Ottelu ei missään nimessä ratkennut Ruusuvuoreen, vaan Itävallan huippupariin, joka tiesi tarkalleen, mitä nelinpelin ratkaisuvaiheissa piti tehdä.

”Oli erittäin tärkeää voittaa ensimmäinen erä. Toinen oli jo paljon parempi meiltä ja saimme kaksi syötönmurtoa”, Melzer sanoi.

Ensimmäisen erän katkaisupeli kääntyi parin pienen virheen ja muutaman itävaltalaisten huippusuorituksen jälkeen vieraille.

Toisessa erässä Kontinen menetti ensin syöttönsä 2–4:ään ja Ruusuvuoren syöttövuoroon ottelu päättyi. Molemmissa syöttövuoroissa oli suomalaisilla hetkensä, mutta nyt ne eivät onnistuneet.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  2. 2

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  5. 5

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  6. 6

   EU ja Britannia sopuun brexit-sopimuksesta – Boris Johnson: ”Hoidetaan tämä erinomainen sopimus maaliin”

  7. 7

   Ravintoloita vuosia huijanneen ”herkkusuun” ehdoton vankeusrangaistus jäi voimaan, mittavan rikoshistorian synkin luku oman äidin tappo

  8. 8

   Pääministeri Orbán: Unkarin on ”käytettävä voimaa”, jos Turkki toteuttaa uhkauksensa ja päästää pakolaisia Eurooppaan

  9. 9

   Vanhuksen raiskauksesta epäilty 22-vuotias mies vangittiin Oulussa

  10. 10

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  4. 4

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  5. 5

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   EU ja Britannia sopuun brexit-sopimuksesta – Boris Johnson: ”Hoidetaan tämä erinomainen sopimus maaliin”

  9. 9

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  10. 10

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää